• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Open source ili moj cms?

DocNet

Novi član
Tu od
14 Svi 2015
Pozdrav svima :waving

Prve dinamičke sajtove koje sam pravio, pravio sam sa mojim primitivnim cms-om za neke prosečne sajtove gde je bilo potrebno upravljati sa kategorijama, vestima, korisnicima i njihovim komentarima itd, tada nisam ni čuo za jumlu, wp, drupal, uopšteno za gotova cms rešenja.

Još nisam napravio neko svoje standardno cms rešenje koje bih ubacivao klijentima koji žele poseban cms sistem, nego se prilagodim potrebama klijenta šta mu treba ili napravim joomla templejt i povežem ga sa jumla bazom.

Ja se sada pitam vredi li praviti uopšte nešto tako kada sve mogu uraditi sa os (open source) cms-om?
Kada bi uopšte trebalo da koristim moje cms rešenje ako jumlu mogu namestiti da izgleda totalno drugačije?

Obično se sajt povezan os cms-om naplaćuje manje nego "pravljeni" cms.

Napravi svoj CMS. Prvo jer mozes, i imas vremena. Drugo,jedna od bitnih stvari je sigurnost. To je bas velika karta kod pregovaranja za posao, gde klijent dobija custom cms koji nije podlozan napadima i nije poznat.

Ja sada preporucujem svim naprednim korisnicima koji planiraju vise od 3-4 sajta da prave, da naprave ili nadju custom cms. Kada pocinjes i kada ti je ogranicen budzet, wordpress je mama, ali toliko je ogroman toliko resursa trosi i toliko moras da vodis racuna o bezbednosti da je idealno imati svoj cms.

DocNet kaže:
Obično se sajt povezan os cms-om naplaćuje manje nego "pravljeni" cms.

Ako napraviš unikatnu temu za sajt na Wordpress CMS-u zbog čega se on manje naplati od nekog "custom" CMS-a?

Ako imaš posla i naravno ako dobro naplaćuješ izradu sajtova, nebi bilo loše imati svoj custom CMS za sve buduće klijente.Taj CMS bi sa vremenom dosta usavršio.

Pa vidi, stvar je od budzeta, kompleksnosti odnosno sta klijent zeli.To su stvari koje moras sam procijeniti.

freemind kaže:
Drugo,jedna od bitnih stvari je sigurnost. To je bas velika karta kod pregovaranja za posao, gde klijent dobija custom cms koji nije podlozan napadima i nije poznat.

S ovim se bas i ne bih slozio.Uzmimo primjer nekog Open Source rijesenja sa velikim community-em.Otkrije se neki bug, tebe boli briga, tu je veliki broj developera koji ce rijesiti problem, no kod custom CMS-a, sam moras traziti rupe.Sto znaci da Custom CMS nije sigurniji od nekog Open Source rijesenja.

Kad vec spominjes bezbjednost WordPress-a, kakvog racuna mora da vodis, o cemu ? Postavi jaku sifru, prilikom instalacije promijeni prefixe unutar tablica u bazi, zakupi kvalitetan host i nemoj koristiti nulled plugine i teme, odnosno koristi samo provjerene stvari.

freemind kaže:
Kada pocinjes i kada ti je ogranicen budzet, wordpress je mama, ali toliko je ogroman toliko resursa trosi i toliko moras da vodis racuna o bezbednosti da je idealno imati svoj cms.

Wordpress koristi jako jako malo resursa.Npr na 1 GB RAM memorije u prosjeku može biti 150 (pa i više) sajtova firmi tipa običnih prezentacija.

Možda jeste idealno imati svoj CMS za klijente zbog sigurnosti ali ne vidim zbog čega, Wordpress se može obezbjediti da bude siguran kao i svaki drugi ili neki custom CMS.Mada opet kažem vlastiti CMS može biti prednost jer svakako to klijenti cijene.

belmo996 kaže:
Kad vec spominjes bezbjednost WordPress-a, kakvog racuna mora da vodis, o cemu ? Postavi jaku sifru, prilikom instalacije promijeni prefixe unutar tablica u bazi, zakupi kvalitetan host i nemoj koristiti nulled plugine i teme, odnosno koristi samo provjerene stvari.

