• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Web dizajn Pocetnik

josip150

Član
Tu od
17 Sij 2010
Citao sam malo po forumu, pocetnik sam i imam nekoliko pitanja.

Koliko sam shvatio potrebno je znanje HTML,CSS,JavaScript... Mene zanima postoje li neke knjige na hrvatskom (moze i na engleskom) pomocu kojih se moze ovo nauciti. I dalje sto se radi sa CSS, sto sa javaScript... Kako se rade template i sto je potrebno za to. I jos jedno pitanje, recimo da znam HTML,CSS,JavaScript pomocu cega se radi stranica?Dreamweaver?

Znam da je puno pitanja ali volio bih poceti uciti kako praviti web i sve sto ide uz to ali neznam od kud da pođem.

josip150 kaže:
Citao sam malo po forumu, pocetnik sam i imam nekoliko pitanja.

Koliko sam shvatio potrebno je znanje HTML,CSS,JavaScript... Mene zanima postoje li neke knjige na hrvatskom (moze i na engleskom) pomocu kojih se moze ovo nauciti. I dalje sto se radi sa CSS, sto sa javaScript... Kako se rade template i sto je potrebno za to. I jos jedno pitanje, recimo da znam HTML,CSS,JavaScript pomocu cega se radi stranica?Dreamweaver?

Znam da je puno pitanja ali volio bih poceti uciti kako praviti web i sve sto ide uz to ali neznam od kud da pođem.
Dobrodošao na blog ovdje možeš naći puno korisnih i zanimljivih stvari šta se tiče IZ!

Bilo bi dobro da znaš sve to, da! Evo ti jedna zanimljiva stranica gdje možeš naučit osnove (na hrvatskom je) tako da se ne trebaš zamarat oko prevođenja ako je to problem http://goo.gl/cxxF7 ;)

Trenutno mi je prioritet nauciti irađivati web i neke druge stvari. Nakon tga doci ce zarada. Nadam se da cu ovdje naci puno korusnih savjeta koji ce mi pomoci u mojoj zamisli.

josip150 kaže:
Trenutno mi je prioritet nauciti irađivati web i neke druge stvari. Nakon tga doci ce zarada. Nadam se da cu ovdje naci puno korusnih savjeta koji ce mi pomoci u mojoj zamisli.

lynda.com imaju odlicne video tutorijale, ja sam ucio iz nekih.

Evo ti jedna stranica koja je organizovana tako da je po principu online knige a ne po principu bloga gde se nepovezano daju razne teme a u principu nema ni glave ni repa pa je pocetnicima jako tesko uciti. Dakle klikni na HTML CSS JavaScript PHP MySQL SEO

Videces da ces za par nedelja vec biti sposoban za izradu pristojnog sajta.

Kazi koji su ti utisci kad vidis.

Hvala vam svima, do sad sam ucio preku vido tutorijala na Xtorials (nije raklama:nono). Dosta su dobri, sada cu pogledati i ove stranice sto ste mi dali.

Preporucio bih knjigu izvjesne Jennifer Niederst Robbins "Naucite Web Dizajn", ja sam je nasao u izdanju Mikroknjige za 17 €. Knjiga je bas za pocetnike i iskljucivo za apsolutne pocetnike. Obradjuje, kroz gotove primjere sa njenog sajta, xhtml, css i grafiku. Vjezbice su veoma "miksane", ja nisam CSS poglavlje jos otvorio a snalazim se s njim, kao.
http://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref=978-86-7555-334-2
Jedina mana moze biti sto je pisana prije 4 godine :)

First time? Do it yourself!

