• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Amazon - pratite me od nule do full time zarade

Review je vjerojatno najvazniji dio websitea. Nakon temeljito odrađenog keyword researcha i uz link building, realno je ocekivati posjetu prema stranici. Međutim, tu posjetu je potrebno preusmjeriti prema Amazonu i natjerati ih na shopping. Tu glavnu ulogu igra upravo review. Kvalitetno napisan review je osnova svega.

Kako napisati kvalitetan review?

Nemoguce je tocno odrediti formu reviewa i to koristiti uvijek. Review je drugaciji od niše do niše i od proizvoda do proizvoda. Međutim, postoje neke odrednice koje valja pratiti. I zapamtite najvazniju stvar - cilj je natjerati posjetitelja da preko vaseg affiliate linka ode na Amazon i kupi neki proizvod. Sve ostalo more biti podređeno tome.

Prvo nesto o naslovu. Posto nemam iskustva, ne mogu reci sa sigurnoscu kakvi naslovi su idealni. Međutim, logika kaze da naslov mora zainteresirati citatelje. Pa zato pretpostavljam da sintagme tipa "Do not buy xxx until you read this", "Full review of xxxx", "Detailed review Of xxx", "Is xxx worth it" mogu donijeti relativno dobre rezultate. Pri odabiru naslova pokusajte, ako je moguce, ukomponirati i keyworde koje ste prethodno odabrali, ali pazite da naslov i dalje bude prije svega zanimljiv citateljima. Pripazite da ne pređete 65 znakova u naslovu zato sto se onda nece sve prikazati na Googleu. Znakove brojite pomocu npr. Letter Counta.

Sto se tice samog teksta... Dakle, cilj je napisati informativni, originalni clanak o odabranom proizvodu. Info o proizvodu cete nacin na Amazonovoj stranici ili na stranici od proizvođaca. Osim toga, mozete i procitati review-ove na Amazonovoj stranici i pokupiti vazne informacije, downloadat razne manuale i izvuci informacije iz njih... U pisanju reviewa ne treba pretjerivati s hvaljenjem proizvoda jer ce izgledati kao prevara. Rijeci trebaju teci prirodno. Sve iznad 400 rijeci je dobro, iako sam citajuci strane forume cesto primijetio da review od 1000+ rijeci donosi najvise zarade.

Posto sam napisao do sada nesto sto manje-vise svi znate, slijede konkretni prijedlozi i primjeri kako review uciniti vizualno ljepsim i efektivnijim.

1. Dodati slike koje su zapravo affiliate link prema proizvodu.

2. Pokusati stvoriti povjerenje kod posjetitelja stilom pisanja. Npr. umjesto suhoparnog uvoda tipa "Ovo je review XY proizvoda. To je kvalitetan proizvod zato sto... itd." mozete napisati/izmisliti nesto tipa "Imam prijatelja koji se bavi XY proizvodima. Mislite da je to jednostavno? Probajte uci u neku trgovinu i kupiti taj proizvod pa cete vidjeti! 1001 razlicita funkcija ce vas zbuniti. Zbog toga sam malo detaljnije istrazio te proizvode i zakljucio da je XY najbolji...". Zvuci malo drugacije (neposrednije, prijateljski), dodaje 100injak rijeci i moguce je ubaciti neke keyworde.

3. Koristiti bold, italics, underline, razlicite velicine slova... Ali nemojte pretjerivati. Probajte to koristiti samo na vaznijim pojmovima, a prije objavljivanja obavezno pogledajte kako to izgleda pa prepravite ako niste zadovoljni kako je tekst uređen.

4. Upotrebljavajte bullet pointove. To je efektivan nacin da se u kratko prikazu razlicite cinjenice. Bullet pointove mozete pisati o: pozitivnim stranama proizvoda (najcesce), o tome za koga je proizvod, o tome zasto nekome treba taj proizvod, o popisu stvari koje se dobiju pri kupnji...

