O Bože, progutao mi forum cijeli post..uff
Uglavnom, napisala sam kako mi skladiste u principu nije potrebno jer robu mogu drzati u kutijama ispod kreveta ili u drugoj sobi u stanu. Glupo mi je raditi dodatan trosak sa iznajmljivanjem prostora za nesto za sto mi je dovoljno 2 kvadrata. Opet, zakon je takav kakav je.. nazalost. znam da je potrebno da u građevinskoj dozvoli piše da je prostor poslovne namjene. Meni je potreban samo papir kao dokaz da ja tamo skladistim robu, iako je tamo ne bih skladistila jer mi roba svaki dan mora biti blizu i dostupna.
Pitala sam čak da li robu mogu drzati u garazi, supi ili nesto ali ni to se ne moze.
Što se tice fiskalne blagajne, raspitala sam se i rečeno mi je da fiskalni obveznici nisu oni koji prodaju robu/usluge putem pošte te oni koji ne koriste karticno i virmansko placanje. S obzirom da bi se meni cijeli posao sveo na slanje robe poštom te placanje na racun, ne spadam medu fiskalne obveznike. Tako mi je bar rečeno...
E sad, imam jos neka pitanja pa se nadam da ce netko iskusan znati pomoci
"Proizvode" bih narucivala izvana i uvozila te ih ovdje prodavala. Znam da ih moram naručivati na obrt i da zbog toga moram placati carinu i PDV no, da li postoji nacin da se izbjegne spedicija? Naime, ja ne bih odjednom uvozila robu vrijednosti 1000$ i vise. Narucivala bih tipa svaka 2-3 mj robu u vrijednosti 200-300$. Bili bi to manji paketi jer se radi o sitnijim stvarima.
Malo sam izrađivala financijski plan i ne bi bio toliki problem platiti carinu i PDV ali lihvari od speditera ce me opljackati toliko da cu propast
Na carini mi naravno ne zele dati odgovore jer im se ocito neda i nisu bas poznati po svojoj ljubaznosti, a ne znam kog drugog to pitati. Bila sam toliko ocajna pa pitala ove u uredu za gospodarstvo i obrtnicku komoru ali naravno da ne znaju
Prodavač robe mi ne bi slao proizvode putem dhl-a, fedexa i slicnih kurriskih sluzbi vec putem swiss post, hong kong post i slicno. Čula sam da se nekako moze srediti da paket preuzme HP pa onda nema spedicije ili ima ali su troskovi daleko nizi. Koliko je to tocno? Kako to izvesti? Kako izbjeci špediciju? Pretpostavljam da ne mogu naruciti proizvode na sebe ili nekog drugog na nacin da produ carinu bez carinjenja, PDVa i špedicije iz razloga sto su mali paketi. I to mi je jasno ali pokusavam smanjiti troskove sveg ovog jer ne zelim da me troskovi sveg tog ispadnu skuplji nego sama roba koju sam narucila.
Molim savjet kako i sto ciniti? Postoje li neke cake? Nova sam u tome ali s obzirom da sam vec godinama nezaposlena, ovo mi je jedini nacin da nesto ucinim i pokrenem se.
Zahvaljujem svima kojima ce se dati odgovoriti i podijeliti samnom pokoju informaciju