Evo da se ubacim i ja trebam pomoć.
Imam nekoliko blogova i tek sam počeo sa ozbiljnim web dizajnom.
html me ne zabrinjava, ali ovo ostalo ću se snaći nekako uz neki priručnik.
Na raspolaganju imam:
Dreamweaver CS4 i NetObjects Fusion Essentials
Najviše znanja imam za Frontpage 2003 tu sam majstor od osnovne škole, ali nemam program i neću ga kupit još neko vrijeme.
Uglavnom počeo sam sa NetObjects Fusion Essentials zato jer je vrlo jednostavan za korištenje, ima li itko iskustva sa tim programom? I trebao bih neki priručnik ako može?:stars

Imam već desetak ideja za teme i jednistvene domene stranica, ali to nejde tako brzo jer sam početnik. Adsense, fulltraffic, adf.ly, itd je kao podmazano.

-->Sad je vrijeme da izbacim par pitanja:
1. Najbolji besplatni hostovi?
2. Trenutno mogu dat max. $20 za host, postoji li jeftin host? Ako ne svejedno mogu čekat još oko 20 dana.
3. Jednostavni i besplatni programi za izradu web stranica?
4. NetObjects Fusion Essentials?
5. Dali je dozvoljeno uzimat slike sa tražilica ili ostalih stranica, te stavljat ih na stranicu, ili neki video sa youtuba, ali mislim u ogromnim količinama treba mi za jednu ideju?
:waving

1. Zaboravi odmah. U startu kreni kako treba; besplatni host ce ti donijeti vise muke nego znanja i koristi uz vise potrosenog vremena.

2. Za 20$ mozes uzeti 6 mjeseci hosting kod loopia.rs. Bez da ih reklamiram, hostujem kod njih i za te pare sam zadovoljan. Vjerovatno imas jos slicnih, neko ce ti vec preporuciti a neki clanovi ovde dijele hosting besplatno na odredjeno vrijeme.. Za vjezbu, dok ne skupis pare, mozes instalirati Wamp server (ili xamp) http://www.wampserver.com/en/ na svojoj masini, free je.

3. Wordpress

4. Nisam ovo nikad vidio ali samo ako pogledas da iza WP stoji milionska zajednica, sa forumima, tutorijalima, besplatnim dodacima, podrskom, ..potpuno besplatan, redovno azuriran, jednostavan za SEO, jednostavan inace i najvaznije, toliko hvaljen CMS od tvojih buducih kolega, .. Drzim da nema razloga da stavis bilo sta ispred njega kod svog izbora. Ako vec znas xhtml, za 5 dana ces stancati WP sajtove k'o masina.

5. Posuditi mozes, moguce da ce te tuziti. U ogromnim kolicinama ces brze skrenuti paznju na sebe.

Prije mjesec dana bio sam i ja VRLO velik početnik, ali kroz čotanje, forume i internet sazna se prilično puno, što je treba znati o svemu ovomu.

Moj prjedlog je, čitaj, čitaj, čitaj i to na stranim jezicima, i brzo više nečeš biti baš velik početnik. ;)

tryengraved kaže:
1. Zaboravi odmah. U startu kreni kako treba; besplatni host ce ti donijeti vise muke nego znanja i koristi uz vise potrosenog vremena.

2. Za 20$ mozes uzeti 6 mjeseci hosting kod loopia.rs. Bez da ih reklamiram, hostujem kod njih i za te pare sam zadovoljan. Vjerovatno imas jos slicnih, neko ce ti vec preporuciti a neki clanovi ovde dijele hosting besplatno na odredjeno vrijeme.. Za vjezbu, dok ne skupis pare, mozes instalirati Wamp server (ili xamp) http://www.wampserver.com/en/ na svojoj masini, free je.

3. Wordpress

4. Nisam ovo nikad vidio ali samo ako pogledas da iza WP stoji milionska zajednica, sa forumima, tutorijalima, besplatnim dodacima, podrskom, ..potpuno besplatan, redovno azuriran, jednostavan za SEO, jednostavan inace i najvaznije, toliko hvaljen CMS od tvojih buducih kolega, .. Drzim da nema razloga da stavis bilo sta ispred njega kod svog izbora. Ako vec znas xhtml, za 5 dana ces stancati WP sajtove k'o masina.

