• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Google masakr domacih sajtova

OriginalEXE kaže:
Moja stranica koja nije imala backlinkove ali je imala kvalitetan sadržaj (ja sam ga osobno pisao) nije bila na prvom mjestu zbog toga što je jaka ekipa imala hrpu backlinkova.

Sad sam ja na prvom mjestu i po meni je to fer, jer bi se više trebao gledati sadržaj nego backlinkovi.

Sve je to OK, samo to je ona Google-ova mantra "quality content". Koji stroj ili algoritam može suditi o KVALITETI sadržaja? Može jedino utvrditi je li originalan i unikatan ali kao što znamo i to se može lako manipulirati. Npr. dobar rewrite može biti i "originalan" i 100% unikatan što ne znači da samim tim mora biti i kvalitetan.
Kvalitetu ti mogu procjeniti jedino posjetioci ako te uspiju naći u pretragama, a to neće ako si na xxxx mjestu u SERP-u. Znači morali bi oni iz Googlea pregledati svaku stranicu manualno i ocjeniti njen kvalitet (praktički neizvedivo), a to je opet subjektivno jer za nekoga isti sadržaj može biti super kvaliteta, a za drugog totalno loš i nezanimljiv.
O tome bi npr. mmogao "suditi" utjecaj social network stranica, a i to se lako manipulira...

Sve u svemu, jednostavno rješenje ne postoji, G će poslije svih eksperimenata reći svoje, mi ćemo se prilagoditi novim pravilima igre ili nas nema. Igra mačke i miša se nastavlja. :waving

Pa i meni citav taj offpage SEO jednim dijelom izgleda nelogicno, samim tim jer se tim vrijednostima moze manipulirati.
Google to zna, a meni nije jasno zasto to trpi sve ove godine. Bas se pitam, da li ce nekada doci i "vrijeme contenta"?

Google je licemer, ovamo zeli prirodno sve i trpi sve ove godine ali zato na adwords-u dozvoljava da se reklamiraju SEO servisi.

x2s8jd.jpg

Nije ovaj udate bio ni tako los :) U mom slucaju uglavnom su isplivali sajtovi sa kvalitetnim sadrzajem, i raznovrsnim link building metodama. Kada pogledam danas statistike samo dva sajta su pala. Jedan sajt je pojela magla, a drugi se vec danas vrati tamo gde je i bio pre update, a svi ostali sajtovi ili su napredovali ili su ostali tu gde su i bili.

Kod jednog sajta imao sam dva link na mojim sajtova, uklonio sam te linkove, i sajt je vec danas tu gde je i bio, uglavnom ardilo se o padu od nekoliko pozicija za jednu bitnu kljucnu rec. Ovaj drugi je sam vec davno batalio, to je radjeno u vreme dok jos nisam imao blage veze o svemu ovome, pa su veoma slabo kombinovani anchor tekstovi, i svi linkovi su isli na pocetnu stranu, tako da je to razlog propasti. Jedino sto je stvarno greota su ovi auto oglasi, sajt je bas jak, radjeno je stvarno sve po propisima, a ovaj tip nikako da ukloni ove silne kljucne reci sa pocetne koje je stavio. Kada bi to uklonio sajt bi se vrati siguran sam, ovako veliki je rizik da sajt bude cak i deindeksiran.

Mora se jako paziti sta se radi, pogotovu danas kada je Google sve strozi i strozi. Ne smemo se kockati sa Google, oni mogu sutra ako hoce da stave da svi top sajtovi budu blogspot. Bilo kako bilo, u svemu ovome nista nije slucano, vec sve svoje zasto ima i svoje zato.

Evo jedan strani sajt, koji mi je bio veoma bitan, a s obzirom da je konkurencija bila bas jaka vec sam odusatao od njega, sada posle ovog update sajt je isplivao na prvo mesto. Do tada sajt je bio na 7-8 mestu, a sam vrh je razbijao od snage.

Kako je lepo videti iza sebe autoritete kao sto su
PHP:
http://www.nhs.uk http://www.avert.org/ http://www.cdc.gov/ http://www.webmd.com
Videcemo da li ce to opstati. S obzirom da sam brzo uvideo kakve sile imam ispred sebe, mogu da kazem da nije bas ulozen maksimalan trud, ali opet sajt je isplivao. Sad ga ne diram nista, pa dok traje traje :)

I danas se iz minuta u minut desavaju turbulencije u pretrazi, tako da videcemo jos do uvece sta ce biti.

