• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Link Building Forumima - Primjer

Ma varira zaviso od IPa, preko google.hr si treći, bar meni...svako ima drugačije rezultate...Glavno da si na većini pretraga sa raznih IPa prvi:number_1
dbomestar kaže:
Nisam siguran dali to meni govoris? Posto sam naveo u pocetnom threadu moj primjer pretpostavljam da da. Ali malo si me sad zabrinuo :) posto sam vec neko vrijeme prvi i za long island SEO i za New York SEO, seo new york, new york seo company, new york search engine optimization, seo company ny itd.

Dali se tebi moja stranica pojavljuje na 5-oj poziciji ili?

reflex kaže:
Čestitam, vidim da si se probio među prvih 5!

reflex kaže:
Ma varira zaviso od IPa, preko google.hr si treći, bar meni...svako ima drugačije rezultate...Glavno da si na većini pretraga sa raznih IPa prvi:number_1

Hehe, pa uopšte nije bitno koji ne google.hr jer ga niko neće tražiti sa .hr -a, pošto za takve pojmove logično da će dobijati klijente sa .com ;)

dbomestar kaže:
Nisam siguran dali to meni govoris? Posto sam naveo u pocetnom threadu moj primjer pretpostavljam da da. Ali malo si me sad zabrinuo :) posto sam vec neko vrijeme prvi i za long island SEO i za New York SEO, seo new york, new york seo company, new york search engine optimization, seo company ny itd.

Dali se tebi moja stranica pojavljuje na 5-oj poziciji ili?

reflex kaže:
Čestitam, vidim da si se probio među prvih 5!

Kod mene si i za jednu i drugu frazu No.1 na google.hr, sretno :waving

hehe, a dobro nije da ce ekipa iz Hrvatske googlat new york seo :) Na google.com sam probao sa raznim IP-evima i uvijek sam prvi a to mi je najvaznije.

Ugl. tnx na cestitkama. Sad rokamo neke malo teze fraze pa budem podjelio s ekipom za koji mjesec rezultate i iskustva.

reflex kaže:
Ma varira zaviso od IPa, preko google.hr si treći, bar meni...svako ima drugačije

dbomestar kaže:
Sad rokamo neke malo teze fraze pa budem podjelio s ekipom za koji mjesec rezultate i iskustva.

Cijenjeni Dbomestaru,
Kaži nam rezultate i iskustva, prvi si stalno na Googleu,
Kako to ide? :google :pivo :gore
Uzimaš Amerikance za klijente?

Ovo je jedina metoda kojom zasad link buildam i mogu vam reći da radi izvrsno, zahvaljujući DavidVictorovim i dbomestrovim savjetima za samo jedan dan linkanja na 10 foruma skočio sam za pojam od 2000 upita sa 30 na 11 mjesto, a bio sam 3 mjeseca zabetoniran na tome mjestu. :)

Eh sada, imam dva pitanja, malo su glupa ali je... ga:

1) Ne znam staviti link u potpis u opcijama profila, nigdje mi nema insert link opcija? :mad
2) Nakon što sam se izborio za jedan pojam mogu li za sljedeći pojam opet koristiti istog usera i forume, jer je teško naći nove iz moje niche?

1) Ili nije dopušteno stavljati link u potpis ili moraš ubaciti HTML ili neki drugi kod. Jesi provjerio?
2) Misliš da li možeš staviti više linkova u potpis ili?

Narednik James kaže:
1) Ne znam staviti link u potpis u opcijama profila, nigdje mi nema insert link opcija? :mad
2) Nakon što sam se izborio za jedan pojam mogu li za sljedeći pojam opet koristiti istog usera i forume, jer je teško naći nove iz moje niche?

1) nikakav insert link ti ne treba, vec samo lepo otvoris txt dokument, iskopiras code za forume i to je to. naravno prvo vidi da li odredjeni forum to dozvoljava

2) to ti zavisi od foruma, ako mozes na jednom forumu staviti u potpis vise od jednog linka, onda ne moras otvarati novi profil. ako ne dozvoljava, onda sa novom mail adresom otvori novi profil i gurni link i polako se ukljuci u diskusije.

:waving

Svakako bi savjetovao ako je kako moguce da umjesto forum profila predjes na forum komentiranje i onda u potpisu stavljas link. Naime, sa forum komentiranjem imam jako dobra iskustva, jedino sto ja kombiniram sa drugim metodama i napravim forum komentare na dosta foruma. Jednostavno, profil nema previse texta na sebi pa nije od interesa Gooogle-u da bude indexiran, dok postovi sa linkom u potpisu imaju texta i kao takvi puno vece sanse da ce biti i ostati indexirani u Googlu. Ne kazem da profili nis ne valjaju ali ove godine osobito nakon Panda nadogradnje sam vidio da je velik broj profila deindexiran.

