RE: Elance i oDesk merge
JelenaM kaže:
Ovo sam već negde linkovala, ali nije zgoreg ponoviti, odličan je - dbomestar, znam da ti već razmišljaš na taj način, ali ako nisi, baš preporučujem da pogledaš makar zbog nekih dodatnih caka:
http://under30ceo.com/hacking-elance-the-step-by-step-guide-to-how-i-made-23700-in-4-weeks/
Da, kao prvo ovo je vrhunski tekst. Ne da sam ga procitao nego sam ga bookmarkirao na svakom uredaju koji posjedujem a jos sam ga si i poslao na mail, za svaki slucaj. Ovo sam procitao kad si prvi put stavila i tekst je meni extremno koristan. Kao prvo, potvrdio je one stvari koje sam vec znao i pretpostavljao a vecinu stvari iz teksta je bilo tako. Mislim tu su neke common sense stvari poput toga da konkuriras kvalitetom a ne cijenom itd. Osim toga, tekst mi je dao uvid i u neke nove stvari i opcenito dojam kako oni koji se dobro prijavljuju kako to rade. I naravno, nacin na koji ja ucim kad ucim nesto jest da odmah paralelno razmisljam o 10 drugacijih twistova, pokusam naucit "poantu" iz teksta i kako tu poantu primjenit na svoju prakticnu situaciju. Tako da ovaj tekst se moze proucavat iz 10 razlicith uglova.
Mislim da samo prijavljivanje na Elance i freelancing sajtove je "znanost" za sebe i isplati se proucavat i ucit to, radit testove i posvetit se tome specificno.
JelenaM kaže:
Zato ja insistiram na prvoj rečenici, da ih drmne kako bi imali želju da pogledaju ostalo. Pretpostavljam da su sve (ili 90% ostalih) tipa: Dear Sir, thank you for posting your job... i slično. Nema potrebe za tim. Čak i dobra šala posle koje će ići "Now that I have your attention..." mislim da bi bila efektnija od tih ispraznih (i polusnishodljivih) fraza učtivosti. Prva rečenica - zadobijanje pažnje. Sve ostalo - pokazivanje da znaš šta radiš.
Prva recenica je jako bitna naravno. Ali i cijeli tekst je bitan. Mislim da je kljuc slati CUSTOM prijave. Znaci slazes samo za tog poslodavca. Kad god sam koristo templateove ili polu-templateove nisam dobio odgovor. Kada sam slagao posebnu prijavu samo za tog poslodavca, postotak odgovaranja mi je bio drasticno veci. Tako da radje poslat 1 kvalitetnu prijavu tjedno/mjesecno nego slati 10 prosjecnih prijava dnevno.
Ja doslovno mogu osjetit kada cu dobit odgovor, kada sam odmoran, motiviran i tocno znam sta zelim reci onda znam da su ogromne sanse da cu dobit odgovor, kada nemam volje za slagati custom prijavu vec znam da su jako male sanse da cu dobit odgovor.
Razgovorni ton, ja kada se prijavljujem trudim se imat konverzacijski ton poruke. Utuvim si u glavu da se obracam osobi i max. se trudim obracati im se kao da pricamo uzivo. Tako se rijesim blokade i samo pisem ono sto smatram da je bitno a i oni osjete to. Bitna je stvar RAZLIKOVAT se od indijaca i ljudi koji ne shvacaju poslovne manire, te se ovakvim nacinom komunikacije prezentirate kao ozbiljna osoba.
Ja cak biram na kakve poslove cu se prijaviti ovisno o tome kakav je oglas tj. dali me oglas motivira ili ne. Kada procitam oglas koji je onako standardan, birokratski, templatizirani oglas za posao onda sam totalno demotiviran za se prijavit, uopce nema neki "hook" na koji se mogu nadovezat. S druge strane, oglasi gdje vidim konkretne informacije, gdje mogu detektirat sta poslodavac zeli, sta mu je bitno, kad imam taj neki "hook" na koji se mogu nadovezat i demonstrirat svoej znanje e tu se onda javim.
JelenaM kaže:
Znaš kako, sumnjam da će to nešto mnogo uticati na one koji već znaju da pišu dobre prijave jer IMO prijave su najvažnije.
A vidjet cemo heh.
JelenaM kaže:
I druga taktička stvar koja je mislim stvarno dobra: Elance (verovatno i Odesk) ima zgodan filter kojim možeš da izlistaš prijave koje imaju najveći budžet u okviru kategorije koja te zanima. Ja slabo tražim posao preko Elance, ali kad tražim radim tako - izlistam po budžetu (high) i vidim ima li posla u koji se ja uklapam sa znanjem (i sa onim što mi se radi). Nema toga puno, ali mi je daleko isplativije da radim jedan posao koji se dobro plaća i koji mi leži nego da jurim gomilu osrednje ili slabo plaćenih. Onda za taj posao mogu da napravim i baš dobru customized prijavu - plus, koliko sam videla, na takvim poslovima baš retko kad bude hrpa prijava, a Indijaca i Pakistanaca skoro da nema uopšte.
