• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iznajmljivanje RDP-a(Remote Desktop Protocol)

Batonja

Član
Tu od
19 Ruj 2010
Pozdrav da li ima neko ovde ko "iznajmljuje" RDP ? Hteo bih ovih dana da pazarim neki dedi,podelim ga i iznajmljujem posto i sam koristim RDP a desava se da uglavnom bude nekih problema sa serverom,zastajkivanja ili slicno pa resio da uzmem stvar u svoje ruke :D. E sad interesuje me iz kakvo bi mi znanje trebalo za odrzavanje takvog servera(da pazim da ne pretrpaju procese,da ne forsiraju masinu isl). Negde sam citao da bi trebalo poznavati rad sa komandne linije tj "konzole"(na windowsu cmd). Koliko sam do sad zapazio kao korisnik ovi od kojih trenutno iznajmljujem RDP kad bude problema samo resetuju masinu verujem da posao moze mnogo bolje da se radi. Ako tema krsi pravilnik foruma unapred se izvinjavam.
Hvala na utrosenom vremenu

Odlicna stvar je da zelis da budes preduzetnik u necemu sto si sam iskusio kao korisnik, i ta znanja i potrebe korisnika zelis da preneses na svoj biznis.

Ali, da bi neki posao radio, treba da ga odlicno poznajes i iznutra a ne samo kao korisnik.
Naravno da ti treba poznavanje windowsa odlicno, i to nije samo resetovanje, vec milion drugih stvari, od dozvola, do kontrole....

RDP obicno nije server, vec obican kucni kompjuter koji ima veliku internet konekciju, obicno ljudi naslazu u jednoj sobi 20-30 pc-ijeva i sklope ugovor sa lokalnim provajderom, tako da im je najveci trosak taj mesecni protok , kao i struja.

freemind kaže:
Naravno da ti treba poznavanje windowsa odlicno, i to nije samo resetovanje, vec milion drugih stvari, od dozvola, do kontrole....
Jel ima nekako da se nauci? Najgore je sto ne znam sta konkretno da trazim, koje tutorijale da guglam bio bih zahvalan na uputama :D.

freemind kaže:
RDP obicno nije server, vec obican kucni kompjuter koji ima veliku internet konekciju, obicno ljudi naslazu u jednoj sobi 20-30 pc-ijeva i sklope ugovor sa lokalnim provajderom, tako da im je najveci trosak taj mesecni protok , kao i struja.
Ne shvatam zasto bi trebalo da mislim na ovo? Nisam mislio da kupim racunare pa da ih izdajem kao RDP nego da pazarim od ovih sto skladiste pc-ijeve u podrumu recimo neki dedicated pa da ga podelim shodno potrebama i iznajmljujem pristup. Sobzirom da imamo jako slabu internet konekciju serveri u Srbiji tesko da bi radili posao.

Hvala na utrosenom vremenu.

Iznajmis server i platis nekome da ti podesi sve, kao i mjesecno odrzavanje ako ima potrebe za time. Mislim da je to daleko bolje za pocetak nego da ti to podesavas ako ne znas.Ako imas kome iznajmiti te paket nebi trebao biti problem da platis nekome to podesavanje servera i eventualno odrzavanje. Najveci problem je doci do stalnih klijenata, lako je iznajmiti server, licence i platiti podesavanje/odrzavanje servera. Imas dobre a jeftine servere kod OVH i Hetzner.

Napisao si da zelis da iznajmljujes i da se bavis time. Iznajmiti server je mnogo skuplje nego kupiti jednom pc. Jedna je stvar ako uzimas server za sajtove a drugo za RDP, jer tebi ne treba server vec obican kompjuter sa velikom brzinom. Neko ko zeli da se bavi time, gleda da ustedi, ja ne znam kakva je racunica ako iznajmis dedicated server i koliko mozes uopste da zaradis na njemu, koliko ti treba korisnika, da bi bio na nuli, i koliko jedan server ima protok, pa to se onda podeli na sve korisnike...
Ja u firmi imam sbb od 100 mb, sigurno postoji opcija za dogovor, ako uzmes na veliko, ovo pricam pausalno , ali verovatno postoji neka mogucnost.

