• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

otvaranje webshopa

evo par +/- web shop-a...

pozitivne strane...
Nema lagera. Znaci nemoram potrositi xxxxxx kn da bi napunio lager robom, zato sto sve ide nakon uplate. sto znaci, kupac plati meni, ja platim dobavljacu i dobavljac salje robu direktno kupcu.
Nema potrebe za kupovinom ili iznajmljivanjem prostora na skupim i in mjestima.
Radi kontakta kupaca preko weba i telefona nema potrebe u startu placat dodatnog radnika za "drugu" smjenu.
S obzirom da sve ide preko interneta, mogu raditi drugi posao (citaj stalni) dok se me probijes na trziste.
Ulaganja postoje ali su puno manja nego otvaranje offline trgovine.
I ono sto je isto dosta bitno je to sto se moze "operirati" u cijeloj zemlji. Sto znaci da nisam ogranicen na Zagreb samo ako tamo otvorim shop.

Negativne strane su te...
Web shop nije razvijen u Hrvatskoj, ljudi nemaju povjerenja.
Ljudi vole vidjeti sto kupuju, pogotovo kad bijele tehnike, radi dimenzija, izgleda lalalalalala..
Velika ogranicenost dobne granice kupaca. Nije za ocekivati da ce neka bakica za 60 god. suffati webom i obaviti online kupovinu.

Evo to je par stavaka s kojima se moram boriti.
E sad imam jedno pitanje u vezi unikatnog texta.

recimo vesmasine.

ovako pise na sluzbenim stranicama nekog proizvoda.

proizvođac: Gorenje
model: WA 60010
Energetski razred: A+
brzina centrifuge: 1000 okr.
Buka: 73 dB
i bla bla bla...

sad... kako napraviti tu tablicu a da bude unikatni tekst tako da google to ne indexira kao duplikat

Slazem se ima prednosti i mana ali ako se mane kompenziraju nekako moze biti isplativo. Dobro si detektirao probleme i gledaj da ih sto vise minimiziras. Znaci napisi detaljne dimenzije, baci dosta slika. Tu je problem sto ti uzimas od dobavljaca, bilo bi dobro nekako da bacis dosta vrlo kvalitetnih slika, mozda cak i video za neke proizvode. Obvezno moras dati neke popuste kupcima za buduce kupovine da ostave review na stranici jer to je jos jedan nacin kako ublaziti to sto kupci ne mogu vidjet proizvod uzivo.
Istina je i za godine, zato computer shopovi funkcioniraju jer neki klinac ima za kompjuterski dio ali tesko da ce neko od 40-50 god kupit frizider preko neta. Ali pomalo se mjenjaju stvari pa se isplati krenut u tom smjeru.

Za tablicu. Nikako. Imat ces tablicu i iznad ili ispod toga ces imat "Description" tj. Opis gdje ces svojim rijecima onako kreativno opisati proizvod sa prednostima, osobitostima tog proizvoda i sl. npr.

"Gorenje WA 60010 je najnoviji proizvod Gorenja iz WA linije. Osobitost WA linije je iznimno dobra energetska ucinkovitost, zato i je smjesten u A+ energetski razred. Proizvod u A+ razredu trose 30 Kilowat sati manje od B razreda i kao takvi stede energiju i novac Vama ali i pomazu ocuvanju prirode. Buka od 73 decibela se nazali u srednjem rangu, onima kojima je vazna glasnoca perilice za rublje neka pogledaju proizvod Gorenje WA 50020 koji je tisi ali ima nesto visu potrosnju energije i nalazi se u B+ energetskom razredu. Brzina centrifuge od 1000 okretaja omogucava Vam da brze operete Vase rublje uz vec spomenutu srednju tj. prosjecnu razinu buke.
Za kraj spomenimo da je Gorenje drasitcno povecao kvalitetu svojih perilica za rublje od 2009-e godine a dokaz tome je i 3 godisnja garancija na sve proizvode iz WA serije pa tako i ovaj model WA 60010. Za vise informacija o proizvodu posjetite web stranicu tvrtke Gorenje gorenje.hr"

