• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako radim jedan sajt

novii

Legenda
Tu od
24 Tra 2009
-Posle dosta razgovora koji su imali za cilj da ljudima predstavim kako se može zaraditi na internetu, odlučio sam predstaviti ovde na forumu kako ja radim na jednom sajtu. Neke stvari koje su meni jasne same po sebi, početnicima su apstraktne.

Tematika i forma sajta

-Sajt će se baviti filatelijom ili za one koji nisu čuli za taj termin sakupljanjem poštanskih markica. Sajt je zamišljen kao katalog markica koje su do sad izdate sa informacijama o njima. Biće pokriveno što je moguće bolje područje Balkana, ali će biti i iz ostatka sveta.
-Biće i jedan deo koji će sadržati informacije o tehniki izrade markica i priboru za sakupljanje, nešto u formi rečnika da se omogući informisanje ljudi koji se sa ovim sreću prvi put. Takođe bi tu bile predstavljene i forme u kojima se sakupljaju markice.

Domen

-Kao domen sam uzeo albumzamarke.com. Pri odabiru domene sam se vodio da bude jednostavna i prepoznatljiva. Trenutno su kvalitetne domene za ovu oblast zakupili ili zaljubljenici u sakupljanje poštanskih markica i na njima drže prezentacije ili preprodavci domena. Kako mislim na sajtu raditi duži vremenski period, a zaradu ostvarujem pomoću drugih sajtova, mogu sebi priuštiti to da radim sa tako dugačkom domenom.

Kako sam počeo

• Upoznavanje sa tematikom
  • Gledanje kako ostvariti zaradu
  • Proučavanje konkurencije
  • Odabir domena
  • Izrada naloga na bitnim servisima sa nazivom domena

-- upoznavanje sa tematikom

Ako se pogled cena kompleta markica iz Jugoslavije za 1974 godinu, kompletna godina nežigosana sa na jednom lokalnom aukciskom sajtu (pogledaj link), i ako se pogleda jedna od serija iz 1974 godine nežigosana na stranom aukciskom sajtu (pogledaj link), može se videti da ljudi sa ovih prostora, koji koriste internet za poslovanje mogu da ostvare za ovdašnje uslove dobru zaradu.

-- gledanje kako ostvariti zaradu

Pošto sam u prethodnom delu prikazao kako postoji značajna razlika u cenama između balkanskog tržišta i svetskog, dao sam jedan primer koga zanima neka malo još pogleda kakav je odnos cena u nekim drugim slučajevima. Način zarade na sajtu bi bio sa banerima koje bi ponudio ljudima koji se specijalizovano bave sa ovom trgovinom, nešto malo sa Adsensom.

-- proučavanje konkurencije

Kao što sam rekao izvestan broj domena su uzeli zaljubljenici u ovu oblast i nisu baš vešti kako da izvuku korist. Sajtove su razvijali do neke mere, dok im nije dosadilo i onda bi ih ostavljali tako zapuštene. Svega ih par sajtova o poštanskim markama koje su radili profesionalci, ali po nčijoj porudžbini i ti sajtovi se ne ažuriraju.

-- odabir domena

Ovome sam posvetio dosta pažnje u periodu dok sam proučavao konkurenciju. Jednostavno sam dobre varijacije zapisivao i posle proveravao šta ima slobodno, tražeći što jednostavnije rešenje. Cilj mi je bio da domen bude .com jer mislim da je sve ostalo buranija za dugoročne projekte. Da je u pitanju ozbiljniji rad trebalo bi da da zakupim još domena sa istim imenom uključujući i lokalne .rs ili .hr, međutim ovo je čisto vežba i ostavio sam prostora da možda neko proba da uđe u priču pa sa sličnim domenom uzme deo kolača. :thumbs_up

-- izrada naloga na bitnim servisima sa nazivom domena

Ovde ide facebook.com/AlbumZaMarke ili albumzamarke/at/gmail.com. Rezervisanje tih pozicija nema cilj da odmah krenem široko, već da ih kasnije počnem koristiti kako budem širio celu priču sa sajtom. Ova dva su navedena samo kao primer, pošto sam to odradio na svim servisima koje ja smatram bitnim.

-Dovde sam stigao, za izradu sam se odlučio koristiti Joomlu pošto verujem da će mi pružiti najviše mogućnosti za prilagođavanje sajta. Ja ću povremeno objavljivati što mogu detaljnije šta i kako radim, a ako neko ima pitanja na njih ću rado da odgovorim.

