• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Google masakr domacih sajtova

nikolazz kaže:
Jokja kaže:
Evo jos jedan primer ocigledne favorizacije blogspot sajtova.
Za pojam najnovije sportske vesti na 4 mestu nalazi se blogspot sajt sa 15 clanaka kopiranih sa Kurira, Zurnala itd. Sajt ima PR n/a Alexa n/a
Evo ovo ce mu biti prvi backlink, sada ima da skoci na top poziciju :)
http://najnovijesportskevestisrbija.blogspot.com/

Ja sam koristio sve i svašta testirajući razne metode i nakon ovog zadnjeg update-a primjetio sam jednu stvar koja me je nasmijala do suza. Naime,za klijenta sam radio na jednoj frazi i to udarnički pa sam sve odradio preko piramide web 2.0 blogova. E sad, na svim blogovima je sadržaj koji sam sam napisao i koji je podjenkake kvalitete.Linkanje je odrađeno nasumično i svi blogovi su ok kotirali od čega većina u top 100 za frazu na kojoj sam radio. Nakon pingvina dešava se slijedeće:blogspot blog je lansiran na 5. poziciju a s vremena na vrijeme skače na 3. poziciju dok je recimo wordpress blog bačen na 18 stranicu!

Ono što mi izmamilo osmjeh na lice je činjenica da sam baš na tom blogspot blogu testirao blog mreže koje je gugle nedavno ubio i kaznio sve sajtove koji su koristili te mreže. :hysterical

Nemojmo se zavaravati.Google je veliki biznis i ako sad linkanje izgubi na važnosti svi oni mali biznisi koji su dosad uz pomoć SEO-a mogli doći do neke pozicije sad će biti prisiljeni doći do google prometa preko adwords-a. Ne mogu zamisliti situaciju da sad svi ti mali biznisi počnu ulagati novce u sajtove sa visokokvalitetnim sadržajem.
Favorizacija web 2.0 sajtova i jeste najveca glupost ovog update. Nije sve tako ni crno. Eto ja sam naveo dobar primer da sa blogspot sajtom moze sasvim lepo da se rangira sa kopiranim sadrzajem, bez i jednog backlinka, niti je potrebno bilo kakvo vece ulaganje. Sve sto treba da se uradi je da se ode na http://www.blogger.com, smisli se dobar naziv, i odes na neki sajt kao sto je Kurir, Blic isl, kupiras 10-15 clanaka, objavis kod sebe, i za par dana eto tebe ispred Blica, Kurira... :hysterical
Salu na stranu, ali posle ovog update prakticno je to najbolji nacin da se sajt probije do vrha :)

Jokja kaže:
Favorizacija web 2.0 sajtova i jeste najveca glupost ovog update. Nije sve tako ni crno. Eto ja sam naveo dobar primer da sa blogspot sajtom moze sasvim lepo da se rangira sa kopiranim sadrzajem, bez i jednog backlinka, niti je potrebno bilo kakvo vece ulaganje. Sve sto treba da se uradi je da se ode na http://www.blogger.com, smisli se dobar naziv, i odes na neki sajt kao sto je Kurir, Blic isl, kupiras im 10-15 clanaka, objavis kod sebe, i za par dana eto tebe ispred Blica, Kurira... :hysterical
Salu na stranu, ali posle ovog update prakticno je to najbolji nacin da se sajt probije do vrha :)

Ja sam već došao do toga zaključka nakon promatranja svega što se dešava i bojim se da će sad doći do druge vrste spama a to je spamanje velikim količinama sadržaja. Oni koji misle da će im sad biti lakše jer eto kao Google će početi cijeniti kvalitetan sadržaj mislim da se grdno varaju jer oni koji su dosad ulagali u linkanje sad će početi masovno ulagati u gomile sadržaja.

