• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ISPLATA NA DEVIZNI RACUN

Tandy

Novi član
Tu od
13 Srp 2013
Pozdrav kolege,
nov sam ovde pa ne znam da li sam uleteo na pravi deo foruma... ako jesam, administratori, sorry! :)
Elem, nisam pocetnik i bavim se freelancing-om vec dosta godina, ali novac koji sam dobijao do pre par dana je skoro uvek isao na moju Payoneer karticu uz pomocu koje sam dizak kesh sa bilo kog ATM. Medjutim, kartica je istekla i cekam drugu, mada i sam Peyoneer je ukinuo "privatne uplate", tako da sada i kad dobijem novu karticu necu moci da dobja novac od priatnih klijenata, vec samo sa Freelancer.com sa kojim je kartica povezana. No, to je druga tema...
Ono sto me sada interesuje jeste kako i sta popunjavate u banci kada dobijete obavestenje da novac treba da se proknjizi? Vidim na par mesta da vecina govori o samo obelezavanju "honorar" a neki cak savetuju da se napise "finansijska pomoc".
Ako vec potpisujete da je to honorar, ne strahujete od poreskih sluzbi i ostalih sr**a ?
Zna da se kod nas skoro ni ne zna sta je freelancing i da nista d toga zakonom nije regulisano i iz mnogih izvora sam saznao da to nece uskoro ni biti, a da je put do prijavljivanja prihoda, poreza, staza i ostalog jako trnovit, tj naporan jer se suocavamo sa odvratno komplikovanom birokratijom i masom sluzbenika i salterusa koji nemaju pojma o cemu pricas jer su tek pre godinu dana naucili da koriste MS Word!!! ;)
ajde dajte neke savete ako imate iskustva sa ovom temom.
Thanks, pozdrav

Pozdrav i dobrodošao na forum.

Obeležavanjem da je to honorar verovatno nećeš imati problema sa proknjiženjem uplate.
Što se tiče poreza zakonska obaveza je da svaki priliv prijaviš državi i na to da platiš porez.
Da li ćeš to uraditi ostaje na tebi.
Da li ćete država goniti za neplaćanje poreza? U ovom trenutku najverovatnije neće ako su manji iznosi u pitanju, mada to bi moglo da se odnosi i na veće sume.
U svakom slučaju preporučujem ti da ukoliko se baviš tim poslom i redovno zarađuješ vidiš da sve bude legalno ;)

Bogami i ovo mene interesuje,posto cu dobiti povecu sumu $ na devizni racun.
Ako neko ima iz (RS&BIH) Banja Luke da je imao iskustva sa ovim neka ostavi komentar.
Inace NLB Banka je u pitanju.Hvala

Hvala na odgovoru Skipper-u!
Stizace mi veci prilivi novca u narednom periodu pa sam svakako planirao da napokon krenem sve legalno, ne bi da se zezam pa da imam vecih problema... Da li mozda imate neki link gde mogu da vidim sve o zakonu o deviznom poslovanju u Srbiji?!
Thanks jos jednom

thanks man!
recite mi samo, sta se podrazumrvae pod "manj" a sta pod "vec" iznos?

Meni su npr. u Komercijalnoj banci pravili problem kada sam hteo kao svrhu usplate da navedem honorar, jer kao to je moguće ako sam neki umetnik, pevač, pisac ili šta već. Onda sam ih naterao da pregledaju šifre vezane za IT i negde se pojavila šifra 302 čini mi se, prodaja softvera preko interneta, nešto na taj fazon. I to sam navodio zadnjih godinu, godinu i po dana. Sada sve primam na Payoneer.

i ja sam do pre mesec dana primao sve na Payoneer. Medjutim kartica mi je istekla i treba da mi stigne druga, ALI, ne znam zasto, vise nemam opciju za PRIVATE LOADS! Kao kada budem aktivniji sa uplatama-isplatama, onda ce mi biti opet odobrena i ta opcija... a do tada, moram da se bakcem sa bankama

Back
Na vrh