5. Kratko prepricajte neki od komentara s Amazona o proizvodu i stavite affiliate link prema tom komentaru. To isto moze pomoci pri pretvaranju posjetitelja u kupca.

6. Potrazite da li postoji video review na YouTube-u. Ako postoji ubacite ga u review. Ali prvo ga pregledajte, i ako ima puno affiliate linkova i ako je brandiran, onda ga nemojte koristiti.

7. Koristite uglavnom obicne affiliate linkove, i rasporedite ih kroz tekst. Ovo nisam testirao, ali procitao sam na puno mjesta da su obicni linkovi bolji od raznih widgeta, bannera i slicnih stvari.

To bi bilo sve za sad. Nemam jos iskustva u ovome tako da se sve svodi na eksperimentiranje, barem za sad. Redovito cu vas obavjestavati o rezultatima pa ce se s vremenom iskristalizirati sto je korisno od ovoga, a sto nije. Uvjeren sam da cu s vremenom naci jos nekoliko korisnih prijedloga... Do tad ocekujem od vase komentare i ako znate nesto vise, slobodno napisite pokoji savjet.

m4ster kaže:
7. Koristite uglavnom obicne affiliate linkove, i rasporedite ih kroz tekst. Ovo nisam testirao, ali procitao sam na puno mjesta da su obicni linkovi bolji od raznih widgeta, bannera i slicnih stvari.

Ovo misliš na text linkove, ne?

ward kaže:
m4ster kaže:

Ovo misliš na text linkove, ne?

Da, na to sam mislio... Krivo sam se izrazio.

Jako dobara i kvalitetna tema...i ja ću pratiti tvoj rad i nadam se započeti istim putem...

Prva stranica je online. Za sada sam napisao samo jedan glavni tekst i jedan review, ali cu pokusat kroz iduca 2-3 dana dodati jos. Na zalost, ne mogu vam dati link od stranice, niti cu u bilo kojem trenutku to iznijeti u javnost. Nadam se da me razumijete.

Odabrao sam neke proizvode za koje mislim da bi se mogli prodavati. Cijene su od cca 130 pa do skoro 1000$ sto bi valjda trebalo biti u redu. Skoro svi proizvodi zadovoljavaju ranije navedene kriterije.

Domena je .com, uzeta kod Namecheapa za nesto manje od 9$ uz besplatan whois protection. Do sada sam isprobao Namecheap i GoDaddy i preporucam svima Namecheap. Kod GoDaddyja mi smeta sto se prvo treba probiti kroz puno previse reklamnog materijala gdje mi pokusavaju uvaliti sve i svasta da bi se kupilo samo jednu domenu. Uz to, ne dobije se besplatan whois protection prvu godinu. Cijela stranica mi je puno preglednija kod Namecheapa.

A sad kratak osvrt na komentare.

Vidim da ste zapoceli raspravu o broju stranica. Moram priznati da to i mene muci. Jasno da bi bilo idealno kad bih mogao napraviti 50 stranica i odraditi za sve to link building i kroz 2-3 mjeseca doci do vece love. Međutim, budimo realni, to je prakticki neizvedivo - barem iz moje perspektive. Ogranicavajuci faktori su prije svega vrijeme, odnosno bolje reci nedostatak vremena (fax, nogomet, frendovi, alkohol..) i novac, tj. financiranje. Tesko je sad pricati o novcu i financiranju kad je to cisto subjektivni pojam. Nekome moja cifra moze biti stvarno velika, a nekome moze biti sasvim mala. Uglavnom, radi se o max 150-200$ mjesecno koje mogu izdvojiti za ovo, s tim da je naravno cilj srezati troskove na minimum i bilo bi idealno kad bi mi se sve svelo na domene i hosting sto bi bilo znatno ispod 100$ rekao bih.