AH odmah mi je lakse kad vidim da je neki globalni problem. :) Ne znam da li iko ima ideju sta bi moglo biti uzrokom ovog haosa. Ja imam 30 tak sajtova na razlicitim serverima , slicna strategija optimizacije, sadrzaj normalan , nije kopiran.
Rezultat je da neki noviji sajtovi bolje kotiraju od starijih. Ti stariji su u mnogo vecem broju optimizirani ( ali nista preterano i pretezno prirodno). U jednoj situaciji imam primer gde mi je blog bez smisla i optimizacije ispred svih sajtova sa tom temom. ( blog je wordpress). Drugi primer je gde su dva sajta sa istom tematikom , link bildingom, slicnim sadrzajem , slicnom i pozicijom, isti server, ista i starost. Jedan je na sestom mestu, a drugi koji je bio inace ispred ovog otisao na devetu STRANICU , znaci devedeset i neki. Ja se nadam da je to nesto kratkog daha i da je tesko iznositi zakljucke i analize jer prevelik je broj sajtova koji su pretrpeli padove, za koje mislim da nije u pitanju neki odredjen uzrok.( bar ga ja ne mogu uociti). Traziti neke klasicne uzroke mislim da nema smisla jer sve sto se nabroji da bi mogao biti uzrok to isto imam i u sajtovima koji nisu pretrpeli pad.

nikolazz kaže:
Ja sam već došao do toga zaključka nakon promatranja svega što se dešava i bojim se da će sad doći do druge vrste spama a to je spamanje velikim količinama sadržaja. Oni koji misle da će im sad biti lakše jer eto kao Google će početi cijeniti kvalitetan sadržaj mislim da se grdno varaju jer oni koji su dosad ulagali u linkanje sad će početi masovno ulagati u gomile sadržaja.

Da to ne pali. Osobno znam da je jedan veoma autoritativan portal u jednoj nichi izgubio dosta posjete a ima puno sadrzaja. Naravno svejedno sadrzaj treba gradit sve vise a manje ovisit samo o rankinzima za pojedini keyword.

dbomestar kaže:
nikolazz kaže:

Da to ne pali. Osobno znam da je jedan veoma autoritativan portal u jednoj nichi izgubio dosta posjete a ima puno sadrzaja. Naravno svejedno sadrzaj treba gradit sve vise a manje ovisit samo o rankinzima za pojedini keyword.

Mislim da bi sad trebali praviti razliku između sajtova prije i poslije update-a.Ono na što sam ja mislio govoreći o spamanju sadržajem je bombardiranje web 2.0 domena sadržajem i onda kanaliziranje prometa prema "glavnom" sajtu.Vjerujem da je masa ljudi već započela gomile web 2.0 blogova jer su vidjeli da je Google počeo preferirati male blogiće sa upitnom kvalitetom sadržaja.

Prosto mi je neverovatno da sam za jednu long tail frazu koja nije konkurenta bio na prvom mestu već godinu dana, bez ijednog linka, jednostavno nema konkurencije i osnovna on page optimizacija jedne stranice je bila dovoljna. pritom tekst je unikatan, nema pretrpavanja ključne reči itd..Međutim, sada sam pao na 5 stranicu u pretraživaču!Bas nema smisla..

Vidim da se mnogi nadaju da ce veliki G ispraviti greške i vratiti njihove sajtove na stare pozicije ali ja očekujem da će sledećim updateom napraviti još više haosa,Samo oni znaju šta su ovim očekivali da postignu.Mnogi ljudi koji uvek prate Googlove smernice i preporuke velikih SEO stručnjaka su baš najviše sjebani.Mnogi koji su pravili link vilove i slične gluposti ,kopirali sadržaj ,radili masu linkova iz spami direktorija,radili 99% istih anchor tekstova i sve za što se već dugo govori da nikako netreba raditi su napredovali.:drinking

1kvota1 kaže:
Vidim da se mnogi nadaju da ce veliki G ispraviti greške i vratiti njihove sajtove na stare pozicije ali ja očekujem da će sledećim updateom napraviti još više haosa,Samo oni znaju šta su ovim očekivali da postignu.Mnogi ljudi koji uvek prate Googlove smernice i preporuke velikih SEO stručnjaka su baš najviše sjebani.Mnogi koji su pravili link vilove i slične gluposti ,kopirali sadržaj ,radili masu linkova iz spami direktorija,radili 99% istih anchor tekstova i sve za što se već dugo govori da nikako netreba raditi su napredovali.:drinking

Pa ne znam da li da se slozim sa tobom ili ne,ali ja sam za ovaj sajt numerologija bukvalno radio jedan anchor tekst i stalno sam njega forsirao i veoma lepo sam napredovao na G.

dbomestar kaže:
JohnWizzer kaže:
Evo još malo "kvalitete" ;)
serch: izrada web stranica, google.com (english)

10.mjesto http://www.meandorhost.com
49. mjesto http://www.internet-stranice.net
52. mjesto http://izrada-web-stranica.co

A Nemoj tako. Bas jedan sajt na kojem sam malo radio za te fraze skocio na page 1, hehe.

