• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Wordpress Wordpress Izrada web stranice - Upute (Tutorial) kako da instaliram i podesim WP blog

mali_ri

Član
Tu od
5 Sij 2011
Postova
38
Sadržaj:

1. Uvod
2. Domena
3. Hosting
4. Podešavanje name servera
5. Izrada MySQL baze
6. Instalacija Wordpress-a
7. Odabir teme
8. Instalacija važnih pluginova
9. Statistike stranice

1. Uvod

Odlučio sam se napisati ovaj post jer nisam nigdje uočio da postoji neki kratki tutorial kako „od nule“ napraviti stranicu baziranu na Wordpress-u, barem ne sve informacije na jednom mjestu. WP je besplatan CMS (engl. Content Management System) čija je osnovna namjena pokretanje blogova, međutim s ovim se sustavom jednostavno može napraviti i web stranica.

Kada sam ja napravio svoju prvu web stranicu koja je bila na WP-u potrošio sam dosta vremena dok sam skupio sve potrebne informacije koje su mi trebale da bi uspješno instalirao i podesio one nazovimo ih tako osnovne postavke. Naravno i dan danas polako saznajem neke nove informacije koje su korisne i koje s vremenom negdje iskoristim pri gradnji neke nove web stranice tako da je ovo područje (kao i većina današnjih stvari) stalno učenje.

Osnovna instalacija WP-a nije previše komplicirana, međutim kada jednom napravite web stranicu uvijek imate na njoj posla s nekim novim postavkama, idejama ili obnavljanjem (update-om) softwera. Prije bilo kakve instalacije potrebno je da su ispunjeni neki osnovni uvjeti, dakle da imate domenu i hosting za vašu web stranicu. Navedeni dio mora biti ispunjen bez obzira na kojoj platformi ćete graditi vašu web stranicu tako da je prvi dio ovog tutoriala općeniti pregled tih pojmova.

2. Domena

Prva stvar koja se pretpostavlja je to da imate domenu za vašu web stranicu. Ako imate domenu vjerojatno ste se već i odlučili za niche odnosno za ono o čemu će vaša stranica govoriti. Ako kupujete novu domenu uvijek se nekako preporuča da idete sa .com, .net .org, .info domenama i to tim redoslijedom prilikom biranja. Znači nekako je najbolje da vam pri razmatranju na prvom mjestu budu .com domene koje prema onome što se piše po raznim forumima i respektabilnim blogovima imaju najveću blagonaklonost od strane google-a. Iako stvari su takve da je u principu najbitnije to kako ćete na kraju proširiti glas o vašoj web stranici i reći ljudima da ona postoji imala ona .com, .info ili neki drugi nastavak. Naravno tu još postoji mnogo drugih nastavaka poput .me, .in, .us, potom nastavci domena u određenoj zemlji (.hr, .ba, .rs...) itd. ali da ne izlazimo iz okvira ove teme idemo se sad ovdje zaustaviti.

Dakle da bi zakupili domenu morate odabrati neki od dostupnih davatelja ove usluge (domain registara), a primjer su DomainSite, Godaddy i slični servisi.

3. Hosting

Ovo je isto relativno važan korak kod izrade bilo koje web stranice – dakle odabrati dobar web hosting u ovisnosti o tome koliko prometa će imati vaša stranica i što ćete na njoj posluživati. Ukoliko ni sami niste sigurni do kojeg će nivoa otići vaša stranica uvijek postoji mogućnost da ju prebacite na drugi server. Postupak kod prebacivanja je vrlo jednostavan, dakle napravi se back-up MySQL baze i svih datoteka koje se nalaze na trenutnom serveru te se sve skupa prebaci na novi server. Što se tiče hostinga, ukoliko krećete s novom stranicom najbolje je uzeti neki shared hosting. Dakle kod shared hostinga dijelite resurse servera s nekim drugim stranicama koje su na istom serveru. Ukoliko pak imate ozbiljniji posao i radite ozbiljnu web stranicu za koju očekujete veliku količinu prometa, dobra je opcija zakupiti svoj server koji je u tom slučaju samo vaš i na njegovoj IP adresi nalazi se samo vaša web stranica (ili web stranice ukoliko ih posjedujete veći broj). Onako okvirno, ova opcija stoji minimalno oko 60-ak eura mjesečno (uz uvjet da sami održavate server – ako trebate administratora servera stvar je još barem duplo skuplja) ali dakle tada imate svoj (dedicated) server.