Profil linkove nekako vise odradujem na malo jacim web2.0 sajtovima iako ih je normalno puno manje.

Sgt. James - Mali savjet, ne moraju ti linkovi biti iz niche, osobito ne ako radis forum profile. Ja osobno imam odlicnih iskustava s linkovima koji nisu iz niche. Nesto su bolji i vjerojatno drugotrajnije kroz koju godinu ce biti linkovi iz niche ali ja uglavnom postizem odlicne rezultate s linkovima van niche. Oism toga moram reci da za neke slabije keyworde i slabije niche za rangirat definitivno ne trebaju linkovi iz niche.

Za drugi pojam ti moze pomoci ako imas neki drugi sajt, za isti sajt ti nece pomoci. U SEO-u je onak jedno od osnovih pravila da drugi i svi daljni linkovi s iste stranice na istu stranicu se ignoriraju. Znaci Google vidi samo prvi link i prvi anchor text (keyword).

Mozes linkati na podstranicu pa ce biti nesto preneseno anchor texta (keyworda) na podstranicu ali kod Googla isto vazi da 2 link i svi daljni s istog sajta (cijele domene) imaju puno manju ili skoro nikakvu snagu. Znaci cilj ti treba na svoj 1 sajt dobit linkove sa sto veci broj razlicitih sajtova/foruma. Linkovi sa 100 foruma na kojem imas po 1 link ce ti vrijedit puno vise nego da imas 500 linkova na svakom od 10 foruma.

dbomestar kaže:
Za drugi pojam ti moze pomoci ako imas neki drugi sajt, za isti sajt ti nece pomoci. U SEO-u je onak jedno od osnovih pravila da drugi i svi daljni linkovi s iste stranice na istu stranicu se ignoriraju. Znaci Google vidi samo prvi link i prvi anchor text (keyword).

Mozes linkati na podstranicu pa ce biti nesto preneseno anchor texta (keyworda) na podstranicu ali kod Googla isto vazi da 2 link i svi daljni s istog sajta (cijele domene) imaju puno manju ili skoro nikakvu snagu. Znaci cilj ti treba na svoj 1 sajt dobit linkove sa sto veci broj razlicitih sajtova/foruma. Linkovi sa 100 foruma na kojem imas po 1 link ce ti vrijedit puno vise nego da imas 500 linkova na svakom od 10 foruma.

Da vidim koliko sam shvatio:
Napravim thread i u njemu linkam na svoju podstranicu npr. "domena/podstranica_A". Dovoljno je na jednom forumu imati 1-2 linka jer svaki sljedeći gotovo da nema vrijednosti... Znači što više foruma sa po dva linka bolje nego 10ak sa po puno linkova. To je OK.

Eh sada napravim novi thread i u njemu linkam na drugu podstranicu na istom siteu - "domena/podstranica_B". Koliko sam shvatio ovaj link mi ima puno manju vrijednost nego prvi link na "domena/podstranica_A"????

Znači: ako link na drugu podstranicu ima puno manju vrijednost, onda ako želim za 300 pojmova (podstranica) dobiti po 10 jednako kvalitetnih linkova treba mi 3000 foruma?? :stars

dbomestar kaže:
Tako je, u postovima linkovi nisu dostupni botovima ali zato potpisi jesu.

Moji su svi linkovi bili u postovima, znači bolje je da su u potpisima??

Narednik James kaže:
Da vidim koliko sam shvatio:
Napravim thread i u njemu linkam na svoju podstranicu npr. "domena/podstranica_A". Dovoljno je na jednom forumu imati 1-2 linka jer svaki sljedeći gotovo da nema vrijednosti... Znači što više foruma sa po dva linka bolje nego 10ak sa po puno linkova. To je OK.

Eh sada napravim novi thread i u njemu linkam na drugu podstranicu na istom siteu - "domena/podstranica_B". Koliko sam shvatio ovaj link mi ima puno manju vrijednost nego prvi link na "domena/podstranica_A"????

Znači: ako link na drugu podstranicu ima puno manju vrijednost, onda ako želim za 300 pojmova (podstranica) dobiti po 10 jednako kvalitetnih linkova treba mi 3000 foruma?? :stars

Upravo tako. Ima neku vrijednost malu ako je sa istog foruma tako da ne mogu reci da neces imat koristi uopce ali najaci faktor za rangiranje jest da dobijas linkove sa sto vise razlicitih sajtova (prema tvom sajtu) a ne istih sajtova.

