• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Google masakr domacih sajtova

DavidVictor

Legenda
Tu od
21 Ruj 2009
Google je upravo nocas izmasakrirao rangiranje domacih sajtova za jako velik broj pojmova.
Skoro svaki sajt koji je iole radio linkove je bacen sa top pozicija a na njih su ni krivi ni duzni dosli neki totalni autsajderi koji nisu nista radili na sajtovima mesecima pa i godinama.

Evo na primer onaj sajt koji je SEO optimizovao Jokja: rspolovniautomobili.com je sa 3-4.mesta za rec polovni automobili sada na google.rs bacen na cak 4.stranicu :sigh

Takvih primera ima milion, to se upravo nocas desilo za domace sajtove. Do sada su takve promene bile rezervisane za sajtove na engleskom, a vidim da je sada G dosao da masakrira i domacu pretragu.

Jel primetio jos neko ove stvari? Ako malo pretrazite razne domace pojmove i znate kako je bilo pre, za vecinu tih pojmova su jaki sajtovi baceni dosta nize, totalna katastrofa, G ne zna gde udara glavom. :smack

Koja super promjena, meni je na bolje otišlo, sajt mi je sa 4. mjesta skočio na prvo za pojam koji sam ciljao.

Sajt koji je bio na prva tri mjesta (razne podstranice) imao je jake linkove sa neke stranice s flash igricama. Sad sam ja na prva tri mjesta :)
Hvala G :p

OriginalEXE kaže:
Koja super promjena, meni je na bolje otišlo, sajt mi je sa 4. mjesta skočio na prvo za pojam koji sam ciljao.

Sajt koji je bio na prva tri mjesta (razne podstranice) imao je jake linkove sa neke stranice s flash igricama. Sad sam ja na prva tri mjesta :)
Hvala G :p

Care, nema razloga ni najmanje za bilo kakvo slavlje i radovanje.
To sto si dosao na 1.mesto ne znaci da ces tu i ostati, a i da ostanes, to je cista sreca.
G baca sajtove kako mu dodje, svaka logika se gubi. To sto si danas dosao na 1.mesto tako preko noci, sledecu noc mozes biti 356.mesto i nema te. O tome se radi, da se desavaju nebulozne promene koje ubijaju svako predvidjanje rezultate pretrage.
Samim tim ako G ovako nastavi, online poker ce biti mnogo realniji i mnogo lakse ce se moci predvideti ishodi i zarade nego na G.

I ja sam primjetio za jedan sajt o igricama, nema ne nigdje, bio 9-10 mjesto za igre a sad 9. stranica.
Slicno i za ostale keyworde.

na ostalim za sada nema nekih znacajnih promjena

Mislim da će Google morati nešto poduzeti i vratiti stvari u normalu. Jer će se ljudi jednostavno okrenuti nekim drugim načinima dovođenja posjete. a ne isključivo preko Googlea. Ja nisam primijetio ove promjene na svojim starim stranicama. Moja najnovija stranica koja nema ni 2 mjeseca je na prvoj strani Googlea za nekoliko ciljanih ključnih riječi, a posjeta je u ovo kratko vrijeme koje je stranica online dosegla 600-700 UV dnevno. I ide na bolje, tako da se nadam da će biti prva za sva ključne riječi, osim ako Google opet nešto ne zasere.

DavidVictor kaže:
Google je upravo nocas izmasakrirao rangiranje domacih sajtova za jako velik broj pojmova.
Skoro svaki sajt koji je iole radio linkove je bacen sa top pozicija a na njih su ni krivi ni duzni dosli neki totalni autsajderi koji nisu nista radili na sajtovima mesecima pa i godinama.

Evo na primer onaj sajt koji je SEO optimizovao Jokja: rspolovniautomobili.com je sa 3-4.mesta za rec polovni automobili sada na google.rs bacen na cak 4.stranicu :sigh

Takvih primera ima milion, to se upravo nocas desilo za domace sajtove. Do sada su takve promene bile rezervisane za sajtove na engleskom, a vidim da je sada G dosao da masakrira i domacu pretragu.

Jel primetio jos neko ove stvari? Ako malo pretrazite razne domace pojmove i znate kako je bilo pre, za vecinu tih pojmova su jaki sajtovi baceni dosta nize, totalna katastrofa, G ne zna gde udara glavom. :smack

Sada sam malo izanalizirao celu stvar. Taj sajt je doziveo zestok udarac najverovatnije zbog preterano optimizovanog teksta na pocetnoj strani, moguce da su razlog i linkovi koje je taj tip stavio na svojim sajtovima, a narvno tu je i malo agresivnije linkanje sa kojim se kasnije stalo.

