• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Strukturalni propusti na web stranicama

adikcija

Iskusan lik
Tu od
23 Lip 2013
Postova
305
Analzirali smo tisuće hrvatskih web stranica, a u ovome članku donosimo pregled najvećih strukturalnih pogrešaka. Ujedno donosimo i statistiku tehničke ispravnosti.

članak je kopiran sa Adikcijinog sajta, a boldani su malo stručnije napomene

O tome što smo i kako analizirali bilo je riječ u uvodnome članku o hrvatskom web prostoru. Ukratko, analizirali smo više tisuća web stranica i u ovom članku ih neću segmentirati. Opisat ću najznačajnije strukturalne propuste, ali prije toga - validacija.

VALIDACIJA HTML-A I CSS-A
25% hrvatskih web sajtova prolazi W3C CSS 3.0 validaciju. HTML validaciju prolazi samo 5% sajtova. 35% ih ima greške koje ne utječu na pozicioniranje ili korisnički doživljaj. 45% ima ozbiljne probleme, a 15% ima nešto što ne bih zvao HTML.

primjerice, najčešći tip greške je da URL u linku nije eskejpan, to NE utječe na poziciju na tražilicama, s druge strane nedostatak alt atributa za slike (vjerojatno) ima negativan utjecaj, dva <title> taga sigurno imaju.

STRUKTURALNI PROPUSTI
Na svakom promatranom sajtu smo analizirali namanje tri relevantne stranice. Za testove pojedinačne stranice dovojno je da jedna od njih nije prošla test da smo smatrali da je i sajt pao test. Redoslijed grešaka je prema ozbiljnosti, od najozbiljnijih prema manje ozbiljnim.

ISTI NASLOV RAZLIČITIH STRANICA
Naslov stranice <title> se mora razlikovati od stranice do stranice. Radi se o naslovu stranice, ne sajta. 15,2% stranica ne ispunjava ovo pravilo.
dakle <title> se mora razlikovati, ako se ne razlikuje, Google će kod indeksiranja pokušati uzeti <h1>, a ako je i tu problem, nakon toga će početi improvizirati

VIŠE NASLOVA U ZAGLAVLJU
Na stranici može biti samo jedna oznaka naslova <title>. 2.3% stranica ima više od jedne naslovne oznake.

NEMA NASLOVA PRVE RAZINE
Naslov prve razine <h1> je obavezan. Mora biti najmanje jedan (a najviše dva). Na čak 57.4% webova, na barem jednoj stranici, nema ni jedne naslovne oznake prve razine.
ovo s dva je duga priča, ali ako su dva, onda je jedan zaziv sajta i ne treba se mijenjati, a drugi je naziv stranice i taj se mora mijenjati

PREVIŠE NASLOVNIH OZNAKA PRVE RAZINE
Na stranici treba biti najviše dvije oznake prve razine <h1>, a ako se koriste dvije, onda se jedna (ime sajta) mora ponavljati na svim stranicama. 15,5% stranica ne ispunjava ovo pravilo.

NEMA TEKSTOVA U NASLOVNIM OZNAKAMA
Naslovi <h1> - <h6> moraju sadržavati tekst. Na 19.0% sajtova se, barem ponekad, unutar ove oznake ne nalazi tekst, ponekad je prazna, ali uglavnom je slika.
ovo je dosta važno jer se gubi struktura i Googleu nije jasno koja je (pod) tema određenog teksta i ima utjecaj ne samo na tu stranicu, nego na sve stranice sa srodni temama

NEDOSLIJEDNI NASLOVI
Naslovne oznake <h1> - <h6> se moraju koristiti na način da oslikavaju strukturu stranice. Prva oznaka mora biti <h1>, ispod nje mogu biti <h2>, a ispod njih <h3> itd. Ne može <h3> biti odmah ispod <h1>. 63,2% stranica ne poštuje ovo pravilo.
to je kao u Wordu, ako napišeš dobar tekst i samo dodaš TOC, on mora odmah dobro izgledati, tako je i ovdje, ako stranicu provučeš kroz alat za prikaz strukture, on mora dobro izgledati.(kao sadržaj knjige)

ZAKLJUČAK
Premda većina navedenih propusta ne mora biti vidljiva korisnicima, svi oni imaju značajan negativan utjecaj na pozicioniranje na tražlicama. Samo 43.7% stranica nema brojne strukturalne probleme, a među njima za samo 8.2% (ukupnog broja) možemo reći da nemaju ni jedan ozbiljniji strukturalni problem. Preostalih 56.3% su ... u banani.
 