Ali da nebi sve bilo tako jednostavno, ako budes u toj kolicini "3000" imao linkove SAMO sa foruma onda bi mogao isto aktivirat neke "spam" filtere kod Googla jer je neprirodno da neki sajt imao samo linkove sa foruma. Zato je potrebno ubacit i druge Link Building metode. Isto tako ako budes naprimjer stavio 1000 linkova prema raznim djelovima sajta onda ce se podici autoritet i cijele domene pa ce ti neka "nova" podstranica lakse rangirat nego da tek pocinjes nju rangirat. Tako da ti nije to bas crno-bijelo i cista matematika, ima tu jako puno faktora. Da je SEO lak svatko bi ga radio ali isto moram reci da ovisi kakve pojmove rangiras, ako su nesto laksi ne mora znaci da ce ti trebati toliko puno linkova tj. sajtova sto linkaju na tebe.

Narednik James kaže:
dbomestar kaže:
Tako je, u postovima linkovi nisu dostupni botovima ali zato potpisi jesu.

Moji su svi linkovi bili u postovima, znači bolje je da su u potpisima??

Ovaj moji odgovor se odnosio na linkove na ovom nasem IZF forumu da su Google-u vidljivi samo potpisi a ne i linkovi u postovima.

Ti ako komentiras na drugim forumima bolje je link u postu ali ce te puno lakse moderatori na tom forumu obrisat ako je komentar neki "spammy". Ako stavljas u potpis nesto je losije sto se tice rangiranja ali vece sanse da ti moderatori nece pobrisati link ili neke druge sankcije poput baniranja.

Zasada za link building koristim social siteove (face i twitter), blog komentiranje i forume. Forumi mi daju najbolje rezultate :). Pokušo sam na ezinearticles napisati par članaka ali mi vrate mail da mi nisu odobreni ime i prezime pod kojim stavljam članke, a stavim svoje ime i prezime. Ne kontam?

Pa neces valjda odustati samo tako? Article direktoriji su isto izgubili na snazi ali jos moze biti koristi od njih, bas kao i od blog komentiranja i foruma ako se rade dobro. Ali morat ces se prvo malo ispraxirat. ezinearticles su najstrozi, oni su nakong Panda promjena digli kriterije pa sada zezaju dosta. Ako ti nedaju pod tvojim imenom i prezimenom pa najmanji je problem registrirat drugi account, aliasom/penname-om itd.

Imas stotine drugih direktorija, ako ne ide na ezine articles kreni na druge. Ali gledaj da su kvalitetni tj. da nemaju nofollow linkove, da su im clanci indexirani redovito itd.

Narednik James kaže:
Zasada za link building koristim social siteove (face i twitter), blog komentiranje i forume. Forumi mi daju najbolje rezultate :). Pokušo sam na ezinearticles napisati par članaka ali mi vrate mail da mi nisu odobreni ime i prezime pod kojim stavljam članke, a stavim svoje ime i prezime. Ne kontam?

Ne pada mi napamet odustat, sad zasad malo istražujem "forum link building" pa poslije toga prelazim na article. Ide dobro, u zadnjih mjesec dana (prema g analyticsu) mi je posjeta skočila sa 40 dnevno u prosjeku na 80-90, što je napredak za 100% :)... Samo da još pare pođu kapat, zasad sam na 7-10 eura mjesečno :)

Po tvome mišljenju koji je link najjači, znam da ovisi od puno faktora kao PR, posjete itd... ali onako "od oka"??

Nekako mi se čini da je najteže dobiti article backlink pa bi trebao biti najjači??

Narednik James kaže:
Ne pada mi napamet odustat, sad zasad malo istražujem "forum link building" pa poslije toga prelazim na article. Ide dobro, u zadnjih mjesec dana (prema g analyticsu) mi je posjeta skočila sa 40 dnevno u prosjeku na 80-90, što je napredak za 100% :)... Samo da još pare pođu kapat, zasad sam na 7-10 eura mjesečno :)

Po tvome mišljenju koji je link najjači, znam da ovisi od puno faktora kao PR, posjete itd... ali onako "od oka"??

Nekako mi se čini da je najteže dobiti article backlink pa bi trebao biti najjači??

Najbolji faktori za gledat koliko je link jak jest da gledas upravo ono sto sam ti malo prije naveo tj. koliko dolaznih sajtova linka na taj sajt s kojeg zelis link.

To mozes vidjeti pomocu ova dva odlicna alata koje stalno preporucam svima:
http://www.opensiteexplorer.org (mozes samo 3 puta na dan ali ako se registriras na FREE racun mozes neograniceno puta iako ne mozes sve podatke vidjet no i oni koji su dostupni besplatno su neprocjenjivo korisni). Njihov naziv za broj sajtova koliko linka na neki sajt je Linking Root Domains tj. skraceno LRD. Oni imaju malo manji broj jer filtriraju one najslabije linkove ali je jako korisno. Idi na Compare Link metrics botun pa ces vidjet ukupan broj linkova, LRD-a na stranicu (pocetnu najcesce) i broj LRD-a na cijeli sajt.

http://www.majesticseo.com
Ista stvar, malo cesce osvjezavaju podatke, trpaju sve zivo unutra pa imaju vece brojeve nego OSE. Njihov naziv za LRD-e jest Reffering Domains. Ako zelis za cijelu domenu onda izaberes Root opciju.