Jos ranije sam rekao tom tipu da ne stavlja tako previse kljucnih reci na sajtu, evo i sada sam mu javio, tako da najverovatnije ce se sajt vratiti za koji dan. Na tom sajtu je ukombinovano preko 10 metoda linkanja, tako da po svoj logici ne bi trebalo da dozivi takav udarac bez obzira na sve promene.

Analiziram neke druge moje sajtove i ni jedan nije doziveo takav udarac. Ako neki sajt treba da dozivi udarac od mojih sajtova onda je to ovaj sajt http://najboljivicevi.org/ Sajt ima dupli sadrzaj, od linkova radjeni su prakticno samo blog komentari i nesto knjige utisaka, znaci katastrofa. To je radjeno tako iz sprdnje, a taj sajt i dalje odlicno rangira. Ima dosta primera koji nam u ovom trenutku mozda nisu najjasniji sta i kako, ali verujem da ce za koji dan sve imati svoje zasto i zato.

Trenutno Google je napravio malo haos, ali suvise su oni ozbiljni da bi dozvolili sebi takav luksuz da ovako ostane. Trenutno je najpametnije ulagati u kvalitetan sadrzaj, a za linkove sacekati da se cela stvar malo izbistri, pa nastaviti dalje i sa time prema novim okolnostima. Guest posting, social media i druge ozbiljne metode.

Jokja kaže:
Sada sam malo izanalizirao celu stvar. Taj sajt je doziveo zestok udarac najverovatnije zbog preterano optimizovanog teksta na pocetnoj strani, moguce da su razlog i linkovi koje je taj tip stavio na svojim sajtovima, a narvno tu je i malo agresivnije linkanje sa kojim se kasnije stalo.

Jos ranije sam rekao tom tipu da ne stavlja tako previse kljucnih reci na sajtu, evo i sada sam mu javio, tako da najverovatnije ce se sajt vratiti za koji dan. Na tom sajtu je ukombinovano preko 10 metoda linkanja, tako da po svoj logici ne bi trebalo da dozivi takav udarac bez obzira na sve promene.

Analiziram neke druge moje sajtove i ni jedan nije doziveo takav udarac. Ako neki sajt treba da dozivi udarac od mojih sajtova onda je to ovaj sajt http://najboljivicevi.org/ Sajt ima dupli sadrzaj, od linkova radjeni su prakticno samo blog komentari i nesto knjige utisaka, znaci katastrofa. To je radjeno tako iz sprdnje, a taj sajt i dalje odlicno rangira. Ima dosta primera koji nam u ovom trenutku mozda nisu najjasniji sta i kako, ali verujem da ce za koji dan sve imati svoje zasto i zato.

Trenutno Google je napravio malo haos, ali suvise su oni ozbiljni da bi dozvolili sebi takav luksuz da ovako ostane. Trenutno je najpametnije ulagati u kvalitetan sadrzaj, a za linkove sacekati da se cela stvar malo izbistri, pa nastaviti dalje i sa time prema novim okolnostima. Guest posting, social media i druge ozbiljne metode.

Upravo tako, slazem se. Mislim da mora sve to doci na svoje u narednom periodu i da ce se dosta stvari vratiti u normalu, jer ovo je u celom svetu izazvalo veliku pompu i ogorcenje tako da sam siguran da na ovome ne moze ostati vec ce se neke stvari vratiti u normalu gotovo sigurno. Sada samo treba neko vreme da vidimo malo detaljnije sta se to desava, u svakom slucaju SEO ce morati da bude aktuelan idalje, samo ce mozda morati da se jos prirodnije linkuje, postepenije itd pa pratiti razvoj dogadjaja.
A jos bitnija stvar na koju treba obratiti paznju je kvalitetan i originalan sadrzaj da se nalazi na sajtu.

Bice sve okej, doci ce ovo na svoje, oblikovacemo nove metode za dalje, i guracemo gde smo stali, sto te ne ubije ojaca te.

Eto, baš sam nešto slično prokomentirao u drugom tvom threadu. Treba malo stistnu zube i sačekati. E da i dobrodošao natrag :D

Nije li bilo govora da će G slabije rangirati sajtove koji su previše optimizirani? Evo onda upravo se to dešava sada. Ono koji su baš optimizirali stranice odoše na četvrtu stranicu a ovi koji nisu eto ih na prvoj. E sad ja kažem da ste u pravu i da G nije neozbiljna firma koja tako tek radi neke stvari a da ne uzima u obzir posljedice. Ti sajtovi koji su pali na četvrtu stranicu ako se možda malo manje (laički rečeno) optimiziraju i uloži se u content onda nema frke. G to nagradi siguran sam u to. Možda je ovo neka mala poruka od njih da kaže u kom smijeru treba da se radi SEO. Ne nagruhati backlinkova kamaru i očekivati nagradu nego raditi na sadržaju.

