• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Google faktori

Black Dragon

Legenda
Tu od
7 Tra 2009
Evo ja sam poslednjih meseci dosta ucio oko optimizacije za pretrazivace i mislim da vam prenesam malo
mog znanja (mada je bolje da do radi dbomestar:drinking) al ajde

Evo sta su kod googla najvazniji faktori za dobro rangiranje

1.To su ulazni linkovi ili linkovi koji vode sa drugih web strana na vas sajt

a) Vazna je starost linka znaci sto je link stariji to je bolji (jaci).Linkovi dobijaju na tezini tek
posle oko 6 meseci od objavljivanja (zbog toga je SEO tako spor).

b) Lokacija linka na strani znaci ako je link pri vrhu strane on ima vecu vaznost nego onaj sa
dna strane (ovo nije bas mnogo vazan faktor).

c) Anchor tekst u nazivu linka je mnogo VAZAN jer on u mnogome odredjuje za koju ce kljucnu
rec da se rangira taj sajt.Ako je anchor tekst istaknut znaci da je zadebljen ili iskosen on jos vise dobija na vaznosti.

npr ovi linkovi nece biti iste vaznosti drugi link ce biti jaci jer je istaknutiji

Internet zarada
Internet zarada

d) Relevantnost strane na kojoj se nalazi link koji vodi na vasu stranu.To znaci da ako dobijete link
sa nekog sajta koji je iste ili slicne tematike taj link ce biti vece vaznosti nego link sa neke potpuno
ne povezane strane (ali ipak link je link zato borite se za sto vise povratnih linkova).

e) Sto veci Page Rank ima stranica sa koje ste dobili link to je link vazniji a ako je link dofollow
dobicete i vi deo tog page ranka.

2.Starost domene

Negde sam procitao da google mnogo vise ceni domene koji su starije i da imaju vece sanse za bolji rang.Sad
kolko je ovo tacno ja nisam siguran ali po nekoj mojoj logici ovo bi trebalo da utice na rang.Google ukljucuje u
faktore i to na koliko ste godina kupili domen.Ako ste na vise godina google vas smatra ozbiljnijim i daje vam veci rang.

3.Sadrzaj

Google voli velike web strane.Znaci sto vise imate sadrzaja to ce vam biti bolji rang.Ali ipak morate da radite malo
LB da bi dosli do prve pozicije na googlu.Ako imate dosta sadrzaja (orginalnog) to ce da vam bude dosta olaksavajuci
faktor u optimizaciji.Jos ako dobro povezete sve strane vi ste na konju (interno linkovanje)

4.Kakav imate uspeh na rezultatima pretrage

Znaci ovo je vrlo vazan parametar kada dodjete na frist page on google.Google gleda koliko puta neko udje na
vasu stranu kada se pojavite u rezultatima pretrage a gleda i da li odmah izadjete ili ostanete na njoj neko vreme
(neznam kako to google radi).Zbog toga pravite strane da budu user frendly tj da su "lepe na oko" a moraju i da
budu funkcionalne i da se posetilac lako snadje na njoj.

Ovo bi bio moj prvi ozbiljan post odkako sam na forumu.Nadam se da ce nekome da pomogne

pozzz :drinking

E Black, dobar post. Evo dodao bih neka svoja iskustva oko rangiranja na googlu i koji su faktori.

Kad napravite sajt ili blog ili sta vec - prvi cilj vam je da napravite STO BOLJI sadrzaj i STO VISE - znaci kvalitet na prvom mestu, na drugom mestu kvantitet. Tek kad ste napravili dobar blog (ako je blog treba cesce da ga updejtujete) - onda se bacate na reklamiranje.

Bitno je da na neki prirodan nacin u tekst ubacite kljucne reci... recimo ako pisete blog o psima. Pa hocete dobro da se rangirate za keyword how to teach an old dog new tricks - duzi keyword za koji je manja konkurencija i veca verovatnoca da cete izadji vise na Googlu. Onda unutar texta pisete - Many people think that it's impossible, but it's not! I'll tell you exactly how to teach an old dog new tricks - because it is possible bla bla bla lupam.

