• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IT akademija SEO kurs, da li upisati?

Loxo kaže:
Ne znam da li da pokrecem novu temu ali ajde ovde da pitam. Jel se cene Oracle sertifikati?

Cijene se ali,kako sam gore vec napisao,po zavrsetku kursa na It akademiji takav sertifikat neces dobiti nego moras da polazes posebno za njega kao i za sve ostale sertifikate koje izdaju adobe,microsoft itd.. Ti ispiti su jako teski i moras veoma dobro da poznajes to za sta polazes i najbolja opcija je da te za takav ispit sprema neko ko je vec polozio i prosao kroz sve to.

Sad vidim da se na njihovom sajtu pominje sertifikat samo o odslusanom predavanju na njihovoj akademiji sto definitivno moze da posluzi samo kao zamjena za toalet papir..

Ako stvarno planirate da upisete ovo,najbolje je da dobro procitate sto tacno dobijate po zavrsenom kursu i da se dobro informisete kod ljudi koji su zavrsili kurs.

EDIT: Ako neko od vas zeli brzo,kvalitetno i prilicno jeftino da nauci Adobe programe toplo preporucujem ovaj sajt. U ponudi imaju i ostale kurseve za koje vjerujem da su takodje kvalitetni ali, naglasak je na Adobe programe jer obuku vrsi mislim prvi licencirani Adobe instruktor u Srbiji, koji je svrstan u top 10 instruktora na svijetu. - http://internetkursevi.com

Ja preko skole mogu besplatno da odradim tu neku pripremu za Oracle kurseve, i dobijem potvrdu (ili nesto slicno) da mogu da polazem za te sertifikate (tako sam ja barem skapirao), a pored toga imam popust prilikom polaganja. To se polaze na ETF u Beogradu, i ima jos par lokacija.

Btw razmisljam se o kursevima za Javu.

Pri zaposlenju (barem što se programiranja tiče) najbitniji su znanje, radno iskustvo i projekti koje si radio. A nakon toga dolazi sve ostalo, uključujući sertifikate i diplome fakulteta. Jednostavno, niko neće zaposliti kandidata samo zato što ima neki papir, bilo diplomu fakulteta (svejedno da li je državni ili privatni) ili sertifikat, i to sam primetio da je velika zabluda ovde na Balkanu.

Konstantno se u medijima forsira raznorazna propaganda, iza kojih između ostalog stoji upravo i IT akademija. Bolduju se plate i priča da nema nezaposlenih programera, i kako tražnja za njima na prestaje. Bitni detalji se namerno izostavljaju, jer kad bi ih naveli onda niko ne bi upisao njihov kurs. :)
Iskustva iz prve ruke sa IT akademijom nemam, ali znam lično drugara koji je išao kod njih, i nije zadovoljan onime što nude.
Rekao bih da se previše ljudi peca na celu ovu priču oko programiranja, a same činjenice o broju upisanih studenata na studijske programe iz informatike govore o tome. I državni fakulteti šire dosta dezinformacija. Dekan elektronskog fakulteta u Nišu je prilikom jednog intervjua rekao da je njihova diploma međunarodno priznata i ne treba nostrifikacija u inostranstvu. :sigh

Moja preporuka je da se sertifikati spremaju samostalno bez kursa, i isključivo oni koji su na Pearson VUE i Prometric. Ova dva bih boldovao 10x da mogu. Sertifikati koji se nalaze na njihovim sajtovima su međunarodno priznati, a to je najvažnije. Ne morate da mi verujete na reč, tu je internet i potražite sami. Za sertifikat koji želite da spremate, kupite ili skinite literaturu, zakažite ispit u test centru koji vam je najbliži preko sajta i to je to, ako položite, dobijete sertifikat.
Polaganje za Cisco CCNA npr. košta $295, dok kurs u IT centru u Nišu (navodim kao primer) se naplaćuje €900. Problem je što dosta ljudi ne zna da kurs nije obavezan, i da kada uplatite polaganje preko sajta, moraju da vas prime. :)

A vidim da je OP spomeuo RAF. Hteo bih da ga ispravim, osnovne strukovne studije kod njih (kao i svuda) traju 3 godine, i školarina je €1350 po godini. Zvanje koje se dobija je "strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva" i to je VI-2 stepen stručne spreme.