Što se tiče shared hostinga postoje razne kompanije koje nude ovu uslugu, a neke poznatije su primjerice Hostagator i Godaddy. Ovdje nije cilj da nekoga reklamiram, nego samo navodim primjer gdje možete potražiti hosting. Postoje čak i servisi koji nude besplatan hosting, poput 000webhost-a, međutim ova opcija nije nikako preporučljiva ukoliko gradite neku ozbiljniju web stranicu.

Najbitnija stvar je kod izbora hostinga da ne idete uvijek za najmanjom cijenom. Bitno je da dobro istražite ono što vam dotična kompanija nudi i da pročitate ono napisano „sitnim slovima“. Od navedenog je još i bitnije da vidite što o njima govore krajnji korisnici – dakle pretražite forume, blogove i slična mjesta gdje postoje rasprave ili review-i tih ponuđača. Ako ima puno zadovoljnih korisnika, nema razloga da i vi ne budete.

Dvije česte varijante korisničkog sučelja kod izbora hostinga su cPanel i DirectAdmin koji su vrlo user frendly i imaju hrpu opcija od kojih će vam za osnovne postavke stranice biti potrebne samo neke od njih. Iz razloga što je cPanel nekako učestaliji daljnji koraci u ovom postu će biti bazirani na njemu da ipak ne bi otišli predaleko. Iako su stvari u principu analogne i postupci su vrlo slični.

Nakon što ste zakupili hosting, firma koja vam je isti prodala negdje vam mora navesti adresu preko koje se spajate na cPanel, a obično to bude http://www.davateljhostinga.com/cpanel. Osim toga negdje vam mora biti navedeno i korisničko ime i lozinka pomoću kojih se logirate. Također, negdje vam mora biti naveden i port preko kojeg se spajate na server preko FTP klijenta što vam je potrebno radi uploadanja datoteka na server u nekom od idućih koraka. Obično su korisničko ime i lozinka jedanki za FTP i za cPanel.

Ukoliko na istom hosting računu poslužujete više web stranica u cPanel-u postoji opcija Addon Domains pomoću koje dodajete pojedinu novu domenu na isti hosting korisnički račun.

4. Podešavanje nameservera

Osim korisničkih podataka za logiranje na cPanel i spajanje preko FTP klijenta, davatelj hosting usluge vam mora poslati i podatke o name serverima. Obično to bude oblika

nmserver1.davateljhostinga.com
nmserver2.davateljhostinga.com

Te podatke morate upisati u podešenjima na stranici preko koje ste registrirali domenu.

5. Izrada MySQL baze

Nakon što ste se uspješno logirali na vaš cPanel račun vrijeme je da napravite MySQL bazu i korisnika baze s kojom će komunicirati vaša web stranica bazirana na WP-u.

drupal-multisite-cpanel-1.jpg


U ovom ćete koraku biti upitani da navedete ime MYSQL baze, ime korisnika MySQL baze, lozinku MySQL baze te ćete morati dodjeliti ovlasti koje ima korisnik baze (u tom koraku odaberete sve ovlasti). Ove podatke svakako trebate upamtiti jer ćete ih morati navesti u koraku u kojem instalirate Wordpress.

6. Instalacija Wordpress-a

Napominjem da ću u ovom koraku opisati kako ručno instalirati WP na server, iako postoje neke aplikacije koje to mogu automatski napraviti za vas ukoliko web hosting kompanija preko koje ste zakupili hosting ima aktiviranu tu opciju. (Primjer takve aplikacije je Fantastico).
Da bi ručno istalirali Wordpress na server morate se spojiti na server preko nekog FTP klijenta. Tu sad postoji puno različitih a neki od njih su FileZilla i WinSCP. WinSCP ima korisnu opciju da možete editirati svaku datoteku koja se nalazi na serveru i mjenjati kod direktno na datotekama koje se nalaze na serveru. Dakle procedura je da se spojite na server s dobivenim korisničkim imenom, lozinkom i portom. Pod host name upisujete vasadomena.com.
Vrijeme je da skinete (i odzipirate) Wordpress s web stranice wordpress (ili wordpres hrvatski ukoliko želite hrvatsku verziju).

filezilla_screenshot.png


Nakon što ste spojeni preko FTP klijenta i imate skinut Wordpress trebate ga uploadati u direktorij vaše web stranice (obično je to public_html ili www).

