• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Polemisanje

0tr0v

Član
Tu od
28 Sij 2013
Odma' da se razjasnimo, nisam nikakav hejter, volim ovaj forum, posjećujem ga svakodnevno.
Mnogo stvari sam naučio čitajući objave na ovom forumu.

Da ne pametujem i da ne duljim, smatram da je veliki problem ovog foruma bespotrebno polemisanje u postovima. Čovjek se registruje, otvori novi post, postavi pitanje, i dobije 25 odgovora, promjeni se tema, posvađaju se ljudi, takmiče se članovi ko će ispasti pametniji tj. iskusniji, zatim neki članovi "spuštaju" tim početnicima, itd. itd.

Svaki post tj. reply na post koji je napravio dBomestar od nas uvijek ima najviše "pluseva". Zašto? Zato što čovjek odgovori na svako postavljeno pitanje jasno i gotova priča. Još par članova (kao npr. vandanic) to rade ispravno.

Gledao sam primjere gdje jedan član predlaže jednu stvar, drugi član govori kako je ta metoda bezveze, kako on zna šta je najbolje itd. i onda krene lavina postova koja veze nema sa temom. Zašto? Pa mogu ja napraviti 500 postova, biti u "expert cash money maker" grupi a nemam prebijene, primjer. Ili je to ona priča "ja sam uvijek u pravu" ?

Naravno ja ne pričam generalno o forumu, zato se i zove forum jer treba da se iznose različita mišljenja, ne osporavam to, ali postoje djelovi foruma gdje treba voditi takve razgovore, ili otvoriti thread npr. "Hostgator vs Bluehost", pa ćemo tu da iznosimo svoja iskustva. Čovjek napravi thread, postavi pitanje i dobije odgovor "mani se ti toga", pa ko vama daje za pravo da bilo kome govorite takve stvari? Ja sam pokvario računar kad sam prvi put sjeo za njega, trebao mi je neko reći mani se ti toga i sad bi vjerovatno u CG nosio cement na deseti sprat...

Ja ne želim da uvrijedim nikoga, ali pojedinci kad se raspišu dođemo sa teme "Primanje čeka" na temu "Dodik je lopov"...

Sugerišem članovima da se suzdržavaju od prepiranja, da postupaju korektno prema novim članovima. Ja vjerujem da nekad nešto napišete i dobronamjerno ali nije ovo savjetovalište, pitao si i dobio odgovor, sretno. Sa tehničke strane jedino što mi pada na pamet je "Solved" solucija kao na stranim forumima.

Ovo je samo moje mišljenje, volim ovu zajednicu i ne bih volio da i ja sad pokrenem neku lavinu postova i neke rasprave. Napisao sam ovo jer sam nekim ljudima rekao "pitaj na internet zaradi" pa posle dobio "gdje me ono posla, jos mi rekose i da se manem ovoga"...

Damien

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2011
Pošto sam se već pre dan-dva oglasio sa sličnim komentarom na temi koja i nije bila baš primerena za takvu diskusiju, iskoristiću i ovu da obrazložim svoj stav.

Kao prvo: veoma cenim entuzijazam koji korisnici ovog foruma pokazuju, zaista ima pregršt korisnih informacija koje itekako mogu koristiti kako početnicima tako i iskusnijim članovima. Meni lično je dosta pomogao.
Medjutim, apsolutno je nemoguće oceniti nekoga na osnovu jednog pitanja i apsolutno besmisleno odmah mu nabiti na nos gomilu kritika na račun profesionalnosti, ozbiljnosti, pristojnosti i td., što se ovde, nažalost, polako pretvara u rutinu.

Jasno je da usmeravanje korisnika na pravilno razmišljanje u krajnjoj liniji može samo koristiti onome kome je ta kritika upućena, ali za sve postoji mesto i vreme.
Zamislite da vas neki prolaznik u žurbi pita da li znate koliko je sati, a vi ospete po njemu kako je neozbiljan što vam postavlja takvo pitanje, kako je neorganizovan jer je vreme novac a on nema predstavu ni koliko je sati, kako nikad neće uspeti u životu s takvim stavom, itd itd... Potrošite gomilu energije i ko zna koliko vremena za nešto za šta je u startu trebalo 2 sekunde, pod uslovom da ste uopšte odlučili da odgovorite. Mogli ste pogledati na sat i odgovoriti mu, ili reći : "ne znam", a mogli ste se i jednostavno napraviti gluvi i produžiti dalje. Da bude još gore - uopšte niste ni bili upoznati s njegovim motivima za postavljanje pitanja.

