• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izrada sajta za nas neinformisane, neuke i polu-sposobne

Switaker

Član
Tu od
5 Svi 2015
Zdravo svima!

Moje ime nije bitno, nagledajte mi se nick-a. Zivim tu negde u regionu, imam 17 godina i potpuno sam nov u ovome. U pocetku nisam znao ni kako temu da zapocnem ali to je reseno uz pomoc jednog clana foruma (Igor je u pitanju). Svidja mi se kako ovaj forum funkcionise, svi hoce da pomognu a neki ovde nalaze i sansu za profit. Sve vas smatram za konkurenciju i smrtne neprijatelje ali to cemo ostaviti po strani zato sto je sada meni potrebna pomoc i mislim samo na svoje du*e. :p
Zelim da pocnem sa izradom sajtova i zaradom preko adsensa (ili kako vec) ali nemam potrebna znanja za to. Zanima me konkretno koja znanja su mi sve znanja potrebna za izradu kvalitetnog sajta i gde da ih ucim (nemojte molim vas da pisete "Googlaj" posto to znam, trazim da mi kazete nesto sto ne znam). Koji posao za to vreme dok ucim mogu da radim bez ikakvog predznanja da skupim potrebna sredstva za dobar sajt? Da li je bolje praviti sajt preko HTML-a ili ovih platformi vec spominjanih na forumu? Ovaj posao me zaista zanima jer mislim da mi totalno lezi. Volim IT, radim kako ja mislim da treba kad ja hocu, predivno. Citao sam SpawneR-ov post za novajlije i nasao sam dosta toga ali treba mi neki konkretan savet direktno vezan za moja pitanja. Kada dodje i do tog trenutka da pocnem sa sajtom bice jos mnoooogo pitanja, za sada je to to.
Svima hvala unapred!!

Pozdrav i dobrodošao!

Mogu ti samo kratko reći. Uzmi i čitaj. Ovaj forum je blago, pun zlatnika. Uzmi jedan po jedan i pregledavaj ga. Pronađi ono što najviše voliš i ono što ti se sviđa. Naravno do toga dolaziš ČITANJEM i ČITANJEM.
Kroz samo čitanje shvatit ćeš logiku i drugačije ćeš razmišljati.

Što se tiče platforme. Pogrešno si shvatio HTML i platformu. Ako misliš da se radi stranica 'from zero' ( od nule ) ili da koristiš neki CMS. Preporučio bi ti da koristiš CMS. Olakšat će ti posao, a i vidim da nemaš znanja oko developiranja. Naravno, preporučio bi ti Wordpress.

Nitko ti ne može servirati metodu. Moraš sam do nje doći svojim čitanje, trudom, radom, učenjem i razmišljanje. Barem ja tako mislim.

Ne mogu ti puno pomoći pošto nisam ni ja dugo u IM svijetu. Mlađi sam od tebe par godina i dobro mi ide.
Samo neka ti bude u glavi čitanje, čitanje, čitanje i učenje. Ono je najbitnije!

S poštovanjem,
Borislav Zovko

Ovo oko sakrivanja identiteta je dosta pogrešno jer predstavlja kočnicu. U početnoj fazi nije problem, ali se tako ne može pogoditi neki veći posao.

Kao što sam rekao za početk nebitno. Priča ide ovako: skineš WAMP (XAMP, LAMP) i instaliraš u lokalu. Skineš najnoviju verziju Wordpressa i insatliraš pomoću WAMP-a. To sve uradiš ručno bez da ti neko pomaže. Zatim pogledaš neki video tutorial, na primer "WordPress 3.x Tutorials | WordPress Essential Training". Dok gledaš tutorial vežbaš u lokalu na sajtu koji si digao uz pomoć WAMP-a, a ako neki deo baš ne razumeš pitaš ovde na forumu.. Tome se posvetiš oko dva meseca i posle toga će ti biti gomila stvari jasnija.

U pauzama dok ne vežbaš oko Wordpressa možeš probati da instaliraš neki drugi CMS radi vežbe, a takođe i malo iščitavaš kako da se nađe dobra niša o kojoj bi ti bio budući veb sajt. Kad prođu dva meseca vežbanja rada sa sajtom, posvetiš se u potpunosti biranju tematike sajta i malo gledaš kao se biraju ključne fraze i kako se radi SEO.