To je upravo ono što govorim poznanicima koji rade dizajn kad spomenu sigurnost Wordpressa i sličnih CMS-ova.

belmo996 kaže:
Pa vidi, stvar je od budzeta, kompleksnosti odnosno sta klijent zeli.To su stvari koje moras sam procijeniti.

freemind kaže:
Drugo,jedna od bitnih stvari je sigurnost. To je bas velika karta kod pregovaranja za posao, gde klijent dobija custom cms koji nije podlozan napadima i nije poznat.

S ovim se bas i ne bih slozio.Uzmimo primjer nekog Open Source rijesenja sa velikim community-em.Otkrije se neki bug, tebe boli briga, tu je veliki broj developera koji ce rijesiti problem, no kod custom CMS-a, sam moras traziti rupe.Sto znaci da Custom CMS nije sigurniji od nekog Open Source rijesenja.

Kod licnog cms-a, nema ko da otkrije bug, ili verovatnoca jako mala. Ja imam svoj cms, za 10 godina, nijedan problem, za razliku od wordpressa, gde sam imao stalno glavobolje sa usaglasavanjem plugina, bezbednoscu i slicno. Ovde pricamo o vise sajtova, neko ko ima 4-5-10-15 projekata .

Ovde je prica podelja na dva dela- programer koji pravi svoj cms. Webmasteri- svoj cms VS wordpress.

U prvoj varijanti, programer ima svoj cms, poznaje ga u dusu, prodaje taj cms, najbolje ce znati sve probleme najbrze ce sve resavati-updatejtovati.

Sto se tice bezbednosti, zaista je bezveze diskutovati, jeste velika baza korisnika, brzo se otkrije bug, ali ti stalno moras gledati sta se desava, pratiti ceo zivot promene, update, koji plugin jeste nadogradjen koji nije. Kod licnog cms, ti si miran, imaces ono sto zelis, i ne zavisis od nikoga, pogotovo kada imas dosta sajtova.

Za pocetnike je zaista zanimljivo, malo instalira jedan plugin , malo drugi, sve je free, ali kada dodjes do tacke kada tacno znas sta zelis, i sta ti treba, ne trebaju ti besplatna resenja da bi se igrao, zelis sigurnost 100% i ne zelis da nedeljno izgubis po nekoliko sati prateci promene, update ko je sta otkrio....

Sa druge strane, postoje i ozbiljni projekti na wordpressu, i ako se to sve prati , azurira tu ne bi trebalo da bude problema. Ja licno nemam vremena za wordpress, i moj glas ide za custom CMS.

dev_masta kaže:
Preporučio bih ovaj članak: Never Fall for a Custom CMS. Ever.
http://gadgetopia.com/post/9092

Kao da sam ga ja pisao :)

Jednostrano i subjektivno. Ako ti programer napravi jasno citljiv i komentarisan kod, svaki senior programer ce uci u kod za 24h. Meni se to desilo dva puta. Ti imas svoj CMS, ne zavisis od nikoga, on je tvoj, ako se promeni progamer, drugog nalazis i on za 24h ulazi u shemu.

Pa i tvoj prethodni post je prilično jednostran i subjektivan, čak i na kraju piše da tvoj glas ide za custom CMS.

Ovo je samo moj način da se izjasnim kome ide moj glas.
Smatram da ne postoji (jedan) čovjek na ovoj kugli koji može napraviti bolji CMS od npr. Wordpressa.

Ionako je ova tema bezveze, da je OPa stvarno zanimalo što je bolje, proguglao bi i pročitao stotine mišljenja i sam zaključio što mu je bolje, umjesto toga, otvorio je temu ovdje na forumu, i to temu koja je neriješena već godinama i nikada se neće riješiti (slični primjeri Android vs iOS, BMW vs Mercedes, Microsoft vs Apple, ...)