U google nisu budale da nagrađuju ljenost.

I ona priča koju je pričao Hellas o piti iz Visokog sa 1 backlinom na FB vs stranici o piti sa kamaru backlinkova počinje da ima praktičnog smisla.

Eto pratit ćemo situaciju pa ćemo vidjeti šta se dešava. :)

Vatra Wolf kaže:
Nije li bilo govora da će G slabije rangirati sajtove koji su previše optimizirani? Evo onda upravo se to dešava sada. Ono koji su baš optimizirali stranice odoše na četvrtu stranicu a ovi koji nisu eto ih na prvoj. E sad ja kažem da ste u pravu i da G nije neozbiljna firma koja tako tek radi neke stvari a da ne uzima u obzir posljedice. Ti sajtovi koji su pali na četvrtu stranicu ako se možda malo manje (laički rečeno) optimiziraju i uloži se u content onda nema frke. G to nagradi siguran sam u to. Možda je ovo neka mala poruka od njih da kaže u kom smijeru treba da se radi SEO. Ne nagruhati backlinkova kamaru i očekivati nagradu nego raditi na sadržaju.

I ona priča koju je pričao Hellas o piti iz Visokog sa 1 backlinom na FB vs stranici o piti sa kamaru backlinkova počinje da ima praktičnog smisla.

Ne razumijem zašto se uvijek a priori smatra da onaj koji ulaže puno u SEO ne ulaže ništa u content tj sadžaj. Odkud vam takvi zaključci?!? Pa bar je danas content dostupan svima.

nikolazz kaže:
Vatra Wolf kaže:

Ne razumijem zašto se uvijek a priori smatra da onaj koji ulaže puno u SEO ne ulaže ništa u content tj sadžaj. Odkud vam takvi zaključci?!? Pa bar je danas content dostupan svima.

Jesam li ja to zaključio ili je to google zaključio? Zar čovjek nemože postati lijen? Zar bar više od pola koji rade SEO u nekom periodu manje rade content od linkova?
Da nije tako Google ne bi radio ovakve stari i njima je u interesu da kvalitet bude na prvom mjestu.

Vatra Wolf kaže:
nikolazz kaže:

Jesam li ja to zaključio ili je to google zaključio? Zar čovjek nemože postati lijen? Zar bar više od pola koji rade SEO u nekom periodu manje rade content od linkova?
Da nije tako Google ne bi radio ovakve stari i njima je u interesu da kvalitet bude na prvom mjestu.

Iz tvog posta ja sam isčitao da ti smatraš da je google bacio one koje je bacio na četvrtu stranicu zbog manjka contenta. I ne vidim kakve to veze ima sa lijenošću. Ovim zadnjim izmjenama su pogođeni svi pa i oni koji itekako troše i na SEO i na content.

A što gugle hoće s ovim zadnjim izmjenama to tek treba vidjeti. Zasad su rezultati,da ne kažem nešto gore,relativno upitni a primjera ima na svim forumima na kojima se raspravlja o SEO-u.

DavidVictor kaže:

Evo sada je za pojam "polovni automobili" sajt rspolovniautomobili.com na polovni trece strane, a sada je polovniautomobilisrbija.com na cetvrtoj strani. Vratice se sajt rspolovni automobili.com, suvise je to jak sajt da tako odleti, samo ako me vlasnik sajta poslusa da ukloni ove silne kljucne reci sa naslovne strane i linkove sa sopstvenih sajtova. A sto se tice sajta polovniautomobilisrbija.com, mislim da su i tu problem linkovi sa sopstvenih sajtova. Nisam ulazi u analizu, ali koliko se secam od ranije, zna Andrija da linka sa sopstvenih sajtova.

Jokja reci mi sta mislis u slucaju kada je sajt pao na pretrazi, da li treba uklanjati samo linkove koji linkuju ka tom sajtu, ili uklanjati i linkove ka drugim sajtovima koji se nalaze na tom pogodjenom sajtu?

Tu sam malo u dilemi, da li i odlazni linkovi mogu da uticu na ove sad promene...

DavidVictor kaže:
Jokja reci mi sta mislis u slucaju kada je sajt pao na pretrazi, da li treba uklanjati samo linkove koji linkuju ka tom sajtu, ili uklanjati i linkove ka drugim sajtovima koji se nalaze na tom pogodjenom sajtu?