Odakle ideja za baš ovu tematiku

- Imao sam kod kuće jednu kolekciju poštanskih maraka koju sam skupljao u vreme dok su se slala redovna pisma. I nedavno sam na jednom aukciskom sajtu video povoljno album za poštanske markice koji mi se svideo pa sam ga kupio. Međutim pokazalo se da je kolekcija mojih markicai nije tako velika, pa sam malo pogledao da kupim nešto na aukciskim sajtovima.
- I tako sam počeo da pretražujem što se odužilo, pa sam se posle nekog vremena zainteresovao kolika je uopšteno ponuda. I onda sam video da je ponuda ogromna, da je u celu trgovinu uključeno dosta ozbiljnih trgovaca. Zatim je sledilo traženje gde je interes svih tih ljudi da se bakću sa prodajom poštanskih markica, od kojih velika većina ima cenu ispod jednog evra. Tada sam uočio da svi oni uglavnom nude svoju robu i na stranim aukciskim sajtovima.
- Prilikom sređivanja svog albuma susreo sam se sa problemom kako da se informišem o pojedinim markicama, što je rezultiralo kupovinom nekoliko kataloga. Ali svi su oni bili starijeg datuma i nisu mi odgovarali. Tako da sam odlučio da pokrenem jedan katalog na Internetu koji bi omogućio lak pristup informacijama o poštanskim markicama.

Sređivanje izgleda sajta

-Za početak sam se odlučio da promenim boju pozadine, što u ovom slučaju nije bio problem. U pitanju je slika, koju sam sredio na svom kompjuteru i prebacio na server. Pri odabiru izgleda pozadine, vodio sam računa da je u pitanju sajt koji je namenjen filateliji, pa sam se potrudio da dobijem neku nijansu smeđe boje jer bi to bila neka asocijacija za stariji papir.

- Kako je u pitanju Joomla odlučio sam se da proverim položaje pozicija za module. O tome sam pisao na svom blogu u tekstu Joomla 1.6 – pozicija modula. Mada je za opciju 1.6 važi i sada, pošto je potrebno u sklopu templata prvo omogućiti prikaz pozicija za module, pa tek onda se mogu videti. Pre toga je bilo dovoljno da se stavi samo iza naziva domena /?tp=1 i da se dobije forma http://www.domain.com/?tp=1. Pozicije koje su ponuđene u sklopu ovog templata mi sasvim odgovaraju pa za sad neću vršiti nikakve korekcije.

-Zatim sam dodao kod za praćenje statistike, da bi uz pomoć Google analyticsa mogao da ispratim šta se dešava sa sajtom. Takođe sam verifikovao sajt u sklopu Webmaster Toolsa da bi i tu mogao da vidim šta se dešava.

- Kreiranje dodatnog menija je bio sledeći korak, da bi odvoji katalog od informativnog dela. Ovo je eksperimentalan korak pošto to koristim prvi put i trebaće mi malo više vremena da to podesim kako sam zamislio.

Zatim sam kreirao jednu kategoriju i napisao jedan članak da bi video kako to ide i da li tu ima nekih problema. Kako je to prošlo bez problema, završio sam posao na tom sajtu za danas.

Interesantna tema, osobno imam kolekciju 15-20 albuma postanskih marki od kojih je vecina puna do zadnje stranice, dosta je sortirano po drzavama, serijama kako su kupovane, kataloski po vrsti i slicno. Takodjer razmisljam uskoro da odem na procjenu vrijednosti citave moje kolekcije i da se malo vise raspitam o tome jer sam je dobio prije 5 godina kao nasljedstvo a neke markice su stare cak i do 100 godina. Uglavnom pratim temu, sretan ti rad zelim sa ovim sajtom mogao bi da bude korisna alatka u ovoj sferi interesovanja - filateliji.

Zanimljivo, i sviđami se fino post.
Moja mama ima negde tih markica, ako bude trebalo iskopacu pa uslikati pa da trgujemo ako :) sto da ne kod mene je sve na prodaju :hysterical

Kod poštanskih markica nije bitno koliko je neka markica stara, nego kolika je serija izdata. Sa tim koje su stare blizu sto godina je stvar što je priprema bila skupa i retko se radila, pa su količine tih markica u opticaju obično nekoliko miliona komada. Sa je priprema štampe jefitina pa se i češće menja izgled markica u opticaju.