160 rijeci dug opis. Za nekog ko se bavi time to nebi trebalo biti problem. Tako gledaj da za svaki proizvod imas opis, kao prvo korisnicima ce biti draze nego da gledaju tablice a ponudit ces i "mesa" za trazilice tj. sadrzaja koji Google preferira.

sta se tice popusta do nazalost pada u vodu iz dva razloga..
prvi: kada se napravi ugovor sa dobavljacem postoji minimalna MPC (maloprodajna cijena), sto znaci da ja npr. tu perilicu nesmijem prodavati ispod xxxx kn.
Cak sam razgovarao sa direktorom GEME. Uvoznici za Faber i Liebherr. Oni ne voli web shopove iz jednog razloga a to je da web shopovi ruse cijenu. Liebherr hlanjaci kostaju 10000 kn+, a cijena je takva radi kvalitete i brenda. Brend su gradili godinama. I ako taj odrađeni hladnjak kosta 10000 kn a ja ga prodajem za npr 7000 to je rusenje cijene ali i samog brenda.

drugi razlog.. Dosta su drukcije nabavne cijene. Znaci ti imas offline trgovinu a ja imam web trgovinu. Ti ces istu perilicu dobit za 1600 kn od dobavljaca za koju cu ja morat dat 1800 kn... Sad bezveze ismisljam brojke al valjda kuzis kaj ocu rec.

Ma dobro ti kuzis taj biznis puno bolje nego ja ali ja ti samo dajem ideje tj. temelje na kojima ces ti gradit dalje i smisljat svoje konkretne nacine. Recimo nisam ja mislio sa 10 000 kn na 7 000kn. Ali ako prodajes po 10 000 kn tvoja marza nek je 500 kn neces ga dat po 10 000kn nego po 9500 i to samo u posebnom slucaju kad netko zasluzi bonuse itd. Ali dobro to je samo ideja, mislim mozes i poklonit neki vlastiti kalendar, mozda neki manji proizvod, majcu itd. Poanta je da motiviras ljude da odrade nes a cesto i male stvari ih motiviraju da to ucine.

dbomestar kaže:
Kuzim da. MA dobro gle, onaj ko najbolje zna dali ti mozes uspijeti u necemu si samo TI. Ja isto kad sam kretao i sa poduzetnistvom i sa Internet Marketingom sam dobijao tone i tone kritika, ismijavanja itd................................................
Nisam zainteresiran za otvaranje webshopa, ali sam uredno sve ovo pročitao i dalje se ne mogu načuditi da netko ovako nesebično dijeli svoje znanje. Mogao sam pritisnuti Thanks ali mi je to nekako premalo za ovo sto je dbomestar napravio u svojih par postova. Hvala!!

@dbmestar...
malo je takvih poput tebe... dajem ruku u vatru da sam ovakvu temu otvorio na nekom drugom forumu da bi bio izrugan i ko zna sta ne.. Svoje dragocjeno vrijeme si potrosio kako bi mi pomogao i neznam kako da ti se zahvalim..
Ideje su ti orginalne koje se ne bojis podjelit s drugima i na to nemam rijeci..
Malo je takvih poput tebe.. i na tome hvala ti..