Ne znam kakva je situacija sada na RAFu, ali drugarov drugar (lol) je završio osnovne akademske studije iz računarskih nauka tamo pre 3 godine, i kaže da je izuzetno zadovoljan, profesori izlaze u susret i dosta toga se nauči. Inače diploma RAFa u Srbiji je prilično cenjena, rekao bih najcenjenija od privatnih fakulteta. Na žalost situacija na privatnim fakultetima je dosta promenljiva, odnosno za 2 - 3 godine kvalitet nastave može mnogo da se degradira. Nema garancije da će iskustvo na početnoj i završnoj godini biti isto, jer kad je akreditacija u toku, situacija je dobra, a nakon toga dosta njih degradira kvalitet pa ga nakon 5 godina popravlja kad dolazi naredni krug akreditacije. Bilo bi dobro pre upisa da se porazgovara sa nekoliko studenata raznih godina.

Btw. Oracle sertifikati za Javu su cenjeni, samo su teorijska pitanja na ispitu prilično nezgodna. I ljudi koji godinama programiraju u Javi moraju dobro da zagreju stolicu da bi položili.

Nemoj da mi trazite u pm link za skidanje kurseva sa IT akademije, necu vam to poslati. Zabranjeno je na forumu.

Vala Loxo i ti ga precera. Vazda su se torenti i ostali sardzaj dijelili privatno ako je to javno zabranjeno. Ne vidim u cemu je problem da se odje napise ukucajte to i to na google i dobicete to sto trazite. Evo za vas koje mrzi da se potrudite ukucajte na google "kursevi sa It akademije" i dobicete do sto vam treba.

Nekako je logicno to da se ukuca... Izlazi na prvoj - drugoj strani forum sa linkovima...

ako se ne varam kursevi sa IT akademije objavljuju na ljusci ... koga interesuje neka pročačka tamo

Ja sam upisao it akademiju (php programiranje) i prezadovoljan sam! Nije isto kada gledate tutorijal na you tube i kada nekom platite 1375 evra, velik ishod iz dzepa daje veliku motivaciju.
Za tri meseca bukvalno sam naucio da sam isprogramiram neki cms u notepadu!

Na polovini sam bas ovog SEO kursa na Internet Akademiji i ako nekog interesuje kako je mozemo preko PM-a. Razlog za to je iskustvo sa drugog foruma gde se svaki pozitivan komentar tretira kao reklama i predrasude proistekle iz neznanja i nepotrebnih negativnih emocija.
Samo cu reci da ni jedan tutorijal ne moze da pruzi sirinu koju dobijas na kursu i da je sustina u holistickom pristupu problematici.
Jos jedna stvar je bitna (a to su dve stvari

Evo pisem Vam opet u vezi sa ovom temom. Nakon sto sam bio na usavrsavanju u IT Akademiji mogu vam reci sledece.

Bio sam na Adwords usavrsavanju i sam Google predavac koji inace ne radi na IT akademiji izmedju redova nije bas odusevljen svojim kolegama koji predaju Google Adwords na akademiji. Video sam i ljude koji tamo "studiraju" ...
Velika vecina Fensi hipster neradnici kojima je kroz zivot knjiga bila predmet skupljanja prasine pa sad ajd za godinu dana da postanem strucnjak.. pa ne ide bas... (cast izuzecima, ima ih jako malo).

Dosao sam do sl. zakljucka: NIJE VREDNO dati toliki novac (oko 1800€) tamo jer za godinu dana preci Google Adwards i Google Analytics i pri tome biti visoko strucan za iste nije nimalo realno. (Plus sto se jos sto sta polaze i dobijaju sertifikati). Nacuo sam na licu mesta da je i strucnost predavaca, konkretno za Adwords veoma diskutabilna.

Da bi neko bio strucan za Adwards i Analytics u pravom smislu te reci potrebne su godine ucenja i rada. To se za jedno polugodiste ne moze ostvariti ni naucnom fantastikom.