Ako nosite na procenu, nikako nemojte sve nositi. Odnesete jednu markicu i pitate koliko vredi cela serija, ako bi se imala na primer. Ako vide da imate celu seriju i da neznate cenu, ponudiće vam cenu daleko ispod tržišne.

Cena za jedan album puna raznih markica u Srbiji ide oko 25 eura, ako bi to prodavali na komad možete dobiti 80 - 100 eura. Ako bi se odlučili na prodaju preko stranih sajtova, bilo bi veća zarada.

Da hvala na savjetima, ja sam planirao samo markice iz nekih serija odnijeti, vidjeti vrijednost citave serije, odmah vidjeti vrijednost otprilike nekih kolekcija i albuma i onda prodavati aukcijski.

Rad na navigaciji kroz sajt

- Kad se instalira Joomla sa leve strane se nalazi meni iznad kojeg jasno piše Meni. Ovo ide na živce mnogima koji pokušavaju da prilagode svoj sajt lokalnom tržištu. Nekako logičan redosled bi bio da se to odradi u delu Menu manager, međutim to je ćorsokak. Ima tu nekih stavki koje se mogu menjati, međutim na sajtu se ništa neće promenuti.

- Da bi se izmenila reč Meni ili čak da se ukloni potrebno je to da se odradi u delu Modul manager, u sekciji Extensions.

- Malo sam lutao oko navigacije kako to da složim da sve bude dostupno, i na kraju sam se odlučio da imam tri menija. Prvi će biti opšti ( za sada ) u drugom će se nalaziti linkovi do poštanskih markica složenih u kataloge i razvrstanih prema zemljama. Za zamlje koje dugo postoje ili su postojale, dodatno ću to da podelim prema godinama da bi se to učinilo preglednim. U trećem meniju će se nalaziti neka opšta uputstva i saveti za početnike.

Izrada kategorija

- Pošto sam smislio kako bi trebao da izgleda meni, pristupio sam izradi osnovnih kategorija. Pod pojmom osnovnih, mislim na kategorije koje su mi potrebne za osnovno podešavanje sajta. Kako mi bude zatrebala koja dodatna kategorija tako ću da je i kreiram.

Pisanje tekstova

- Slično kategorijama, tekstove sam napisao samo da testiram ono što sam teoretski zamislio. Bilo je malo povuci potegni, pa je deo kreiranih tekstova obrisan u samom startu. I kod toga bi hteo da skrenem pažnju na jednu zezanciju koja se nalazi u Joomli, a to je potreba duplog brisanja tekstova ( Article ). Stvar je takva da kad se tekst obriše, on se u stvari premešta u neku vrstu kante za otpadke. Ukoliko pokušate da napišete kasnije tekst sa istim naslovom, javiće vam se greška da takav tekst već postoji. Morate otići do kante za smeće i tamo obrisati problematičan tekst. Ja praktikujem da čim ga obrišem u glavnom delu, odmah ga uklonim i iz te kante za smeće.

Kreiranje sadržaja

- Za sadržaj sam napravio za sad osnovne stvari. Što se tiče predstavljanja markica odlučio sam da se prikažu samo markice bez pečata. Slično važi i za karnete, blokove ili koverte prvog dana. Kako su kod mene poštanske marke uglavnom sa žigom, odlučio sam da nabavim nove bez pečata. Kako budu stizale tako ću ih postavljati na sajt sa osnovnim informacijama o njima. Ispod svake markice će biti ispisan broj prema Michel katalogu, pošto se to pokazalo kao velik problem pri određivanju koje su markice u pitanju. Postoji nekoliko različitih kataloga i svaki ima svoje numerisanje što dovodi do pometnje kod početnika.
- Tek kad bude malo više sadržaja, počeću sa promocijom sajta i sa jačim linkovanjem ka njemu.

Prilagođavanje izgleda sajta

- Za sad ništa nisam uradio, a prva stvar koja će biti rađena jeste izgled menija i boja linkova. Nije baš mnogo zacrtano, međutim sad se trudim biti skoncentrisan na sadržaj.