Npr. podaci za nas IZF forum bi bili:

http://www.opensiteexplorer.org/comparisons?site=www.internetzarada.org

http://www.majesticseo.com/reports/...tp://www.internetzarada.org&IndexDataSource=F

Vec sam pisao o slicnim stvarima a i kad nadjem vremena i volje budem napisao malo detaljnije te stvari kako gledat koji faktori su najvazniji. Zasad prouci ova 2 videa:

http://www.seomoz.org/blog/which-link-metrics-should-i-use-part-1-of-2-whiteboard-friday
http://www.seomoz.org/blog/which-link-metrics-should-i-use-part-2-of-2-whiteboard-friday

Sto se tice link building metoda. Moram ti reci da article direktoriji su izgubili dosta na snazi tako da ce ti trebat dosta clanaka i dosta toga da naucis kako efikasno koristit article marketing na article direktorijima da bi imao efekta. Programi poput Article Market Robota su mocni za automatizaciju iako osobno ga nisam koristio.

Najvaznija stvar kod link buildinga jest da radis raznovrsne metode, trebao bi ukljucit barem direktorije, article direktorije, blog i forum komentiranje, web 2.0 profile.

Trenutacno nekako najpopularnija i kvalitetna metoda za gradnju linkova je guest blogging/guest posting. To je zapravo nudjenje drugim blogovima blog post a onda u potpisu u clanku ti bloger obicno dozvoli staviti link. Moram reci za raditi ovu metodu treba jako puno znanja i iskustva zato prvo savjetujem da sa vladas ove koje sam malo prije naveo pa tek onda krenes u guest posting.

A kada se kaže dnevno 10 do 20 linkova, jesli se to misli po metodi npr. 20 linkova forumima, 20 komentiranjem, 20 direktorijima... ili ukupno 20??

I kada se registriram na neki forum napišem inroduction post i stavim link, i napravim još jedan post s linkom i odgovorima na par postova s potpisom u komentaru... Heli se to sve broji kao jedan link pošto samo prvi ima veliku vrijednost ili je to već 4-5 linkova??

I nikako ne vidim backlinkove za jednu podstranicu, ostavio sam ih 20ak po forumima i blogovima, stranica je skočila na indeksu za 50%, ali niti u jednom programu koji je u ovom postu naveden ili na netu što sam tražio mi ne prikazuje backlinkove?? 0 backlinkova. U biti ima samo jedan noffolow s wikipedie, jeli moguće da je zbog njega skočila podstranica na SERPU??

Primjećujem da mi konkurencija ima dosta backlinkova s bloggera. Bili bilo pametno da i ja na bloggeru otvaram blogove i onda stavim anchor text na svoju podstranicu?

Narednik James kaže:
Primjećujem da mi konkurencija ima dosta backlinkova s bloggera. Bili bilo pametno da i ja na bloggeru otvaram blogove i onda stavim anchor text na svoju podstranicu?

Ne.

Narednik James kaže:
Pokušo sam na ezinearticles napisati par članaka ali mi vrate mail da mi nisu odobreni ime i prezime pod kojim stavljam članke, a stavim svoje ime i prezime. Ne kontam?

Sto se tice Ezine, ako si stavio ime i prezime u Resource box, makni ga odatle i odobrice ako je sve ostalo u redu.
Znaci umesto: "Narednik James is an expert in ...." i slicno, stavi "If you watn to know more about KW...". Znaci bez imena u Res boxu.
Probaj pa javi.

Evo još nešto, za pojam o kojemu u zadnje vrijeme pričam sam bio skočio na 13 mjesto. Jučer i danas sam napravio ukupno 4 posta na forumima (koji nisu toliko posjećeni - Alexa oko milion) sa anchor tekstom. Nije bilo danas nikakvog pomaka ali nisam ni očekivo, znam da treba da google nađe. I onda sam prije dva sata ubacio google+ plugin, jednom lajko (ili plusovo - kako se već kaže :)) i zamolio još 4-5 kolega isto i odma skočio na 6 mjesto. Ispred mene su wiki, 2 youtubea, google image i još neki sa oko 150.000 Alexom. Inače ima 1500 mjesečnih (250 USA).

Jeli moguće da google plusevi toliko doprinose??
Ima mi neke logike jer se ljudi bore protiv face i ostalih sociala pa im je u cilju da se više koristi google+??
Ili je sve pak slučajnost ili šta već??

Back
Na vrh