• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

php?

yex

Novi član
Tu od
26 Lis 2011
Pozdrav,
znam html i css sta mi je potrebno da bih napravila sajt koji moze menjati i updatovati vlasnik a ne samo autor sajta...

to što tražiš naziva se cms - content management system
za izradu toga trebaš znati napraviti (u php-u ili nekom drugom server side jeziku) registraciju i login korisnika, podjelu ovlaštenja, dodavanje teksta i opcija preko html formi itd + sve to dobro zaštititi.
inače već postoje mnogi besplatni cms-ovi, wordpress i joomla su među najpoznatijim varijantama cms-a

skijanje kaže:
za izradu toga trebaš znati napraviti (u php-u ili nekom drugom server side jeziku) registraciju i login korisnika, podjelu ovlaštenja, dodavanje teksta i opcija preko html formi itd + sve to dobro zaštititi.
inače već postoje mnogi besplatni cms-ovi, wordpress i joomla su među najpoznatijim varijantama cms-a

uh,nista mi tu nije jasno. joomla pogotovo. da li u njemu mogu napraviti php za to sto hocu i dodati na svoju html stranicu koja vec postoji? ili pitam glupost :) ?

yex kaže:
skijanje kaže:

uh,nista mi tu nije jasno. joomla pogotovo. da li u njemu mogu napraviti php za to sto hocu i dodati na svoju html stranicu koja vec postoji? ili pitam glupost :) ?

Ako ti je jasno da html vuče podatke iz css-a isto na taj način glavni php file od joomle ili wordpresa vuče css, ako nišaniš na dizajn sajta. I da, možeš ubacivati i mjenjati php kod u joomli i wordpressu. Ili nauči CMS-ove ili počni od php-a što će potrajati :)

Lakše je raditi s CMS-ovima nego učiti cijeli php od početka.

Vex, ne znam kakav sajt zelis da napravis za nekog drugog. Ali, ako je u pitanju neki obican amaterski sajt, mozes da otvoris sajt na sites google com i tamo, na Google-ovim sajtovima, uopste nije ni potrebno znanje html-a. Sve se pravi uz pomoc misha, klik-klik... Takav sajt moze da update-uje svako i da dodaje slike, menja tekst, itd. Vrlo jednostavno...

visitor kaže:
Vex, ne znam kakav sajt zelis da napravis za nekog drugog. Ali, ako je u pitanju neki obican amaterski sajt, mozes da otvoris sajt na sites google com i tamo, na Google-ovim sajtovima, uopste nije ni potrebno znanje html-a. Sve se pravi uz pomoc misha, klik-klik... Takav sajt moze da update-uje svako i da dodaje slike, menja tekst, itd. Vrlo jednostavno...

snalazim se dobro u htmlu i cssu to nije problem medjutim php ne znam a valjda uz pomoc njega mogu da napravim da neko recimo dodaje slike u svoju galeriju npr. (jednostavno bez moje pomoci).,recimo samo ih kopira u neki filder i one se vide na stranici...da li se to radi uz pomoć php ili moze i neki drugi način. samouka sam ali zelim da udjem malo vise u tu pricu web dizajna i programiranja. Da li postoji program (kao sto Dreamweaver pise kod za html) koji ispisuje php kod kako bih ga lakse provalila? tako sam bar radila sa html (dok sam ucila) samo dizajn pa sam vremenom lako usvajala kodove. Hvala

M00nlander kaže:
yex kaže:
skijanje kaže:

Ako ti je jasno da html vuče podatke iz css-a isto na taj način glavni php file od joomle ili wordpresa vuče css, ako nišaniš na dizajn sajta. I da, možeš ubacivati i mjenjati php kod u joomli i wordpressu. Ili nauči CMS-ove ili počni od php-a što će potrajati :)

vise me to zanima zbog pakticnih stvari a ne dizajna (da napravim da neko recimo dodaje slike u svoju galeriju npr. (jednostavno bez moje pomoci).,recimo samo ih kopira u neki folder i one se vide na stranici...). ne znam probacu onda sa wordpressom da vidim sta nudi. :) hvala

Probaj sa Wordpress-om i neces se pokajati :)
Nudi dosta toga.
Za Wordpress imas plugin-ove koji mogu da obavljaju odredjene funkcije na sajtu:
upload slika, ocenjivanje, navogacija... Pa, skoro sve.
Pitaj sta te zanima konkretno da ti neko pusti koji je to plugin. :)
pozz

yex kaže:
visitor kaže:

snalazim se dobro u htmlu i cssu to nije problem medjutim php ne znam a valjda uz pomoc njega mogu da napravim da neko recimo dodaje slike u svoju galeriju npr. (jednostavno bez moje pomoci).,recimo samo ih kopira u neki filder i one se vide na stranici...da li se to radi uz pomoć php ili moze i neki drugi način. samouka sam ali zelim da udjem malo vise u tu pricu web dizajna i programiranja. Da li postoji program (kao sto Dreamweaver pise kod za html) koji ispisuje php kod kako bih ga lakse provalila? tako sam bar radila sa html (dok sam ucila) samo dizajn pa sam vremenom lako usvajala kodove. Hvala

M00nlander kaže:

vise me to zanima zbog pakticnih stvari a ne dizajna (da napravim da neko recimo dodaje slike u svoju galeriju npr. (jednostavno bez moje pomoci).,recimo samo ih kopira u neki folder i one se vide na stranici...). ne znam probacu onda sa wordpressom da vidim sta nudi. :) hvala

Slažem se ostalima. Najbolje riješenje je da koristiš neki gotovi cms. Svi imaju gotove module, plugove za upload svega i svačega.