Izgleda da ipak nisi dosta radio hehe (šalim se), ovaj meandorhost napreduje puno bolje, trenutno je peti, ali se na 4-om pojavio još jedan "udarnik" http://www.adeptoweb.com
I da obojica imaju PR2 :hysterical

Pa to je zato što izgleda da algoritam sve više cijeni EMD. Koliko sam primjetio istraživajući neke kw, izgleda mi da im sada rangiranje više-manje funkcioniše ovako:

1. EMD (uključujući i domainname.com/exact-match-domain)
2. Title Tag
3. Domain Authority
4. Page Rank
5. Ostalo...

Možda griješim, ali mi se čini da su na površinu isplivali sajtovi koji imaju kombinaciju EMD + domen stariji od godinu dana. Barem sam vidio gomilu takvih primjera, gdje super rangirani sajtovi imaju samo to i veoma slab ili nikakav content. I čak sajtovi bez ikakvih backlink-ova.

JohnWizzer kaže:
dbomestar kaže:
A Nemoj tako. Bas jedan sajt na kojem sam malo radio za te fraze skocio na page 1, hehe.

Izgleda da ipak nisi dosta radio hehe (šalim se), ovaj meandorhost napreduje puno bolje, trenutno je peti, ali se na 4-om pojavio još jedan "udarnik" http://www.adeptoweb.com
I da obojica imaju PR2 :hysterical

Ovaj osmijeh za PR2. Sasvim je normalno da recimo i PR0 rangira iznad PR5.

To je OK što kažeš. Normalno je da slabiji PR rangira bolje od jačeg, ništa čudno. Meni je smijeh kako su uopće dobili PR i kako dobro rangiraju s ovim "sadržajem".

Jokja kaže:
Evo jos jedan primer ocigledne favorizacije blogspot sajtova.
Za pojam najnovije sportske vesti na 4 mestu nalazi se blogspot sajt sa 15 clanaka kopiranih sa Kurira, Zurnala itd. Sajt ima PR n/a Alexa n/a
Evo ovo ce mu biti prvi backlink, sada ima da skoci na top poziciju :)
http://najnovijesportskevestisrbija.blogspot.com/

Ja kad u google.rs ukucam ovaj pojam najnovije sportske vesti ovaj blog mi se pojavi tek tamo negde na 6. strani. Na google.com je jos gore.

ogenox kaže:
Pa to je zato što izgleda da algoritam sve više cijeni EMD. Koliko sam primjetio istraživajući neke kw, izgleda mi da im sada rangiranje više-manje funkcioniše ovako:

1. EMD (uključujući i domainname.com/exact-match-domain)
2. Title Tag
3. Domain Authority
4. Page Rank
5. Ostalo...

Možda griješim, ali mi se čini da su na površinu isplivali sajtovi koji imaju kombinaciju EMD + domen stariji od godinu dana. Barem sam vidio gomilu takvih primjera, gdje super rangirani sajtovi imaju samo to i veoma slab ili nikakav content. I čak sajtovi bez ikakvih backlink-ova.

For the record, jedan moj EMD sajt je pao s 1. na 3. mjesto za emd keyword.

Ne vidim ja puno logike u ovom updateu osim da su poznati brandirani sajtovi profitirali, a većina koji su radili SEO spušili. Što su agresivnije radili to su više spušili čini mi se. Kao da su devaluirali linkove kao signal.

Imam jedno pitanje u vezi provere SERP za neki sajt i frazu. Naime dobijaju se različiti rezultati kada npr. koristim Market Samurai, Rank tracker ili pak webseoanalytics.com. Šta uzeti kao relevantno ? Pri tome da napomenem da se naziv domena i search engine i jezik ne menjaju (google.com lang=en).

Analiziram upravo promene u niche koja me zanima i vidim da je po Market Samurai na drugo mesto došao sajt napravljen u toku ove godine, PR=0, RDD (Reffering domains - domains) = 1, RDP (RD - pages) = 0, BLP (Page backlinks) = 0, BLD (Domain backlinks) = 1, Alexa Traffic Rank 27,467,089 znači neverovatno :busted

Back
Na vrh