Auuu imenjače...nakon presedenih 10-ak sati na predavanju kod Rečevića si došao do zaključka da je Internet akademija krš. Video si neke ljude koji su (većim delom) kao i ti došli sa strane i doneo si zaključak o strukturi ljudi koji "bacaju" tamo pare i uradio njihov detaljan psihološki profil.
"Ja sam se odlucio u daljem radu da mi primaran bude Adwords a SEO sekundarna stvar." - iz ove rečenice se vidi da bi tebi baš koristio kurs koji si ispljuvao, da ti otvori oči, da ti pokaže u kojoj si zabludi i koliko površno gledaš na stvari.
Ako si za Rečevića rekao da nije stručan, onda si i veoma arogantan i neuk, jer je dotični vrhunski stručnjak, a što se drugih predavača iz te oblasti tiče...ima ih raznih.
Lično sam završio kurs. Da li sam postao stručnjak? NARAVNO DA NISAM! Kakav crni stručnjak...samo sam saznao koliko još moram da naučim i šta treba da učim. Ljudi, program na Internet akademiji je baziran na poslovnoj upotrebi interneta. Kakav bre Adwords, tehnički SEO...to možeš i sam kod kuće uz pomoć checklist-e pa udri...korak po korak...Zašto to radiš? Koji ti je cilj? Kakvi su ti rezultati? Kakvi želiš da su ti rezultati? Na kakav sadržaj te vode Adwords linkovi? Kako će to napraviti pare klijentu?
Analitika je jako moćna alatka, ali ako je gledaš samo kao statističi alat...gledaš u gomilu bezvrednih podataka. Faca si ako znaš da odrediš pravu metriku i pravim potezima obezbediš ROI.
Veliki broj mojih kolega je mislio da će na kursu naučiti napredne SEO fazone i da ovladaju Adwords-om. Pazite, nisam ni ja očekivao nešto drugo. Sa jedne strane je kriva reklama, koja je agresivna i netačna. Sa druge strane, SEO i Adwords su stvari o kojima se najviše priča, koje su vidljive (na površini). Ovde ti lepo ispričaju, čemu oni ustvari služe, šta te dovodi do potrebe da ih upotrebiš i pokažu ti najbolju praksu. Barem se trude da to urade...a da li baš 100% uspevaju...nisam dovoljno stručan da procenim

E...kada se uđe malo više u dubinu tematike...javljaju se problemi, jer (kao što sam već rekao) veliki broj ljudi to nije očekivao. Skretao sam pažnju Varagiću na to, ali je on prilično arogantan lik i ne prihvata kritike.
Lako je pljuvati po nećemu, pogotovu ako nemaš uvid u sve činjenice. Mnogi pljuju kurs na osnovu materijala koji mogu piratski da se skinu na torentima. Taj materijal je budalaština. Tačno je da se sve to dobija na kursu, ali to nije okosnica istog. Bitna su predavanja! Stvarno može mnogo toga da se čuje i nauči. Dobro je koncipiran kurs. Ima tu i marketinga, promocije, prodaje...ali najmanje ima tehničkih stvari.
Evo danas je 1.novembar i (koliko ja imam uvida) jako mali broj ljudi je završilo sve obaveze za sertifikaciju. Daleko od toga da je teško, ali treba uložiti određeno vreme i trud. Iskreno verujem da ovaj sertifikat ne znači mnogo (ili išta) ali ako se posvetite kursu kako su oni zamislili i završni rad odradite sa razumevanjem, nije to loša priča.
Boli svaki evro koji sam dao za ovaj kurs, ali - svaka škola se plaća. Smatram da sam stekao određena znanja, ali što je najbitnije, razumeo sam suštinu. Bilo bi divno da jednog dana vratim uloženo baveći se ovim poslom, ali to sada zavisi samo od mene.
Summa summarum: SEO kurs na Internet akademiji je: 1) jako skup, 2) dobar, 3) ne sipaju znanje u glavu, 4) od polaznika zavisi kojiko je koristan, 5) ne bavi se tehničkim stvarima i ima holistički pristup, 6) bolji od svih besplatnih i plaćenih online kurseva koji su površni...
Toliko od mene.
P.S. Sada sam tek skontao da nisam ni spomenuo jako bitnu stvar. Smer se zove "Content & SEO". E upravo tim "Content"-om se kurs jako puno bavi, odnosno kreiranjem online sadrža. Veliki broj predmeta i časova obrađuje taj deo. Kao što sam već rekao...i jedno i drugo su u stvari deo jedne šire priče, a to je - promocija preko interneta!
Najgore je "kada se od drveta ne vidi šuma".