Ja trenutno učim php/mysql i jučer smo na predavanju baš to radili.
Stvar funkcionara po principu:

1. S php skriptom se povezuješ na server i ulaziš u bazu podataka. Skripta uključuje mysql query kojim se definira putanja do datoteke gdje će se file (slika pohraniti).

2. Zatim ide dio php koda koji "čupa" file iz te datoteke i proslijeđuje je pregledniku. Preglednik je vidi na način kako je to određeno u html/css. Npr. u obliku neke galerije.

3. Poduzimaju se koraci za zaštitu od gladnih očiju, koje traže propuste u skripti.

Upravo čekam da primjeri s predavanja sjednu na mail. Ako želiš mogu ti ih mailati, samo teško da ćeš se snaći u tome bez osnovnog poznavanja php & mysql -a.

Agent 47 kaže:
Reci mi majke ti sta ima da se uci u cms-u?
Nemoj tako kolega... Znamo svi koliko su cms-ovi kompleksni i kako ima puno posla kod administriranja istih. Da ne govorim o pravljenju pluginova...
:)

Agent 47 kaže:
Z3r0C0d3 kaže:
Bolje da naucis php nego cms.
i cms mora da se uci, daj nekome ko nikad nije radio u wordpress-u npr da ti zavrsi sajt za jedan dan od 7 strana, ima kozu da odere dok to ne uradi, a onaj ko ima iskustva i radio je zavrsice u roku, takodje naruci od nekog php programera koji nikad nije radio sa wp-om da ti napravi plugin ili temu za isti, vise ce mu vremena uzeti nego onaj koji je radio.
ja svakako preporucujem pre nego st bilo ko sedne da uci php prvo nauci html i css pa da onda instalira neki cms i vidi na koji nacin on radi pa tek onda da se baci na ucenje php-a

skepi91 kaže:
Agent 47 kaže:
i cms mora da se uci, daj nekome ko nikad nije radio u wordpress-u npr da ti zavrsi sajt za jedan dan od 7 strana, ima kozu da odere dok to ne uradi, a onaj ko ima iskustva i radio je zavrsice u roku, takodje naruci od nekog php programera koji nikad nije radio sa wp-om da ti napravi plugin ili temu za isti, vise ce mu vremena uzeti nego onaj koji je radio.
ja svakako preporucujem pre nego st bilo ko sedne da uci php prvo nauci html i css pa da onda instalira neki cms i vidi na koji nacin on radi pa tek onda da se baci na ucenje php-a
Pa tu si vecinom u pravu.
Iskreno priznajem potrebno je i vremena da bi npr savladao osnove wordpress-a :)

@Agent 47
Posto volis da se malo pravis pametan da pojasnim.Mislim da treba da nauci php prvo, a ne da se sad zeza sa cms.

Z3r0C0d3 kaže:
@Agent 47
Posto volis da se malo pravis pametan da pojasnim.Mislim da treba da nauci php prvo, a ne da se sad zeza sa cms.
gledaj, za nekog ko ne zeli da se bavi full time programiranjem je totalno nepotrebno da uci php, dovoljno je da nauci neki cms da koristi i malo php-a da moze da izmeni ono sto zeli...

To je kao ja sad kad bi rekao, ako zelis da naucis php idi pa prvo nauci C posto ces onda lakse nauciti php, totalno je nepotrebno da neko uci ceo php da bi napravio jednu galeriju...

Z3r0C0d3 kaže:
Ne znam sto bih neko nesto ucio do pola ?!? To ti je npr kao kad imas sex sa devojkom nzm da li je iko imao sex do pola ili jeb** ili ne jeb*** tj. ucis ili ne ucis.

ne bih da nastavljam vise, idemo u offtopic ali moje misljenje stoji gore ko se slaze slaze se a i tvoje poredjenje i nije bas nesto, da bi naucio CEO php trebace ti godine, ja licno imam knjigu od preko 1000 strana apress na nasem jeziku i to je samo pocetnicki nivo, do srednjeg...

devojka je trazila galeriju, i postoje galerije kakve ona trazi, da stavi slike u folder i da galerija sve sama odradi pa nek proba neku od gore sto sam postavio linkove, ovo je i ujedno moj posledji post u ovoj temi.. pozz :waving

@Z3r0C0d3-Ja se uopste ne pravim pametan za tvoju informaciju.Onaj sajt svetfilmova si bukvalno dobio na izvolite,i +si ga unakazio,s obzirom kakav ti ga je Luka ostavio.
@skepi91-php nema sanse da naucis za 1,2,3 meseca.Tu si u pravu.Pre neki dan sam kupio knjigu od 2000 dinara i ne znam odakle da pocnem nista mi nije jasno.A navodno je knjiga od pocetnika do profesionalca.
@vezano za temu.Nadjes negde neku skriptu na netu i to ti je to .
Moj ti je predlog ako hoces brzo startovati sajt krenes sa wordpressom :)

Back
Na vrh