• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aliexpress Postarina

guglastican

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2012
Zelim narucit 30 ili 50 komada (nisam jos odlucio) mobitela preko Aliexpressa, kako da prodjem najefinije sa postarinom. Jel imao neko iskutva sa nekim narudzabama na vise komada "necega".
Kako se carina racuna za BiH, posto je necu moci izbjec?

Jel imaš firmu? Za tu količinu verovatno će ti tražiti da im dostaviš dokumentaciju firme. Barem nama u Srbiji traže ako naručimo više od 4 artikla jedne iste robe.

Računaj da na carinskoj u BiH nećeš proći ispod 25% od ukupne cijene telefona kojeg si platio + poštarine, što će ti verovatno tražiti za porez

Rodjak ima otvorenu firmu. @Jokja ko ce traziti Aliexpress ili Carina?
otr. 25% mozda i nije previse, mogao bi tu malo nesto smanjit na jedan nacin.

Ali za postarinu na 30 komada dobio sam odg. od kineza (350 $ postarina DHL). Da nije malo previse?

Kupuj 1 po 1, pa ti bude free. Ako ti ide preko DHLa, platiti ces porez + DHLovu spediciju, lezarinu i jos neke troskove. Ne isplati se narucivati preko kurirskih sluzbi, osim nama u EU iz EU kad nema carinskog pregleda, pa ni tih troskova.

Hm, onda bi bilo bolje da narucis na rodjakovo ime. Stvarno ne znak kakvo je stanje u Bosni, ali znam da u Srbiji nema sanse da prodje ta kolicina nezapazeno, ni u slučaju da naručuješ svaki dan po jedan. Ja sam probao da radim to što ti hoćeš, pa evo da ti ispričam kratko iskustvo. Naručivao sam telefona i haljine. Haljine su prosle ok bez cimanja. A sto se telefona tiče, narucio sam prvo dva, a posle dve nedelje jos dva. Već kod druge porudzbine bilo je provera i cimanje oko papirologije, tako da sam odustao od toga i dalje nisam naručivao. Moj ti je predlog da probaš ili ovu varijantu što sam ja radio ili da ideš preko legalne firme. Ostalo je sve veliki rizik. Zapleniće ti telefone na carini i onda nisi nista uradio.

guglastican kaže:
Ako bi svaki dan po jedan narucivao sa jednog acc, kako bi stizalo :)

Pa svakih par dana narucis sa istog accounta, mozes i 2-3 odjednom, ali trazi da posalje sa obicnom postom sa tracking brojem, jer preko kurira ces platiti drzavi + jos skoro toliko njima.

Ne znam kako je stanje sa carinom u BIH. Mozda bi mogao da probas narucis za brata, sestru, majku, babu, kolegu, druga, devojku... Po jedan, pa kad posalje ti opet.

Skoro sam naruci mob. vrijednosti 78 $, ali sam rekao kinezu da stavi cijenu 25 $ na kutiju i tako sam zaobiso carinu. U Bosnu dolaze velike kolicine robe a malo carinika radi, pa sto im dodje u ruke to i carine.
Evo ogd.

thanks for your inquiry.
for 40pcs nokia 3310,here is the unit price:
3310: US$8.68/pcs
DHL to Bosnia and Herzegovina (not remote area) by DHL will cost US$228
total is US$8.68*40+US228=$575

for 30pcs nokia 3310:
total is US$8.7*30+US$182=US$443

i sad na to carina mislim da je 25 % jer je van EU zone

Nemoj zaboraviti na to dodati DHLove troskove, spediciju, lezarinu i jos par stvari, jos dodatnih 15-30% vrijednosti. Googlaj malo DHL iskustva, pa ces vidjeti kakvih problemima ljudi imaju sa DHLom, FEDEXom i ostalim kuririma.

guglastican kaže:
Skoro sam naruci mob. vrijednosti 78 $, ali sam rekao kinezu da stavi cijenu 25 $ na kutiju i tako sam zaobiso carinu. U Bosnu dolaze velike kolicine robe a malo carinika radi, pa sto im dodje u ruke to i carine.
Evo ogd.

thanks for your inquiry.
for 40pcs nokia 3310,here is the unit price:
3310: US$8.68/pcs
DHL to Bosnia and Herzegovina (not remote area) by DHL will cost US$228
total is US$8.68*40+US228=$575

for 30pcs nokia 3310:
total is US$8.7*30+US$182=US$443

i sad na to carina mislim da je 25 % jer je van EU zone

Pozdrav,
tu kolicinu kao fizicko lice nemoj pokusavati uvesti u BiH pogotovo ne preko DHL i drugih brzih posta, samo ces platiti troskove vracanja robe u inostranstvo.
Kao pravno lice moras imati registrovanu djelatnost da se mozes baviti tom vrstom posla da bi uopste imao pravo uvoza. Od prosle sedmice je stupila nova naredba prema kojoj se odredjene vrste roba iz Kine mogu cariniti samo u 4 carinske ispostave i to Sarajevo, Tuzla, Mostar i Gradiska a to znaci da ces s aerodroma Sarajevo morati praviti tranzitne papire do jedne od gore navedenih ispostava sto je opet dodatni trosak od nekih 100-150 KM. Kod konacnog carinjenja pravis carinske papire te opet imas trosak od 100-150 KM, plus da tu cijenu koju navedes na fakturi carinski radnik uopste nije u obavezi da prihvati te je moze nivelisati naravno na vecu cijenu. Moj ti je prijateljski savjet da se obratis nekoj od spedicija u ova 4 grada gore koje sam naveo pa da ti oni tacno sracunaju sve troskove koje moras da platis.

Ne mogu da vjerujem kako su skupe carine kod "vas" , ljudi moji u CG samo das 1 euro i isto je narucio 1 ili 10 artikala ...( normalno 1 euro se placa samo ako narucujes preko poste , a ne preko express poste kao DHL )

Opet po meni je najbolje naruciti 1 po 1 artikal, dnevno mos po 2,3 artikla narucit i verovatno ces biti sigurnan od Carine. I obicno se ceka 10-30 dana.

Nema za Bosnu Freeshiping na Aliexpressu za vecinu artikala. Ovo sto sam ja gledao ima za Srbiju ali nema za Bosnu (gluposti). Cak pise Freeshiping sve dok ne kliknes na kupovina onda se pojavi iznos koji moras platit.

Meni nista nije jasno :)
planiram da kupim 10tak bocica ukupne vrednosti oko 5$
e sad se postavlja pitanje da li cu ja platiti carinu s obzirom da imam 10tak istih bocica?
hvala

Deset artikala iste robe možeš da uvezeš samo kao firma. Plaća se i carina 10% i PDV 20%.

nmiki88 kaže:
e sad se postavlja pitanje da li cu ja platiti carinu s obzirom da imam 10tak istih bocica?
hvala
Naruci svaki dan po jednu i mozda ne platis carinu.

nmiki88 kaže:
hvala

Ako si iz Hrvatske, do 22 eura vrijednosti nema nikakvih davanja, slobodno narucujes koliko hoces.

Back
Na vrh