Jednostavno, kad odgovarate na pitanja početnika ne možete gledati stvari kroz prizmu nekog ko odlično poznaje materiju, barata terminologijom, ko zna tačno gde i šta treba da traži - u suprotnom on ne bi bio početnik. Ako niste u mogućnosti da mu pomognete, zbog nedostatka volje, vremena ili iz nekog desetog razloga - stvarno ne vidim u čemu je poenta takvog etiketiranja i diskvalifikovanja.

Neki kažu da se to radi s namerom da bi novi članovi razvili odgovarajući "mindset". Voleo bih da verujem da je to zaista tako, ali posmatrajući ton u kom su ti odgovori napisani - mislim da to, nažalost, i nije baš sasvim istina.
Neću ići toliko daleko da tvrdim da je u pitanju sujeta i pumpanje ega, ali ta ideja mi se sama po sebi nameće, jer zaista mi nije jasno na koji način se omalovažavanjem nekoga njemu u stvari pomaže ? Svakako, ostavljam prostor da me neko ispravi i pokaže da nisam u pravu.
Uz to i sama pretraga postaje daleko komplikovanija. Kako neko uopšte može pretragom foruma da pronadje informaciju koju traži, kao što mu se s pravom sugeriše, kad iz teme u temu umesto konkretnog odgovora pročita: Neozbiljan si - imaš search opciju, neodgovoran si - imaš google, lenj si - listaj forum, itd itd.

Eto, da ne mračim više, i dalje mislim da je ovaj forum više nego dobar, ( mada nisam 100% siguran da ću nastaviti da ga preporučujem početnicima ;) ) , ali suština je uvek od dobrog praviti još bolje.
Ili bi bar tako trebalo da bude.

Ajd' , živi bili, pa da lepo i veselo dočekamo NG.
Cheers! :drinking

JelenaM

Moćan
Tu od
11 Velj 2012
Uf, s jedne strane ste u pravu, s druge... skoro mi je upalo u oči koliko tema ostane na tome da početnik postavi pitanje na koje niko ne odgovori. Stavim se u kožu tih ljudi - čak i "mani se ćorava posla" je bolji odgovor nego ništa.

Jedino što mi pada na pamet kao rešenje je da se napravi jedan veliki tekst kao uputstvo početnicima kako da postave pitanje na forumu i da se taj tekst stavi u crveno, kao dopuna onom "obaveznom". Ja makar nisam videla da neko ko dobro obrazloži ono što mu treba (ili makar pokuša) ostane bez koliko-toliko konkretnog odgovora.

@Damien - a propos teme koju pominješ, pošto sam je ja na neki način pokrenula, imam potrebu da objasnim svoje... hm... ponašanje

Novi član u pitanju je desetak dana pre onog thread-a bio banovan zbog spamovanja PM-ovima (i mene, zato sam primetila). Par dana kasnije ostavio spamerski komentar na mom blogu (povezala po linku), poslala mu mejl da mu - sa najfinijim mogućim tonom - objasnim kako se zove to što radi, da ne treba tako da radi zbog toga i toga, imali smo kratku prepisku u kojoj sam mu preporučila kvalitetan forum marketing kao način da pridobije ciljane posetioce (na koji nisam dobila odgovor). Okej.

Par dana kasnije dolazim na forum i vidim ga pod novim nickom, kao muva bez glave komentariše u nekoliko tema a ja opet dobijam PM od njega, i to sa pitanjem gde može da vidi moj blog (na kojem je bio, na osnovu kojeg smo imali prepisku a koji mi u tom trenutku stoji u potpisu sa sve description-om). Mislim, šta bi ti pomislio nego da te neko pravi majmunom?

Međutim, pošto sam iz prepiske uklavirila da se čovek prosto ne snalazi a da će onolikom komentarisanjem opet navući ban a da neće ni ukapirati zbog čega (jer nije samo meni upalo u oči - znaš i sam kad klikneš na nove postove i vidiš deset komentara od jednog čoveka kako to izgleda), napisala sam ono što sam napisala. Javno, jer sam iz dotadašnje prepiske shvatila da nema baš dobar odnos prema PM-ovima, a ovako su i svi članovi koji su iz te gomile komentarisanih tema mogli da pomisle da je spamer - mogli da vide da je realan čovek sa realnim problemom.

I namerno sam ubacila i deo o pristojnom obraćanju javno. Sad nisam sigurna da bih to opet uradila, ali tad se tako desilo, hbga. Prosto nisam imala želju da se ponovo razvlačim preko PM-ova. Znam da ljudi koji ne provode mnogo vremena u virtuelnom svetu nemaju baš odnos prema njemu (freemind je to negde dobro objasnio), ali hbga, u tom momentu nisam znala gde mi je glava od posla, došla na forum da petominutno iskuliram, ponovo nailazim na istog lika čije me ponašanje istovremeno užasno nervira a i kapiram ga...