5 sajtova mi je srezao posjetu za jedno 20-30%, a 5 ih je dozivilo zesci skok. Na kraju sam na istom sto se tice posjeta, a i zarade.

Ovako kad pogledam ne mogu uociti nikakav ocit trend jer medju ovih 5 sto su dozivjeli pad ima stvarno dobrog sadrzaja oko kojeg sam se potrudio muski. Pisao sam neke clanke 2 dana, u par navrata istrazivajuci i citajuci cjelokupni tekst.

Na neki nacin bih volio da sadrzaj prevagne totalno nad linkovima, pa da se mogu posvetiti sadrzaju sa strascu ali ovo mi ne ukazuje da se radi iskljucivo o sadrzaju. Mada moguce je da me negdje pretekao sadrzaj koji je bio 10/10 dok sam ja imao 9/10 za kvalitet.

Uglavnom oni i sami priznaju da nakon svakog update-a ima nevinih zrtava i da je to neizbjezno, ali ne rade nikada update ako nece dobiti u globalu bolje rezultate. Znaci moze 10% sajtova popusiti ni krivi ni duzni ali ako su rezultati cjelokupno bolji za 20%, ko ih *ebe.

Najbolja politika je bila i ostala raditi sajt za posjetioca i drzati se onoga što ZNAŠ. Necu ja sad pisati o automobilima kad ne znam ni sta je karburator.

Ja sam u principu zadovoljan, svi sajtovi su mi skočili za pojmove za koje sam ciljao. Ovaj potez koji je Google izveo, jeste da je napravio cirkus, ali je najvažniji početak obračuna sa duplim sadržajem. Za sada se info samo provlači o tome ali su sasvim sigurno ugrađene već neke stavke da se suzbiju funjare koje kradu tekstove.

Preporučujem da pratite šta radi Matt Cutts, on je kolovođa jučerašnje akcije.

Dva domaca sajta, potpuno nerazvijena i sa nikakvom off page (bez ijednog backlinka) rangiraju isto ili cak bolje

Sad mi je palo na pamet da s obzirom da ovo nije bila Panda, pri sljedecoj iteraciji Pande ce se rezultati malo pocistiti. Tj. ove nebuloze sa amaterski uradjenim blogspotima ce propasti nazad kad narod bude nezadovljno klikao "back" na rezultate.

Ace_ kaže:
Sad mi je palo na pamet da s obzirom da ovo nije bila Panda, pri sljedecoj iteraciji Pande ce se rezultati malo pocistiti. Tj. ove nebuloze sa amaterski uradjenim blogspotima ce propasti nazad kad narod bude nezadovljno klikao "back" na rezultate.

Bila je panda update sada 19-og. Iako lako moguce da kroz 1-2 mjeseca bude novi Panda update koji ce morat popravit sr... koje je sada ostalo. Iako je sigurno namjera bila poboljsat rezultate ali puno sr... je isplivalo. Sada ce mozda tek nakon nove Pande rezultati biti nesto kvalitetniji.

Od nove godine mi se nije desilo da kao sada tri dana ne otvorim Google nalog,kad sad u pola noći pogledah katastrofa,pa brzo na ovaj forum da vidim šta se dešava.Od 20 domaćih sajtova na većini katastrofa svi su mnogo pali.

Nesmemo sada da kukamo nego hajde da izanaliziramo pre svega na našim sajtovima šta se desilo i šta menjati ,koje metode su i dalje dobre a šta promeniti ako je moguće.
Dupli ili izmenjeni sadržaj nemam ni na jednom sajtu to po meni nemože biti uzrok padova u ovom slučaju.
Prenatrpanost ključnim rečima takodje jer sajt koji sam radio pre dve godine i na kome sam stvarno preterao sa ključnim rečima u skoro svim tekstovima je udvostručio broj poseta.Na njemu sam zbog same tematike išao najviše na deep linkove ali ima malo varijacija anchor tekstova ili skoro nimalo,većina anchora se poklapa sa title tagom dakle po ovome nemože ni to biti uzrok jer sam na novijim sajtovima gradio dosta takozvanih brand name anchora a opet su pali.Index strana na sajtu koji je udvostručio posete ima mnogo varijacija anchor tekstova ali toga imam i na svim sajtovima koji su doživeli pad.Neka priča o soc medijima lajkovima ,shareovima takodje ne dolazi u obzir jer sajtovi sa FB stranicama i velikim brojem shareova čak i nešto twitova su pali a nekoliko bezveznih blogspot blogova bez ovoga sada dobija 30% više poseta.
Uzrok bi možda više trebalo tražiti u linkbuilding metodama.Google algoritmom ne može da proceni šta je kvalitetan sadržaj i sve priče oko toga su čista glupost,druga stvar je mali procenat unikatnosti !!!Ako mi na jednom sajtu prosečno posetilac pregleda 8 strana i zadrži se 6 minuta a Google ga je oborio a na drugom iste tematike koji sam radio kao početnik prosečno pregleda 2,3 strane i zadrži se manje od 2 minuta G ga je ostavio na istim pozicijama koja je tu logika...
Sajtovi sa većim brojem izlaznih linkova iz blogrola su pali ali su pali i sajtovi bez ovakvih linkova.Moje sajtove u većini slučajeva medjusobno ne povezujem linkovima:stars
Moraću da uradim dublje analize da bih shvatio šta je veliki G uradio :smack

