• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pojasnjenje VPS vs obican hosting

sax

Legenda
Tu od
22 Stu 2010
Evo ovako moj trenutni paket je :
-2000MB prostora
-200GB protoka
-Neograničenо:
poddomeni, ftp, email nalozi, mysql baze
-Besplatan Setup

VPS koji nude u ponudi je :

http://www.dodaj.rs/f/43/M2/4e1bkoUi/1/vps-ponuda.png

Uzmimo za primer ovaj najjeftiniji dakle USA 512...

Sta ja konkretno dobijam prelaskom sa sadasnjeg na ovaj USA 512, s uzimajucom okolnosti da gubim iz dzepa, i da dobijam na protoku i prostoru...?

Dakle zanima me koliko tih 512 rama mogu da ,,izguraju'' korisnika online u jednom trenutku, da li ce mi se sajtovi brze otvarati i raditi i konkretno sta dobijam sve jos...

Kao i to sta znace dole ove stavke na kraju gde pise *Cene na mesecnom nivou ?
Da li to znaci da moram svaki mesec da dam 1200 dinara da bih imao cpanel ( a sada ga imam besplatno ) i ovo ispod sve navedeno jel to vazno... ?

Hvala.

Evo na ovom linku je jednostavnijim rečima objašnjena razlika između hosting paketa.
http://www.markomdizajn.com/blog/koji-web-hosting-najvise-odgovara-vasem-sajtu
Sajt bi u teoriji trebalo brže i bolje da ti radi ali to opet zavisi i od optimizacije.
Ono što treba da znaš je da je upravljanje VPS-om dosta teže od shared paketa. Ti dobiješ samo server, OS i garantovan cpu, ram i prostor. Sve ostalo je na tebi.
Cpanel više ne dobijaš i ukoliko ga želiš njegova licenca te košta 1200 dinara mesečno. Imaš besplatnu alternativu u vidu Kloxo panela ali znaj da kad njega podigneš on će ti koristiti deo cpu-a, i rama.
U početku jeste malo teže dok ne pohvataš neke osnovne cake i SSH komnde ali posle ide lakše.

Skipper kaže:
Evo na ovom linku je jednostavnijim rečima objašnjena razlika između hosting paketa.
Sajt bi u teoriji trebalo brže i bolje da ti radi ali to opet zavisi i od optimizacije.
Ono što treba da znaš je da je upravljanje VPS-om dosta teže od shared paketa. Ti dobiješ samo server, OS i garantovan cpu, ram i prostor. Sve ostalo je na tebi.
Cpanel više ne dobijaš i ukoliko ga želiš njegova licenca te košta 1200 dinara mesečno. Imaš besplatnu alternativu u vidu Kloxo panela ali znaj da kad njega podigneš on će ti koristiti deo cpu-a, i rama.
U početku jeste malo teže dok ne pohvataš neke osnovne cake i SSH komnde ali posle ide lakše.

Da procitao sam, dosta stvari sam znao, medjutim ima i onih koje su mi otvorile oci kao npr : ,,Ono što treba da znaš je da je upravljanje VPS-om dosta teže od shared paketa. Ti dobiješ samo server, OS i garantovan cpu, ram i prostor. Sve ostalo je na tebi. ''

Tako da mi ovo nikako ne odgovara, jer ne bih znao da se snadjem a zakupljivanje cpanela je bas preskupo :(

Valjalo bi mi ovo, posto planiram staviti par nekih sajtova, i glavno pitanje pre tvog odgovora mi je bilo koji ce biti napredak ako uzmem ovaj USA 512 u odnosu na trenutni, medjutim sada vidim da ja se tu necu snaci nikako oko toga :( :fever

sax kaže:
Skipper kaže:
Da procitao sam, dosta stvari sam znao, medjutim ima i onih koje su mi otvorile oci kao npr : ,,Ono što treba da znaš je da je upravljanje VPS-om dosta teže od shared paketa. Ti dobiješ samo server, OS i garantovan cpu, ram i prostor. Sve ostalo je na tebi. ''

Tako da mi ovo nikako ne odgovara, jer ne bih znao da se snadjem a zakupljivanje cpanela je bas preskupo :(

Valjalo bi mi ovo, posto planiram staviti par nekih sajtova, i glavno pitanje pre tvog odgovora mi je bilo koji ce biti napredak ako uzmem ovaj USA 512 u odnosu na trenutni, medjutim sada vidim da ja se tu necu snaci nikako oko toga :( :fever

ako ne znas sta je vps onda ti i ne treba :p

Ako ti je za sada stranica uredu, nema sporog ucitavanja i slicno (zbog popularnosti) onda ostanes na shared (zasto prelaziti na skuplji ako ti ne treba?)

Nije nista vps strasan, ali dobijes jaci server a dodje ti dosta skuplje

nesim kaže:

Treba ako imas veliku posetu, trosis dosta resursa i gusis sve na shared hostingu. A ako Bog da, vremenom ce saznati i sta je Dedicated server.

nesim kaže:

Ako ti je za sada stranica uredu, nema sporog ucitavanja i slicno (zbog popularnosti) onda ostanes na shared (zasto prelaziti na skuplji ako ti ne treba?)

Nije nista vps strasan, ali dobijes jaci server a dodje ti dosta skuplje

Znam u osnovi sta je, moje pitanje nije bilo sta je, nego shared VS VPS pojasnjenje, kako i moze procitati ;)

Trenutno jedan sajt sto imam mescno potrosi oko 50 GB, s tim sto je sve embedovano, ili uzeto sa drugih hostova... Tako da kada bih stavio samo slike da budu kod mene na hostingu a da ne pricam video za mesec dana pojeo bi ovih 200 GB kao nista samo za dorucak, tako da snasao sam se za video embedujem na YT, a slike kacim na jedan servis...

A imam u planu stavljanja jos 2-3 sajta i iz tog razloga pitam za VPS jer cu imati dosta posete i dosta zagusenja, i ne znam da li ce ovaj moci da izdrzi...

Trenutno na hostgatoru shared hostingu imam stranice koje koriste preko 400 gb protoka
Stranice se otvaraju brzo i rade bez problema.
Moja preporuka.

Najlaksi nacin za nekakvo noob objasnjenje. bez uvrede nisam mislio vredjat shared,vps,dedicated

Zamisli si sobu punu kompjutera svaki taj kompjuter na sebi ima recimo 10 virtualnih racunala
i to svako virtualno je recimo podjeljeno na 10 korisnika.

Shared: ti si taj jedan korisnik na tom virtualnom racunalu

VPS: tvoje je cjelo jedno virtualno racunalo imas svoje virtualne resurse koje mozis koristit

i Dedicated: tvoj je jedan od tih racunala u toj sobi

Nije taj opis bas potpuno tocan ali je recimo najlaksi za shvatit.

Back
Na vrh