Ovo je moja preporuka za početak, ali ako ne budeš mogao sebe naterati da učiš oko WP dva meseca postoji opcija naravno da platiš nekom da ti naparvi sajt. A ti nakon toga samo da ubacuješ sadržaj, međutim tu je problem što ćeš za svaku dodatnu izmenu morati da plaćaš. Najbolje je naravno naučiti.

novii kaže:
Ovo oko sakrivanja identiteta je dosta pogrešno jer predstavlja kočnicu. U početnoj fazi nije problem, ali se tako ne može pogoditi neki veći posao.

Kao što sam rekao za početk nebitno. Priča ide ovako: skineš WAMP (XAMP, LAMP) i instaliraš u lokalu. Skineš najnoviju verziju Wordpressa i insatliraš pomoću WAMP-a. To sve uradiš ručno bez da ti neko pomaže. Zatim pogledaš neki video tutorial, na primer "WordPress 3.x Tutorials | WordPress Essential Training". Dok gledaš tutorial vežbaš u lokalu na sajtu koji si digao uz pomoć WAMP-a, a ako neki deo baš ne razumeš pitaš ovde na forumu.. Tome se posvetiš oko dva meseca i posle toga će ti biti gomila stvari jasnija.

U pauzama dok ne vežbaš oko Wordpressa možeš probati da instaliraš neki drugi CMS radi vežbe, a takođe i malo iščitavaš kako da se nađe dobra niša o kojoj bi ti bio budući veb sajt. Kad prođu dva meseca vežbanja rada sa sajtom, posvetiš se u potpunosti biranju tematike sajta i malo gledaš kao se biraju ključne fraze i kako se radi SEO.

Ovo je moja preporuka za početak, ali ako ne budeš mogao sebe naterati da učiš oko WP dva meseca postoji opcija naravno da platiš nekom da ti naparvi sajt. A ti nakon toga samo da ubacuješ sadržaj, međutim tu je problem što ćeš za svaku dodatnu izmenu morati da plaćaš. Najbolje je naravno naučiti.

Dobar odgovor. Ne bih nikom da placam za to zato sto me zanima da naucim, da ja znam.
Taj SEO me najvise zanima i deluje mi kao najbitnija stvar sto se sajta tice ali bih ga ostavio za kraj zato sto mi takodje deluje i najkomplikovanije.
Koliko mi je bitno znanje photoshopa ako hocu da sajt izgleda vizuelno lepo i originalno?
Da li bi trebalo da znam HTML radi boljeg kvaliteta?

Uglavnom idi sledecim koracima:
1. Nauci jedan CMS. (Joomla ili Wordpress). U pocetku sam uspevao da uradim skoro pa sve u Joomli, pretpostavljam da je isto i u Wordpresu. Dizajn ces vec naci gotov, negde besplatan, negde ces simbolicno platiti, tako da se ne obazires preterano na dizajn, sve imas gotovo.(ovo sam savladao sam uz nesto malo literature)
2. Odaberi tematiku sa kojom ces da radis - niche (O ovome imas masu stvari na ovom forumu. Ne ostaj samo na ovom :) Samo citaj i videces gde se nalazis.
3. Nadji materijal za sajt. Takodje citaj forume, blogove....
4. SEO. Za neki srednji nivo i pocetnu zaradu sasvim dosta materijala na ovom forumu. P.S. Ja sam tek poceo da malo prosirujem izvore, odnosno da citam nesto van ovog foruma, posto ima dosta materijala, a po kvalitetu... sta da kazem daje rezultata.
5. Kako naplatiti? I to imas na ovom forumu. Pocevsi od servisa i reklama, preko elektronskih servisa za naplatu do otvaranja i koriscenja racuna u bankama.
Na kraju, nemoj da ti bude tesko da narednih par meseci posvetis po par sati dnevno, rezultati ce se pokazati

Potrebno ulaganje za sam start: 10e (domen) + 2e(hosting) - naruci ovde

Idemo sad korak po korak sta ti je ciniti:

1. Na mom sajtu sam jako detaljno i lepo objasnio kako se WordPress instalira, na engleskom je sve ali nadam se da neces imati problem sa tim! - http://ditution.com/install-wordpress-via-softacolous/

2. Kada si instalirao WordPress odes na www.linktvojsajta.com/wp-login.php i upises admin podatke koje si prethodno podesio prilikom instalacije. Otvorice ti se admin panel WordPressa.