Što se tiče payment procesora preporučio bih Tcomov Payway.Cijene i pouzdanost 4 najveća u Hrvatskoj su prilično slični.Ono što izdvaja PayWay je to da ti je u cijenu uključeno ulistavanje u Tcom shopping centar (http://shopping.tportal.hr/) ,koji ima više od 100 000 unique visitora mjesečno (barem sam takvu informaciju dobio),pa se povećava mogućnost da se netko zakači na tvoj proizvod.Plus dobiješ brdo linkova sa jedne autoritet stranice.
Mogućnost sniženja svakako moraš uskladiti sa dobavljačem,iako on daje samo preporučene cijene.Ali ako on npr.daje 10% popusta na gotovinu,možeš i ti,pa čak prošvercati mogućnost takvog popusta na sve oblike plaćanja.
Druga mogućnost je da vežeš prodaju (tipa tko kupi frižider poklanjam mu mikser ili toster ili nešto slično),uključiš dodatne usluge poput besplatne dostave do stana ili kuće ( i na kat ako treba ,a ne kao ova bagra koja ga ostavi u prizemlju :mad )
Inače,problem je definitivno što ljudi u RH ne kupuju previše preko neta,pogotovo skuplje stvari,ali ako to radi samo jedna osoba dobra plaća se definitivno može izvući.
Affiliate je dobra stvar,plaćaš im samo za ostvarenu prodaju,pa nikako ne možeš biti na gubitku.Pogledaj koji su uvjeti za ulistavanje u affiliate mrežu kao što je npr. prosperio.net , jer ćeš tako puno lakše dobiti affiliate nego da ih sam tražiš.
Također,što se bijele tehnike tiče provjeri i kako se ulistati na nabava.net . Dosta ljudi koje poznajem cijene prvo provjere tamo,pa tek onda traže konkretno mjesto gdje će proizvod i kupiti.

Luka0101 kaže:
sta se tice popusta do nazalost pada u vodu iz dva razloga..
prvi: kada se napravi ugovor sa dobavljacem postoji minimalna MPC (maloprodajna cijena), sto znaci da ja npr. tu perilicu nesmijem prodavati ispod xxxx kn.
Cak sam razgovarao sa direktorom GEME. Uvoznici za Faber i Liebherr. Oni ne voli web shopove iz jednog razloga a to je da web shopovi ruse cijenu. Liebherr hlanjaci kostaju 10000 kn+, a cijena je takva radi kvalitete i brenda. Brend su gradili godinama. I ako taj odrađeni hladnjak kosta 10000 kn a ja ga prodajem za npr 7000 to je rusenje cijene ali i samog brenda.

drugi razlog.. Dosta su drukcije nabavne cijene. Znaci ti imas offline trgovinu a ja imam web trgovinu. Ti ces istu perilicu dobit za 1600 kn od dobavljaca za koju cu ja morat dat 1800 kn... Sad bezveze ismisljam brojke al valjda kuzis kaj ocu rec.

Ne bi li ti onda jedna opcija bila da na svom portalu naplacujes dobavljacima listing proizvoda, a da cijene proizvoda odredjuju oni? Naravno, na taj nacin gubis mogucnost da zaradjujes na razlici u cijeni, ali istovremeno se rjesavas cijelog onog procesa "kupac kupi kod tebe - plati tebi - ti platis dobavljacu - dobavljac posalje robu kupcu". Osim toga, ako su cijene definirane od stane dobavljaca (dakle bez tvoje marze), onda si konkurentniji pa ce se eventualno vise kupaca odluciti obaviti kupnju preko tvog portala. Samo ideja.
Ti se u trziste bijele tehnike sigurno kuzis vise nego ja, ali sumnjam da bi ti dobavljaci bili spremni odobriti neki veliki rabat s obzirom da ti robu ne bi povlacio u nekim mjesecnim kolicinama, nego komad po komad, kako prodas.

pročitah sve ovo prije 2-3 dana al nikako da uvatim vremena za par riči napisat...

1. što se tiče "straha" od toga da kod nas (hrv) ljudi ne kupuju online jer se boje. ako neki ima takav stav bolje da ne pokušava išta raditi jer bi to za njega mogao biti glavni razlog zasto posao ne ide kako treba te bi ga moglo odvratiti od pravih problema zasto posao ne ide kako treba.