Odličan prvi post na forumu, taman da se probije led..

freemind kaže:
Kod licnog cms-a, nema ko da otkrije bug, ili verovatnoca jako mala. Ja imam svoj cms, za 10 godina, nijedan problem, za razliku od wordpressa, gde sam imao stalno glavobolje sa usaglasavanjem plugina, bezbednoscu i slicno. Ovde pricamo o vise sajtova, neko ko ima 4-5-10-15 projekata .

Ovde je prica podelja na dva dela- programer koji pravi svoj cms. Webmasteri- svoj cms VS wordpress.

U prvoj varijanti, programer ima svoj cms, poznaje ga u dusu, prodaje taj cms, najbolje ce znati sve probleme najbrze ce sve resavati-updatejtovati.

Sto se tice bezbednosti, zaista je bezveze diskutovati, jeste velika baza korisnika, brzo se otkrije bug, ali ti stalno moras gledati sta se desava, pratiti ceo zivot promene, update, koji plugin jeste nadogradjen koji nije. Kod licnog cms, ti si miran, imaces ono sto zelis, i ne zavisis od nikoga, pogotovo kada imas dosta sajtova.

Za pocetnike je zaista zanimljivo, malo instalira jedan plugin , malo drugi, sve je free, ali kada dodjes do tacke kada tacno znas sta zelis, i sta ti treba, ne trebaju ti besplatna resenja da bi se igrao, zelis sigurnost 100% i ne zelis da nedeljno izgubis po nekoliko sati prateci promene, update ko je sta otkrio....

Sa druge strane, postoje i ozbiljni projekti na wordpressu, i ako se to sve prati , azurira tu ne bi trebalo da bude problema. Ja licno nemam vremena za wordpress, i moj glas ide za custom CMS.
To sto je nesto Open Source uopste ne znaci da je to podlozno napadima i propustima.Iskreno, glavni uzrok poremecene sigurnosti u WP-u je sam korisnik odnosno administrator u krajnjoj liniji developer koji je tu kao nesto radio.Ja koristim WP neke 3 godine, zadnju godinu malo aktivinije i nikada nisam imao nijedan problem.WordPress core je prilicno siguran i nema u njemu propusta, to sto se svako koristi s njim i kako se koristi to je druga prica.

Sto se tice tvog CMS-a, da li si pokusao unajmiti nekog hakera ili grupu njih da ga malo bace na provjeru ?

Daj, sta se mora pratiti ? Sve je one click, u par sekundi nadogradis sve moguce.Opet spominjes nekompatibilnost, a znas li koji je glavni uzrok nekompatibilnosti ?

WordPress kao CMS ima Codex. gdje su jasno definirani standardi po kojima se treba kodirati, svako odstupanje od tih standarda moze dovesti do same nekompatibilnosti u nekom novom upgrade-u WordPress-a.Znaci ko je kriv ? Developer teme, odnosno Plugina.Prati standarde nemoj biti hard coder i nece biti problema.

BTW. Jesi ti radio taj svoj CMS ?

dev_masta kaže:
Pa i tvoj prethodni post je prilično jednostran i subjektivan, čak i na kraju piše da tvoj glas ide za custom CMS.

Smatram da ne postoji (jedan) čovjek na ovoj kugli koji može napraviti bolji CMS od npr. Wordpressa.

Ionako je ova tema bezveze, da je OPa stvarno zanimalo što je bolje, proguglao bi i pročitao stotine mišljenja i sam zaključio što mu je bolje, umjesto toga, otvorio je temu ovdje na forumu, i to temu koja je neriješena već godinama i nikada se neće riješiti (slični primjeri Android vs iOS, BMW vs Mercedes, Microsoft vs Apple, ...)

Slazem se, ima i kod mene subjektivnosti, veci su na pocetku troskovi za svoj cms, kao i za kasniji razvoj, ali trosis mnogo manje vremena za odrzavanje, i sigurnost je veca, to je recimo nesto objektivno.

Medjutim postavljac teme je vise zeleo da izrazimo misljenje da li da on kao programer napravi svoj cms ili da radi na wordpresu. Nema razloga da ne napravi svoj cms, koji ce razvijati u slobodno vreme, i da to prvo ponudi korisnicima, tako bi mogao da ih zadrzi na duze + znao bi brzo da realizuje izmene, eventualne bugove
...

