• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hrv - Eng stranica

mile108

Dobro znana faca
Tu od
11 Tra 2009
Radim stranicu koja će biti i za domaće i za strano tržište, pa sam mislio prije nego što se uđe u stranicu da se bira jezik, pa vas pitam je li to pametno jer mislim odraditi dobar seo, a ne znam hoće li to utjecati na seo...pa me zanima vaše mišljenje

Dobro pitanje, i ja se borim sa sličnim stvarima,

Dosta paramtara je u pitanju ,

npr. treba sagledat situaciju sa strane korisnika ,
dali ti jedni i drugi korisnici traže isto ,
dali se možda razlkuju po pitanju trendova,

jer sve ovo (im toga više nego što sam nabrojao) može znatno povećati a i znatno smanjti razvodnjenost ključnih riječi ,

da ne duljim, mislim da ako planiraš dobro odraditi SEO, nemoraš imati nikakve bojazni za pristupiti dvojezičom sajtu, ili čak višejezičnom :)

BTW. našao sam jedan jako dobar članak baš o ovome , al neznam smijem li postati link?

Po mom misljenju prvo se moras opredjeliti koje ti je trziste prioritet, i po tome napraviti da se sajt otvara na tom jeziku. A onda negdje u cosku sajta ponudis prebacivanje na ostale jezike.
Kod vise jezicnih sajtova moras obratiti paznju na puno detalja i imat ces puno vise posla.
-Npr. tu ti veliko znacenje ima i ime domene. Nevalja ako ti je prioritet eng. trziste da uzmes domenu koja ce u imenu imati hrvatske rijeci ili obrnuto.
-Kada budes radio promidjbu sajta morat ces je raditi na svim jezicima.
-itd,itd....

Ja apsolutno izbjegavam takve sajtove i glavni mi je prioritet eng. jezik. Mislim da vise jezicni sajtovi imaju smisla samo kada je rijec o nekoj firmi pa ona zeli svoje usluge ponuditi na vise jezika.

Pozzz

@dakson, stavi link dok god nije to neki tvoj blog ili tako nes slicno.

Ta visejezicnost je i mene bunila svojevremeno. Problem je sto stranica sa .hr domenom i smjestena na hrvatskom serveru ce rangirati za hrvatske keyworde nego stranica koja cilja hrvatsko trziste a smjestena je Americi i ima recimo .com domenu. Morate shvatit da Google postaje sve vise orijentiran na lokalne rezultate. Primjerice ako ja iz Hrvatske trazim neki pojam koji se koristi i u Bosni i u Srbiji itd. mene zanima da mi on da relevantne podatke za moju zemlju. Tako bi recimo za pojam "automehanicar" ja htio automehanicara iz svoje zemlje ili jos bolje iz svog grada, malo mi znaci ako mi prvi rezultat bude mehanicar iz Beograda jer imam 1000km do tamo. Tako da visejezican sajt je dvosjekli mac. Vise ce stranica biti pod istom domenom i tako ce sajt biti jaci i veci dok s druge strane nece biti dobro optimiziran za lokalno rangiranje. Ako je moguce odradit poseban sajt za svaki jezik po meni bi mozda bilo bolje. Stavis one zastavice i kad netko klikne jedva da ce skuzit da je otisao na drugi sajt. To je naravno uz opciju da sajt za npr njemacku bude smjesten na hostingu u njemackoj i ima .de domenu te tako i ostali.
Ako nisi u opciji to napravit onda ides sta mozes tj. visejezican sajt.

E da simbak je dobro napomenuo da ce ti visejezican sajt isto tako biti dosta kompliciranije za vodit i odrzavat. I da se nadovezemo to sto je on rekao da ces za svaki jezik morat radit novu promociju. Pa i u tome lezi problem jer ti imas samo jednu glavnu domenu na sajtu a samim time homepage mozes optimizirat samo za neke keyworde, drugi jezici bi bili u poddomeni i samim time si ogranicen da ih prijavljujes na direktorije i slicno (jer to vise nisu homepageovi).

Zdravo. Imam jedan sajt sa cca 150-200 poseta na poddomeni na Slovenačkom jeziku sa serverom u Sloveniji i imao sam u planu da uradim sledeće: da zakupim jednu osnovnu domenu kojoj bi osnovna stranica sa najviše sadržaja bila na srpsko-hrvatskom jeziku a u podfolder tipa mojsajt.com/si bi prebacio i redirektovao postojeci sa poddomene.

Molio bih za vaše mišljenje o tome da li bih imao problema sa duplicate content i uopšte za mišljenje o takvom načinu višejezičnosti kao i koje su prednosti i mane.

Sajt bi se sastojao od dve joomle od čega bi druga bila nadogradjena i jednim delom prevedena kopija ove koja je trenutno u funkciji. Da napomenem još i to da sajt zauzima preko 10 GB te da bih koristio jedne te iste podatke sa servera (slike, video...) u obe joomle. Znam da je tema stara ali činila mi se kao primerno mesto da postavim pitanje da ne otvaram novu. Hvala

Back
Na vrh