• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SEO - Link Building Direktorijima

Mozes i vise od 10 dnevno jer velik broj free direktorija kad ne platis "premium" provjeru stavi da ce te provjeriti za 3-4-6 ili vise mjeseci. Tako da ti se od direktorija najvjerojatnije sajt i dalje nece pomaknut bar ne neko vrijeme.

Dobra stvar je sto sad za 20-30 dolara mozes naci ekipu koja ce ti (valjda) rucno prijaviti na 2000 direktorija. Problem je sto kad ti netko prijavljuje platis i zaboravis ALI obicno je losija kvaliteta prijave, naime kod direktorija je jako vazno da izaberes TOCNU kategoriju. Ja znam kad sam rucno prijavljivao sajtove sam, provjeravao sam svaki sajt detaljno i trazio najbolju kategoriju tada sam imao puno veci % uspjesnih prijava nego kad narucio prijave od drugih ili kad sam koristio automatske programe.

Ako vec radis direktorije bilo bi dobro da proucis malo Google query-e za pretragu niche direktorija, blog direktorija itd. jer su npr. niche direktoriji obicno kvalitetniji od klasicnih "free for all" web direktorija.

Pa ovo se radi o nekoj listi od oko 200 direktorijuma i 90% upisa automatski se objavljuje na sajtu. Uglavnom direktorijumi nisu nekog preteranog kvaliteta, znaci od neki PR0-PR3, mada najvise su PR1 i PR2. Sad od njih verovatno i nece biti neka preterana vajda, ali s obzirom da se linkovi direkno objavljuju mislim da nece biti lose da gurnem i neku frazu koja nije vezena za ime sajta. Uglavnom to mi je vazno da znam da ne preteram sa spamanjem pa da opet nebi napravi kontra efekat. Hvala na pomoci.

Ok. Videcu sad koji dan malo da oladim sa ovim direktorijuma, pa u smisljanje neke ozbiljnije strategija :) Do sada sam uglavnom isao strategiju komentarisanjem blogova i pravljenjem forum profila, madjutim kako od toga nema puno vajda, mozda cu se baciti malo vise na artikl direktorijume. Medjutim sve vise mi je jasno da treba kombinovati sve metode. Lepo si ti rekao u onom jednom posto da je ok po pet linkova dnevno na svakom od ovih vrsta sajtova, a ja hocu blogove, e tako mi i treba :) A valja ce se oporaviti... Sad ovi bookmars sajtovi mi nisu bas najjasniji, kakva je uopste vajda od njih i da li uopste ima ikakve vajde. Na njima je lako ostaviti tonu linkova, samo kakva vajda od toga. Mozda ne bi bilo lose izabrati desetak bookmars sajtova, natrpati svoje linkove, pa onda uraditi link buidig tih bookmars stranica. Polako, vicu sta cu i kako dalje, mada uglavnom moracu da smislim neku ozbiljniju strategiju :)

Ma nije stvar da te metode ne valjaju nego je stvar da moras imat kvalitetne resurse. Koju god metodu radis moras ju DOBRO izucit i moras postat stvarno dobar u tome. Znaci blog komentiranje ako ces samo uzet i komentirat okolo je beskorisno jer veliki postotak linkova nece imat efekta. Ali ako komentiras na dofollow blogove onda ce svaki tvoj odobreni komentar donositi "link juice" i utjecat na ranking, vec tim izborom si eliminirao vecinu losih sajtova. No, svejedno ih ostaje puno koji ti nece odobrit komentar. U tom slucaju trebas trazit Auto Approve blogove koji ne moderiraju tj. ne trebaju odobrenje za objavljivanje komentara i da su dofollow tj. da nisu no follow. E sad kako doci do takvih blogova to je sad kompleksna prica. Postoje liste za kupiti, postoje nacini da se same naprave ali to nije bas tako lako. Kad imas tako jedan kvalitetan resurs onda se mozes bacit u blog komentiranje.

Al naravno i tada ce to biti samo jedna od metoda koja sama nece donijet odlicne rezultate. Onda pocnes kombinirati malo forum komentiranje (link u potpisu) i malo gradnju profila na forumima (link u profilu) isto naravno na dofollow forumima tj. na forumima koji nemaju nofollow atribut na linkovima.