Ispovest lol ;) Što se mene tiče prilično sam sigurna da to neću ponovo uraditi, držim jezik za zubima i puštam svakom svoje.

Nevezano za to, meni na forumu neki put nedostaje malo opuštenosti... ali izgleda da to samo meni nedostaje pa se i od toga ubuduće uzdržavam.

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Ne volim donosit nepromisljene odluke preko noci tako da ni ovaj put necu nista odradjivat ali svakako u 2014-oj bi trebali malo definirat pravila tj. pozeljnu praksu ponasanja na forumu.

Gore crvenim imamo obavjest za nove clanove, ali svakako bi to trebalo doradit i osvijezit jer je to bilo pisano za neka druga vremena. A uostalom, i danas smo iskusniji svi oko mnogih stvari pa se neke stvari mogu bolje objasnit. Npr. ja inzistiram na detaljnim i konkretnim postovima sa dosta korisnih informacija a ne "one linere" ali opet ne stignem stalno pratit situaciju a isto tako vidim da fale upute pocetnicima kako da najkvalitetnije zatraze pomoc kako bi motivirali iskusnije clanove da odgovore.

Gledam po sebi, al doslovno, 90% najnovijih tema me iskreno ne zanimaju. Imam svoju sferu stvari koje me zanimaju i jednostavno takve rasprave pratim najvise. Vjerujem da je kod svakoga tako nesto. Kada unutar tih 10% tema koje me zanimaju vidim neku temu onda ju otvaram, ako je pitanje postavljeno konkretno onda sam motiviran da odgovorim. Recimo da na 1% od ukupnih tema imam motivaciju odgovorit. Ja nisam stroj, vremena imam vrlo malo i moram proritizirat. Tako da obicno odgovaram na postove gdje:

a) sam motiviran da to malo vremena ulozim na konkretan odgovor
b) imam znanja i kompetencije da dam odgovor.

Ova b) je jako bitan. Mene cesto ljudi pitaju sve i svasta a ja jednostavno nisam "jack of all trades". Znam ono cime se bavim kroz dnevne stvari i tu pisem savjete kad mogu, ostale stvari nema mi smisla odgovarat jer cu dati polovican odgovor.

Vjerujem da je kod dobrog djela clanova slicna situacija. E sad, gledajuci po sebi, razmisljam sta me to motivira da odgovorim.

Pa Jelena je vec odgovorila nesto bitno za tu stvar "Ja makar nisam videla da neko ko dobro obrazloži ono što mu treba (ili makar pokuša) ostane bez koliko-toliko konkretnog odgovora.". Tako da ce svakako biti bitno naucit i usmjerit pocetnike tj. otvarace tema da postavljaju konkretna pitanja.

S druge strane imamo clanove koji vole forum, smatraju forum mjesto gdje se "druze" sa istomisljenicima ali cesto svi mi podsvjesno pretjerujemo da zelimo komentirat na svaku temu a nemamo a) i b) mogucnosti koje sam naveo tj. vremena, volje ni znanja da slozimo konkretan odgovor. To cesto rezultira "one line" postovima. Mnogi mi zamjeraju sto sam ogranicio da treba bar X znakova za postaviti post. Ali sto se mene tice, "one line" post jednostavno tesko da moze biti dovoljno kvalitetan. Ako netko nema volje ni zelje odgovorit sa vise od jednom recenicom onda prakticki ni nema smisla odgovara. Uvijek postoje izuzetci kada netko pita neki link ili nesto, ali isto tako, mislim da bi sami clanovi foruma trebali shvatit da cak i kada stavljas neki link da uvijek mozes pruzit "dodatnu vrijednost". Uvijek se moze osmislit 1-2 recenice gdje cemo se obratit ljudima ljudski, dati svoje misljenje ili iskustva.

Bitno je i za one koji kritiziraju trenutacnu situaciju na forumu (a potpuno sam svjestan da je daleko od idealne i zeljene) a kritike su na mjestu, ali svejedno bitno je shvatit da se struktura foruma promjenila. Situacija nije niti ce ikad biti kao sto je bila ali isto tako ne znaci da ne moze biti bolja. Mnogi clanovi su postali iskusniji, specijalizirali su se u nekim stvarima i sada drugacije gledaju na stvari i morat cemo to uzet u obzir kod prilagodjavanja smjera foruma u kojem zelimo da se krece.

sunaddict je neki dan komentirao na moj post na njegovoj temi o Lekcijama koje je naucio. Ja sam pisao nesto u vezi organizacije posla sto je on odlicno komentirao da je to vise za iskusnije ljude i da za pocetnike to nije toliko bitno. Taj komentar svakako stoji. Ono sto ja cesto nesvjesno guram kroz postove jest ono u cemu se ja trenutacno najvise nalazim a to je poduzetnistvo, managiranje i organiziranje posla, motiviranje i upravljanje radnicima itd.