Ovo nije normalno za možemo reći isti keyword u slučaju da je pretraga sa kvačicom (š) broj poseta je pao za 90 % a u slučaju bez kvačice kad reč kucaju sa (s) umesto š broj poseta je porastao za oko 20%....
Neko je pomenuo linkove iz blogrola evo jednog sajta http://www.maturskiradovi.net/ koji je zadržao poziciju a od 183 domena koji linkaju na njega ima 120 home linkova iz blogrola:busted

1kvota1 kaže:
Moraću da uradim dublje analize da bih shvatio šta je veliki G uradio :smack

Hm... postavlja se pitanje dubljih analiza i djelovanja na temelju njih. To bi moglo biti vrlo zeznuto. Zasto? Pod pretpostavkom da je doslo do greske od strane Googla koja ce se vecim ili barem dobrim djelom ispraviti u nekom buducem periodu (koji tjedan ili mjesec) postavlja se pitanje sta napraviti?

Ako si imao neki dobar site (dobar contetnt, dobar linking) koji je nepravedno potonuo i sada skuzis sta je google nagradio u ovom updateu i ides se prilagoditi tome, mozda postignes kratkorocan efekt, ali sta ce biti kada se situacija sredi? Hoces li tek tada potonuti jos vise?

Ako si imao site koji je bio dobro pozicioniran, a sada je pao, a bio je gradnjen na "sumnjivim" temeljima i stvarima koje su tada prolazile, mislim da se nema sta razmisljati, vec raditi stvari kako treba pa racunati s tim da ce se u svakom narednom updateu to cijeniti i site ce se vratiti.

Doduse, ovdje treba sebi priznati da ti strategije u proslosti mozda i nisu bile najbolje, a sad, mozda netko to nece biti u stanju.

Ovaj komentar se ne odnosi na 1kvota1 iako sam ga citirao, vec je opcenit.

Kod mene nema nikakvih promena u poziciji, svi sajtovi su ostali gde jesu i bez
primetne promene u broju poseta, mada sam primetio da za odredjene ključne reči
rangira mnoštvo youtube videa, čak po 5-6 na prvoj stranici :stars

Ne pomaze u ovom update nikakava analiza. Sa jedne strane nesto ide u prilog, a onda sa druge strane neki drugi primer to demantuje. Po meni je najpametnije samo raditi na kvalitetnom sadrzaju, i linkove graditi sto je moguce prirodnije.

Ako je sada neki sajt i prosao neostecen ovaj update, a sasvim sigurno nema prirodne linkove, pa i masa direktorijuma je prosla super a Google vec odavno pokusava da pocisti takve sajtove. U ovom update su glavni fenomen zapusteni web 2.0 sajtovi koji se ne tako retko mogu naci u vrhu pretrage.

Trenutno je zaista tesko prodreti sta je Google ovim update hteo da postigne, ali sasvim sigurno u buducnosti ce kvalitet isplivati na povrsinu. Svaki neprirodan link i los kvalitet sadrzaja nestati iz pretrage. Oni koji su radili na kvalitetnom tekstu, i imaju dobre linkove, ako sada i nisu dobro prosli, za koji mesec takvi sajtovi ce vladati vrhom pretrage.

Blogroll linkovi mozda jos uvek jesu jaki, ali moramo biti realni i priznati da to ipak nije prirodan link. Ako Google zeli da kazni sve ono sto je neprirodno, i takvi linkovi ce jednog dana prestati da imaju vaznosti.