5. Posuditi mozes, moguce da ce te tuziti. U ogromnim kolicinama ces brze skrenuti paznju na sebe.

Ne sviđa mi se odgovor 5. pitanja ali hvala za ostalo iako bih volio da još netko prođe ta pitanja.
Uglavnom mogu me tužit? Recimo želim napravit stranicu sa slikama automobila i uzimam sa yahoo-a i google-a slike i mogu me tužit??? To znaći da se moram prihvatit posla i uređivat slike u Photoshopu ili me i dalje mogu tužit?
Sad sam probo kao test izvuć sliku iz videa i uredio sam ju i stavio drugu pozadinu i to sve, mogu li tako?

payme kaže:
Ne sviđa mi se odgovor 5. pitanja ali hvala za ostalo iako bih volio da još netko prođe ta pitanja.
Za slike i video, to ti je malo osjetljiva tema, trebao bi obratiti pažnju pod kojom su licencom izdane.
Najbolje bi ti bilo pronaći neki od sajtova koji nude free slike, da su pod GNU GPL licencom, onda možeš što 'oš s njima, npr:
ah, ne smijem još slati linkove, još sam beba na ovom forumu ;)

samo guglaj tu licencu i nemaš problema

pitanje broj 1:

Ja ti koristim 000webhost.com, s tim sam počeo dok nisam imao para i htio sam se učiti, a koristim ih i danas kada mi treba test site.
Malo su spori kod uploada, a i tu i tamo se smrzne server na minutu, ali hej, potpuno je besplatno, a daju i ti i neku (pod) domenu - idealno za učenje i testiranje.

Za neke ozbiljne projekte, nađi neki dobar hosting, vidio sam nedavno jedan koji ima dosta dobre uvjete, neograničen bandwidth, neograničen broj mail adresa i sl. za siću, cca 20 eura godišnje.
Da me ubiješ ne mogu se sjetiti kako se zvao :)

Ako ti je cilja raditi web stranice, a kasnije i zarada, mislim da ti ne treba znanje iz HTML-a css-a i slično. Previše ćeš vremena izgubiti učeći i raditi statiče hello world stranice u npr. Dreamweaveru, a već postoje odlične besplatne platforme koje ti nude gotove stranice, dizajn, optimizaciju i mnogo pluginova.
I ja sam kao ti krenuo sa vlastitim dizajom i statičkim stranicama, puno toga sam naučio, međutim po meni to je gubljenje vremena.

Moraš se koncetrirati na izradu kvalitetnog sadržaja, SEO optimizaciju, stvaranje backlinkgova i na kraju dizajn (koji je po meni manje bitan)

Predlažem ti da kreneš od WordPressa, ako tražiš jefftini hosting, mislim da je Bluehost.com najviše nudi za uloženo, sada su imali akciju 2.95$/mj.
Na njemu imaš gotove instalacije raznih CMS-ova pa i Wordpressa i kreiranje stranice od hostinga, domene, instalacije wordpressa pa do stvaranja prvog posta ti traje svega par minuta.

josip150 kaže:

kakozaraditi kaže:
Ako ti je cilj raditi web stranice, a kasnije i zarada, mislim da ti ne treba znanje iz HTML-a css-a i slično.
Istina živa, ako želiš prodavati bestseller roman, potrebno ti je znanje iz marketinga i poslovnih komunikacija, ne moraš znati abecedu :sigh

Pa dobro šta vi mislite, da se s wordpressom ama baš sve može sa pluginovima, bez ikakvog osnovnog znanja ?

Mislim, pardon, tek sam se probudio i nisam popio kavu, ali ovakve izjave su kriminalne.

payme kaže:
1. Najbolji besplatni hostovi?
2. Trenutno mogu dat max. $20 za host, postoji li jeftin host? Ako ne svejedno mogu čekat još oko 20 dana.