Proces razvoja neke firme ide od toga da si u pocetku "one man band" koji radi sve i svasta a s vremenom kako se posao razvije postanes tajnica za bavljenje sa drzavnom birokracijom i administracijom :) Poanta je danas ne mogu davati adsense savjete pocetnicima, kako rangirati website s 3 stranice i sl. jer je to toliko daleko od moje trenutne sfere poslovanja da ja doslovno ne znam sta reci na to. Vjerujem da je tako sa mnogima ovdje. Htijeli bi pomoci ali nisu vise u ulozi blizu pocetnika pa daju savjete kakve daju. Kazu da je najbolje uciti od nekoga tko je malo ispred tebe po znanju. Tako je nekad bilo i zato je forum bio zivlji jer su svi znali nesto o svemu, sada kada su stari clanovi se specijalizirali bave se svojim poslovima sada znaju dosta o manjem broju stvari pa to ostavlja posljedice na forum.

Ok, malo sam zafilozofirao ali bitno je shvatit razloge zasto je to tako danas kako jeste i da par tehnickih forum detalja nece rjesit problem nego ce samo zakrpat privremeno probleme. To se moze popravit a da svi iskusniji odu s foruma jer nisu dobili motivaciju da se vrate. Tako da je meni puno bitnije naci rjesenja koja ce biti prilagodjena za trenutacni situaciju u kakvoj je forum i jos bitnije u kakvoj su clanovi foruma.

S obzirom da je blizu pocetak nove godine mislim da mozemo se osvrnut na to sta bi mogli poduzet u 2014-oj pa cu navest neke od mjera. Vi svakako komentirajte.

- Natjecanje -

Rekao sam moderatorima da ne daju u javnost za sada no dobro. Svakako sada u prvom mjesecu imamo u planu pokrenut jedno natjecanje. Vjerojatno gledam na ovo iz drugacije perspektive nego vecina clanova, ali sam analizirao utjecaje natjecanja. Ovo je ogroman motivator za clanove foruma da se potrude oko postova. Dugo ga nismo imali pa se nadam da ce clanovi biti motivirani sudjelovati. Nije stvar u zaradi nego jednostavno u tome da svi zajednicki sudjelujemo u necemu. Ovo vise gledam kao social event za forum nego nekakvo natjecanje. Natjecanje je samo mali poticaj da se aktiviramo a primjetio sam kako se jedni aktiviraju aktiviraju se i drugi. Opet, gledam po sebi, uvijek zelim pomoci i pisat konkretne teme ali uvijek je sve odgodivo, kada budemo imali jasne rokove, pravila, i naravno event koji privllaci aktivnost onda vjerujem da ce svi biti motiviraniji pomoci. Ovo je kratkorocna mjera za podizanje kvalitetne aktivnosti na forumu. Mislim da ima toliko puno tema koje se mogu pokriti, a gledat cu potaknut one koji sudjeluju da prosire malo vidike oko izbora tema tako da popunimo rupe u znanju koje imamo na forumu.

- Moderatori i pomoc clanova foruma
Imamo kontinuirani problem sa moderatorima. Svi koji iz dobre volje zele volontirati i pomagati razvoju foruma pa se prijave da budu moderatori, s vremenom se razviju u veoma iskusne i poduzetne osobe. S razvojem svog vlastitog posla ili karijere takvim clanovima se dogodi da imaju sve manje i manje vremena za moderiranjem. Kada se postane iskusniji tu je donekle problem i manjak motivacije ali mislim da je najvise problem u vremenu.

Ovo nije kritika moderatorima ovo je samo objasnjenje, ja sam osobno pogodjen tim problemom jer kako mi se firma i "karijera" razvijaju to manje vremena imam za forum ali i mnogo mnogo drugih neposlovnih aktivnosti. Svi mi sto smo stariji i uspjesniji to smo zauzetiji.

Ovo se nadam da cemo privremeno situaciju poboljsat time da cemo ubacit nesto svijeze krvi. U 2014-oj cemo organizirat prijavu za par novih moderatora koji ce moci vise vremena posvetit forumu. Neke moderatore koji nisu aktivni cemo im maknut ovlasti ne kao "kazna" nego jer nema smisla da ih okupiramo i ocekujemo od njih stvari za koje realno nemaju mogucnosti se baviti.