E sad - kad ste sve to napravili - sledeca briga vam je Average Time on Site i Bounce rate - to sve mozete videti tako sto cete ubaciti Google Analytics kod u html svake stranice svog sajta. Onda mozete da pratite koliko brzo ljudi odlaze i koliko dugo ostaju - naravno cilj je da bounce rate bude sto nizi, a atos sto duzi. Sta se onda desava - kad neko preko googla dodje na vas sajt - i ostane recimo 15 minuta - to googlu govori da je vas sajt dobar - i da je onaj koji je trazio za tu kljucnu rec dobio dobro resenje. Mozda mislite da je ovo nebitno, ali nije uopste. Strasno je bitno.

Znaci namestate sajt do besvesti dok nemate dobar atos i bounce rate - zato ni slucajno nemojte da pretrpate sajt sa tonom banera da vam sajt izgleda kao bozicna jelka. Na banere inace niko ne klikce.

E - onda dolazi najbitnija stvar - linkovi. Google vas rangira tako sto sto vise ljudi pokazuje ka vama - sa odredjenim anchor textom kao sto je Black rekao, to ce vas google vise rangirati. Isto tako nije nebitno ko pokazuje ka vama, velika je razlika da li ka vama pokazuje neki mentol ili neki ozbiljan veliki sajt koji ima bolji page rank itd. 5 kvalitetnih backlinkova mogu da budu MNOGO bolji od 50 sranje linkova.

Linkove mozete graditi na razne nacine, ali onda bi ovaj post bio predugacak :)

Pa da sajt se pravi za posetioce ne za pretrazivaze i zbog toga treba imati kvalitetan sadrzaj.Kvantitet je vazan zato sto sto vise sadrzaja imate to jeveca sansa da ce te se bolje rangirati.Veliki sajtovi uvek imaju prednost u odnosu na manje.Blog treba redovno upadateovati ali netreba preterivati znaci optimalno je oko 3 posta nedeljno.To za kljucne reci si upravu netreba pretrpavati post kljucnim recima jel ce post posle da bude dosta necitljiv i drasticno mu pada kvalitet a ako bas preterate sa kljucnim recima google ima da vas proglasi za spamera
Average Time on Site i Bounce rate:
To je ono sto sam rekao za uspesnost na rezultatima pretrage.Znaci sajt treba da bude i lep jer ma koliko vi imali korisne i kvalitetne postove ako imate web stranu koja je prenatrpana banerima i reklamama posetioci ce odmah otici sa strane bez pregleda ni jednog posta.
I vi zbog toga padate na rezultatima pretrage
Treba dosta gledati na kvalitet linkova jer sta znaci da imate 100 jadnih linkova u poredjenju sa jednim jakim linkom.Mada ipak link je link i ako nemozete da si priustite jak link (ako imate malo znanja onda ce te moci) onda morate sa slabim i jadnim linkovima al jbg mora da se uci i kad se zna onda se moze sve

pozzz

Pohvale na postovima obojci.

Samo bi ispravo neke stvari koje ja smatram da nisu tocne.

Boldani ili zakoseni anchor tekst ili bilo gdje drugdje na stranici nema vecu vaznost nego obican.

Sto se tice toga da na ranking utjece koliko posjete imate, koliko dugo netko ostaje na stranici i slicno ja osobno smatram da to nije tako. U buducnosti ce sigurno i to biti dio cijele price a trenutacno i ako je aktualno onda ima veoma mali utjecaj. Znam da postoje informacije o tim stvarima ali ja mislim da ne treba vjerovati svemu sto cujete a te neke stvari je jako tesko testirat pa smatram da su to samo nagadjanja.

Sve je to u redu ali ne bih se slozio sa Jack-om da posetioci ne klikcu na banere, govorim iz licnog i iz svakodnevnog iskustva.

