• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Web dizajn Kako početi sa web dizajnom?

tomex009

Novi član
Tu od
1 Srp 2012
Zanima me kako početi i odakle sa web dizajnom, kodiranjem itd..?

Znaci kako napraviti sam svoju stranicu od nule?

Šta sve treba koje korake itd??

Još sam mlad pa se nadam da cu nauciti :D

Ne uci se to preko noci, vec uzmes lepo gogole.com i trazi uputstva za html css itd. i lepo polako pregledaj i ovaj forum.

Nemoj svaštariti, nego odaberi jedan smer i drži ga se.

Ako želiš postati Web dizajner, možeš recimo gledati razne Web sajtove po
Internetu.

Ili, ako se želiš baviti front-end developmentom potraži na netu tutoriale za Javascript, HTML i CSS.

Ako te zanima back-end development preporučujem PHP ili Python ili Ruby on
Rails.

Sve zavisi od tebe, sta te zanima. Ali napominjen, fokusiraj se na jednu oblast pa budi dobar u tome.

Pa i izjasnio se sta mu treba

kodiranjem itd..?

Znaci kako napraviti sam svoju stranicu od nule?

Tako da HTML CSS ce biti dovoljno za sada :)

Proslo je neko vrijeme al bio sam vec davao odgovore na ovakva pitanja. Ali uglavnom moji savjet jest da izaberes 2-3 knjige koje ces kupit u vezi toga. Procitas ih i onda nakon sto shvatis the big picture krenes radit probne sajtove.

Znaci trebas naucit CSS ili HTML i stvarno postoje odlicne knjige za kupit koje te nauce jako dobro.
Ja sam krenuo sa nekom Beginners Guide to HTML ili tako nes a za naprednije CSS mastery. Sada je situacija drugacija dosta, ali i da te prastara knjige procitas i dalje ces biti u toku.

Znam da je lakse googlat ali tako se lako pogubit. Ugl. moj savjet, 2 knjige te dodju 20-30 dolara, narucit sa amazona. Procitat svaku 2 puta ako treba i kroz 1-2 mjeseca imat ces dovoljno znanja da znas sta dalje.

Pozdrav,

Ja ću ti dati neki moj predlog kako možeš početi da radiš web dizajn. Možda bi bilo najbolje prvo da kreneš praviti template-ove u photoshop-u (možeš i u nekom vektorskom programu). Sa photoshop-om ili nekim drugim grafičkim programom koji odabereš bi valjalo malo više da se pozabaviš. Da uđeš u taj neki proces, i da shvatiš osnove web dizajn-a. To ti pričam zato što ćeš tu steći da kažem neki "osećaj". Takođe pozabavi se oko fontova (guglaj, čitaj), i boja. Nakon toga, kada stekneš neku osnovnu sliku o web dizajnu pređi na HTML i CSS. Ako bi nakon učenja HTML-a hteo da učiš neke kompleksne programske jezike, onda je bolje umesto HTML-a da naučiš prvo xHTML. Znači biće ti malo teže, ali opet lakše ćeš se posle snalaziti. Kao što ti je rekao dbomestar možeš kupiti neke knjige, ali opet ja bih ti preporučio da sam učiš preko interneta (ma koliko ti teže bilo). Možeš i da nađeš neke besplatne knjige u .PDF formatu, samo se potrudi (opet guglaj).

Ako ti nešto nije jasno samo: gugl, gugl i gugl. GL :)

Ja ti preporucujem knjigu O'Reily - Naucite Web Dizajn. Ukoliko si iz Srbije mozes da kupis u mikro-knjiga ili ako si u nekom vecem gradu uzmi u delfi, laguna ili vulkan knjizarama.

Back
Na vrh