• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Karika koja nedostaje...

nikolazz

Član
Tu od
17 Velj 2011
Već duže vrijeme naprosto gutam sve što ima veze sa SEO i cijelo vijeme mi se glavom mota misao o nečemu što nigdje nije rečeno,kao da nešto nedostaje.

Naime, ako uzmete analizirati bilo koji "domaći" keyword možete uočiti blago rečeno čudna rangiranja među top pozicijama na guglu. Koliko god sam analizirao zašto je neki sajt bolje rangiran od drugoga uvijek mi je nešto nedostajalo. Na nekim top pozicijama ima sajtova koji imaju daleko manje linkova od lošije rangiranih. Pa onda ima sajtova na engleskom daleko bolje rangiranih od domaćih i slične situacije.

Meni je jasno da nema šanse da itko zna točan algoritam koji google koristi za rangiranje no isto tako mi je jasno da neke elemente te "karike koja nedostaje" ili pojedine elemente zna mala skupina pojedinaca koja to ne dijeli s drugima jer bi im to značilo veliki novčani gubitak.

Zanimaju me razmišljanja što bi sve moglo ići u kategoriju "karike koja nedostaje".
Meni je odmah u početku postalo jasno da sajt mora ipak imati neki "staž" da bi dobio dobru poziciju na guglu jer na "domaćem" tržištu je tako mala konkurencija u većini područja da se za tjedan dana mogu pobrati sve top pozicije ako bi se radilo samo o back linkovima.

Da. I ja sam primjetio iste stvari i zakljucio da se najvjerovatnije radi o tom "stažu" kojeg si spomenuo.

Medjutim, i dalje nije uopce tesko rangirati za domace pojmove ako si strpljiv i znas da nista veliko ne dolazi preko noci.

Ace_ kaže:
Da. I ja sam primjetio iste stvari i zakljucio da se najvjerovatnije radi o tom "stažu" kojeg si spomenuo.

Medjutim, i dalje nije uopce tesko rangirati za domace pojmove ako si strpljiv i znas da nista veliko ne dolazi preko noci.
Staž ili starost sajta nema neke naročite veze sa pozicijom ,jedna od osnovnih grešaka skoro svakog ko počinje sa SEO je mišljenje da sajt sa više linkova treba da rangira bolje ali bitan je kvalitet a ne kvantitet ,sajtovi sa 20.000 linkova slabije rangiraju od sajtova sa 100 linkova .
Pogršno je mišljenje da je na domaćem tržištu lako rangirati ,ako pogledate većinu niša videćete da i domaći sajtovi imaju PR kao i strani sa sličnom tematikom (ako uzmemo u obzir samo PR) takodje mnogi od tih sajtova imaju ono što je najači faktor a to je autoritet domene.
Kad pogledate konkurenciju često se čini da će sve ići lako ali....
Na ovoj slici sa SEOmOza mžete videti faktore koji utiču na kvalitet linka ali ono što je najbitnije je veličina ovog kruga a tu veličinu odredjuje autoritet domene sa koje link dolazi,dakle bez linkova sa domena koji imaju autoritet kod Googlea nije lako rangirati ogroman broj nekvalitetnih linkova pravi samo loš link profile...

Prilozi

• seo-link-anatomy.png
    seo-link-anatomy.png
    9.3 KB · Pregleda: 1,149
Kod mene sajt(sa jednom rečenicom sadržaja) koji nema TLD i za koji nisu rađeni baš nikakvi linkovi nalazi se na trećoj poziciji , dok sajt sa TLD i za koji je rađen seo za isti kw se nalazi na petoj poziciji...

adsenseamater kaže:
Kod mene sajt(sa jednom rečenicom sadržaja) koji nema TLD i za koji nisu rađeni baš nikakvi linkovi nalazi se na trećoj poziciji , dok sajt sa TLD i za koji je rađen seo za isti kw se nalazi na petoj poziciji...

Verovatno si gradio linkove sa slabih autoriteta. Ja imam jedan dinamicni sajt gde imam gomilu spamera, pa bas sam eto malo gledao kakav rang imaju njihovi sajtovi, i moram da napomenem bezobzira sto oni ludacki linkuju sajt veliki deo(90%) tih linkova ne bude nikad indeksiran, a razlog je sto grade linkove sa slabih autoriteta. Koliko sam ja uspeo da skontam SEO sustina je graditi linkove sa jakih autoriteta i ne moze da se promasi.

Jokja kaže:
adsenseamater kaže:

Verovatno si gradio linkove sa slabih autoriteta. Ja imam jedan dinamicni sajt gde imam gomilu spamera, pa bas sam eto malo gledao kakav rang imaju njihovi sajtovi, i moram da napomenem bezobzira sto oni ludacki linkuju sajt veliki deo(90%) tih linkova ne bude nikad indeksiran, a razlog je sto grade linkove sa slabih autoriteta. Koliko sam ja uspeo da skontam SEO sustina je graditi linkove sa jakih autoriteta i ne moze da se promasi.
Da iako ispunis sve uslove za jedan link kao na slici gore on ce ako ne dolazi sa domene koja ima autoritet biti veoma sitan ,gotovo nevidljiv u očima Googlea stotine takvih linkova će biti kao čestice prašine ,dok samo jedan link iako nema sve elemente (dobar anchor tekst itd) koji dolazi sa domene koja ima autoritet će biti prema tim linkovima velik kao ova slika recimo i prekrice sve te male linkove.
Domain Authority je najčešće karika koja nedostaje samo nekoliko "velikih" linkova iako nemaju dobar anchor tekst iako ne dolaze sa sajta koji ima relevantan sadržaj kao vaš poguraće vas ka prvoj stranici.
Nažalost ovakvi linkovi nisu lako dostupni .Linkovi koje svako može obezbediti poput blog komentara,profile linkova forum postova itd. vam nece preneti autoritet sajta sa koga dolaze (ili ne u dovoljnoj meri)
Jedan link na index page (naslovnoj stranici )recimo jednog foruma sa velikim autoritetom biće veći u očima Googlea nego stotine profile linkova sa sličnih foruma.

I ja bih se priključio mišljenju da je Domain Authority jedan od nabitnijih čimbenika kod rangiranja na guglu. Ako pogledamo malo hr gugle recimo nišu sa igrama više-manje glavne pozicije drže igre.hr i sajtovi povezani sa njima.
Pa tako za masu keyworda top pozicije drže poddomene igre.hr koje imaju linkove gotovo isključivo samo sa same root domene.

Kad sam govorio da je relativno lako na domaćem prostoru postići dobre pozicije mislio sam na to da još uvijek ima keyworda za koje se može postići prva stranica gugla sa jednim-dva linka i to u roku od par dana što je na engleskom govornom području nemoguće. Naravno,osnovni razlog tomu je isplativost tj. neisplativost tih pozicija na domaćem i stranom tržištu.

nikolazz kaže:
Kad sam govorio da je relativno lako na domaćem prostoru postići dobre pozicije mislio sam na to da još uvijek ima keyworda za koje se može postići prva stranica gugla sa jednim-dva linka i to u roku od par dana što je na engleskom govornom području nemoguće. Naravno,osnovni razlog tomu je isplativost tj. neisplativost tih pozicija na domaćem i stranom tržištu.
Da raditi na domaćem tržištu nije baš isplativo ja zaradim na 10000 pregleda stranica oko 1euro(od Adsensea) često i mnogo manje pa je juriti slabe keyworde gubljenje vremena.

Back
Na vrh