Meni je filtriranje na Elanceu najbitnija stvar. Kao i u ovom tekstu koji si bila postavila, mnoge stvari sam radio kao i tamo. Bitno je filtrirat oglase kvalitetno. Npr. ja zaista se maximalno fokusiram na objavu par ali kvalitetnijih oglasa npr. mjesecno nego da se redovito javljam.
Primjetio sam da kada se javljam na vise oglasa odjednom, i ako se redovito svaki dan javljam da jednostavno otupim. Svi oglasi mi postaju isti, gubim tu motivaciju da saljem custom kvalitetne prijave. Tako da se prijavljujem samo povremeno. Vise se javim kad me oglas stvarno privuce jer je dobar oglas nego zato jer se zelim prijaviti.
No one stvari koje su mi bitne kod filtriranja. Kombiniram razne filtere. Obicno stavim oglase koji su objavljeni unazad 3 dana jer starije od toga mi bas i nema smisla posto su to vec stari oglasi. Drugo, ponekad idem samo na payment verified. To kad sam tanak s vremenom onda samo takve. Mnogi postavljaju fake oglase da bi vidjeli kakve konkurencija prijave salje pa zato gledam da se ne prijavljujem bas na one koji mi nisu sigurni.
Kad nemam vremena filtriram i po budjetu samo one iznad neke cijene i iznad neke satnice. Na taj nacin izbacim one koji traze super kvalitetan SEO i internet marketing, ali mjesecni budjet im je $50. Ovo je zeznuto jer neki stave "Not sure" tako da ponekad koristim ovaj filter neki put ne.
Isto tako, opet ovisno o vremenu i volji preferiram klijente iz US pa onda filtriram samo klijente iz US.
Uglavnom kombiniram ove filtere i ovisno kako kada ih koristim. Neki put malo filtera koristim, kad imam vise vremena da vidim dali se koji interesantan oglas nalazi i izvan ovih zadanih filtera a ponekad mi se neda gubit previse vremena pa gledam da ako se bas nadje netko tko odgovara ovim filterima i kriterijima e onda cu se posvetit tome.
Svatko neka si prilagodi filtere ali poigrajte se sa time svakako jer PUNO vise cete koristi napravit ako se javljate samo na mali broj usko specijaliziranih poslova na koje u tom trenutku ciljate nego da se zamarate svima i svacime. Kao i svugdje, fokusom i specijalizacijom postizu se bolji rezultati. Ja jednostavno kad vidim hrpu poslova onda izgubim volju, tako da funkcioniram po metodi eliminacije. Prvo filtriram na taj nacin. Pa onda otvorim 5-10 poslova bacim oko na njih pa onda eliminiram i tu one koji ne pasu i na kraju se to svede na 1-2 oglasa koji su mi interesantni te kojima cu se posvetit kako treba.
Ovo funkcionira za mene, ali svatko nek gleda za sebe sta njima vise pase, jer za neke druge poslove situacija je mozda drugacija.
Opcenito oko prijava
U zadnjih par mjeseci poslao sam 4 prijave od toga sam dobio odgovor na 2. Nakon jedne je uslijedio razgovor no na razgovoru nisu mi odgovarali neki uvjeti tako da nista od posla, a za ovu drugu cekam da vidim sta ce biti.
S obzirom da sam kad sam u pocetku pokusavao sa Elance, oDesk prijavama znao poslat 100 prijava bez odgovora, ovo mi je za sada ok postotak.
Ovako je pocela zadnja prijava na koju sam dobio odgovor:
Hi,
first I have to say that your targeted keywords are not "_____" or "_____" because these are national keywords which are 1000 times harder to rank. Since you are local oriented business, keywords like "_____ los angeles" and "______ los angeles".
To target "______" on national level would be like taking a supertank for a fishing.
Bio sam ful umoran, pospan i koma kada sam slao tu prijavu tako da je i puna pravopisnih gresaka. Fale mi pokoja rijec i pokoje slovo

Ali dobio sam odgovor. Poanta je da nisam kretao sa Dear sir i zvucao kao istalih milijardu indijaca koji se javljaju za posao nego sam krenuo tim svojim konverzacijskim razgovorom, cak sam se postavio iz pozicije moci da ja njemu dajem kritiku.
Davno jos, dobio sam odgovor na jednu prijavu koja mi je bila kretala sa "You got it all wrong."
