• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Google Trends

Moderator

Član
Tu od
3 Svi 2012
Prilikom istrazivanja kljucnih reci da li u obzir uzimate i google trends ,ako ima pad index-a da li uzimati tu rec

i ono sto me buni je to sto npr. keyword tool prokazuje da se na mesecnom nivou [exact word] unosi 27.000 puta na google na lokalnom novou ,a trends prikazuje prekid merenja,bag ili nesto drugo ?
lrs.png

nisam siguran da li je ova tema prebacena sa neke druge, al nekako mi je post stur... ipak mislim da razumijem pitanje, a cu probati biti koristan... sto se tice da li da uzimas tu rijec najbolje mogu objasniti slejdecim primjerom:

ako recimo radis lektire, normalno je da lektire imaju pad u trendu tijekom raspusta, a da im je trend u uzlaznoj putanji tijekom perioda dok je skola... e sad ti trebas sam definisati u svojoj glavi o kakvoj se rijeci radi, te da li ti se isplati da je uzimas....

ipak za mene licno vrijedi samo jedna metoda, dok ne probam, necu ni znati... jer mnogo sam se puta u zivotu iznenadio kako teme koje sam tako glatko zelio da prekrizim, na kraju su mi poceli donositi neke stvari...

nadam se da sam ispravno razumio na sta si htio da asociras u svome postu.. :)

nije prebacena,ovde sam postavio.

jednostavno ako kljucna rec koju bih uzimao ima pad trenda,ne pricam na mesecnom nivou vec je za 3god sa 5 spao index na 1 i nastavlja da opada znaci nije konstantan,da li uzimati tu rec,jer sto optimizovati za nju ako ce za godinu dana njen index biti 0 mozda
ako je danas recimo 30.000 unosa na google na mesecnom novou,gledajuci pad trenda dal se moze pretpostaviti da ce za godinu dana biti taj mesecni unos drasticno smanjen. Ako optimizujem sajt danas za rec koja ima 30k unosa a "sutra" moze imati samo 10k ,trend bi to trebao da mi pokaze ili predvidi zar ne

sta znaci kada kriva ima prekid,jel neko zna ovo,cak sam video gde u opste nema kriva,vec samo jedna uspravna linija u odredjenom vremenu koja dostize recimo index 250 i to je to

88638385.png

ovaj trend mi se cini ok,znam zasto je pad zainteresovanosti od ove godine

ako ces iskreno nikad nisam obracao previse paznje na ovo sto si reko iznad, al mogu reci da ima smisla... sve ovo sto si rekao moze se reci da ima velikog smisla i slazem se sa tobom...

al mogu reci i to da sad nastavis dalje traziti nise ha ya.. :) ima ih puno, znam da covjek nekad zakuca malo sa idejama, al da se to prevazici...

e sad oko prekida krivulje, to mi je malo cudno, ne znam zasto se desava, niti sam imao slicnih primjera, al osim nekog buga cisto sumnjam da moze da je nesto drugo. ili jednostavno postoji mogucnost da je broj pretraga ispod odredjenog broja, pa ga je google prestao pratit... to mi se namece kao neko realno rijesenje..

pa pazi,kad nema dovoljno pretrage izbaci tu poruku,ni meni nije jasan prekid krive ako keyword tool kaze da je na lokalnom mesecnom novou pretraga 27.000,to nije mali broj za prekid merenja,ja bih uzeo npr. to za kljucnu rec ali mislim da google keyword laze da ima 27k

Mnogo cesce koristim google insights nego google trends. http://www.google.com/insights/search/
I google adwords racuna prosek za godinu dana tako da moze da se desi da rec koja je u poslednje vreme trazenija ima u google adwords prikazan znacajno manji broj pretraga.

nisam znao za insights

evo sta pokazuje za 4 kljucne reci koje sam izabrao
28490778.png

a ovako izgleda kada ubacim i petu koja je sa prevelikom konkurencijom
68351738.png

sta predstavlja pre svega ta visina grafikona,ocigledno nije broj unosa na gugl,jel plava ima 12k a crvena koja je visa od plave samo 3k unosa [exact]

Back
Na vrh