Uglavnom, da ne duljim previse, sve se opet svodi na to koliko mogu uloziti vremena, a ako ne mogu uloziti vrijeme onda se javlja potreba za outsourcanjem. Trenutacno, prema ispitima koji slijede nadam se da cu moci uloziti oko 1.5-2 sata dnevno.

To nuzno za sobom povlaci i pitanje fokusiranosti, produktivnosti i organizacije. A o tome bi se realno mogle pisati knjige. Zbog toga je moj primarni cilj trenutacno (uz postizanje zarade), pokusati napraviti nekakav plan i program kojeg bih mogao pratiti svakodnevno s ciljem da se sve sistematizira kako bi se postigle vremenske ustede. Znaci, cim sjednem za komp. da znam tocno i bez razmisljanja sto trebam napraviti.

Kad sam se vec dotakao fokusiranosti - to je zeznuta stvar. Dok sam fokusiran mogu sve, a kad nisam - onda je bolje da odem spavat jer sigurno necu nista napraviti. Fokusiranost i motivacija su usko vezani s glavnim motivom cijelog projekta, a to su naravno zarada i na kraju profit.

Dbomestar je iznio jednostavnu racunicu na temelju nekih pretpostavki da na 1000 exact pretrazivanja uz proizvod od 100$, 4% provizije i 1% konverzije zarada je 12$ mjesecno. Nemam iskustva niti malo s affiliate marketingom tako da ne mogu procjeniti tocnost podataka (ne sumnjam da su tocni, barem ne kad se uzme u obzir onaj screen shot na pocetku threada :)).

Međutim, ono sto primjecujem je vrlo bitna stvar. To je sve igra brojevima na koju ja MOGU utjecati. Nista od toga nije fixna stvar. Naravno da sve ima neke limite. Ali recimo, ako ja nađem keyword od vise od 1000 pretrazivanja, meni zarada automatski raste. Nakon sto prodam 7 proizvoda, provizija je automatski 6%, a taj skok od 2% nije malen. Konstantnim nadgledavanjem i pracenjem konverzije i prilagođavanjem reviewova je moguce poboljsati konverziju. Ne puno, ali je moguce.

To sve nas dovodi do zakljucka da su detalji jako vazni i da je vrlo bitno cijelo vrijeme pratiti situaciju, uzimati u obzir sugestije i prijedloge i konstantno unaprijeđivati metode i cjelokupan sistem. E a onda se vracamo na pocetak jer je za to sve potrebno ili vrijeme ili novac, a u puno slucajeva i jedno i drugo :)

Sad sam ja svasta napisao, a u stvari sam htio samo postaviti par jednostavnih pitanja.

1. Ja osobno preferiram koristenje .com, .net i .org domena. U nekoliko postova iznad sam primjetio da je netko spomenuo koristenje .info domena. Oduvijek sam imao dojam da .info domene slabije rangiraju od ostalih, barem u pocetku, a kako je meni svaki detalj vazan, zbog toga ne bih uzimao .info. Kakva su misljenja drugih na tu temu?

2. Kojim smjerom krenuti dalje? U iducih par dana cu sigurno dopuniti prvu stranicu sa jos nekoliko review-ova. Da li da nakon toga krenem na link building ili na gradnju par novih stranica pa tek onda link building? Ili jedno i drugo paralelno, s tim da ce onda ici sporije? Ili da mozda napravim 10-20-30 novih stranica pa tek onda link building?

Imam par wallpapers sajtova sa solidnim SE trafficom. Svi sajtovi su sportskog sadržaja tako da je traffic targetiran. Za jedan sam baš danas napravio Amazon astore onaj i ubacio jedan baner, videću sad da napišem koji post koji će voditi na taj astore i nadam se da će se nešto prodavati.

Da nije bilo ove teme ne bi ni probao Amazon, zato očekujem ovde još kvalitetnih postova. :)

- com net org bolje rangiraju od info i ostalih, u najmanju ruku bar u pocetku. Dugorocno ako radis veliki sajt onda bi vjerojatno i .info bila ok.