Treba da naucis sve u vezi windowsa, ako ocekujes da ti kazem sta ti samo treba za rdp, nemam pojma, ali ako vec zelis da se bavis sa time, logicno je da naucis menadzerisanje windowsa, kompletnu obuku.

@freemind Kako može biti jeftinije kupiti server koji košta par hiljada eura umjesto zakupiti neki sa npr 1Gbit linkom za 50,60 ili više eura mjesečno? Uostalom zašto bi uopšte kupovao servere pored toliko dobrih a jeftinih ponuda za iznajmljivanje kod velikih kompanija poput OVH, Hezner i sličnih?

https://www.hetzner.de/ot/hosting/produkte_rootserver/ex41ssd
Intel® Core™ i7-6700 Quad-Core Skylake incl. Hyper-Threading Technology
32 GB DDR4 RAM, Hard Drive 2 x 500 GB SATA 6 Gb/s SSD (Software-RAID 1)
Connection 1 Gbit/s-Port, Guaranteed Bandwidth 1 Gbit/s, Backup Space 100GB
Inclusive Traffic 30 TB

€ 39.00 + Once-off Setup Fee € 79.00

Dovoljan za npr 20 korisnika koji bi plaćali recimo po 15 EUR mjesečno.

Njemu ne treba server, nece hostovati sajtove, treba mu obican kucni PC sa jakom konekcijom. Poznajem par ljudi, oni drze kod kuce sve te kompjutere, ali sam se ogradio, u vezi zarade, ne znam koliko se isplati uzeti server od 100e, pa ga podeliti na 10-15 delova, i jos konekcija koliko ide uz taj server...

freemind kaže:
Njemu ne treba server, nece hostovati sajtove, treba mu obican kucni PC sa jakom konekcijom. Poznajem par ljudi, oni drze kod kuce sve te kompjutere, ali sam se ogradio, u vezi zarade, ne znam koliko se isplati uzeti server od 100e, pa ga podeliti na 10-15 delova, i jos konekcija koliko ide uz taj server...

Jaka konekcija na ovim prostorima? Pa samo za cijenu tog linka(ne računajući server i ostale troškove) vani može zakupiti server sa 10 puta većim linkom, kako mu se to isplati? Plus na to još server dobije za tu cijenu. Ne vidim kako se isplati ovdje hostovati te servere. Ja da počinjem nešto tako raditi iznajmio bi servere vani i ulagao u reklamu. Recimo ako bi klijenti koristili RDP za upload/download, obradu video snimaka i sl. kao što je prije bilo popularno treba mu ekstra dobar server a takav server bi koštao da kupuje minimalno par hiljada eura. Za par hiljada eura može iznajmiti isti takav server na recimo 3,4,5 godina. Kakve koristi od običnog kućnog računara?

Spominjes stalno servere, a njemu ne treba server, jer RDP nije server nego kucni kompjuter.
Ja sam naveo primer ljudi koje poznajem, koji tako rade, koji ne kupuju servere vec mashine od 300e, klasicne kucne PC-ijeve samo za rdp. Decko treba da nauci windows, i onda ako bude hteo da vidi sta mu se isplati ako planira ovim da se bavi.

freemind kaže:
Spominjes stalno servere, a njemu ne treba server, jer RDP nije server nego kucni kompjuter.
Ja sam naveo primer ljudi koje poznajem, koji tako rade, koji ne kupuju servere vec mashine od 300e, klasicne kucne PC-ijeve samo za rdp. Decko treba da nauci windows, i onda ako bude hteo da vidi sta mu se isplati ako planira ovim da se bavi.

