• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Visoka posjeta sa nepoznate ključne riječi?

VWolf

Legenda
Tu od
23 Lip 2011
ANXGdHC.png

Kao što vidite zadnjih mjesec dana sam dobio dosta posjete sa nepoznate ključne riječi i zanima me šta je u pitanju? Kakva je to keyword? Što je sakrivena/nepoznata/nedefinisana?

Ovo sam uspeo na google da nadjem

Kod:
What does Keyword (not provided) mean?

Quite simply, it means Google is choosing not to share the key word data with you. The searcher did use a key phrase, obviously, but Google is not providing you with the information.

This  is a result of Google personalising our search experiences based on our behaviour, and this change has been implemented in the interest of protecting the privacy of the searcher.

E sad, nije neko objasnjenje zasto Google nede da podeli to, verovatno postoji neko bolje objasnjenje. Izvini sto sam ti na Engleskom ovo poslao, reko da ti dam brz odgovor da ne cekas :)

I kod mene na svakom sajtu sakrivene ključne riječi, a baš za te riječi dobijam najviše posjeta.

Ne znam tacno od kada, ali cini mi se da ima vec godinu dana od kada je google uveo tu restrikciju za prikaz kljucnih reci,gde ne prikazuje dosta razlicitih fraza, i sve je ubacio pod " not provided" .

Navodno zbog zastite privatnosti korisnika a realno zato da bi oslabio konkurentske keyword i analytics programe i servise Google je prije godinu i nesto poceo skrivati za koju frazu je korisnik dosao na website AKO JE TAJ KORISNIK ULOGIRAN u neki od Google servisa/accounta.

Drugim rjecima, kad ste ulogirani npr. u gmail i onda odete na Google i posjetite neki website tom websiteu u Google Analyticsu ili bilo kojem drugom Analytics programu ce pisati (not provided).

Nazalost, Google stalno promovira i forsira da sto vise korisnika bude ulogirano u njihove servise tako da ce sa vremenom sve manje i manje podataka biti dostupno. Kada su uveli opciju govorili su da to nikad nece biti vise od 10% posjete a ovisno o nichama ali na nekim websiteovima 50% pa cak u nekim nichama i do 70% organske posjete bude sakriveno od strane googlea da se ne vidi za koju frazu je dosla posjeta.

Osim toga, za posjetu putem PPC-a tj. Adwordsa to ne vrijedi. Tako da za placenu posjetu Googleu vidite sve keyworde i za ulogirane korisnike i za one koji nisu ulogirani (toliko o zastiti privatnosti).

Ugl. u SEO zajednici je ovaj potez Googlea bio veoma kritiziran, seomoz ih je dosta kritizirao govoreci kako ovaj potez sigurno ne doprinosi tome da websiteovi nude kvalitetan sadrzaj koji posjetitelji websiteova traze.

Sve u svemu, ne moze se nista poduzet po tom pitanu, postoje metode kako se moze prikupit opcenito nesto vise podataka ali ni jedna od tih metoda zapravo ne zamjenjuje ovaj dio nase posjete koj Google skriva od nas. Jedna od tih metoda jest gledanje keyworda u webmaster toolsima, pracenje landing pageova koji dobijaju posjetu pa "pogadjanje" otprilike za koje fraze je stigla posjeta itd.

Ili možda ako ima još koj free, a dobar program za statistike tj. posjećenost sitea pa i njega instalirati ili samo njega instalirat? Ili ako nema dobar, a da je free, možda ima neki koji se ne plaća puno? Nisam baš tražio, ali možda će u budućnosti biti sve više potrebe za tako nečim.

Raymond kaže:
Ili možda ako ima još koj free, a dobar program za statistike tj. posjećenost sitea pa i njega instalirati ili samo njega instalirat? Ili ako nema dobar, a da je free, možda ima neki koji se ne plaća puno? Nisam baš tražio, ali možda će u budućnosti biti sve više potrebe za tako nečim.

Nije stvar do Google Analyticsa nego do Googlea. Google ne proslijeduje vise taj podatak tako da niti jedan analytics program nema pristup tim podacima.

Zasigurno ce ubuducnosti velike firme sve vise i vise koristit premium alate. Vec sada Google Analytics premium ima neki paket od samo $150 000 godišnje za firme.

A znači o tome se radi... to mi nije palo na pamet. To nije dobro.

dbomestar kaže:
Nije stvar do Google Analyticsa nego do Googlea. Google ne proslijeduje vise taj podatak tako da niti jedan analytics program nema pristup tim podacima.

Točno tako. Statcounter je jedan sličan alat, za svaku je preporuku, ali i on također skriva takve keyworde, i definira ih ovako: (Encrypted Search)
:fever

Zar ta pretraga dolazi samo iz google, gde su ostali search engines, mozda oni otkriju nesto - meni izgleda moguce ovako, mozda gresim.
Ja koristim Piwik i super mi je.

Točno tako. Statcounter je jedan sličan alat, za svaku je preporuku, ali i on također skriva takve keyworde, i definira ih ovako: (Encrypted Search)

Lepo ti je covek objasnio da nijedan alat ne skriva nista, vec ne moze da ti pokaze jer im google ne daje mogucnost, tako da kada google njima posalje signal "not provided" za neku kljucnu rec , oni tebi prikazu :Encrypted Search .

To vazi i za piwik,a sto se tice kolicine pretrage, google pokriva u evropi bar 90% trzista(ako izuzmemo Rusiju i Yandex), a na balkanu jos i vise, tako da ostali pretrazivaci nisu relevantni .

freemind kaže:

Lepo ti je covek objasnio da nijedan alat ne skriva nista, vec ne moze da ti pokaze jer im google ne daje mogucnost, tako da kada google njima posalje signal "not provided" za neku kljucnu rec , oni tebi prikazu :Encrypted Search .

To vazi i za piwik,a sto se tice kolicine pretrage, google pokriva u evropi bar 90% trzista(ako izuzmemo Rusiju i Yandex), a na balkanu jos i vise, tako da ostali pretrazivaci nisu relevantni .

Meni jasno za Piwik da ne moze da dobije info ako google ne da, i nisu ostasi pretrazivaci relevantni ali ako se u njima neki keyword pojavljuje jedan dva meseca malo cesce mozda i daju neki hint, ok nista bas ozbiljno sa tim.

Cak i da imas vise posete preko binga, i da imas sve podatke u vezi kljucnih reci, to ne znaci da ce to vaziti i za google, posto imaju razlicit algoritam, sto znaci metrika za bing, vazi ti samo za bing, ne mozes je iskoristiti za google .

Back
Na vrh