Belmo, nekad mi treba obicna skriptica koja ce samo prikazivati embed kod i naslov, opet moram da instaliram glomazni wordpress. Nekad mi treba samo link i title, isto, opet moram wordpress. Ako imas jedan ili dva sajta, wordpress je ok, ako imas mnogo razlicitih projekata, zaista je mnogo prakticnije da imas svoj cms.
Ako redovno azuriras,nemas puno razlicitih projekata, ako gledas izmene, i sve pravilno podesavas, wordpress je ok i to sam napisao.

freemind kaže:
dev_masta kaže:

Slazem se, ima i kod mene subjektivnosti, veci su na pocetku troskovi za svoj cms, kao i za kasniji razvoj, ali trosis mnogo manje vremena za odrzavanje, i sigurnost je veca, to je recimo nesto objektivno.

Medjutim postavljac teme je vise zeleo da izrazimo misljenje da li da on kao programer napravi svoj cms ili da radi na wordpresu. Nema razloga da ne napravi svoj cms, koji ce razvijati u slobodno vreme, i da to prvo ponudi korisnicima, tako bi mogao da ih zadrzi na duze + znao bi brzo da realizuje izmene, eventualne bugove
...

Belmo, nekad mi treba obicna skriptica koja ce samo prikazivati embed kod i naslov, opet moram da instaliram glomazni wordpress. Nekad mi treba samo link i title, isto, opet moram wordpress. Ako imas jedan ili dva sajta, wordpress je ok, ako imas mnogo razlicitih projekata, zaista je mnogo prakticnije da imas svoj cms.
Ako redovno azuriras,nemas puno razlicitih projekata, ako gledas izmene, i sve pravilno podesavas, wordpress je ok i to sam napisao.

O kojem odrzavanju ti pricas unutar WordPress-a ? Neces ti core fajlove odrzavati za to su zaduzeni developeri iz WP-a, svo odrzavanje se svodi na par klikova i ne vidim kako je u pogledu odrzavanja Custom laksi od WP-a ili nekog drugog CMS-a ?

WordPress kao i neki Custom CMS nije za sve, cak custom CMS je u vecini slucajeva namjensko rjesenje - namjenjen za jednu vrstu projekata npr News portali.

belmo996 kaže:
freemind kaže:

...

O kojem odrzavanju ti pricas unutar WordPress-a ? Neces ti core fajlove odrzavati za to su zaduzeni developeri iz WP-a, svo odrzavanje se svodi na par klikova i ne vidim kako je u pogledu odrzavanja Custom laksi od WP-a ili nekog drugog CMS-a ?

WordPress kao i neki Custom CMS nije za sve, cak custom CMS je u vecini slucajeva namjensko rjesenje - namjenjen za jednu vrstu projekata npr News portali.

Laksi je u pogledu odrzavanja, jer moze da se desi da neki plugin nije vise podrzan za novu verziju,da zaboravis da updateujes neki sajt ,da ne stignes da updateujes...

Delujes mi prilicno ostrasceno, pogotovo kada pogledam tvoj potpis , ako ti je poslovanje vezano iskljucivo za wordpress, ovo ne znaci da svi treba da predju na custom cms, vec ga je odlicno imati ako imas dosta projekata ( i dosta zahteva za manje nezahtevne skripte )

freemind kaže:
belmo996 kaže:

Laksi je u pogledu odrzavanja, jer moze da se desi da neki plugin nije vise podrzan za novu verziju,da zaboravis da updateujes neki sajt ,da ne stignes da updateujes...

Delujes mi prilicno ostrasceno, pogotovo kada pogledam tvoj potpis , ako ti je poslovanje vezano iskljucivo za wordpress, ovo ne znaci da svi treba da predju na custom cms, vec ga je odlicno imati ako imas dosta projekata ( i dosta zahteva za manje nezahtevne skripte )

Zbog toga treba prilikom instalacije plugina pratiti rubriku sa desne strane (zadnji update,review,rating i sl.).Kazem ako je nesto pisano po standardima nema brige prilikom upgrade-a, ukoliko nije onda je to druga prica.