Super tekst i analiza. Posto se spremam na more, imao sam prilike vidjeti "web stranice" nekih iznajmljivaca apartmana. To je ko putovanje u proslost web-a. Rekao bih da je vecina napravila web stranice dok je to bio hype, negdje 90-tih, i od onda stoje tako. Horror za posjetitelje, tragikomicno u mojim ocima. Stvarno ne razumijem kada netko naplacuje 80 eura za jedno nocenje da si ne moze (ili naravno, ne zeli) priustiti jednu dobru web stranicu.
 
naplacuje 80 eura za jedno nocenje da si ne moze (ili naravno, ne zeli) priustiti jednu dobru web stranicu

Ne mora da znaci ni jedno ni drugo, to su ljudi koji sigurno rade taj posao vec 30-40 godina, imaju uhodane kanale sa agencijama, i jednostavno ne znaju moc interneta .Znaci nisu informisani, i misle da i to sto su stavili da je ok .

Inace analiza postavljaca teme, moze da bude i dobar poslovni potez, posto ce sigurno neke firme i sajtovi zeleti da promene propuste, i mozda bas pitati za uslugu i savet autora istog istrazivanja .
 
Igor Tomić kaže:
Cool, čime ste ih testirali kad je tako brzo završeno?

Isprogramirao sam test, zapravo je inicijalno počelo kao alat da brzo mogu analizirati neke stvari i dati ponudu za izradu/doradu/SEO itd. Za neke stvari koristim eksterne servise, W3C, Google, Moz API.

Recimo brzinu radimo tako da mjerimo vrijeme potrebno za download osnovnog HTML-a i za izradu screnshota (što znači da se sve učita), kao i Google Speed Insights API.

Dio prikupljenih podataka se može pretvoriti u univerzalne tekstove, i sada je to "besplatna" SEO analiza. Tu i tamo potrebno rezultate malo tweakati, ali u 90% slučajeva je OK, a i svaki puta kada nije malo poboljšam algoritam.

Za ovaj test sam napravio "kontrolu" da vrati u kojoj je mjeri test uspješan, gotovo 40% analiza je bilo ispod praga. Ali to su sajtovi koji su ili flash ili jedna stranica ili AJAX ili tako nešto. No time je ujedno korigirano ono što je potrebno tweakati.

Uglavnom, oko 30s po analizi, 40 ako ima i SEO dio, dođe na 2500 dnevno, tri dana.

Puno je duže trajala izrada liste sajtova.
 
freemind kaže:
Inace analiza postavljaca teme, moze da bude i dobar poslovni potez, posto ce sigurno neke firme i sajtovi zeleti da promene propuste, i mozda bas pitati za uslugu i savet autora istog istrazivanja .

Od prvih 5 upita, bilo je jedno od jačih osiguranja, jedna multinacionalka, jedan legendarni hotel na Jadranu, jedna od vodećih brokerskih kuća i jedna meni nepoznata firma.

Uglavnom su analize koje su zatražene za webove koji su debelo iznad prosjeka. To samo pokazuje da oni kojima je stalo svaka dodatna informacija zanima, a oni kojima nije stalo, imaju web kakaov zaslužuju.
 
Ovo je dobar primer i za ostale, kada imate viska vremena, uzmite sajtove i pravite review za oblast kojom se bavite, ako radite video produkciju, analizirajte video sadrzaj odnosno, trazite welcome video opciju, ako radite SEO, imate i veci izbor, odnosno svaki sajt je u ponudi, ili dizajn ili logo. Ozbiljni sajtovi ce sigurno videti vas post jer ce gledati odakle su dobili backlink i zasto .
 
Back
Na vrh