Kada slozimo pravila i definiramo pozeljno ponasanje koje kao zajednica zelimo na ovom forumu, onda cu poticat sve clanove foruma da pomazu u moderiranju foruma time da na nacin koji smo definirali u pravilima usmjere nove clanove i ostale clanove koji se ne pridrzavaju pravila ali i da isto tako koriste report opciju na forumu te ako treba i PM-om jave nekome od osoblja. Forum je zajednica a bez zajednice nema foruma tako da ukljucivanje zajednice u rjesavanje zajednickih problema je svakako pozeljno.

- Upute za pocetnike -
Treba prilagodit i osvjezit upute za pocetnike. Objasnit im kako i zasto da motiviraju iskusne clanove da im daju odgovore. Prvenstveno konkretnijim i detaljnijim pitanjima, zabranom one-line otvaranja threadova i slicne stvari.

Umjesto polemiziranja kada se tako nesto dogodi biti ce usmjeren od moderatora i clanova na upute i pravila.

- Upute za iskusne
Treba prilagodit upute i pravila za opcenito raspravljenje na forumu, sta je pozeljno a sta nije. Ovdje ce mozda biti i onih kojima nece odgovarat ali vjerujem da cak i kad nam se nesto nezeljeno "nametne" da se svi mi prilagodimo kada je to opce prihvacena stvar. Npr. kada sam zabranio upload raspravu koja je bila 80% foruma pola foruma je prijetilo da ce otici, mnogi su govorili da sam budala i da sam unistio forum. Mnogo onih koji su tada kritizirali danas mi se zahvaljuju zbog toga.

Fokus treba biti na pozitivnu praksu i poticanje (mrkva) ali u nekim stvarima treba imat i definirane sankcije (batina). 99% ljudi na neke stvari gleda kroz osobno iskustvo i misljenje a ne na rjesenja na razini sustava. Ja kad donosim neka pravila i neke stvari na forumu gledam usmjeriti "sustav". Cim sam radi nedostatka slobodnog vremena usporio sa usmjeravanjem, osjeti se pad kvalitete foruma. Tako da nekima se neka nova pravila mozda nece svidjet, ali radi kvalitete foruma svi cemo se morat malo prilagodit.

Uglavnom, vise ce trebat usmjeravat i opominjat na pozeljno i nepozeljno ponasanje na forumu ali ne na nacin da se otvara rasprava oko toga, govori ljudima da su ljudi i sl. nego definirat upute i onda usmjerit ljude na to, pozeljno ce biti preko PM-ova da ne kontaminiramo forum.

--
Svatko tko zeli neka se ukljuci u raspravu sa kratkim i jasnim prijedlozima sta smatra pozeljnim i nepozeljnim ponasanjem na forumu. Zamislite da vi definirate pravila i dajte svoje prijedloge kako bi ih definirali.

- Inzistiranje na on-topic raspravama - ja, moderatori, clanovi foruma svi bi trebali vise inzistirat na On-Topic raspravama kako se nebi samo polemiziralo i filozofiralo nego davalo konkretne savjete. Ako se vec zeli dati neki off-topic komentar onda mora biti samo manji dio on-topic rasprave ili u zasebnom threadu otvorenom u odgovarajucoj sekciji.
- Poticanje pocetnika pozitivnim primjerima i uputama a ne kritikama - kada netko postavlja pitanje koje je vec postavljeno, pomozite im pronaci link prema tom threadu i dajte savjet A NE KRITIKU kako da ubuduce lakse pronacu kad im nesto treba.
- Zabranit "one line" komentare
- Zabranit sarkasticne, ironice, sprdacke komentare. Ovdje moram dati veliku kritiku iskusnim clanovima. Cesto vidim da najiskusniji clanovi se sprdaju i omalovazavaju pocetnike sto je nedopustivo ma koliko god pocetnici bili "u krivu". Ovo uglavnom dolazi od najiskusnijih clanova. Sprdnjom se izaziva negativna reakcija sto opet nikome nis ne pomaze. Ovaj forum je mjesto pomaganja a ne za izbacivanje vlastitih frustracija. Svi smo mi ljudi s manama i vrlinama, i sam sam par puta pokleknuo, ali ovakvih stvari je previse. Jedno je kada nam pobjegne a drugo je kada je to ucestala praksa.
Do sad nisam reagirao jer nema mi smisla izdvojit 1-2 clana a ostalih 100 pustit a nemam vremena sve opomenut, planirao sam to rjesit na razini sustava a ocito je vrijeme sazrilo da to vec jednom i ucinim.
Ne zelim otjerat iskusne clanove jer oni su ti koji imaju znanja i ako oni odu nece biti nikoga da pomaze manje iskusnim clanovima, mnogi od iskusnijih clanova su mi i osobni ili internet poznanici i prijatelji te ljudi koje iznimno cijenim i postujem, ali moram reci da cu ovdje biti principijelan i kad jednom definiramo ova pravila da cu ih dosljedno provoditi. Gledat cu upozorit ljude na pristojan nacin s objasnjenjem zas je nesto bitno pa se nadam da ce i iskusniji clanovi prihvatit takve stvari.
- Vezano za sprdnju ali i mnoge druge stvar. Ono sto sam nekad inzistirao a pocet cu opet snazno jest nacin razmisljanja i pristupanje komentiraju na forumu da ako odgovor nije koristan i od pomoci nekome da ga se onda niti ne ostavlja. Kao sto se iskusnijima neda citat stalno ista pitanja i plitke postove tako se svima ostalima neda citat kratke komentare koji nikome ne pomazu.