2. trenutno je stanje da svako kućanstvo (a to je bitno, ne pojedinac) ima barem jednu osobu koja ima mogućnost odlučivanja ili "savjetodavnu" odluku kod kupovine stvari za kuću te taj broj raste svakim danom. istina i prije god dvije je bilo osoba koji su "znali" da online shoping nije napravljen da bi ti ukrali pare, identitet (i sl. biseri naših roditelja) ali je velik broj osoba bio u godinama "koje im nisu davale" mogućnost aktivnog sudjelovanja u odlukama. slobodno sad možeš računat da kućanstvo koje ima osobu od 18(20) do 40 godina nema negativan stav prema online kupnji.

3. nadovezuje se na prva dva. problem nije strah od kupovine, nego neznanje ljudi. zadnja 2 posla su mi bila gdje je kod jednog 100% transfera novcem islo direkt online plaćanjem a kod drugog do 50%. nevjerovatno je koliko ljudi nezna procitat broj kartice i kontrolni broj i datum do kad traje kartica. ali kad im lijepo objasniš onda nema straha i svi budu "fascinirani" i oduiševljeni samim procesom. savjet je da se fokusiraš na jednostavnom objašnjenju kako platiti jer se ljudi boje nepoznatih stvari (pogotovo kad su vezane za novce).

4. neznam koliko si razvio u detalje sustav dostave, reklamacije, odnosa s kupcima ali to ti je NAJVAŽNIJI dio svega. ako tu zajebeš možeš odma zatvorit jer ćed dobit negativne komentare na netu a web trgovina i to ne ide da se na glavu okreneš. i nemoj zaboravit na odgovore na reklamaciju i tvoje propuste, tj. ni u ludilu ignorirat to ili pokušati svaliti "krivicu" na kupca jer to ne prolazi a ako lipo to odradiš (kažeš da je bio problem i koji, ispričati se, reći što se pokušalo napravi, što ćeš još napravit sa svoje strane, dati neki simbol isprike kupcu i zahvaliti mu na feedbacku te reći da će se dodatno paziti na te stvari i sl.) više će ti vriditi nego 30 pozitivnih komentara na tvoj shop.

5. random savjeta (ideja šta mi je palo na pamet dok sam čitao):
- dostava:
ljudima je masu bitna dostava na vrata koja je uračunata u cijenu. ako nisi to u mogućnosti onda neka se istakne da se dostava plaća jer kada uspoređuješ cijene online kad naknadno vidiš da ima još troškova vrlo često slijedi klik na mali križić u exploreru :)
neznam koja bi područja bila pod dostavom ali ako si ikako u mogućnosti pokrij što više područja i "svako selo" ako možeš, rješenje za manja mjesta je da dostavu vršiš određene dane (naravno da se to napiše odmah). npr. svaki dan dostava na području grada odakle ćeš ti preuzimati aparate, svako 2 dana dostava u području bliže okolice, svaka 4 dana dostava u širtem području. vidi kako to izvest da ti troškovi nisu visoki a da imaš dostavu kako treba. ako mislis da bi kod manjih sredina ima slabiju prodaju online nemoj zanemariti da dosta ljudi iz grada ima vikendice, kuće na selu i sl i da mu se neda vozit 50 km frižider u osobnom automobilu.
- cijena: kratko i jasno, jeftinija od konkurencije :) to bi ti trebala biti glavna "korporativna prednost" naspram drugih. ljudi vole posjedovati stvari i vole kupovati i ići u kupovinu tako da im online kupovina oduzima taj osjećaj kupnje i kod dosta familija uskraćuje ritual kupovine. jedino nižom cijenom ćeš im to moći kompenzirati.
- nadovezuje se na cijenu i to da ne možeš ići ispod neke razine itd. što se toga tiče evo jedna ideja kako ubiti više mušica jednim udarcem. Cijenu drži koju moraš i po toj cijeni prodaji. Kupcima omogući cash back metodom određeni povrat novca koji potroše uz uvjet da moraju u roku 3 dana nakon isporuke popunit anketni upitnik online koliko su zadovoljni uslugom aparatom i sl te nakon 15 dana također malu recenziju da napišu o aparatu. Ovo je dobro jer možeš dati proizvod ispod cijene koju bi inače mogao, održavaš kontakt s kupcem te mu pokazuješ da ti je stalo do njega te ostavljaš dobar dojam potencijalnim kupcima a sa ovim osvrtima koje će kupac napisati generički dižeš svoj web shop na tražilicama vrlo vrlo jako i dobro te uz par sitnih trikova si za kratko vrijeme vrlo visoko i teško da će teitko skinuti ako nastaviš tako (ovo sa tekstovima iz iskustva govorim jer sam radio web gdje smo sa 0,00 kn potrošenih generički stranicu digli u nebesa)