- Ja bi ti preporucio da nakon prvog sajta ides na link building i promociju kako bis sto prije vidio $ i samim time dobio motivaciju. A drugi razlog jest sto ces kad krenes drugi, treci itd. sajt vec znati otprilike koliko ti je linkova i truda potrebno da bis dobro rangirao.

- One moje brojke nisu max. to je onak prosjek. Ali sam ih prezentirao da bi ljudi shvatili "dimenziju" o kojoj ovdje pricamo. Cisto da se nebi bzvz nadali da ce se obogatit od jednog niche sajta. E sad ako zarada poraste to je super ali to je neki prosjek. Ak netko racuna $50 a zaradi $100 jos uvijek smo tu negdje u okviru, ali 100 nije 1000 dolara.

- Sto se tice review-a a i opcenito poslovanja uvijek gledajte the big picture i razmislite o cijeloj situaciji. Npr. ja sam imao iskustva sa totalno kratkim Landing Page-om i jako istaknutim linkom. Zasto? Vecina nije citala review jer sam ih vec sa linkom zainteresirao da kliknu dalje. S obzirom da je Amazon odlican sajt, ima autoritet, ljudi mu vjeruju, imaju vec brdo godina iskustva i znaju kako prodavati onda vi ne morate prodati proizvod, vas cilj je dofurati kupca na Amazon putem vaseg affiliate linka. Tako da bi savjetovao da testirate pristup sa velikim, realnim, kvalitetnim reviewom ali da isprobate i kratki review s velikim linkom koji odvlaci pozornost.
Ovaj pristup sam ja isfurao kroz razna isprobavanja a poslje sam vidio da me masu affilate marketera u mojoj nichi kopiralo tako da vjerojatno i drugima nije los. No, pazite da imate dovoljno texta da mozete rangirati.

- Velicina sajta? Ne razbijat glavu. Isprobajte jedan sa 4-5, drugi sa 10 treci sa 20 stranica a jedan sa 50 stranica. Ne morate vi optimizirat svaku podstranicu ali je dobro da imate nesto textova kako vas sajt nebi bas izgledao kao spam blog/MFA sajt.

Interesantno ... :)

Ako smijem nadodati možeš i koristiti social bookmarking i rss submission za boostanje ranka. Želim ti puno uspijeha i da ovaj topic postane guide za sve oni koji se žele okušati u affiliate marketingu.

@Dbomestar - Želim ti da onaj comission screenshot dobije još koju nulu ;)

Da li je obavezno na jednoj ovakvoj "Amazon" stranici stavljati "Disclamer" ?

Npr:
Kod:
MojaStranica.com is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.com.

MojaStranica.com earns a commission via affiliate links to amazon.com (our recommended supplier) should you visit them and purchase a product there within a certain timeframe. If you purchase a product from one of the companies This Site has an affiliate agreement with, they will request certain personally identifiable information from you on their order form. You must provide contact information (such as name, email, and shipping address) and financial information (such as credit card number, expiration date). This Site is not responsible for the site terms or privacy policies of such other sites so review their site terms and privacy policy before completing your order.

odlična tema za svaku pohvalu, samo naprijed i puno uspjeha želim!

@bojanposao

O tome nisam razmisljao. Pretpostavljam da bi to trebalo staviti na website zbog FTC-a. Međutim, ne znam tocno kakvu su pravila za one koji nisu iz SAD-a. Uglavnom, mozda bi bilo dobro staviti tek toliko da informiramo posjetitelje o cemu se radi. Potrazit cu jos malo o tome po netu, mozda nesto nađem.

@mrtwig

Hvala!

Kratak update!