Ovo sto sam rekao odnosi se na smer za SEO optimizaciju u koju su uključili i Google Adwards i Google Analytics, ne bih generalizovao jer nisam upucen za druge smerove.

Ja sam se odlucio u daljem radu da mi primaran bude Adwords a SEO sekundarna stvar. To je moja odluka. Vi kako zelite.

Eto, htedoh da mozda nekome pomognem ukoliko bude u dilemi slicnoj onoj koju sam ja imao :)

Auuu imenjače...nakon presedenih 10-ak sati na predavanju kod Rečevića si došao do zaključka da je Internet akademija krš. Video si neke ljude koji su (većim delom) kao i ti došli sa strane i doneo si zaključak o strukturi ljudi koji "bacaju" tamo pare i uradio njihov detaljan psihološki profil.

"Ja sam se odlucio u daljem radu da mi primaran bude Adwords a SEO sekundarna stvar." - iz ove rečenice se vidi da bi tebi baš koristio kurs koji si ispljuvao, da ti otvori oči, da ti pokaže u kojoj si zabludi i koliko površno gledaš na stvari.
Ako si za Rečevića rekao da nije stručan, onda si i veoma arogantan i neuk, jer je dotični vrhunski stručnjak, a što se drugih predavača iz te oblasti tiče...ima ih raznih.
Lično sam završio kurs. Da li sam postao stručnjak? NARAVNO DA NISAM! Kakav crni stručnjak...samo sam saznao koliko još moram da naučim i šta treba da učim. Ljudi, program na Internet akademiji je baziran na poslovnoj upotrebi interneta. Kakav bre Adwords, tehnički SEO...to možeš i sam kod kuće uz pomoć checklist-e pa udri...korak po korak...Zašto to radiš? Koji ti je cilj? Kakvi su ti rezultati? Kakvi želiš da su ti rezultati? Na kakav sadržaj te vode Adwords linkovi? Kako će to napraviti pare klijentu?
Analitika je jako moćna alatka, ali ako je gledaš samo kao statističi alat...gledaš u gomilu bezvrednih podataka. Faca si ako znaš da odrediš pravu metriku i pravim potezima obezbediš ROI.

Veliki broj mojih kolega je mislio da će na kursu naučiti napredne SEO fazone i da ovladaju Adwords-om. Pazite, nisam ni ja očekivao nešto drugo. Sa jedne strane je kriva reklama, koja je agresivna i netačna. Sa druge strane, SEO i Adwords su stvari o kojima se najviše priča, koje su vidljive (na površini). Ovde ti lepo ispričaju, čemu oni ustvari služe, šta te dovodi do potrebe da ih upotrebiš i pokažu ti najbolju praksu. Barem se trude da to urade...a da li baš 100% uspevaju...nisam dovoljno stručan da procenim :) E...kada se uđe malo više u dubinu tematike...javljaju se problemi, jer (kao što sam već rekao) veliki broj ljudi to nije očekivao. Skretao sam pažnju Varagiću na to, ali je on prilično arogantan lik i ne prihvata kritike.

Lako je pljuvati po nećemu, pogotovu ako nemaš uvid u sve činjenice. Mnogi pljuju kurs na osnovu materijala koji mogu piratski da se skinu na torentima. Taj materijal je budalaština. Tačno je da se sve to dobija na kursu, ali to nije okosnica istog. Bitna su predavanja! Stvarno može mnogo toga da se čuje i nauči. Dobro je koncipiran kurs. Ima tu i marketinga, promocije, prodaje...ali najmanje ima tehničkih stvari.

Evo danas je 1.novembar i (koliko ja imam uvida) jako mali broj ljudi je završilo sve obaveze za sertifikaciju. Daleko od toga da je teško, ali treba uložiti određeno vreme i trud. Iskreno verujem da ovaj sertifikat ne znači mnogo (ili išta) ali ako se posvetite kursu kako su oni zamislili i završni rad odradite sa razumevanjem, nije to loša priča.