3. WordPress je prilicno jednostavno napravljen i samo ometeni ljudi nece provaliti kako on funkcionise u roku od dan dva... Kako bi se upoznao sa WordPressom ukucaj na YT neki tutorijal mada bi ti preporucio da sve sam probas :)

4. Plugini su ti dodaci, oni ti skracuju dosta dosta posla za pojedine stvari.. Naprimer SEO plugin, Jetpack, pluginovi za ubrzavanje itd itd.. Evo link kako instalirati plugin - http://ditution.com/install-plugin-wordpress/

5. Skini Yoast SEO plugin za svoj sajt kako bi odradio lep OnPage SEO :) TUtorijal kako skinuti i instalirati Yoast SEO - http://ditution.com/install-setup-wordpress-seo-plugin-yoast/ ... OffPage SEO ti je gradnjenje linkove koje ti je jos strano i rano je da razsmisljas o tome.. Idi korak po korak..

6. Istrazuj WordPress i pisi clanke za oblast koju zelis.. Neka to potraje mesec dana i skupi nekih 20ak kvalitetnih UNIKATNIH clanaka!

7. Napravi AdSense. Evo na mom blogu sam to detaljno objasnio - http://dimi3je.com/kako-napraviti-adsense-nalog/

Sada si se vec malo uhodao i sve ostalo ces znati sam da istrazis.. Vazno je da pokusas, ma i ako zajebes stvar pokusao si pa ces znati za sledeci put. Ja sam mladji od tebe godinu dana i ako je neko gresio i pravio sranja onda sam to ja..

Reci mi koju tematiku sajta hoces?

EDIT: Ovaj prvi deo teksta mi se uopste ne svidja... Potpuno je pogresno gledati na sve nas kao neprijatelje i potpuno je pogresno gledati samo svoje dupe.. Jer da smo i mi takvi i da gledamo svoje dupe ne bi ti se javljali u ovoj temi i sta bi ti uradio? :) Totalno nezrelo razmisljanje

Switaker kaže:
Sve vas smatram za konkurenciju i smrtne neprijatelje ali to cemo ostaviti po strani zato sto je sada meni potrebna pomoc i mislim samo na svoje du*e. :p

Imas na guglu sve.

Au buraz al ste mi nesto ozbiljni... To je bilo satiricno, kapirate, prvo vam otvoreno kazem da ste mi konkurencija i smrtni neprijatelji a onda trazim pomoc od vas. Naravno da ne mogu da gledam kao neprijatelje ljude od kojih trazim pomoc. Volim da unesem malo humora pa ko shvati. Kapiram ja da gotivite da radite i da zaradjujete i da ste veoma ozbiljni u tome ali vidim da je od toga umro svaki humor u vama. :D
U svakom slucaju hvala na jako dobrim odgovorima, jako razumljivi i zaista od velike pomoci. Ako uspem u ovome najvecu zahvalnost svakako dugujem vama zato sto bez ovoga ne bih znao ni da pocnem a sad su mi stvari mnogo cistije u glavi.
sunbeach mislim da sam lepo zamolio bez tog "Googlaj" :p :D

Ako neko ume da se zeza i da bude humoristican onda smo to mi, pogotovu ja koji imam 16 godina i svakako ne mogu da budem uvek ozbiljan... Ali neki unutrasnji osecaj mi govori da ti mislis da smo ti neprijatelji i konkurencija, jer sam i ja to mislio kad sam prvi put dosao oved i svi moji drugovi koji hoce da rade preko interneta tako razmisljaju...

Na sve to, mismo balkanci... "nek umre komsijina krava"..

Switaker kaže:
sunbeach mislim da sam lepo zamolio bez tog "Googlaj" :p :D
I ja se salim ;)
Ne mozes nas nazivati smrtnim neprijateljem i ocekivati da poslusamo tvoje naredjenje(da ti ne predlozim googl) inace to da guglas,to sam ti dao predlog kao "smrtni neprijatelj",problem je sto u svakoj,sali ima bar pola istine ;) sa ovim zavrsavam raspravu.