ne sicam se jesam jos sta mislio napisat, ako bude napisem.... gotova mi je pauza :)

a što se tiće nekakvih zakona...
zabranjuje li što zakon u vidu ove online kupnje ?
treba li plačati što državi ?

i final pitanje...
ako želim prodavat knjige (stare) preko svoje web stranice... trebam li kakve dozvole ili šta ?

Online trgovina je ista ko i svaka druga. Znaci da bis mogao prodavati moras imat registriranu firmu ili obrt za online prodaju. Meni je javni biljeznik stavio kod registracije firme da mogu radit i prodajom "putem poste" tak da ja mogu prodavati preko neta. A ostalo je sve standardno, moras placat normalno poreze, doprinose i sve te lijepe stvari sto poduzetnicima uljepsavaju zivote :)

Za knjige. Ne trebas dozvolu nego kao sto rekoh samo moras imat registrirani poslovni subjekt za prodaju toga i placati sve doprinose, davanja, poreze itd. Nis vise.. lol :)

Ovde imas pakete i savete o IZ i o internet prodavnici samo se placaju (po paketu 17 eura) ;) nije puno ako ce ti pomoci (kao i drugima koji se bave internet zaradom) Paket se zove " Prodavnica za dan! "
Ne znam da li sme da se stavlja link ali ako ce ti pomoci valjda ce admin odobriti
Na dnu stranice imas njegove podatke pa ga mozes kontaktirati

http://www.nenadnerandzic.com/guru-za-24h.html

Pozdrav svima...

vidim da je ova tema malo zamrla pa me interesuje par stvari
Zelim otvoriti online webshop ali prodaja proizvoda - razno.
Posto sam iz Srbije, logicno bi bilo da ce placanj ebiti preko uplatnice posto je to kod nas najprihvatljivije. Placanje kartica mozda se i uvede ali je ionako malo zastupljeno pa je to neki sledeci korak.

Interesuje me sta je bolje registrovati u tom slucaju i koje su poreske obaveze. Ja inace radim i uplacuju mi se sve obaveze prema drzavi koje su potrebne pa je ujedno i pitanje koje je najbolje resenje a da imam sto manje obaveza prema drzavi.

Ako bih to radio iz stana i taj mali lager bi bio u stanu sta je potrebno jos odraditi prilikom registracije firme, doo-a itd.

Pred.da je nemoguce da ovo za pocetak krene bez ikakve registracije, a to ujedno znaci i rizik jer bi uplacivali na moj privatni tekuci racun cenu proizvoda.

Da li znate koje su opcije sa carinom u ovom slucaju i sta je najbolje resenje.
Najlaksa opcija jeste preko poste ali se desava da oni proizvod od 50e carine po ceni od 100e pa ti to sve izadje preskupo na kraju.
Da li kao firma imash jasnije carinjenje, odnosno da budem jasniji: da li se moze izbeci carinjenje shac metodom ukoliko je uz paket poslat i racun?
Da li uopste kao firma moze da se poruci paket koji ce ici na carinjenje u postu?
Negde sam procitao da je bolje preko speditera jer onda imash fiskno 10% a u posti imash uslugu poste i shac metodu koja obicno bude skuplja, ali nesto nisam siguran u sve to jer i spediteri naplacuju papreno svoje usluge, narocito onaj deo kad proguraju da cena proizvoda ne bude ocarinjena vecim iznosom nego sto treba.