Boli svaki evro koji sam dao za ovaj kurs, ali - svaka škola se plaća. Smatram da sam stekao određena znanja, ali što je najbitnije, razumeo sam suštinu. Bilo bi divno da jednog dana vratim uloženo baveći se ovim poslom, ali to sada zavisi samo od mene.

Summa summarum: SEO kurs na Internet akademiji je: 1) jako skup, 2) dobar, 3) ne sipaju znanje u glavu, 4) od polaznika zavisi kojiko je koristan, 5) ne bavi se tehničkim stvarima i ima holistički pristup, 6) bolji od svih besplatnih i plaćenih online kurseva koji su površni...

Toliko od mene.

P.S. Sada sam tek skontao da nisam ni spomenuo jako bitnu stvar. Smer se zove "Content & SEO". E upravo tim "Content"-om se kurs jako puno bavi, odnosno kreiranjem online sadrža. Veliki broj predmeta i časova obrađuje taj deo. Kao što sam već rekao...i jedno i drugo su u stvari deo jedne šire priče, a to je - promocija preko interneta!

Najgore je "kada se od drveta ne vidi šuma".

Juce si se registrovao na forum i vec eseji o blagodetima It akademije.

Na akademiji ako postoje konsultacije i ako na predavanjima mozes da zapitkujes i ako se povezes sa isto tako vrednim ljudima, IT akademija ima smisla. Tamo ne ucis nista posebno, nego ono sto mozes naci svuda i online. Ali glavna vrednost je sto mozes da pitas odmah kada zapnes i sto imas podrsku . Ali to podrzavumeva jezivo ucenje i vezbanje za vreme trajanja tog kursa. Ne mozes ici tamo kao na pumpu, i cekas da ti se sipa znanje. Zestok rad, zapitkivanje, svaki detalj svaka nejasnoca, rad, zapitkivanje, rad....

Mada neko ko moze da se organizuje, za te pare moze da nadje privatnog dobrog trenera i da brze nauci neku vestinu tipa php ili adwords. 1800e /10e cas=180 casova sa privatnim trenerom . Ali i tu moras da ucis i vezbas kao lud.
Bilo sta da ucis, od tebe zavisi, vojnicka disciplina, vezbanje kao da ti zivot zavisi od toga, ucenje, vezbanje i uz strucnog konsultanta bilo na akademiji ili privatno mogu da se postignu rezultati.

Za mene je sve to bacanje para. Bukvalno sve imas na.internetu. Glavna stvar je da znas samo sta hoces i da znas to da trazis. Posetis ovako neki forum nadjes smernice i dalje sam ucis. Kursevi takvog tipa su za ljude koji imaji visak para. Taj novac da ulozis u projekte a ne u kurseve ima debelu lovu da napravis. Npr 5 amazon aff sajta...
Ko baca pare na takve stvari on nece nista da napravi jer prvo nema samoinicijativu vec ocekuje sve od drugoga.
Sto kaze freemind disciplina i ucenje i samo ucenje. Rezultat ne moze da izostane ako nar malo stofa imas. Makar radio i za druge.

Ali to o cemu ti pricas, to je vec preduzetnistvo. Za to nije svako. Takodje neki ljudi vole da imaju sertifikat, a nekad i pomaze zaista + znanje. Nekoga vise motivise kada radi u grupi. Akademija moze da bude dobra, ali znaci ako danas prelazite funkcije u php, ti to sve saslusas i onda odes kuci i radis i vezbas svoje i globalne funkcije 88 sati bez prestanka, i zapises sve sta ti nije jasno, pa pitas, pa onda opet vezbas 88 sati bez prestanka, zapises sve sta ti nije jasno pa pitas ....

Ja ne znam koji je tamo fond casova, i koliko casova se rade odredjene oblasti, ali to sigurno nije nesto puno po kategoriji. Ti moras da kada radite jednu oblast bukvalno divljacki da vezbas kod kuce, da bi sve shvatio sta ne znas, i sve pitas, pa ponovo vezbas. Nikako ne smes dozvoliti da predjes gradivo a da ga nisi naucio, odnosno shvatio sustinu i uradio milion primera.

Back
Na vrh