Tag oblak

- Razlog što sam malo radio na sajtu je problem sa Ced tag ekstenzijom za Joomlu, samo ne na ovom sajtu nego na drugom. Ovo je bitno jer sam dodavanje tagova odlučio da radim baš sa tim dodatkom i to će činiti veoma bitan segment sajta. Dosta ljudi sakuplja markice prema temi koja je na njima prikazana, sport, flora, fauna, umetnost, kosmos, automobili i slično.
- Problem sa Ced tagom je veoma ozbiljan i skrenuo bi zato pažnju na to. Prilikom logovanja u administratorski deo primetio sam da ima nova verzija i da je ponuđeno da je instaliram. Prvo sam iz Cpanela napravio rezervnu kopiju sajta i baze podataka i potom se vratio u administratorski deo Joomle gde sam odabrao opciju da updejtujem tu ekstenziju. Posle te akcije sajt više nije bio dostupan. Odem na zvaničnu prezentaciju Ced Taga i vidim da tamo piše podebljanim crvenim slovima da je potrebno izbrisati prethodnu verziju i potom instalirati novu.
- Poenta ovolikog pisanja je da obavezno pravite beckup, kako periodično tako i pre svake akcije na sajtu.

Meta description

- Meta description je prilično bitna stavka i u nekim segmentima se mora tome posvetiti mnogo pažnje. Veliki broj posetilaca stiže sa pretraživača i meta description se obično ispisuje ispod linka ka vašem sajtu. Na osnovu ta dva reda teksta osoba koja pretražuje se mora odlučiti da li će posetiti vaš sajt ili će tražiti dalje
- Ako se vi ne potrudite da to lepo složite, Google i ostali pretraživači će uzeti nasumične podatke i to neće ninašta ličiti. Ceo posao se može dosta automatizovati i tako olakšati, međutim u izvesni delovi sajta se ipak trebaju ručno srediti.
- Meta description u Joomli može da se ispiše u delu Global Configuration, a može i u delu za menije, kategorije i članke.

Licenca i autorska prava

Materijal sa sajta je moje autorsko delo. Da ne bude zabune, markice nisu, nego slike markica koje postavljam sam izrađujem. Odlučio sam se da materijal sa sajta bude dostupan pod licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 nelokalizirana licenca
To znači da
  • Slobodno smijete: dijeliti — umnožavati, distribuirati i javnosti priopćavati djelo
Pod sledećim uslovima
  • Imenovanje — Morate priznati i označiti autorstvo djela na način kako je to specificirao autor ili davatelj licence (ali ne način koji bi sugerirao da Vi ili Vaše korištenje njegova djela imate njegovu izravnu podršku).
  • Nekomercijalno — Ovo djelo ne smijete koristiti u komercijalne svrhe.
  • Bez prerada — Ne smijete mijenjati, preoblikovati ili prerađivati ovo djelo.

- Ovo nije baš naneophodniji korak trenutno, ali daje izvesnu ozbiljnost stranici. Postoji veliki broj licenci i treba se dobro raspitati šta koja nudi i pod kojim uslovima. Što se tiče toga da će biti kršenja uslova licence na to ne mogu za sad uticati.

Uređenje sajta

- Uredio sam meni da bude malo ujednačeniji i da bolje izgleda. U footeru sam dodao sivu pozadinu da se bolje vide slova, ali će se to morati još doterivati.
- Na sajtu ću postavljati samo markice koje nisu poništene i to me malo usporilo jer čekam da mi stignu neponištene markice. Kod mene su sve uglavnom sa poštanskim pečatom. Takođe prilikom postavljanja markica ću postavljati kompletne serije. Primetio sam da su u štampanim katalozima, ukoliko nemaju sliku neke markice samo napisali podatke, što mi deluje neozbiljno.

Posle rada na drugoj strani, ponovo sam se posvetio radu na sajtu album za marke. U prethodnom postu sam napisao da sam se pozabavio sa Meta description i sad mogu pokazati kako to izgleda na pretraživaču.

Ovaj rezultet nije odmah vidljiv pošto ste upisali opis sajta u administratorskom delu, nego je potrebno vremena da se počne pojavljivati. U osnovi se može podešavati za svaku stranu, ali se to ne radi baš tako često. Malo je duži posao, a većina sajtova se na ovim prostorima radi po ceni od 50 - 150 eura. Tako da se sređivanje meta description jednostavno ne uklapa u budžet, na štetu onih koji su poručili izradu sajta.

Title tag na sajtu sam namestio na stranici menija koji vodi na početnu stranu sajta. Sa desne strane u delu gde se nameštaju opcije vezane za tu stranu sam napisao prilagođeni title tag. U polje Browser Page Title sam napisao, a ispod sam selektovao da mi ne prikazuje to pri vrhu stranice kad se klikne na link ka početnoj strani u meniju. Sada kad neko bude dodao link ka sajtu u bookmark će mu se pored favicon ispisivati page title koji sam odabrao.