Smatram da ove neke promjene mozemo uvest samo ako se paralelno uvede vise promjena. Ne mozemo promjenit jednu stvar a ne na drugom kraju rjesit problem. Npr. uzalud nam zabrane ako ne uvedemo alternative. Uzalud nam inzistiranje postivanja pravila i pozeljnog ponasanja na forumu ako ga nismo definirali. Uzalud je samo poticat pocetnike kada treba poticat i one iskusnije clanove.

p.s. bio sam citao na drugim mjestima kako je ekipa komentirala ovaj nas forum. Cesto se kritzira "spoonfeeding" tj. ovi nasi tutorijali i slicne stvari. Dobar dio tih clanova su i oni koji su radi nepostivanja pravila zajednice bili izbaceni pa su i ogorceni na forum. Sve je to ok, nije ovaj pa nijedan forum na svijetu bas za svakoga. Ali ono sto zelim reci kod ovoga jest da kad osoba vidi cijelovit odgovor, na vlastitom jeziku kojeg ipak najbolje razumije, kada mu to daju sunarodnjaci s kojima je ipak nekako blizi, gdje moze ostavit komentar i dobit odgovor od osobe koja je otvorila temu, kada jednostavno popuni one rupe u znanju koje ima, da je tada osoba i puno motiviranija. Zbog toga komentari tipa "koristi search" i slicno vise nece biti pozeljni na forumu.

Damien

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2011
@JelenaM,

Zapravo, tvoj post u pomenutoj temi mi izgleda kao detaljno razložena i konstruktivna kritika, nadam se da nisi ovo moje pisanije shvatila lično.
Kad na to dodam i moju (ne)aktivnost, posebno u poslednje vreme, ja svakako nisam merodavan da bilo kome govorim šta je u redu a šta ne, a pogotovo ne istaknutim članovima koji su ovde dali kudikamo veći doprinos od mene, ali eto, kockice su se složile tako da sam i sam rekao i nešto od onoga što je možda pametnije prećutati... Medjutim, kad se već desilo da sam "uleteo" u raspravu, ova tema mi se učinila kao dobro mesto da obrazložim svoj stav i reakciju.

Inače, ovakve teme smatram dosta nezahvalnim - svrsishodnost im je često upitna, a po pravilu se posle njih ne osećam prijatno. Izvinjenje onima koje su se našli uvredjeni ili prozvani, ako ima takvih, a ubuduće ću i sam pripaziti da mi jezik ostane iza zuba.

Kimi

Dobro znana faca
Tu od
5 Lip 2013
Jelena,svaka tebi cast sto si nasla vremena da mu pomognes. Ne vjerujem da bi se ja toliko trudio i zbog toga ti skidam kapu. Bez tvoje pomoci vjerovatno bi dobio samo ban. No,ne mogu se sloziti da je "mani se corava posla",bolje nego nista. Takav odgovor ce samo stvoriti kontra efekat,dok ga nista mozda natjera da razmisli i krene sam da istrazuje.. Dobro je i sto si mu skrenula paznju na ponasanje,na njemu je hoce li to da prihati ili nece i to je nesto na sta niko od nas ne moze da utice. Poznajem mnogo ljudi koji ne znaju ni sta je forum,ni za sta sluzi,ni kako se koristi..nije mi bilo tesko da shvatim da je i Zlatko jedan od takvih. Ali, ipak mislim da nije bilo potrebe za iznosenjem privatnih poruka javno i da to zaista nece pomoci nikome. Nadam se da to nece postati praksa,bar ne ovdje. Stvarno nije lijepo a nisam siguran ni da je dozvoljeno po pravilima. Ovo je odlican forum, sa mnogo koristih informacija,sa mnogo ljudi koji imaju sta da kazu.. Cini mi se da ljudi kod nas tek pocinju da shvataju znacaj interneta i da ce biti sve vise pocetnika sa milion pitanja. A ako ljudi koji znaju i imaju volju da pomognu, zatvore usta,onda mrka kapa.. Tako da,ako mene pitate ne drzite jezik za zubima. :p