Nakon što su sve datoteke uploadane, preko web pretraživača pristupite vašoj domeni. Dobit ćete poruku o tome da ne postoji konfiguracijska datoteka wp-config.php kojeg će sustav pokušati automatski kreirati.

create-configuration-file.png


Potom ćete morati upisati ime i korisnika MySQL baze, te lozinku nakon čega će WP uspostaviti kontakt s MySQL bazom. Također ćete biti upitani da navedete ime bloga i vašu e-mail adresu na koju će stizati obavijesti vezane za vašu stranicu (Dakle kad netko ostavi komentar na stranici i sl.).

wordpress-database-conection.png


Ukoliko ovaj korak ne prođe kako treba i WP javi grešku u kojoj kaže da nije uspio sam upisati podatke odnosno stvoriti konfiguracijsku datoteku, spojite se preko FTP klijenta i nađite datoteku koja se zove wp-config-sample.php. Otvorite tu datoteku i pri vrhu koda ćete vidjeti gdje morate upisati ime i korisnika MySQL baze, te lozinku. Datoteku preimenujte tako da se zove wp-config.php.

Osim toga morat ćete odrediti korisničko ime i lozinku za logiranje u Back End sučelje vašeg bloga. Dakle Back End sučelje je administratorsko sučelje Wordpressa preko kojeg administrirate vašu web stranicu, dodajete sadržaj itd. Front End je ono što krajnji korisnik vidi.

login-wordpress-data.png


Nakon što ste uspješno odradili prethodne korake osnovna instalacija WP-a je obavljena te je sada na redu odabir teme.

7. Odabir teme

O odabiru teme je zaista teško govoriti jer to generalno ovisi o tome što će vaša web stranica nuditi. Ukoliko radite blog siguran sam da će vas zadovoljiti neka od besplatnih tema koje su ponuđene na raznim servisima (primjerice teme, a za više rezultata googlajte free wordpress themes). Isto tako možete pretraživati i bazu wordpress tema iz Back End sučelja te ih na taj način i instalirati. Drugi način instalacije je opet pomoću FTP klijenta gdje uploadate temu u Wordpress direktorij za teme (wp-content/themes) te ju aktivirate preko Backend sučelja.

Ukoliko pak radite web stranicu koja je općenito ozbiljnijeg karaktera, vjerojatno ćete morati potrošiti nešto novca i kupiti neku od premium tema. Ono s čim ja imam iskustva i što sam probao su Studiopress premium teme (Studiopress) i koje su mi gotovo uvijek zadovoljile potrebu kad sam radio neku novu web stranicu. Opet napominjem da nikog ne reklamiram nego su mi se jednostavno pokazali kao dobri. Zanimljive premium teme ima i Woothemes, a oni čak nude i neke besplatne (Woothemes free).

8. Instalacija važnih pluginova

U nastavku ću navesti nekoliko osnovnih pluginova koje bi trebalo instalirati na novo instaliranu web stranicu. Pluginovi se instaliraju ili uploadanjem preko FTP klijenta u folder wp-content/plugins) ili jednostavnijim putem iz Back End sučelja.

All in One SEO Pack
Ovaj plugin olakšati će vam optimizaciju sajta za tražilice. Osim što možete postaviti naslov, opis i ključne riječi za početnu stranicu, moguće je da to učinite i za svaki članak zasebno.
Dakle, nakon što odaberete naslov vaše stranice dobro je da pomoću ovog plugina definirate ključne riječi i opis stranice.
Kod odabira ključnih rječi po mojem iskustvu bi nekakav pristojan broj ključnih riječi bio maksimalno 10. Taj broj može biti i nešto veći ali prema mojem iskustvu ne valja pretjerivati.
Što se opisa tiče, google indexira 155 znakova, što znači da kad netko nađe vašu stranicu preko tražilice osim naslova vidjet će se i 155 znakova vašeg opisa. Idealno bi dakle bilo da vaš opis ima 155 znakova i da unutar njega budu ključne riječi koje ste prethodno definirali.

