• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Wordpress ili HTML site

haris13

Novi član
Tu od
12 Lis 2013
Pozdrav
Već neko vrijeme sam na ovom forumu, iako samo pasivno prativ i pokušavam da uhvatim ritam...Sad za sad dobro mi ide kroz nekoliko mjeseci sam naučio mnogo stvari s tim da sam jako malo znao.
Sada sam počeo da razmišljam i pravim plan za jedan sajt koji bi mogao napraviti. Radi se o jednostavnom sajtu bez mnogo dizajna, sve u svemu dosta besplatnog sadržaja i neće biti nešto mnogo fancy..i shvatio sam kako funkcionira pravljenje stranice, naučio neke osnove HTML-a i CSS-a - CodeAcademy i procitao 2 knjige o tome, naravno ne samo pročitao kao roman nego i proučio, da razumijem..neke komplikovane stvari sam i zaobišao da se kasnije vratim ali sve u svemu imam osnove HTML-a i CSS-a.
Sada se pitam da li de ostavim HTML i CSS po strani (s tim da ću ga morati i usavršiti prilikom pravljanja sajta) i započnem ovaj projekat sa WordPress-om jer nema kodiranja i slično, ili da se ipak uhvatim onih knjiga i ispunim rupe koje imam pa napravim sajt kodirajuci od 0.

Teško da jedna osoba može kreirati (u kraćem vremenskom razdoblju) sajt kalibra WP Joomle i sličnih CMS sustava.

Što se tiče HTML-a i CSS-a mislim da su to nulti uvjeti za ulazak u web design/programming svijet, a i ako ćemo realno oni se mogu brzo naučiti. Nakon toga se odlučuješ na neki programski jezik tipa PHP, Java, Ajax, jQuery i sl s pomoću kojeg možeš kreirati nekakvu ozbiljnu web stranicu (dinamičnu). Bitno je naglasiti da je HTML statičan, a ovi ostali prog jezici su dinamični i interaktivni (slanje kontakt formi i sl.) stoga ti je moj savjet da pokreneš stranicu u WP i lagano kreneš s tim, a kasnije ćeš vidjeti (kad složiš cijelu stranicu i sve krene radit) da u biti nije sve u pukom programiranju i adaptaciji templatea nego u X drugih stvari, od marketinga, SEO, SERP, Link buildinga i svašta nešto...

Baš tako, jer je viecina pocela sa nekim bloggerom, pa preko wordpressa pa dalje na vece razine. Samo lagano ....:waving

Zavisi sve od toga kakvi su tvoji ciljevi, i cime bi zeleo da se bavis. Ako hoces da zaradjujes kao web designer onda ti preporucujem da napravis svoju stranicu u html/css, to ce ti biti pravi pokazatelj sta si naucio iz tih knjiga i kurseva.
A ako nemas vremena za to, i neces preterano time da se zanimas, onda napravi sajt u WP-u, skini neku free temu, popakuj pluginove i radi na tom projektu koji imas :)

Moram samo da ispravim nešto što je nibs rekao, jer može biti zbunjujuće početnicima.

PHP i JavaScript su skriptni jezici. Ovo je podgrupa koja doista spada pod programske jezike, ali razlika je prilično bitna ako se planirate ozbiljnije baviti ovim stvarima (eg. computer science). PHP se pretežno koristi za back-end sajta dok je JS popularni izbor za sređivanje frontend-a, ali može biti i korišćen za back-end u sklopu nečega poput Node.js

Ljudi koji naučne HTML i CSS će tipično nastaviti svoje obrazovanje tako što će učiti JavaScript uz neki framework poput Bootstrap, Boilerplate ili Foundation. Ovo je idealni početak ukoliko želiš biti web developer ili dizajner koji ume da pravi front-end.

Sa druge strane jQuery je biblioteka za JavaScript pomoću koje možete odraditi odličan front-end sa već gotovim alatima. AJAX takođe nije nužno programerski jezik, već skup tehnika za napredno manipulisanje HTML, JS i XHTML-om. AJAX je doslovno akronim za Asynchronous JavaScript and XML.

HTML više nije nužno statičan zahvaljujući HTML5 standardu i dodatnim bibliotekama među kojima je izvanredan AngularJS. Uz pomoć IndexDB i localForage danas je moguće praviti kompleksne web aplikacije koji komuniciraju samo sa klijentom.

Ukoliko je tvoj cilj ipak, da praviš svoje sajtove kako bi zarađivao od reklama, affiliate ponuda i sličnog, onda za izradu nekog sajta koji planiraš povremeno ažurirati definitivno preporučujem, kao i nibs, da uzmeš WordPress.

Međutim, pre toga bi bilo veoma dobro da naučiš malo o sledećim stvarima: HTML/CSS (ovo si verovatno solidno savladao), File Transfer protocols i DNS podešavanjima. Uz elementarno znanje o ovim stvarima i neki youtube tutorial bilo ko može konfigurisati hosting, domen i WP za manje od pola sata.

Što se tiče drugih stvari pomenutih u ovoj temi poput SEO-a, na ovom forumu ima i više nego dovoljno resursa.

Ocito nisi sve dobro shatio ako ides sa svojim templatom prvo ga moras kodirati u HTML i ona ga konvenrirati u Wordpress ... Ako trebas kakvu pomoc slobodno se obrati

Hvala vam, prava ste ekipa ! Ne želim se baviti profesionalno web designom (barem ne za sada) nego baš izradom web stranica sa ciljem da zaradim od marketing. Kao što rekoh forum mi se više nego sviđa i nastaviti ću posjećivati !
A Dorex koliko ja znam potrebno je samo naći neki od njihovih templatea i ažurirati ga na stranicu, zar ne ? Pravio sam nekad neki sajt sa free hostingom u wp pa tako sam radio! :)

Tako je imas pun google templata za wordpress i samo ih skines pa instaliras mozes pogledati i na youtubu ako ti nece biti jasno...

Back
Na vrh