Ista stvar je i article direktorijima. Ako rokas samo na top 20 article direktorija ili ako rokas na nofollow direktorije ili ako budes objavljivao jedan te isti kopirani text na svim direktorijima onda normalno da ce metoda biti bez rezultata. Ali ako objavis na 400 dofollow article direktorija na svaki originalni ili par spinnanih textova rasporedis po njima onda ce ti normalno biti nekog efekta.

Nije stvar dal su metode dobre ili lose, dali znas za njih vec je poanta da moras biti DOBAR u svakoj metodi i onda ces moci postizat odlicne rezultate. Poradite na proucavanju metoda i izradi kvalitetnih resursa. Ja sam vec godinama u ovom poslu i svejedno svaki dan pola mog radnog vremena provedem u nalazenju jos kvalitetnih resursa, kako bolje odradit ovu metodu, kako povecat kvalitetu i efikasnost postojecih metoda, kako prosiriti broj metoda koje koristim itd.

Da, to je to. Poenta u celoj prici su samo jaki resursi i ispravno kombinovanje. Recimo na jednom mome sajtu sam poceo link building kampanju pre mesec dana, a danas samo u roku od mesec dana imam duplo vise poseta sa pretrazivaca. Recimo za taj sajt sam dnevno pravi svega par linkova. Dok za ovaj jedan drugi sam isao malo agresivnije i tu je doslo do pada. Sad verovatno ce se oporaviti i mozda ce cak i taj rad doneti rezultate, samo verovatno treba malo vremena. Uglavnom kapiram polako kako disu pretrazivaci, a jedan od znakove predstavljau mi i adsence oglasi. Recimo ono sto sam primeti, kad jedan dan odradim agresivno kampanju na jednu stranicu sajta, tada jednostavno prestanu da se prikazuju adsence oglasi, dok sutradan se opet pojave. Eto i to je jedan od znakova kada se pretera :) Uglavnom samo kombinovanje svih resursa je preva stvar.

Krenula je nova godina, idemo u novi ciklus, nadamo se boljim rezultatima i vise uspeha :)

Hvala na savetima jos jednom, mislim sta bi mi bez tebe na ovom forumu :)

Ma ignoriraj. Nije da su direktoriji losi ali kad tako nude obicno je to junk.

Mishas kaže:
Kada ti neki direktorijum, nakon prijave, putem mejla ponudi nesto ovako ::

100 PR4+ Directory Submissions USD $5
200 PR4 - PR0 Directory Submissions USD $10
300 PR4 - PR0 Directory Submissions USD $15
400 PR4 - PR0 Directory Submissions USD $20
500 PR4 - PR0 Directory Submissions USD $30
1000 PR4 - PR0 Directory Submissions USD $45

Koliko to ima smisla? Da li ovo stvarno vredi?

a da li smemo npr. za novi sajt (star 10-ak dana) da koristimo xrumer blast i tako te pakete koji nude po 100k backlinkova, ili to sve moramo postepeno raditi

maloni1991 kaže:
a da li smemo npr. za novi sajt (star 10-ak dana) da koristimo xrumer blast i tako te pakete koji nude po 100k backlinkova, ili to sve moramo postepeno raditi

Mislim da ti jos ne bi valjalo. Sacekaj da prodje neko vreme. Sajt ti je mnogo mlad...

Xrummer nema nikakve veze sa direktorijima a ovo je tema o Link Buildingu Direktorijima tako da pazi di postavljas pitanja.

Ne nije dobro opalit blast od 100 000 linkova ni na stari sajt a kamoli na novi. Ali to sam napisao bar najmanje 100 puta na ovom forumu od 2008-e tako da ono procitaj koji text o SEO-u sto smo pisali pa ce ti sve biti jasno. Ako ces rokat ovako na slijepo kad tad ces negdje pogrijesit zato zapni malo prouci te stvari koje mislis koristit. Xrummer blastovi tj. profil linkovi nisu losa stvar ako ih se koristi pravilno.

maloni1991 kaže:

maloni1991 kaže:

Ma sve rucno i postepeno...ja sam poceo sa linkbuildingom vec 5-6.og dana od otvaranja domena, i sve ide sjajno...ne treba puno da se brines oko toga ako radis rucno...nikakve skripte i ostale gluposti sa nekvalitetnim i no follow backlinkovima... Mozda samo u pocetku odradis prvu stranu na FreeSiteScripts i to je sve...ostalo rucno, mnogo je kvalitetnije i prirodnije ;)

dbomestar kaže:
Xrummer nema nikakve veze sa direktorijima a ovo je tema o Link Buildingu Direktorijima tako da pazi di postavljas pitanja.

