• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Facebook Facebook promjenio algoritam

BRUTALNI

Član
Tu od
30 Ruj 2012
Pozz,

ne znam da li je neko od vas primjetio, ali fb je promjenio news feed algoritam. Sa 20-10% vidljivosti linkova smanjio je na jadnih 5%!

Kakvi su vasi komentari na to, da li ste primjetili pad posjeta?

Ne znam da li je facebook promijenio išta ali da u zadnje vrijeme mi se čini da mnogo toga nisam vidio na svom feedu.

A na mojoj facebook stranici zasada nisam uočio pad posjeta ali možda je to zbog toga što ju trenutno reklamiram

Meni je standardno, čak i više posjeta imam u ovom "hladnijem" periodu (vjerojatno jer su ljudi više na kompu nego kad je lijepo vrijeme).

Koliko sam shvatio vidljivost objavljenog posta ovisi o talking about faktoru, a to dalje implicira da jedino viralan sadržaj diže reputaciju stranice. Dakle, ukoliko imaš 10 uber cool objava (s mnogo sherova) i nakon toga ubaciš neki manje zanimljiv post, njega će vidjeti mnogo ljudi zahvljajući reputaciji tih prošlih 10. Dakle, sve je dinamično i nema nekog određenog pravila.

Isto tako, većina ljudi stavlja direktne linkove što po meni nije dobro, bolje je staviti sliku dio teksta i onda link na read more ili neka slična metoda. Taganje ljudi po slikama je "manual work" ali dobiješ viral efekt i još puno tih mini trikova.

BRUTALNI kaže:
Pozz,

ne znam da li je neko od vas primjetio, ali fb je promjenio news feed algoritam. Sa 20-10% vidljivosti linkova smanjio je na jadnih 5%!

Kakvi su vasi komentari na to, da li ste primjetili pad posjeta?

Kod mene je isti problem, vidlivost pala drasticno, sve uredno radim i nikako da povecam.

Ne mozes uraditi nista. Facebook je tako odlucio. Dokad, ostaje da vidimo.

Ako je facebook odlucio onda ostaje za stalno tako a nije iskljuceno ni to da jos vise smanje vidljivost postova...

Neće moći za stalno, past' će tona reporta morat će naći nešto u sredini. Ako nastave ovak'o mogu komotno ukinuti stranice, jer će ih potpuno zatvoriti.

Koliko ja samo ljudi znam koji imaju stranice preko 200k i drže ih čisto iz ljubavi prema toj tematici i mislim da prilično malo ljudi zna monetizirati takve FB stranice odnosno nemaju pojma da se na taj način može zaraditi solidna plaća

meni se primjecuje pad zarade...imam stranice na kojima postavljam linkove sa bloga....ako ovako ostane katastrofa

I ja sam primjetio pad, narocito na velikoj stranici od 120k. Post view mi je ocajan, jedva 1k, cesto i ispod toga. Do skora je prosjek bio oko 10k.

Na manjim stranicama do 10k nisam primjetio nikakav pad. Ali mi se ne svidja ovo sto rade, ocigledno da i Fb kao i Google zele da natjeraju sve da predju na placeno reklamiranje.

o tome vam pričam.. jedva mogu dnevno 80-100 eura izvući a prije 150-250 bez problema...

Kako su mi smesni ovi vasi komentari, kao da su ljudi sa facebooka mod edit i ne vide sta se sve radi i kako se zgrcu pare i pare od stranica, profila, grupa, i raznoraznih nacina za monetizaciju istih.

Prvo sve sto imate na facebooku zapamtite jednom za naveka NIJE VASE, i nemate nikakva prava da se ponasate da je to vase, i da mozete to prodati, raditi sa tim sta zelite itd ( i ako to mnogi rade i krse njihov TOS ).

Dalje, ako vi zaradjujete pare od facebooka, zasto i oni ne bi od vas ? Sasvim normalna pojava i nevidim nista cudno ovde, hocete da zaradjujete, e pa platite pa se klatite sto se kaze u narodu, a ne sada svi ovde da kukate kako fb smanjuje vidljivost objava itd, po pravilu vi sto spamujete sa izlaznim linkovima treba da budete odmah sankcionisani brisanjem stranice, jer vase stranice i nisu namenjene za promociju proizvoda ili brenda ili sajta ( velika vecina ), tako da zahvalite se sto uopste uspevate da radite to sto radite.

Kao sto sam i ocekivao, velike kompanije uticu na FB koji polahko, ali sigurno vraca algoritam na staro ;)

I ja sam primetio drastican pad total reach-a. Izgleda fb ide samo ka placenom oglasavanju, organic minimalizuje. Nadam se da nisam upravu :)

Ljudi d abi ste dobili dobar reach , samo je potrebno ostavljati kvalitetne postove, mixujt e , tekst + link + sliku , i videcete kako ce vam se reach popraviti ..

Čitah ovo još kad je objavljen tekst. Kod mene su i dalje linkovi znatno slabije vidljivi... Ali čini mi se da je veći reach.

Back
Na vrh