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Meni je drago da ste komentirali i otvorili ovu raspravu. Na neke stvari mozemo utjecat na neke ne, samim time sto ste izrekli svoje misljenje mislim da ce neki clanovi promjenit i prilagodit ponasanje.

Ne volim donosit nepromisljene odluke preko noci tako da ni ovaj put necu nista odradjivat ali svakako u 2014-oj bi trebali malo definirat pravila tj. pozeljnu praksu ponasanja na forumu.

Gore crvenim imamo obavjest za nove clanove, ali svakako bi to trebalo doradit i osvijezit jer je to bilo pisano za neka druga vremena. A uostalom, i danas smo iskusniji svi oko mnogih stvari pa se neke stvari mogu bolje objasnit. Npr. ja inzistiram na detaljnim i konkretnim postovima sa dosta korisnih informacija a ne "one linere" ali opet ne stignem stalno pratit situaciju a isto tako vidim da fale upute pocetnicima kako da najkvalitetnije zatraze pomoc kako bi motivirali iskusnije clanove da odgovore.

Gledam po sebi, al doslovno, 90% najnovijih tema me iskreno ne zanimaju. Imam svoju sferu stvari koje me zanimaju i jednostavno takve rasprave pratim najvise. Vjerujem da je kod svakoga tako nesto. Kada unutar tih 10% tema koje me zanimaju vidim neku temu onda ju otvaram, ako je pitanje postavljeno konkretno onda sam motiviran da odgovorim. Recimo da na 1% od ukupnih tema imam motivaciju odgovorit. Ja nisam stroj, vremena imam vrlo malo i moram proritizirat. Tako da obicno odgovaram na postove gdje:

Ova b) je jako bitan. Mene cesto ljudi pitaju sve i svasta a ja jednostavno nisam "jack of all trades". Znam ono cime se bavim kroz dnevne stvari i tu pisem savjete kad mogu, ostale stvari nema mi smisla odgovarat jer cu dati polovican odgovor.

Vjerujem da je kod dobrog djela clanova slicna situacija. E sad, gledajuci po sebi, razmisljam sta me to motivira da odgovorim.

Pa Jelena je vec odgovorila nesto bitno za tu stvar "Ja makar nisam videla da neko ko dobro obrazloži ono što mu treba (ili makar pokuša) ostane bez koliko-toliko konkretnog odgovora.". Tako da ce svakako biti bitno naucit i usmjerit pocetnike tj. otvarace tema da postavljaju konkretna pitanja.

S druge strane imamo clanove koji vole forum, smatraju forum mjesto gdje se "druze" sa istomisljenicima ali cesto svi mi podsvjesno pretjerujemo da zelimo komentirat na svaku temu a nemamo a) i b) mogucnosti koje sam naveo tj. vremena, volje ni znanja da slozimo konkretan odgovor. To cesto rezultira "one line" postovima. Mnogi mi zamjeraju sto sam ogranicio da treba bar X znakova za postaviti post. Ali sto se mene tice, "one line" post jednostavno tesko da moze biti dovoljno kvalitetan. Ako netko nema volje ni zelje odgovorit sa vise od jednom recenicom onda prakticki ni nema smisla odgovara. Uvijek postoje izuzetci kada netko pita neki link ili nesto, ali isto tako, mislim da bi sami clanovi foruma trebali shvatit da cak i kada stavljas neki link da uvijek mozes pruzit "dodatnu vrijednost". Uvijek se moze osmislit 1-2 recenice gdje cemo se obratit ljudima ljudski, dati svoje misljenje ili iskustva.

Bitno je i za one koji kritiziraju trenutacnu situaciju na forumu (a potpuno sam svjestan da je daleko od idealne i zeljene) a kritike su na mjestu, ali svejedno bitno je shvatit da se struktura foruma promjenila. Situacija nije niti ce ikad biti kao sto je bila ali isto tako ne znaci da ne moze biti bolja. Mnogi clanovi su postali iskusniji, specijalizirali su se u nekim stvarima i sada drugacije gledaju na stvari i morat cemo to uzet u obzir kod prilagodjavanja smjera foruma u kojem zelimo da se krece.

sunaddict je neki dan komentirao na moj post na njegovoj temi o Lekcijama koje je naucio. Ja sam pisao nesto u vezi organizacije posla sto je on odlicno komentirao da je to vise za iskusnije ljude i da za pocetnike to nije toliko bitno. Taj komentar svakako stoji. Ono sto ja cesto nesvjesno guram kroz postove jest ono u cemu se ja trenutacno najvise nalazim a to je poduzetnistvo, managiranje i organiziranje posla, motiviranje i upravljanje radnicima itd.