U međuvremenu sam nabavio dodatnog materijala, da bi mogao da dodam opširne i kvalitetne tekstove na sajt. Pored poštanskih markica, sakupljaju se još pisma iz predfilatelističkog perioda, FDC - koverte prvog dana, maksimum karte, blokovi i još čitav niz stvari, pa će biti o čemu da se piše. Definitivno sam odlučio da na sajtu pored maraka postavim brojeve iz Michel kataloga jer je to najprihvaćeniji katalog i kad se zna broj poštanske marke pod kojim je upisana u njega, najbrže se može proveriti njena vrednost pretragom na e-bay.

Ovo je za sad kraj što se tiče tehničkih radova na sajtu ( pošto sam i izgled sajta sveo u neke granice da može da prođe ), sad sledi unošenje sadržaja i posle toga ću raditi promociju sajta. Kad počnem sa promocijom pišem ovde sledeći post da objasnim kako to radim.

Kako sam dobio opomenu da mi za mesec dana ističe domen, opet sam počeo da radim na ovom sajtu. U osnovi sam u prethodnom periodu samo radio updejtove. :waving

Favicon

Našao sam sliku koju sam namenio za favicon i smanjio je na veličinu 32x32, te sam tako dobio približan izgled kako će izgledati i onda na sajtu favicon.cc ubacio sliku, a skinuo favicom koji se tamo napravila.

Ovo je samo varijacija kako se može napraviti, ima ber još 1000 drugačijih načina da se napravi.

Zatim sam je prebacio u folder od teme koju trenutno koristim pomoću FTP-a i još sam je ubacio u folder od templata beez_20. U osnovi u folderu templata beez_20 se nalazi osnovna favikonica koja se prikazuje odmah po instaliranju Joomle.

Za one koji nemaju živaca da čitaju neka pogledaju video snimak.

http://www.youtube.com/watch?v=Kx9OioiT2Gc

Promena naslova članaka iz H2 u H1

Kako su naslovi članaka bili ispisani kao h2, rečio sam da to promenim i da se ispisuju kao H1. Da bi to izveo morao sam da promenim <h2> i </h2> koji se nalaze u linijama 36 i 43 u fajlu /components/com_content/views/article/tmpl/default.php i umesto njih ispisao <h1> i </h1> . Ovo je problematičan metod jer će prilikom sledećeg updejta na noviju verziju, ceo fajl biti pregažen i opet ispisane prvobitni podaci.

Druga stvar koju sam uradio je bila promena podataka unutar templeta koji koristim. Kako nije bilo foldera koji su navedeni, napravio sam ih na svom kompjuteru i prebacio na server, da dobijem putanju kao što je dole navedena.
Override the default article template: This is the best way of addressing the problem. All you need to do is the following:

• Kopiraj fajl /components/com_content/views/article/tmpl/default.php u templet koji koristiš /templates/your_template_name/html/com_content/article/default.php
  • Promeni H2 tag u H1 tag (u obadve linije koda 36 i 43) u fajlu /templates/your_template_name/html/com_content/article/default.php
Ovo je ugrubo predstavljeno uputstvo sa ovog linka. Ja sam odradio oba načina, videćemo šta će se desiti prilikom sledećeg prebacivanja Joomle 2.5 na noviju verziju.

Podešavanje izgleda H1 taga

Kako nisam bio zadovoljan izgledmom teksta koji se ispisuje pod oznakom H1 taga odlučio sam da ga izmenim. Da bi se to izmenilo potrebno je odraditi adaptaciju CSS fajla. Za to sam pre koristio Dreamweaver program, međutim kako sam sad legalan i obavezan da koristim programe samo koje kupim morao sam da potražim druga rešenja.

Tako da sad koristim neka online rešenja, a za CSS to je cssdesk.com, koji je besplatan, pregledan i trenutan. Sasvim je sigurno da ima i drugih rešenja koja su u tom rangu, ali ja kad nađem zadovoljavajuće, prekidam potragu i počnem sa radom.

Ovo je bio opis nekoliko aktivnosti u zadnje vreme, sa kraćim opisom, sad bi trebalo da se pristupi unošenju podataka.

Kako je prestala podrška za Joomla 2.5, prebacio sam sajt na verziju Joomla 3.

Back
Na vrh