Contact Form 7
Dakle ovaj plugin će vam omogućiti da kreirate kontaktnu formu pomoću koje će vas korisnici moći kontaktirati i postavljati vam pitanja bilo za proizvode koje nudite, neku suradnju ili slično.


SEO SearchTerms Tagging 2

Ovaj plugin bilježi sve pojmove preko kojih korisnici dolaze na vaš site. Dakle ispod svakog članaka pojavljuju se pojmovi koji su pretraživani što je dobro za on page SEO.

Facebook Social Plugins
Ovaj plugin vam omogućava da u Sidebar postavite box koji prikazuje osobe koje su lajkale vašu stranicu i omogućuje novim korisnicima da učine isto. Osim toga omogućava da ispod ili iznad svakog članaka umetnete like button pomoću kojeg korisnici mogu lajkati pojedini post i time vam povećati promet na stranici.

Prethodno su navedeni samo neki od osnovnih pluginova, naravno postoji ih jako puno i sve ovisi o tome što želite da vaša stranica predstavlja. Ovdje recimo možete naći 25 zanimljivih pluginova (među njima su i neki koje sam gore naveo), a mogu vam biti korisni:

https://internetzarada.org/25-wordpress-pluginova-t-7337.html

9. Statistike stranice
Svakako je bitno da pratite statistike vaše stranice, dakle tko vam dolazi na stranicu, preko kojih ključnih pojmova, koliko ljudi itd. Većina hosting providera ima instaliran servis Awstats koji primjerice omogućava da vidite ove podatke.
Osim toga promet možete pratiti i preko google analyticsa i sličnih servisa. Ono što ja koristim na svojim web stranicama je Statcounter s kojim imam dobra iskustva i koji mi se pokazao kao najbolji besplatan servis. Imaju i svoj Wordpress plugin (Official StatCounter Plugin) preko kojeg vrlo jednostavno aktivirate praćenje prometa na wašoj WP stranici.

Eto to bi bilo ukratko to, moglo bi se još puno otići u širinu sa svime ovime ali htio sam da ovo bude relativno kratak tutorial za one koji kreću s izradom prve WP stranice jer su upravo meni ove informacije bile ono od čega sam krenuo kad sam izradio svoju prvu WP stranicu. Dakle postoji još puno toga što bi se ovdje moglo dodati, ali to za sada ostavljam za budućnost kada ću još pisati o ovakvim stvarima i iskustvima koja sam stekao ukoliko bude interesa. Nadam se da će nekome ovaj tekst pomoći, te ukoliko netko ima bilo kakvo pitanje ili treba neku pomoć, nema problema, može napisati pitanje u ovaj post ili PM, drage volje ću odgovoriti ako znam i pomoći ukoliko mogu.
 

Danijela212

Član
Tu od
26 Svi 2012
Postova
18
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

Odličan članak, evo sad baš čitam redom sve ove teme sa takmičenja i zaista su odlične.

Da mi je ovakav jedan topic bio pre 3-4 godine kada sam počinjala da se bavim izradom sajtova u CMS-u :)
U to vreme sam morala sve sama da učim i otkrivam, ali postojanje jednog ovakvog tutorijala će sigurna sam mnogo značiti svim početnicima a i onim malo iskusnijim :)

Još jednom sve pohvale za topic!
 

VWolf

Legenda
Tu od
23 Lip 2011
Postova
2,317
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

Veoma dobar post kolega. Ako ti šta znači pogledaj broj mojih postova i tvojih. Ti vodiš 1:0 u tutorialima naspram mene. :)
 

OriginalEXE

Dobro znana faca
Tu od
18 Stu 2011
Postova
203
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

Ja bih samo pod obavezan plugin spomenuo i Better WP Security - pošto imam iskustva sa mnogo klijenata kojima je stranica hakirana - niti jedan nije koristio plugin za zaštitu :)
 

hajro2

Legenda
Tu od
1 Tra 2012
Postova
645
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

Dobar tutorial za početnike, a za nas okorjele programere ovo je samo trošenje vremena :)
 

mali_ri

Član
Tu od
5 Sij 2011
Postova
38
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

Da, evo dobra sugestija, zahvaljujem! Nije mi palo na pamet da i to uvrstim u ovaj tutorial iako je taj plugin naveden na onom linku di je dano 25 korisnih pluginova za wordpress.