Eksperimentirajte malo sa prijavama, igrajte se, probavajte razne custom fore i cake da se izdvojite iz mase. Nemojte imat komplekse kao da ste manje vrijedni nego razmisljajte kako pruzate odlicnu uslugu toj osobi i ona treba biti sretna da vas zaposli. A vasa kvalitetna prijava ce samo pomoci da na njihovu srecu oni to prepoznaju. Vi ne zicate posao nego nudite njima priliku da angaziraju odlicnog freelancera.
Meni je ova usporedba da ide sa supertankerom na pecanje bila bas fora kada sam slao prijavu i jednostavno sebi za dusu sam morao sloziti prijavu koja je to ukljucivala. Malo sam eksperimentirao i dobio sam odgovor. Sada cemo vidjet sta ce biti dalje, to nije mali posao jer bidam samo na one vece i skuplje poslove, ja jos uvijek nemam uopce feedbacka na elanceu i uvijek sam najskuplji ponudjac, tako da cemo vidjet, ali dokle god mi odgovaraju na ponude sanse su puno vece za sklopit posao.
E, i trudite se maksimalno demonstrirat svoje znanje kroz prijavu tako da objasnite sta bi i kako radili ali ne onako sablonski nego custom objasnjenje, znaci govorite manje o sebi a vise o klijentu i njihovim potrebama. Ja npr. znam da kad dobijem priliku da popricam konkretno da mogu demonstrirat svoje znanje jer uvijek u vezi ovog posla imam sta reci, naucio sam da imam odgovor na svako pitanje i da sve ima smisla. Jer kad 10 stvari objasnite kvalitetno i sve se nadovezuje na ukupnu pricu i ima smisla onda ce i oni lakse vjerovat vama.
I bas je jucer elance poslao newsletter jedan tekst koji sam u tom mailu vidio jest ovaj:
https://www.elance.com/q/blog/7-top-mistakes-cost-freelancers-work-elance
Kopirat cu i tekst sa tog linka jer znam da 50% vas ljencina nece kliknut na link
Here are some of the top mistakes I see freelancers make in their cover letters and profiles on Elance:
1. Sending generic cover letters.
90% of freelancers appear to be sending the same cover letter over and over again. It serves no purpose. As an employer, it gives me the impression that you don't care enough about my job to reply to what I asked for. It is better if you work out a routine for writing cover letters that will make clients want to hire you.
2. Not addressing everything in the brief.
Again a sign of bad communication and low level of professionalism. This is particularly bad when the brief lays out exactly what needs to be included in a cover letter. Some freelancers try to save themselves time by cutting and pasting single words from the brief into a generic cover letter. Very easy to spot and not impressive.
3. Thinking inside the brief.
Many freelancers seem to take the terms that are presented in freelance briefs for granted. On Elance, the budget options for fixed projects are often viewed as written in stone. It is OK to put in a higher bid than the given budget if you are able to argue it well, ask questions, or suggest variations to the brief. A client is willing to forget a lot if the client’s dealing with a freelancer that has clearly thought about the brief and what is needed.
4. Bad communication.
If you put in an application for a job on Elance, you should be prepared to reply within 24 hours. The faster the better. You should also be able to answer thoughtfully and clearly about what the client is asking for. If you don´t know, simply say that you will have to research that. Although clients want highly skilled staff, they don´t expect you to know everything and modesty can be a sign of integrity.
5. Incomplete profile.
When you apply on Elance, next to your cover letter is a picture and an opportunity to click on your profile to learn more about you. If you don't have a picture and lot of bits are missing, it is very likely that I will move on. The bits I will be looking at the most are your repeat percentage, portfolio, description, and any tests you have taken. In short, I want to check that you know your stuff.
6. Bad testimonials.
There are three types of bad testimonials; no feedback, polite feedback and outright negative feedback. No feedback could be an indication that the client does not want to risk getting a bad reputation by speaking their mind. Polite feedback is much the same and can be recognized by words like “good”, “OK” and by being more modest in the form. Instead you want “WOW” and “outstanding”.
7. Lacking attention to detail.
If the work you are applying to relates to language and you have spelling and grammar errors in your cover letter then you could easily strike out. The same goes with your profile. You are interpreted based on the way you present yourself. So your image should back up and be consistent with what you are trying to express.
If the list above discourages you, then just keep in mind that most freelancers lose jobs by not listening. As a client, I often go through hundreds of applications and usually 3-5 reply to what I ask for. If they are qualified, they usually get followed up on. At times, I will even ignore shortcomings in their profile if they just reply to what I ask for. This has also been confirmed by freelancers I have been in contact with through Digital Mined who have gone from no work to overload by simply listening.
p.s. ocito cemo morat mjenjat naslov teme ili ju razdvajat jer smo od spajanja otisli skroz u drugu temu kako se prijavljivat, a ja najkriviji

Al ajde, valjda ce biti korisno ljudima.