Tu sam malo u dilemi, da li i odlazni linkovi mogu da uticu na ove sad promene...

Itekako, sve to ima uticaja. Kada su u pitanju domaci sajtovi, jako malo nas radi razmenu sa relevantnim sajtovima, a citao sam puno o tome da linkovi sa nerelelevantnih sajtova znaju dosta da stete. Do sada na nasem jeziku to nije stetilo, a od sada itekako moracemo i o tome voditi racuna. Kada bi imali odlazne linkove ka sajtovima sa istom tematikom, verovatno ne bi stetili, a s obzirom da mi imamo na sajtovima o modi linkove ka sajtovima u gradjevini, sasvim je moguce da ce u buduce takvi linkovi itekako stetiti. Do sada su blogroll linkovi bili medju jacima, a sve mi se vise cini da i to vreme prolazi.

nikolazz kaže:
A što gugle hoće s ovim zadnjim izmjenama to tek treba vidjeti. Zasad su rezultati,da ne kažem nešto gore,relativno upitni a primjera ima na svim forumima na kojima se raspravlja o SEO-u.

Ako se s bilo cim slazem, onda sa ovim. Mnogo se prica a malo se zna o aktuelnom urnebesu na Googlu. Mnogi ce sada,
kao sto se da primijetit, poceti raditi neke "dezoptimizacije" i manje promjene, uklanjanje kljucnih rijeci itd...e pa mozda
bas upravo to nasteti sajtu nakon par dana, kada Google vidi da je rijec o cistoj manipulaciji. Mislim da je ovo sad vrlo los
trenutak da se rade neke onpage promjene i optimizacija.

anarchox kaže:
nikolazz kaže:

Ako se s bilo cim slazem, onda sa ovim. Mnogo se prica a malo se zna o aktuelnom urnebesu na Googlu. Mnogi ce sada,
kao sto se da primijetit, poceti raditi neke "dezoptimizacije" i manje promjene, uklanjanje kljucnih rijeci itd...e pa mozda
bas upravo to nasteti sajtu nakon par dana, kada Google vidi da je rijec o cistoj manipulaciji. Mislim da je ovo sad vrlo los
trenutak da se rade neke onpage promjene i optimizacija.

Vidiš dobro zboriš. Linkove ostaviti kakvim jesu a raditi on page seo dok ova havarija ne prođe.
+1

Što više primjera gledam po netu, sve je jasnije da im je neka greška u algoritmu. Nema šanse da su ovo htjeli da urade, pošto im sada search engine ne daje nikakve relevante rezultate. Previše gluposti se dešava da bi ovo ovako ostalo.

ogenox kaže:
Što više primjera gledam po netu, sve je jasnije da im je neka greška u algoritmu. Nema šanse da su ovo htjeli da urade, pošto im sada search engine ne daje nikakve relevante rezultate. Previše gluposti se dešava da bi ovo ovako ostalo.

Ja imam primjer gdje se nije dogodila glupost.

Moja stranica koja nije imala backlinkove ali je imala kvalitetan sadržaj (ja sam ga osobno pisao) nije bila na prvom mjestu zbog toga što je jaka ekipa imala hrpu backlinkova.

Sad sam ja na prvom mjestu i po meni je to fer, jer bi se više trebao gledati sadržaj nego backlinkovi.

Vatra Wolf kaže:
Vidiš dobro zboriš. Linkove ostaviti kakvim jesu a raditi on page seo dok ova havarija ne prođe.

Linkove ostaviti kakvim jesu a NE raditi on page seo dok ova havarija ne prođe.
Ovo sa linkovima manje-vise, tu nema nekog kratkorocnog utjecaja. Sto se tice onpage SEO - eh tu ce se mnogi zajebat.

ogenox kaže:

Bas sam i ja krenuo ovo da napisem. Ne moze me niko ubijediti da su ovo htjeli, SERP sada ne lici ni nasta. Ako su eventualno
nesto i privremeno pojebali u algoritmima, onda ce se to vjerovatno vratiti na svoje. A, s obzirom na mogucnost da se to desi
i da sve opet dodje na svoje, upravo zbog toga ja licno ne bi preporucavao nikom onpage SEO, jer poslije cete se hvatati za glavu.

OriginalEXE kaže:
Sad sam ja na prvom mjestu i po meni je to fer, jer bi se više trebao gledati sadržaj nego backlinkovi.

Pa i meni citav taj offpage SEO jednim dijelom izgleda nelogicno, samim tim jer se tim vrijednostima moze manipulirati.
Google to zna, a meni nije jasno zasto to trpi sve ove godine. Bas se pitam, da li ce nekada doci i "vrijeme contenta"?

Back
Na vrh