Ne nije dobro opalit blast od 100 000 linkova ni na stari sajt a kamoli na novi. Ali to sam napisao bar najmanje 100 puta na ovom forumu od 2008-e tako da ono procitaj koji text o SEO-u sto smo pisali pa ce ti sve biti jasno. Ako ces rokat ovako na slijepo kad tad ces negdje pogrijesit zato zapni malo prouci te stvari koje mislis koristit. Xrummer blastovi tj. profil linkovi nisu losa stvar ako ih se koristi pravilno.

maloni1991 kaže:

ma znam, nego sam mislio da to rade preko xrumera

tipa ovo
*
1000 PR0-PR9 Directory Submissions - 30$.
* 1200 PR0-PR9 Directory Submissions – 36$.
* 1500 PR0-PR9 Directory Submissions - 45$
* 2000 PR0-PR9 Directory Submissions - 60$
* 2500 PR0-PR9 Directory Submissions - 75$
* 3000 PR0-PR9 Directory Submissions - 90$

pa zato pitam posto vidim da narod masovno kupuje ovo

Evo još jedne liste i razvrstani su po kategorijama
1. Priority Directories (Indicated by PD)
2. Reciprocal link required
3. Added content requirements
4. Add Rating HTML To Blog
5. DoFollow Directories (Indicated by DF)

dbomestar kaže:
...
Preskacite direktorije koji su presli u placene i izbjegavajte direktorije koji traze backlink. U tolikom moru direktorija nema smisla placat i postavljati link prema tim stranicama.
...

Davno je to Meštar pisao, zanima me jel ima neke promjene u vezi s plaćenim direktorijima?
Da li ovo quotano znači da plaćene direktorije treba izbjegavati čisto zato da ne bacamo novce, ili ima veze s googlovom politikom?

Čitao sam jedan nešto stariji članak gdje čovjek tvrdi da je zapravo jako nezdravo stavljati linkove na direktorije koji naplaćuju, drugim riječima - ako plaćaš za link znači da pokušavaš varati G. i on će penalizirati i te sajtove a i tebe.
S obzirom da neki od tih plaćenih direktorija i dalje imaju visok PR, a i iz svega ovog gore navedenog, ne bih baš rekao da je to točno, ali ipak...

Konkretno, trenutno sam u situaciji da mi čovjek koji radi SEO za neke klijente nudi besplatno dosta linkova s PR1-3 direktorija koji inače naplaćuju 4-10$, u razmjenu za istu količinu linkova s mog PR0 bloga.
Ne radi se o reciprocitetnim linkovima, nego A linka B, C linka D (A i D su moji, B je njegov klijent, C je plaćeni dir.)

To mi se čini dosta povoljna razmjena, ali zanima me šta vi majstori mislite, da li linkovi s plaćenih direktorija išta koriste, ili mogu naštetiti?

Hvala unaprijed.

Odlican prvi post, samo koliko je sigurno koristit te alate za prijave u tražilice? Google voli prirodan link building.

azeee kaže:
Odlican prvi post, samo koliko je sigurno koristit te alate za prijave u tražilice? Google voli prirodan link building.

Kakve trazilice?! Ovde se prica o LB-u uz pomoc direktorijuma :busted

Black Dragon kaže:
azeee kaže:

Kakve trazilice?! Ovde se prica o LB-u uz pomoc direktorijuma :busted

Krivo sam napisao, mislio sam na direktorije, a misli mi u trazilicama :)

Aha, ok.

Question was:
"samo koliko je sigurno koristit te alate za prijave u tražilice? Google voli prirodan link building."

Pa relativno ih je sigurno koristiti. To je zbog toga sto ti npr. prijavis svoj sajt u 50 dirova, e sad, Google nece odmah sve da ih indexira vec ce postepeno nailaziti na te linkove - a to ce izgledati kolko-tolko prirodno.

Donacije-lista direktorija

Db je u jednoj prilici objavio rezultate ankete koji su prikazivali način gradnje linkova.
Donacije i slično je bilo na zadnjem mjestu.
Na ovoj adresi se nalazi poveći spisak direktorija s mogućnošću donacije..pa tko ima nek izvoli :to_clue

Back
Na vrh