Malo sam konfuzan oko dela sa carinom pa ako treba nesto da pojasnim recite.

chvarko_007 kaže:
a što se tiće nekakvih zakona...
zabranjuje li što zakon u vidu ove online kupnje ?
treba li plačati što državi ?

i final pitanje...
ako želim prodavat knjige (stare) preko svoje web stranice... trebam li kakve dozvole ili šta ?
http:// narodne-novine.nn. hr/clanci/sluzbeni/2011_06_61_1349. html
Neki novi zakoni o prodaji preko međumrežja.
Meni je želja otvoriti webshop za rezervne auto dijelove, prvenstveno za Renault, ali i za ostale marke vozila,zamjesne dijelove naravno.
Ima ko kakvu ideju kak bi to trebalo izgledati? i ne kužim ovo SEO i ono za traženje u googlu. Bi mi to neko mogel pogledati i pomoći ako se odlučim za shop?

dali moze neko da mi pomogne i pojasni sta mi je sve potrebno, da napravim slican sajt kao limundo, na tu foru aukcije? ali smao o jednoj tematici odredjenoj ne o svim kao na limundu ? ali da bude placanje preko moneybookersa, ili paypala, ili alterpaya, naravno ovi iz srbije da mogu preko uplatnice i banke. ? da li je tako nesto izvodljivo ?

- Kao prvo

Predlog tehničkih rešenja sa kojima se posao pokretanja aukciskog sajta može odraditi.

- Kao drugo

Takođe, svima bi nam bilo lakše da si otvorio temu sa jasnim naslovom u kome pitaš nešto vezano za aukciski sajt, a ne da ideš u temi o otvaranju vebshopa u offtopic. Razlika između webshopa i aukciskog sajta je ogromna.

1. Da može da se napravi sajt kao Limundo.
  2. Da sajt može da ima uže tematsko područje, a da se bavi aukcijama.
  3. Da plaćanje može da bude preko moneybookersa, paypala, altepaya.
  4. Ne znam koliko je izvodljivo plaćanje preko uplatnica na međunarodnom planu.
- Kao treće

Što se tiče same tehnike i tehnologije pokretanja tog posla, te potrebe integrisanja plaćanja u čitav sistem, posao bih poverio nekoj firmi koja poseduje iskustvo i može adekvatno da odgovori tehničkom podrškom prilikom startovanja takvog aukciskog sajta.

chvarko_007 kaže:
Meni je želja otvoriti webshop za rezervne auto dijelove, prvenstveno za Renault, ali i za ostale marke vozila,zamjesne dijelove naravno.
Ima ko kakvu ideju kak bi to trebalo izgledati? i ne kužim ovo SEO i ono za traženje u googlu. Bi mi to neko mogel pogledati i pomoći ako se odlučim za shop?
Da ne ostanes bez odgovora..
Ako vec zaradjujes od auto dijelova, plati nekom za te SEO usluge, poboljsace ti potraznju, vjerovatno. Ili sjedi i uci par mjeseci kako i sta, da sam to uradis. Ovdje ces naci i jedno i drugo. ;)

tryengraved kaže:
chvarko_007 kaže:
Da ne ostanes bez odgovora..
Ako vec zaradjujes od auto dijelova, plati nekom za te SEO usluge, poboljsace ti potraznju, vjerovatno. Ili sjedi i uci par mjeseci kako i sta, da sam to uradis. Ovdje ces naci i jedno i drugo. ;)

Hvala na odgovoru. Koje je vaše mišljenje? Ima li tu kruha, il je prejaka konkurencija?

Back
Na vrh