Kakvi ste ljudi, stvarno moram da pazim sta pisem. Aloooooo da mislim da ste mi neprijatelji i konkurencija sigurno vam ne bih to napisao. Drugo ako napravim sajt sa drugacijom tematikom od vas onda vi niste konkurencija :D

Bolje uci to sto su ti ljudi predlozili nego sto se opterecujes sa tim sto si napisao,dobro napisao si i to je to,imas 17 godina naucices neke stvari,ponasanje na internetu je slicno ponasanju u stvarnom zivotu,sa tvojim stavom ispadas neozbiljan i to u poslu ne prolazi,moras da rasclanis posao od zabave...to je drugo da smo na nekom zabavnom sajtu ili forumu pa bi i skontali ali ovako jbg. rec konkurencija je istinita ali "smrtni neprijatelj" i "i mislim samo na svoje du*e."nekako su teske reci za ovakav forum jer da nas boli du** ne bi ovde ni pisali nego bi zaradjivali i niko nikome ne bi pomagao,sto onda ne bi valjalo za buduce generacije kada bi svi bili sebicni.Ljudi hoce da uce,rade i zarade jer tesko se zivi...Ja ti iskreno ne zelim zlo i ne smatram te nikakvim ni neprijateljem ni konkurencijom... ali ne boli me du** jer da me boli ne bi ni navratio na ovaj forum kao i vecina aktivnih clanova koji zaradjuju i koji bi mogli da nikada ne napisu nista,ali opet pisu i pomazu jer uvek ce biti ljudi koji pomazu i onih koji odmazu (ne mislim na tebe nego uopsteno).

Sto se tice SpawneR-a slobodno mu se zahvali na onom sto je napisao jer on je medju zadnjim ljudima koji bi ti hteli zlo a dobro te je uputio.

Ma opustite se ljudi... puno pišete na forumu i očigledno je da vam nije svejedno. Mislim da ste zbog toga Switakerovu opasku preozbiljno shvatili. Očigledno je i da nije bila pisana u zloj nameri. ;)

Switaker, verujem da si sada naučio da neće svako da protumači tvoje reči onako kako bi ti to želeo, pogotovo online. Dobra lekcija za copywriting čije osnove će ti dobro doći ma čime se bavio online. :) Takođe, sada si na sebe skrenuo pažnju forumaša (doduše blago negativnu), ali "there's a thin line between love and hate", Lakše je taj blago negativan utisak preusmeriti u pozitivan, nego što je skrenuti pažnju na sebe. Nije loš skill, a po reakcijama deluje da imaš smisla za njega. :)

E da izvinjavam se od silne rasprave sam zaboravio da se zahvalim SpawneR-u. Jako dobar odgovor sa korisnim linkovima. Puno si pomogao, sad vec imam dobru viziju u glavi kako i sta.

Stvarno je u pravu sto se tice toga googlaj, ako je decko bas pocetnik on ne kapira sasvim kako pretraga funkcionise i sta treba da ukuca u pretragu da bi nasao ono sto mu treba. To se vremenom uci.
Ovaj tekst je meni bio prvi koji sam ozbiljno shvatio iz ove tematike: http://www.istokpavlovic.com/blog/k...-moj-sajt-prvi-iskoci-kad-neko-na-guglu-kuca/.
Ovde ne mozes imati konkurenciju jer je trziste toliko veliko da za sve nas ima mesta, tako da samo opusteno.

FilmoviOnline kaže:
Stvarno je u pravu sto se tice toga googlaj, ako je decko bas pocetnik on ne kapira sasvim kako pretraga funkcionise i sta treba da ukuca u pretragu da bi nasao ono sto mu treba. To se vremenom uci.
Ovaj tekst je meni bio prvi koji sam ozbiljno shvatio iz ove tematike: http://www.istokpavlovic.com/blog/k...-moj-sajt-prvi-iskoci-kad-neko-na-guglu-kuca/.
Ovde ne mozes imati konkurenciju jer je trziste toliko veliko da za sve nas ima mesta, tako da samo opusteno.

Uopšte se ne bih složio sa tim... ono što bi kao početnik trebao prvo da radi jeste da googla, ja sam googlao po 4h dnevno i čitao stvari koje me ne zanimaju kako bi u tim stvarima našao deo koji me zanima.. Te iste stvari koje me nisu zanimale a koje sam čitao mi danas daju neverovatnu prednost u nekim oblastima ...

