• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Web dizajn Koji program je najbolji za izgradnju sajtova?

Zemunac kaže:
maloni1991 kaže:
dreamweaver ti nije free ... ali po meni sa dreamweaverom jedino moze microsoft expression web da se poredi ... inace program ko program je dosta tezak ali polako ima vremena, ja sam ovako to odradio, sad radim prvi sajt i radim ga u joomli kupio sam joomla prirucnik za korisnike 15-ak evra, i dreamweaver cs4 knjigu pa polako ucim ;)
kod dreamweavera ti je dobro sto imas odvojeno design i code, tako da ne moras nesto preterano da znas kodove ... ;)

A microsoft expression,jel on free ili i za njega trebam da odvojim 300$ :(

Estimated Retail Price $599 USD lol

Za dizajniranje, pa i za izradu neke web aplikacije dovoljan ti je notepad, a ako hoces malo bolje da ti slaze kod (da se lakse snalazis u kod) skini Notepad++. Naravno da bi radio u notepad-u moras znati HTML, CSS, JS, AJAX, PHP, SQL, jQuery (zavisno koliko napredan sajt zelis napraviti). Sve ove "jezike" sem jQuery-a (JS biblioteka, tako da nije mnogo vazna) mozes nauciti na W3Schools. Ukoliko se odlucis za PHP i SQL moraces skinuti XAMPP za pokretanje sajta.

Ako nisi spreman da ucis uzmi neki CMS (ima ih na tone i vecina su beslatni), skini sablon i...

Moje licno misljenje je da je Dreamweaver "tata" za izradu i dizajniranje web sajtova.Cak ne moras znati nista o HTML kodu da bi odradio sajt, jer sta god da ti napises program to automatski prevede u HTML.
Posto je pravilo da se ne mogu ostavljati linkovi dok se ne odrade 10 posta ako hoces posalji mi mejl da ti dam neke adrese odakle mozes skinuti jako dobre video tutorijale :)))

Ja sam probao sa NVU programom koji bi isto mogao usporediti sa Dreamweaverom a besplatan je. Paralela mu je Kompozer za Linux OS.

Po tome kako je pitanje postavljeno, ispada da se radi o dizajnu i skriptiranju sajta, tu je najbolja kombinacija Illustrator+Photoshop+Notepad, prva 2 se mogu zamijenit sa Inkscape (ako je vektorska komponenta potrebna) i Gimpom..

Ako se radi o CMS-u, onda bi odgovor bio Drupal, ne vjerujem da mu bilo koji od navedenih može konkurirat.

Naravno, neki će spominjat "strmu krivulju učenja", gomilu dokumentacije, kompleksnost platforme, i svakakve druge nebitne epitete iz te kategorije. Savjetovao bih im jedino da si potraže nešto lakše i jednostavnije za radit, npr. visokorodna poljoprivreda, konobarenje, ili - prema tome koliko postaje popularno - consulting. :D

eh ovako interesuje me gdje nabaviti taj wordpress? i dali je moguce vec postojeci blog otvoriti i editovati sa njim?

uzeirovic kaže:
eh ovako interesuje me gdje nabaviti taj wordpress? i dali je moguce vec postojeci blog otvoriti i editovati sa njim?

Editirao sam poruku više puta i obrisao aluziju na tvoj post kao uvredu članovima foruma, ali stvarno bi trebao naučit koristit google za te stvari. Kako nabavit wordpress? 1. Klikni na address bar. 2. Upiši www.google.com. 3. Upiši tamo samo 'wordpress', ništa više, i eto ga, svo čudo u jednom malom paketu. 4. Instaliraj ga na hosting. Ili... kao alternativa svim ovim koracima, samo trebaš hosting koji ima neki autoinstaller u cPanelu (simplescripts, ili neki drugi), i onda sa par klikova dobiješ WP.

Jedno nepisano ali uvijek spominjano pravilo ovog a i skoro svakog foruma je da prije nego što postaviš pitanje sam istražiš koliko možeš o tome, više se ni vladarima država uvijek ne servira sve na tacni i ne hrani ih se kašikom, ne vidim razloga ni da se za tebe ili bilo kojeg drugog čovjeka pravi iznimka. Prvi korak prije bilo kojeg pitanja = Google.com -> search.

N.

Moj odgovor glasi Dreamweaver + Photoshop i to ti je to ako stvarno mislis graditi site-ove. Ali, ova opcija zahtijeva grijanje stolice i nešto učenja pa dobro razmisli prije nego se upustiš. Iako po meni je ovo najbolje jer za par mjeseci naučiš neke stvari koje ti skoro pa svakodnevno trebaju ako želiš živjeti od ovoga...

Sretno u svakom slučaju...

Back
Na vrh