Google je ovim update pokazao da sve moze, pa i da zbrise neke sajtove koje smo smatrali autoritetima. U nekom narednom promenama algoritma kvlaitet ce sigurno zavladati pretragom.

Sad sam primjetio jedan ocit trend kod mnogo pretraga.

Nestale su duple pozicije. Bilo je mnogo sajtova koji su bili prvi, drugi i treci rezultat, a isti sajt. Nekada se desi i da bude drugi i treci iako je neko iznad njega. To je nestalo u 4 pretrage koje sam radio. Imao sam i ja takvih pozicija i negdje je utjecalo lose na mene, a negdje dobro.

Na jednoj velikoj pretrazi iza mene je tip imao 3 pozicije (druga, treca i cetvrta) i samim time vecu vidljivost nego ja na prvom mjestu. Sada ima samo drugo mjesto i meni je skocila posjeta za taj keyword.

Ace_ kaže:
Sad sam primjetio jedan ocit trend kod mnogo pretraga.

Nestale su duple pozicije. Bilo je mnogo sajtova koji su bili prvi, drugi i treci rezultat, a isti sajt. Nekada se desi i da bude drugi i treci iako je neko iznad njega. To je nestalo u 4 pretrage koje sam radio. Imao sam i ja takvih pozicija i negdje je utjecalo lose na mene, a negdje dobro.

Na jednoj velikoj pretrazi iza mene je tip imao 3 pozicije (druga, treca i cetvrta) i samim time vecu vidljivost nego ja na prvom mjestu. Sada ima samo drugo mjesto i meni je skocila posjeta za taj keyword.

Kod mene slucaj da isti sajt ima 2 stranice na top pozicijama je idalje prisutan nazalost.

Evo jos jedan primer ocigledne favorizacije blogspot sajtova.
Za pojam najnovije sportske vesti na 4 mestu nalazi se blogspot sajt sa 15 clanaka kopiranih sa Kurira, Zurnala itd. Sajt ima PR n/a Alexa n/a
Evo ovo ce mu biti prvi backlink, sada ima da skoci na top poziciju :)
http://najnovijesportskevestisrbija.blogspot.com/

DavidVictor kaže:
I da, ovo sto se desilo je PINGVIN update. Pitam se sta li je sledece - neki LJUDOZDER verovatno.

LOL, po svemu sudeći, ako ovako nastave ili "Tasmanijska neman" da brzinski poždere sve ili "Nosorog" u punom naletu, naše je samo da se dobro naguzimo i čekamo :stars

Jokja kaže:
Evo jos jedan primer ocigledne favorizacije blogspot sajtova.
Za pojam najnovije sportske vesti na 4 mestu nalazi se blogspot sajt sa 15 clanaka kopiranih sa Kurira, Zurnala itd. Sajt ima PR n/a Alexa n/a
Evo ovo ce mu biti prvi backlink, sada ima da skoci na top poziciju :)
http://najnovijesportskevestisrbija.blogspot.com/

Ja sam koristio sve i svašta testirajući razne metode i nakon ovog zadnjeg update-a primjetio sam jednu stvar koja me je nasmijala do suza. Naime,za klijenta sam radio na jednoj frazi i to udarnički pa sam sve odradio preko piramide web 2.0 blogova. E sad, na svim blogovima je sadržaj koji sam sam napisao i koji je podjenkake kvalitete.Linkanje je odrađeno nasumično i svi blogovi su ok kotirali od čega većina u top 100 za frazu na kojoj sam radio. Nakon pingvina dešava se slijedeće:blogspot blog je lansiran na 5. poziciju a s vremena na vrijeme skače na 3. poziciju dok je recimo wordpress blog bačen na 18 stranicu!

Ono što mi izmamilo osmjeh na lice je činjenica da sam baš na tom blogspot blogu testirao blog mreže koje je gugle nedavno ubio i kaznio sve sajtove koji su koristili te mreže. :hysterical

Nemojmo se zavaravati.Google je veliki biznis i ako sad linkanje izgubi na važnosti svi oni mali biznisi koji su dosad uz pomoć SEO-a mogli doći do neke pozicije sad će biti prisiljeni doći do google prometa preko adwords-a. Ne mogu zamisliti situaciju da sad svi ti mali biznisi počnu ulagati novce u sajtove sa visokokvalitetnim sadržajem.

Back
Na vrh