• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Wordpress Wordpress editor

novii

Legenda
Tu od
24 Tra 2009
Postova
966
Trenutno dosta ljudi pokušava da se uključi na internet sa ciljem zarade nekog novca putim sajtova. U principu tako to početnici objašnjavaju i pošto su vođeni uglavnom prostom statistikom koja kaže da je jako veliki broj sajtova napravljen sa Wordpress-om odlučuju se da ga i oni koriste. Prvo kažu da će da koriste Wordpress, a potom razmišljaju šta će biti na sajtu. Mada bi im bilo zgodnije da idu obrnutim redosledom.

Da bi mogli da iskoriste ceo sistem do maksimuma, treba da znaju osnove umesto da se odmah zaleću na neke teme i pluginove koji jesu lepe, ali zapravo ne prave one pare već osnovne stvari.

Da bi objasnio najosnovnije predstaviću malo editor koji stiže uz Wordpress. Poznato je da posetioci skeniraju tekst tražeći u njemu njima zanimljive stavke, a sa dobrim formatiranjem teksta ćete te stavke kod sebe istaći i na taj način zadržati posetioce na svom sajtu/blogu duže.

Proširenje mogućnosti editora

1_49792779_meni01.jpg


Za početak će biti dovoljno da kliknete na poslednju ikonicu u redu (Show/Hide Kitchen sink) koja u stvari služi za to da se prikaže drugi red sa ikonicama za uređenje teksta.

Šta znači koja ikonica u editoru

1_174274751_menu2.jpg


 1. bold - podebljana slova
 2. italic - zakošena slova
 3. Strike-through - precrtana slova
 4. Unordered list - nabrajanje sa tačkama
 5. Ordered list - nabrajanje sa brojevima
 6. Blockquote - citiranje teksta
 7. Align Left Align Center Align Right - ikonice za poravnavanje teksta
 8. Insert/edit link - Unlink - ikonice za postavljanje, uređenje ili brisanje linkova
 9. Insert More tag - postavljanje opcije pročitaj više
 10. Distraction Free Writing - opcija za pisanje teksta u fullscrenu
 11. Style - opcija za odabir predefinisanih stilova
 12. Underline - podvučen tekst
 13. Align full - poravnjavanje teksta sa obe ivice polja za tekst
 14. Select text color - podešavanje boje teksta
 15. Paste as Plain Text - kopiranje običnog teksta
 16. Paste from Word - kopiranje teksta iz Word dokumenta
 17. Remove formatting - uklanjanje formatiranja teksta
 18. Insert custom character - ubacivanje specijalnih karaktera u tekst
 19. Outdent/Indent - podešavanje podskupova u nabrajanju
 20. Undo/Redo - opcija za vraćanje jedan korak unazad ili unapred

Na kraju ima poslednja ikonica za pomoć koja pokazuje neke osnovne opcije za pomoć oko korišćenja editora, kao i spisak prečica na tastaturi.Šta ne treba koristiti

Bez mnogo upuštanja u to zašto ću samo nabrojati neke opcije koje ne treba koristiti u Wordpress editoru. To su stavke koje su u ovom uputstvu označene pod brojem 7 Align Left Align Center Align Right - ikonice za poravnavanje teksta , broj 13 - Align full - poravnjavanje teksta sa obe ivice polja za tekst, broj 14 Select text color - podešavanje boje teksta, broj 16 - Paste from Word - kopiranje teksta iz Word dokumenta.

Šta nisam spomenuo

- Proofread/Spell Check je ikonica koja se pokazuje u prvom redu ukoliko vam je uključena opcija da radi provera gramatike prilikom kucanja tekstova.

- Postoji mogućnost za odabir između dva tipa editora i prikazana je iznad gornjeg desnog ugla prozora za pisanje teksta. Dve su opcije, prva Visual koja stoji podešena čim se ulogujemo i za koju je napisano ovo uputstvo, a druga je Text koja nudi jednostavniji način sređivanja teksta. Od ta dva prikaza editora u jednom terenutku može biti uključena samo jedna opcija.

Probajte malo opcije formatiranja, ima dosta opcija i probajte kako će koja opcija prikazati tekst direktno na sajtu/blogu. U osnovi za testiranje svih opcija i kombinacija više opcija za sređivanje teksta vam trebaju dva dana, a u nekom narednom radu će vam poznavanje šta se kako radi uštedeti dosta vremena.
 
Na vrh