Prva stranica je online. Za sada sam napisao samo jedan glavni tekst i jedan review, ali cu pokusat kroz iduca 2-3 dana dodati jos. Na zalost, ne mogu vam dati link od stranice, niti cu u bilo kojem trenutku to iznijeti u javnost. Nadam se da me razumijete.
Odabrao sam neke proizvode za koje mislim da bi se mogli prodavati. Cijene su od cca 130 pa do skoro 1000$ sto bi valjda trebalo biti u redu. Skoro svi proizvodi zadovoljavaju ranije navedene kriterije.
Domena je .com, uzeta kod
Namecheapa za nesto manje od 9$ uz besplatan whois protection. Do sada sam isprobao Namecheap i
GoDaddy i preporucam svima Namecheap. Kod GoDaddyja mi smeta sto se prvo treba probiti kroz puno previse reklamnog materijala gdje mi pokusavaju uvaliti sve i svasta da bi se kupilo samo jednu domenu. Uz to, ne dobije se besplatan whois protection prvu godinu. Cijela stranica mi je puno preglednija kod Namecheapa.
A sad kratak osvrt na komentare.
Vidim da ste zapoceli raspravu o broju stranica. Moram priznati da to i mene muci. Jasno da bi bilo idealno kad bih mogao napraviti 50 stranica i odraditi za sve to link building i kroz 2-3 mjeseca doci do vece love. Međutim, budimo realni, to je prakticki neizvedivo - barem iz moje perspektive. Ogranicavajuci faktori su prije svega vrijeme, odnosno bolje reci nedostatak vremena (fax, nogomet, frendovi, alkohol..) i novac, tj. financiranje. Tesko je sad pricati o novcu i financiranju kad je to cisto subjektivni pojam. Nekome moja cifra moze biti stvarno velika, a nekome moze biti sasvim mala. Uglavnom, radi se o max 150-200$ mjesecno koje mogu izdvojiti za ovo, s tim da je naravno cilj srezati troskove na minimum i bilo bi idealno kad bi mi se sve svelo na domene i hosting sto bi bilo znatno ispod 100$ rekao bih.
Uglavnom, da ne duljim previse, sve se opet svodi na to koliko mogu uloziti vremena, a ako ne mogu uloziti vrijeme onda se javlja potreba za outsourcanjem. Trenutacno, prema ispitima koji slijede nadam se da cu moci uloziti oko 1.5-2 sata dnevno.
To nuzno za sobom povlaci i pitanje fokusiranosti, produktivnosti i organizacije. A o tome bi se realno mogle pisati knjige. Zbog toga je moj primarni cilj trenutacno (uz postizanje zarade), pokusati napraviti nekakav plan i program kojeg bih mogao pratiti svakodnevno s ciljem da se sve sistematizira kako bi se postigle vremenske ustede. Znaci, cim sjednem za komp. da znam tocno i bez razmisljanja sto trebam napraviti.
Kad sam se vec dotakao fokusiranosti - to je zeznuta stvar. Dok sam fokusiran mogu sve, a kad nisam - onda je bolje da odem spavat jer sigurno necu nista napraviti. Fokusiranost i motivacija su usko vezani s glavnim motivom cijelog projekta, a to su naravno zarada i na kraju profit.
Dbomestar je iznio jednostavnu racunicu na temelju nekih pretpostavki da na 1000 exact pretrazivanja uz proizvod od 100$, 4% provizije i 1% konverzije zarada je 12$ mjesecno. Nemam iskustva niti malo s affiliate marketingom tako da ne mogu procjeniti tocnost podataka (ne sumnjam da su tocni, barem ne kad se uzme u obzir onaj screen shot na pocetku threada

).
Međutim, ono sto primjecujem je vrlo bitna stvar. To je sve igra brojevima na koju ja MOGU utjecati. Nista od toga nije fixna stvar. Naravno da sve ima neke limite. Ali recimo, ako ja nađem keyword od vise od 1000 pretrazivanja, meni zarada automatski raste. Nakon sto prodam 7 proizvoda, provizija je automatski 6%, a taj skok od 2% nije malen. Konstantnim nadgledavanjem i pracenjem konverzije i prilagođavanjem reviewova je moguce poboljsati konverziju. Ne puno, ali je moguce.
To sve nas dovodi do zakljucka da su detalji jako vazni i da je vrlo bitno cijelo vrijeme pratiti situaciju, uzimati u obzir sugestije i prijedloge i konstantno unaprijeđivati metode i cjelokupan sistem. E a onda se vracamo na pocetak jer je za to sve potrebno ili vrijeme ili novac, a u puno slucajeva i jedno i drugo
Sad sam ja svasta napisao, a u stvari sam htio samo postaviti par jednostavnih pitanja.
1. Ja osobno preferiram koristenje .com, .net i .org domena. U nekoliko postova iznad sam primjetio da je netko spomenuo koristenje .info domena. Oduvijek sam imao dojam da .info domene slabije rangiraju od ostalih, barem u pocetku, a kako je meni svaki detalj vazan, zbog toga ne bih uzimao .info. Kakva su misljenja drugih na tu temu?
2. Kojim smjerom krenuti dalje? U iducih par dana cu sigurno dopuniti prvu stranicu sa jos nekoliko review-ova. Da li da nakon toga krenem na link building ili na gradnju par novih stranica pa tek onda link building? Ili jedno i drugo paralelno, s tim da ce onda ici sporije? Ili da mozda napravim 10-20-30 novih stranica pa tek onda link building?