Za one koje nisu primijetili, ova tema je postavljena kao "Important Thread" u "Affiliate programi" podforumu. Hvala modovima :D

Sto se napretka tice, malo sam si zakomplicirao stvari, ali nadam se da ce se to rijesiti. Napisao sam glavni clanak + 3 reviewa. Nakon toga je Google indexirao cijeli website. Zatim sam poceo link building mozda malo preagresivno, a u isto vrijeme sam otkrio jos nekoliko fraza za koje bih mogao rangirati pa sam mijenjao naslove. Rezultat je bio taj da mi Google jos uvijek nije indexirao niti jednu od tih promjena naslova (sto vidim kad upisem site:mojastranica.com), a proslo je cca 3 dana. I da, jedan review mi je deindexiran nakon sto se pojavio na 2. strani Google-a za jednu od ciljanih fraza. Broj backlinkova se normalno povecava u skladu s link buildingom.

Analytics i Webmaster Tools sam sredio.

Pretpostavljam da jedino sto mi preostaje je cekanje, barem sto se tice prvog website-a. Tako da sutra vjerojatno krecem u potragu za novim proizvodima i u pokretanje novog website-a...

m4ster kaže:
Domena je .com, uzeta kod Namecheapa za nesto manje od 9$ uz besplatan whois protection.

Hmmm, ajde molim te reci na koju foru si uzeo domen kod Namecheap-a za manje od 9$?

rigor04 kaže:
m4ster kaže:
Domena je .com, uzeta kod Namecheapa za nesto manje od 9$ uz besplatan whois protection.

Hmmm, ajde molim te reci na koju foru si uzeo domen kod Namecheap-a za manje od 9$?

http://www.retailmenot.com/view/namecheap.com

ili ukoliko imas account sa preko 50 domena, mozes od namecheapa da zatrazis svoj kupon jer si veliki kupac. Ja sam tako dobio jedan i sad kod njih regam za $9.28.

Eh, ko ce docekat da modovi nesto stave u Sticky. Tak da sam morao iskoristit moje superpowerse da stavim ovo u sticky. :p

Moram naglasit vezano uz SEO. NEmojte forsirati na pocetku. Kad god sam krenuo nes na silu uvijek je bilo problema. Savjetujem da sa novom domenom prakticki prvi mjesec vrlo lagano gradite linkove cisto da ih se skupi malo ali tek nakon 1-2 mjeseca pocnite graditi linkove redovito i u vecem obimu. Ja sam bas nedavno kupio domenu novu, polinkao ju dosta sa par mojih malo vecih sajtova, u prvih tjedan dana je dobila bar 1000 linkova i to sa svega par domena. I nikako da mi se indexira sajt. Maknuo sam par linkova, objavio par textova i sajt je bio indexiran. Tak da u pocetku sporo. Par linkica na dan je sasvim dosta. Kod novih sajtova duze treba da se promjene indexiraju ali vazan je krajnji rezultat a ne pocetni tako da treba imat strpljenja.

rigor04 kaže:
m4ster kaže:

Namecheap ima za svaki mjesec jedan kupon koji snizi cijenu domene na 8.81$. Mislim da je ovaj mjesec kupon "GETITCHEAPER".

m4ster kaže:
Namecheap ima za svaki mjesec jedan kupon koji snizi cijenu domene na 8.81$. Mislim da je ovaj mjesec kupon "GETITCHEAPER".

Ma jasno je sve, samo sto je najmanja cena uz kupon sada 9.28$ i ne moze se naci jeftinije, tako da.......

Nego samo nastvi dalje, pratim topic pazljivo. Ocekujem uskoro screenshot od prve prodaje.

Recite mi kod ovih prodavnica sto mogu da se naprave na Amazonu, da li moze na mome sajtu da svaki proizvod ima svoju url vezu? Ja sam evo bas juce kreirao jednu takvu prodavnicu ali na strani gde sam stavio prodavnicu stalno mi stoji jedan url. Kako ovo da promenim i da li je tako nesto uopste moguce?

Back
Na vrh