Nemam ja nista protiv Custom CMS-a, nemoj pogresno da me shvatis, niti sam emotivno vezan za WP :D Samo argumentujem stvari.

freemind kaže:
veci su na pocetku troskovi za svoj cms, kao i za kasniji razvoj, ali trosis mnogo manje vremena za odrzavanje, i sigurnost je veca, to je recimo nesto objektivno.
Ne trošiš manje vremena na održavanje, a svakako je objektivna neistina da ti je sigurnost veća.
To što sam napisao vrijedi ako bi uspoređivali joomlu ili wordpress i custom CMS jednakih mogućnosti, ne sad neku skripticu.

freemind kaže:
Nema razloga da ne napravi svoj cms, koji ce razvijati u slobodno vreme, i da to prvo ponudi korisnicima, tako bi mogao da ih zadrzi na duze + znao bi brzo da realizuje izmene, eventualne bugove
Pa istina - nema razloga.
Neka shvati to kao ulaganje u budućnost - s jedne strane, s open source rješenjima mu je lakše (brže i jeftinije) raditi, a s druge strane, s custom rješenjem će lakše zadržati klijente, možda bolje prodati priču i naplatiti svoj rad...

Pošto smo na forumu o internet zaradi, ja bih savjetovao - ako mu je cilj što više sajtova u što kraće vrijeme uz što manje truda - open source, a ako mu je cilj kvalitetni, stabilni (redovni) klijenti kojima će pokušati i što više naplatiti - custom CMS.

Za klijenta bih preporučio open source, ali opet, ne za svakoga, samo za 80-90% njih, ostalima stvarno treba nešto custom.

freemind kaže:
nekad mi treba obicna skriptica koja ce samo prikazivati embed kod i naslov, opet moram da instaliram glomazni wordpress. Nekad mi treba samo link i title, isto, opet moram wordpress.
Treba razjasniti i o kakvim sajtovima pričamo, i sam radim custom skripte za takve sitnice.

Treba razjasniti i o kakvim sajtovima pričamo, i sam radim custom skripte za takve sitnice.

Pa napisao sam , to su sajtovi gde ti ne treba baza od milion upita niti milion fajlova, vec maximalno 3-4 polja .

Takodje, ako planiras da wordpress menjas, dosta custom stvari ubacujes, posle je update prilicno zeznut.

Meni je wordpress licno drag, tu sam poceo da blogujem, pa upravo sam zavrsio i wordpress autoposter za svoj projekat Imageleon, znaci nisam protiv njega, ali sam naveo u kojim situacijama je custom cms tata.

freemind kaže:

Pa napisao sam , to su sajtovi gde ti ne treba baza od milion upita niti milion fajlova, vec maximalno 3-4 polja .

Takodje, ako planiras da wordpress menjas, dosta custom stvari ubacujes, posle je update prilicno zeznut.

Meni je wordpress licno drag, tu sam poceo da blogujem, pa upravo sam zavrsio i wordpress autoposter za svoj projekat Imageleon, znaci nisam protiv njega, ali sam naveo u kojim situacijama je custom cms tata.

http://www.couchcms.com/

E, a baš mi se danas dogodilo da imam neku sitnicu od projekta u kojoj bi mi zgodno bilo da napravim jednu ili dvije MySQL tablice, i naravno, wordpress je preogroman za to - reko', sad ću i ja morati (opet) nešto izmišljati, a kako bi mi bolje bilo da imam već gotovu pripremu za takve slučajeve... :)

A kad ono, CouchCMS :D Thanks!

Idem probati...

edit: dammit, licenca

dev_masta kaže:
E, a baš mi se danas dogodilo da imam neku sitnicu od projekta u kojoj bi mi zgodno bilo da napravim jednu ili dvije MySQL tablice, i naravno, wordpress je preogroman za to - reko', sad ću i ja morati (opet) nešto izmišljati, a kako bi mi bolje bilo da imam već gotovu pripremu za takve slučajeve... :)

A kad ono, CouchCMS :D Thanks!

Idem probati...

edit: dammit, licenca
Meni je lakše raditi CMS od 0. To nije neki problem stvarno.

Back
Na vrh