Ja sam vidjao da se moze iznajmiti server od hosting kompanija, kucne PC-ijeve ne nudi niko koliko sam upoznat... U svakom slucaju ovisi za sta bi bili namjenjeni ti serveri, ako je to upload/download fajlova, obrada videa i slicne stvari koje zahtjevaju veliku konekciju i jak procesor nema sanse da neki obican PC to moze podnjeti bez trzanja a od toga nema posla. A i svakako je bolje i jeftinije iznajmiti server kod ovih velikih firmi kao sto to rade ozbiljne firme koje nude navedene usluge.

Jedno vrijeme na pocetku dok sam se upoznavao sa zaradom preko interneta cesto sam vidjao te RDP ponude raznih firmi. Sve su to bili jaki serveri sa npr 64 GB RAM-a , min. 8 CPU i u vecini slucajeva sa 1 Gbit konekcijom. Koristeni su za upload/download fajlova na servise poput tadasnjeg rapidshare.com kao i za neku obradu videa i slicno.

U svakom slucaju gledajuci iz ugla klijenta, uvijek bih zakupio neki RDP paket kod firme koja koristi prave servere iznajmljene u nekom datacentru ili kupljene servere nebitno, nego kod nekoga ko koristi obicne racunare. Razlika u brzini izmedju prvih i drugih je ocigledna.

Pokretacu teme je svakako jeftinije i bolje da iznajmi dobar server za malo para i da proba tako nego da to hostuje odavde. Pa ovdje za struju i internet konekciju bi dao vise para mjesecno nego vani za neku zvijer od servera sa gigabitnim linkom.

flex202 kaže:
Iznajmis server i platis nekome da ti podesi sve, kao i mjesecno odrzavanje ako ima potrebe za time. Mislim da je to daleko bolje za pocetak nego da ti to podesavas ako ne znas.Ako imas kome iznajmiti te paket nebi trebao biti problem da platis nekome to podesavanje servera i eventualno odrzavanje. Imas dobre a jeftine servere kod OVH i Hetzner.
Mislim da ne bi trebalo biti tesko podesiti te servere i odrzavati, ne daju mi se pare webmasterima radije bi probao da naucim oko odrzavanja i funkcionisanja. OVH sam i imao na umu, hvale ih uglavnom.

freemind kaže:
Treba da naucis sve u vezi windowsa, ako ocekujes da ti kazem sta ti samo treba za rdp, nemam pojma, ali ako vec zelis da se bavis sa time, logicno je da naucis menadzerisanje windowsa, kompletnu obuku.

Hvala na otvorenim i direktnim odgovorima, bacam se na ucenje oko windowsa.

freemind kaže:

flex202 kaže:
Ja sam vidjao da se moze iznajmiti server od hosting kompanija, kucne PC-ijeve ne nudi niko koliko sam upoznat... U svakom slucaju ovisi za sta bi bili namjenjeni ti serveri, ako je to upload/download fajlova, obrada videa i slicne stvari koje zahtjevaju veliku konekciju i jak procesor nema sanse da neki obican PC to moze podnjeti bez trzanja a od toga nema posla. A i svakako je bolje i jeftinije iznajmiti server kod ovih velikih firmi kao sto to rade ozbiljne firme koje nude navedene usluge.

Jedno vrijeme na pocetku dok sam se upoznavao sa zaradom preko interneta cesto sam vidjao te RDP ponude raznih firmi. Sve su to bili jaki serveri sa npr 64 GB RAM-a , min. 8 CPU i u vecini slucajeva sa 1 Gbit konekcijom. Koristeni su za upload/download fajlova na servise poput tadasnjeg rapidshare.com kao i za neku obradu videa i slicno.

Serveri koje bi zakupio bi morali biti jaki posto bi se radio prenos fajlova kao sto je @flex202 vec naveo, obicni racunari od 300 eura ne dolaze o obzir iz tog razloga. Hvala ekipi jos jednom :D

Back
Na vrh