Pa dbomestar skoro sve u SEO-u je nagadjanje a dal je neko nagadjanje tacno ili nije to ce vreme da pokaze

A za boldani text ja mislim da ima vecu vaznost bar malo vecu jer ipak je to naglaseno i "iskace" od drugog sadrzaja

dbomestar kaže:
Sto se tice toga da na ranking utjece koliko posjete imate, koliko dugo netko ostaje na stranici i slicno ja osobno smatram da to nije tako. U buducnosti ce sigurno i to biti dio cijele price a trenutacno i ako je aktualno onda ima veoma mali utjecaj. Znam da postoje informacije o tim stvarima ali ja mislim da ne treba vjerovati svemu sto cujete a te neke stvari je jako tesko testirat pa smatram da su to samo nagadjanja.

Samo jedna stvar - ako Google ne uzima u obzir koliko ti dugo ljudi ostaju na sajtu - onda je njihov search engine program POTPUNO RETARDIRAN. To je nesto sto jednostavno NE MOZE da se ne uzima u obzir. Naravno da su backlinkovi bitniji - ali ako recimo tebi dodje 100 poseta - i prosecan posetioc ostane 10 minuta - a ovom sto je bolje rangiran od tebe prosecan posetioc ostaje jedan minut - nema teorije da te Google kad tad nece bolje rangirati od njega - uprkos tome sto oni mozda trvrde da to nije bitno.

U svakom slucaju i da kojim slucajem oni misle da nije bitno i da to ne uzimaju u obzir - OPET je JAKO bitno da se pise kvalitetno i da se sto vise covek fokusira da mu ljudi ostaju duze i da bounce rate bude ispod 50% minimum.

jokara25 kaže:
Sve je to u redu ali ne bih se slozio sa Jack-om da posetioci ne klikcu na banere, govorim iz licnog i iz svakodnevnog iskustva.

Hm... slusaj, sve zavisi od toga kakav je baner i gde si ga postavio. Evo kladim se s tobom u sta god hoces - da kada bi te banere zamenio za textualne linkove koji ne izgledaju kao reklama - imao bi barem - barem duplo veci click through rate. Isto kazem iz licnog iskustva.

Drugo idi na google pa ukucaj banner blindness pa vidi sta ce da ti izadje.

Gle, da to ima vaznost onda bi sve stranice bile pretrpane boldanih rijeci. Zapravo boldali bi cijeli text i samim time dobili malo vise na vrijednosti za sve rijeci koje su u tekstu. Jednostavno to je jedan od onih "mitskih" faktora za koje "svi znaju" da je to tako tj. kako bi se reklo "common knowledge" ali cuvajte se tih stvari jer pola onog sto cujes o SEO-u su kompletno krive informacije. Dobro boldana rijec nece skodit rankingu ali postoje tih nekih stvari u vezi SEO-a koje "svi znaju" a da ipak mogu narusit vase SERP rezultate.

I nije sve bas nagadjanje u SEO-u. Neke stvari se mogu testirati a ovakve stvari o cemu mi pricamo je nemoguce testirati. Dali postoje 2 iste stranice na svijetu koje rangiraju na istim pozicijama ali da jedna ima malo ljepsi dizajn i da duze ljudi ostaju? Naravno da ne, to je nemoguce testirati precizno pa ljudi svakakve teorije i zakljucke izvlace od nepotpunih informacije. U ostalom i da je to faktor realno gledano ima toliko puno faktora sto se tice SEO-a da je to samo 1 kap u moru. Jos uvijek su title, sadrzaj i linkovi najvaznije stvari za SEO.

Black Dragon kaže:
Pa dbomestar skoro sve u SEO-u je nagadjanje a dal je neko nagadjanje tacno ili nije to ce vreme da pokaze

A za boldani text ja mislim da ima vecu vaznost bar malo vecu jer ipak je to naglaseno i "iskace" od drugog sadrzaja

@Jack

Slazem se da je opcenito dobro imati kvalitetan sadrzaj na stranici ali nije presudan faktor. Cak postoji dosta metoda zarade koje se zasnivaju na losem sadrzaju.

U ostalim stvarima se ne slazem s tobom ali svatko ima svoje misljenje a ja sam u istom stanju kao i jokara pa nemam bas volje sve detaljno objasnjavat :D

Samo bi jos htio rec da tako neke stvari je jako tesko precizno testirati i ne kuzim po cemu si toliko uvjeren u te neke stvari.
Ni vecina radnika u Google-u nebi mogla tvrditi sa tolikom sigurnoscu te neke stvari.