Studio4web ti ima još dva dana 50% popusta na sve hosting pakete, tako da možeš za 75 kuna (10 eura) dobit host i domenu, a za hosting imam samo riječi hvale jer iman 4 sajta na njemu i nikad nisan ima ni najmanje probleme čak mi je i vlasnik hostinga napravija backup kad san bija totalno zajeba sajt. Ako si zainteresiran kupon ti je XMASS2011-50

dev_masta kaže:
kakozaraditi kaže:
Ako ti je cilj raditi web stranice, a kasnije i zarada, mislim da ti ne treba znanje iz HTML-a css-a i slično.
Istina živa, ako želiš prodavati bestseller roman, potrebno ti je znanje iz marketinga i poslovnih komunikacija, ne moraš znati abecedu :sigh

Pa dobro šta vi mislite, da se s wordpressom ama baš sve može sa pluginovima, bez ikakvog osnovnog znanja ?

Mislim, pardon, tek sam se probudio i nisam popio kavu, ali ovakve izjave su kriminalne.

Zapravo, istina je, za online zaradu (a pod time mislim i na ozbiljniji IM) ne moraš ništa od toga znati. Analogije ti je zapravo očajna. Kad si se već uhvatio takvog primjera, za prodavanje bestsellera ne moraš znati napisati dobru knjigu.

@josip150
Ako se OP baš želiš baviti izradom web stranica, onda su mu potrebna znanja vezano za HTML/CSS/JavaScript. No kao i obično, a ovo je klasika za početnike ovdje, pitanje je preopćenito i neprecizno.

i.m.warrior kaže:
Zapravo, istina je, za online zaradu (a pod time mislim i na ozbiljniji IM) ne moraš ništa od toga znati. Analogije ti je zapravo očajna. Kad si se već uhvatio takvog primjera, za prodavanje bestsellera ne moraš znati napisati dobru knjigu.

@josip150
Ako se OP baš želiš baviti izradom web stranica, onda su mu potrebna znanja vezano za HTML/CSS/JavaScript. No kao i obično, a ovo je klasika za početnike ovdje, pitanje je preopćenito i neprecizno.

Slažem se, ja ko apsolutni početnik san napravija relativno soldnu stranicu u wordpresu bez ikakvog prethodnog znanja osim baratanja sa bloggerom, a sve o HTMLu, CSSu i ostalome san naučija usput. Dovoljno je samo imat neku osnovnu snalažljivost i logiku šta se tiče interneta, kompjutera i sličnoga, a to danas večina "mlađih" ljudi ima. Za sve ostalo tu je google i ovakvi forumi.

Ispričavam se svima.

Baš sam neki dan vodio istu raspravu na jednom drugom forumu, samo je malo duže trajala ;)

Stvar je u tome kada netko spomene 'izrada weba', svatko stvori drugu sliku u glavi.
Meni odmah pada na pamet pružanje usluge izrade stranica za druge.
Za to je HTML i CSS, suvišno i spominjati, potreban.

A ovo, za sebe napraviti 5-10 stranica, ubaciti adsense i takve fore...
Za to nije previše toga potrebno, nek je i ružno, gugla baš briga kako stranica izgleda :)

evo sad proučavam ovaj wordpress, jako jeftine domene zašto mi to nitko nije predložio, a i goolge daje domene za $10. Našo sam ih još par: tcom mi je dao domenu, i još ima besplatnih .hr domena za firme, co.cc, webbly isto kao blog, i još mnogo mnogo drugih sa nekim skoro normalnim završetkom domena. Neda mi se nabrajat, domene i host se zapravo dijele na internetu. Ako neko želi nastavi ću...

Vrlo je važno kako izgleda stranica, jer kad uđem u stranicu prvo pogledam kako je posloženo sve i koliko je truda uloženo, ne treba bit baš neki trud i da je jednostavno dobro je, ako mi se stranica ne sviđa i sve je razbacano, samo obrišem povijest, izađem iz preglednika, reinstaliram windows i udaram glavom u zid dok ju ne zaboravim.....

Back
Na vrh