OriginalEXE kaže:
Ja bih samo pod obavezan plugin spomenuo i Better WP Security - pošto imam iskustva sa mnogo klijenata kojima je stranica hakirana - niti jedan nije koristio plugin za zaštitu :)Hehe, da, eto ja kad sam bio početnik i našao se u situaciji da sam gradio prvi WP site potrošio sam tonu vremena da bi skupio neke od tih informacija i ne bi htio da se netko opet mora mucit s tim stvarima... :) Nadam se da će ipak nekome biti korisno.

hajro2 kaže:
Dobar tutorial za početnike, a za nas okorjele programere ovo je samo trošenje vremena :)
 

grrrobarrr

Član
Tu od
22 Sij 2012
Postova
14
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

Ljudi, ima li neki dobar proveren tutorial za Wordpress ili Joomla, pokusao sam nesto da radim na preskoke, ali slaba vajda od toga, pa planiram da lepo sednem i izdvojim celo leto da naucim kako da napravim sajt preko jednog od ova dva CMS-a... Dakle, treba mi tutorial za totalne pocetnike, da ucim korak po korak... Hvala unapred
 

rigor04

Legenda
Tu od
12 Ruj 2009
Postova
696
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

Svaka cast na trudu, ali nedostaje mi ovde mnogo toga.
Ako je vec tutorijal "od nule" treba da obuhvata i:
- kako se instalira WP pomocu Fantastka ili QuickInstalla
- podesavanje WPa (permalinks, i sl)
- kako se instalira plugin
- kao se instalira tema
- kako se objavljuje Post
- kako se kreira Page
- ubacivanje slika u post
- itd, itd.

Ovo govorim, jer instalacija WPa, teme i pluginova je tek pocetak stvaranja "WP web stranice"
 

dev_masta

Iskusan lik
Tu od
4 Sij 2012
Postova
304
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

I ono klasično noob pitanje, "a koja je razlika između posta i pagea?" :D
 

OriginalEXE

Dobro znana faca
Tu od
18 Stu 2011
Postova
203
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

U page se stavlja ono što ne moraš kategorizirati. Jendostavno :)
 

Xema

Novi član
Tu od
6 Pro 2013
Postova
1
RE: Izrada WP web stranice „od nule“

Dobar je post. Ima dosta korisnih stvari.
Ja imam problem sa pokretanjem bloga. Kupila sam domenu i hosting od GoDaddy. Wordpress se brzo instalirao. Imam instalirana 3 wordpressa :D

Na mom hostingu se ne spominje cPanel, vec neki plesk panel. To sam morala izabrati kada sam kupovala hosting (za Linux je bio cPanel, a za Windows plesk panel).

Na mom blogu na početnoj stranici piše "My site is launching soon".
Kada sam se konsultovala sa njihovom podrškom, rekli su mi da nemam validan fajl u glavnom direktoriju i da u napravim fajl sa imenom index.html ili Index.html, Index.htm, Index.cfm, Index.shtml, Index.shtm, Index.stm, Index.php, Index.php3, Index.asp, Index.aspx, Default.htm, Default.asp, Default.aspx.

Pretpostavila sam da mi je taj glavni direktorij "httpdocs" i napravila sam unutar njega u svakom wordpressu file "index.html". Stranica jos ne radi. Niko iz njihove podrske mi ne odgovara na ovo drugo pitanje.

Zna li neko od vas sta trebam uraditi da stranica radi?
Prvi put pravim blog, pa ne znam sve cake.

Hvala unaprijed.
 

Drenova

Iskusan lik
Tu od
22 Lis 2010
Postova
312
@Xema,
Prva mogućnost: kažeš da imaš čak tri instalirana wordpress bloga.
Stoga pretpostavljam da ti je putanja do tih blogova slična sledećoj:

http://sajt .com/wordpress1
http://sajt .com/wordpress2
http://sajt .com/wordpress3

odnosno da si blogove instalirala na poddomenama.
Proveri da ovo nije slučaj sa tobom.

Druga mogućnost: wordpress ima svoj index.php fajl, neophodno je obrisati index.html fajl ili, ako njega nema, jedan od onih koje ti je navela korisnička podrška. Index.php od wordpress-a mora postojati.

U oba slučaja uopšte nema potrebe dodavati novi index fajl (sa bilo kojom ekstenzijom).
 
Na vrh