Jack kaže:
dbomestar kaže:
Hm... slusaj, sve zavisi od toga kakav je baner i gde si ga postavio. Evo kladim se s tobom u sta god hoces - da kada bi te banere zamenio za textualne linkove koji ne izgledaju kao reklama - imao bi barem - barem duplo veci click through rate. Isto kazem iz licnog iskustva.

Drugo idi na google pa ukucaj banner blindness pa vidi sta ce da ti izadje.
lol, pa nema sta da kucam na Google, ja sam sve testirao, i mogu da ti kazem da square baneri i ovi soliteri sa strane 160x600 jako dobro prolaze. I nemoram se kladiti jer sam ja to probao, ali opet ne kazem ni da nema istine u tome sto govoris jer ce kod mnogih sajtova mnogo bolje proci tekstualni oglasi.
Sve zavisi.

U pravu si da sve zavisi, ja samo kazem da ljudi mnogo vise klikcu na linkove unutar sadrzaja nego na same banere sa strane. Ne kazem da ne klikcu na banere, nego da mnogo manje kliknu - koliko ja znam to je opste poznata stvar. Kazem ti idi pogledaj ako stignes na Googlu sta ti izadje za Banner Blindness - ukratko ljudi kad gledaju sajt samo ga skeniraju ili citaju samo text, banere retko ko gleda, ali opet sve, ali bas sve zavisi. Ako je baner lepo namesten na lokaciji gde ne moze da se igrnorise, ako ima zanimljivu poruku i ostalo, sigurno moze dobro da radi. Ne kazem ja da ne treba da postoje baneri nigde, dobri su jer doprinose i izgledu sajta.

Pozdrav,
Jack

Ako je banner vezan u sadrzaj stranice tj. teksta i na njemu pise ono sto posjetitelji traze onda mogu klikati. Uz to ako se umetne unutar texta kao slika i pise "click here to bla bla" onda su isto dobre sanse da ce kliknut. Nemogu garantirat jer nisam isprobao jos ali imam u planu jednog dana i to testirat jer neke webinare sto sam gledao je neki lik objasnjavao da voli stavit takve bannere u text uz obican link na aff. proizvod.

...evo mene opet i jedno pitanje vezano uz ovaj topic.

Koliku ulogu kod rangiranja igra faktor na koliki je vremenski rok domena registrirana? Igrao sam se sa nekim proogramima za SEO analizu i svi mi bacaju u crveno kod tog faktora (kao domena mi istječe za manje od 1 godine i tražilice me uzimaju kao "manje ozbiljnog igrača". Da li vi i na koliko vremenski zakupljujete domene koje su vam potencijalno ozbiljni "igrači" ?

...nikako da skužim zapravo koliko je to bitan faktor kod SERP-a i PR-a.

Ovo stvarno ne bi trebao biti problem za naše "perjanice" foruma ;)

Male stranice vecinom registriram na 1 godinu s obzirom da dosta njih ne obnovim pa nema smisla da placam vise. Osobito kod .info domena gdje je u pocetku 1 dolar a nakon godinu dana je regularna cijena tj. 7 dolara, tako nesto. Kod domena koje mislim ozbiljno razvijati gledam da registriram na duzi period ali ovisno o $$ u tom trenutku. Recimo JDmag mi je trenutacno do 2011e ja mislim registrirana tj. na 2 godine smo uzeli iako kod sljedece obnove budem sigurno uzeo na vise. Mislim da to je faktor koji utjece s obzirom da google doslovno uzima u obzir miljune faktora tako da nema razloga zasto nebi i ovaj ali mislim da sam po sebi nije dovoljno vazan da bi razbijali glavu sa time. Ako imas autoritativan sajt koji ces sigurno razvijati kroz sljedecih par godina i zarada od njega ce opravdati investiciju onda uzet na par godina, ako radis mininiche sajtove onda rokat na jednu godinu.

Back
Na vrh