Sad me je pitao na PM šta je to cPanel... Kako sam mogao da mu odgovorim na to pitanje? Dao sam kratak odgovor gde bi mu objasnio o čemu je reč i onda sam mu reko da googla..

http://lmgtfy.com/?q=what+is+cpanel+

Zelim da pocnem sa izradom sajtova i zaradom preko adsensa (ili kako vec) ali nemam potrebna znanja za to

Tebi je cilj da budes objavljivac sadrzaja, to mozes poceti i na blogspot ili wordpress.com agregatoru. Da li znas o cemu bi pisao i zaradjivao preko adsense?

Neko ko zaradjuje preko adsense-a, obicno zna i neki cms, postavku, podesavanje... Ali to je jedna mala tehnikalija, biti objavljivac vesti, sadrzaja koji ce privuci posetioce, i preko kojih ces ti generisati zaradu je ustvari glavna stvar. Adsense jeste najbolja mreza za monetizaciju, ali to je poslednja stavka, mogao si da napises , ja bih da zaradjujem tako sto ce mi ljudi davati novac u ruke. Zar ne deluje malo bezveze ?

Ako se vratimo na prvu recenicu, gde ti je zelja da pocnes sa " izradom sajtova", gde je izrada sajtova samo tehnicki deo, glavnog cilja, biti objavljivac sadrzaja, onda treba da imas ideju prvo o cemu bi pisao, koji tip sajta /bloga bi napravio . Zato je idealno da krenes sa nekim blogom na besplatnim platformama, da mozes da osetis sto pre celu atmosferu objave , menjanja layout-a, SEO bez posebnih komplikacija oko ucenja hostinga, domena, instalacije wordpresa i slicno.

Ma jok. Hocu da naucim prvo kako se to radi pa da pokrenem sajt na sopstvenom hostu. Wordpress sam vec instalirao na localhost da ga naucim kako treba. Sledeci korak ucim seo pa cu da se pozabavm tematikom. Nakon toga probna izrada sajta na localhost-u pa ako bude dobro izgledalo planiram da nabavim veci broj clanaka (neke bi ja pisao, neke drgovi koji bi hteli da mi pomognu i mislim da bi bar za pola platio razne ljude da mi napisu) pa krecem ozbiljno.

SpawneR kaže:
FilmoviOnline kaže:

Uopšte se ne bih složio sa tim... ono što bi kao početnik trebao prvo da radi jeste da googla, ja sam googlao po 4h dnevno i čitao stvari koje me ne zanimaju kako bi u tim stvarima našao deo koji me zanima.. Te iste stvari koje me nisu zanimale a koje sam čitao mi danas daju neverovatnu prednost u nekim oblastima ...

Sad me je pitao na PM šta je to cPanel... Kako sam mogao da mu odgovorim na to pitanje? Dao sam kratak odgovor gde bi mu objasnio o čemu je reč i onda sam mu reko da googla..

http://lmgtfy.com/?q=what+is+cpanel+

Dosta bi pomogao i youtube,tamo je prepuno video tutorijala.Mora googl i razni strani forumi,sajtovi...jer ipak na vise mesta ima vise objasnjenja.

Igor Tomić kaže:
Ma opustite se ljudi... puno pišete na forumu i očigledno je da vam nije svejedno. Mislim da ste zbog toga Switakerovu opasku preozbiljno shvatili. Očigledno je i da nije bila pisana u zloj nameri. ;)

Switaker, verujem da si sada naučio da neće svako da protumači tvoje reči onako kako bi ti to želeo, pogotovo online. Dobra lekcija za copywriting čije osnove će ti dobro doći ma čime se bavio online. :) Takođe, sada si na sebe skrenuo pažnju forumaša (doduše blago negativnu), ali "there's a thin line between love and hate", Lakše je taj blago negativan utisak preusmeriti u pozitivan, nego što je skrenuti pažnju na sebe. Nije loš skill, a po reakcijama deluje da imaš smisla za njega. :)

Internet je malo zeznut jer se ne vidi mimika lica,pa se teze razlikuje sala od ozbiljnosti,da je to rekao uzivo videlo bi se po izrazu lica da se sali a ovako jbg.na prvu loptu je izgledalo grubo ali sad se polako razvodnjava i vidi se da je bila sala.

Switaker kaže:
Ma jok. Hocu da naucim prvo kako se to radi pa da pokrenem sajt na sopstvenom hostu. Wordpress sam vec instalirao na localhost da ga naucim kako treba.

Ma nisi ti bas toliki pocetnik kakvim se predstavljas ;) pocetnik ne bi znao ni sta je lokalhost.

Back
Na vrh