Proces razvoja neke firme ide od toga da si u pocetku "one man band" koji radi sve i svasta a s vremenom kako se posao razvije postanes tajnica za bavljenje sa drzavnom birokracijom i administracijom :) Poanta je danas ne mogu davati adsense savjete pocetnicima, kako rangirati website s 3 stranice i sl. jer je to toliko daleko od moje trenutne sfere poslovanja da ja doslovno ne znam sta reci na to. Vjerujem da je tako sa mnogima ovdje. Htijeli bi pomoci ali nisu vise u ulozi blizu pocetnika pa daju savjete kakve daju. Kazu da je najbolje uciti od nekoga tko je malo ispred tebe po znanju. Tako je nekad bilo i zato je forum bio zivlji jer su svi znali nesto o svemu, sada kada su stari clanovi se specijalizirali bave se svojim poslovima sada znaju dosta o manjem broju stvari pa to ostavlja posljedice na forum.

Ok, malo sam zafilozofirao ali bitno je shvatit razloge zasto je to tako danas kako jeste i da par tehnickih forum detalja nece rjesit problem nego ce samo zakrpat privremeno probleme. To se moze popravit a da svi iskusniji odu s foruma jer nisu dobili motivaciju da se vrate. Tako da je meni puno bitnije naci rjesenja koja ce biti prilagodjena za trenutacni situaciju u kakvoj je forum i jos bitnije u kakvoj su clanovi foruma.

S obzirom da je blizu pocetak nove godine mislim da mozemo se osvrnut na to sta bi mogli poduzet u 2014-oj pa cu navest neke od mjera. Vi svakako komentirajte.

Natjecanje

Rekao sam moderatorima da ne daju u javnost za sada no dobro. Svakako sada u prvom mjesecu imamo u planu pokrenut jedno natjecanje. Vjerojatno gledam na ovo iz drugacije perspektive nego vecina clanova, ali sam analizirao utjecaje natjecanja. Ovo je ogroman motivator za clanove foruma da se potrude oko postova. Dugo ga nismo imali pa se nadam da ce clanovi biti motivirani sudjelovati. Nije stvar u zaradi nego jednostavno u tome da svi zajednicki sudjelujemo u necemu. Ovo vise gledam kao social event za forum nego nekakvo natjecanje. Natjecanje je samo mali poticaj da se aktiviramo a primjetio sam kako se jedni aktiviraju aktiviraju se i drugi. Opet, gledam po sebi, uvijek zelim pomoci i pisat konkretne teme ali uvijek je sve odgodivo, kada budemo imali jasne rokove, pravila, i naravno event koji privllaci aktivnost onda vjerujem da ce svi biti motiviraniji pomoci. Ovo je kratkorocna mjera za podizanje kvalitetne aktivnosti na forumu. Mislim da ima toliko puno tema koje se mogu pokriti, a gledat cu potaknut one koji sudjeluju da prosire malo vidike oko izbora tema tako da popunimo rupe u znanju koje imamo na forumu.

Moderatori i pomoc clanova foruma
Imamo kontinuirani problem sa moderatorima. Svi koji iz dobre volje zele volontirati i pomagati razvoju foruma pa se prijave da budu moderatori, s vremenom se razviju u veoma iskusne i poduzetne osobe. S razvojem svog vlastitog posla ili karijere takvim clanovima se dogodi da imaju sve manje i manje vremena za moderiranjem. Kada se postane iskusniji tu je donekle problem i manjak motivacije ali mislim da je najvise problem u vremenu.

Ovo nije kritika moderatorima ovo je samo objasnjenje, ja sam osobno pogodjen tim problemom jer kako mi se firma i "karijera" razvijaju to manje vremena imam za forum ali i mnogo mnogo drugih neposlovnih aktivnosti. Svi mi sto smo stariji i uspjesniji to smo zauzetiji.

Ovo se nadam da cemo privremeno situaciju poboljsat time da cemo ubacit nesto svijeze krvi. U 2014-oj cemo organizirat prijavu za par novih moderatora koji ce moci vise vremena posvetit forumu. Neke moderatore koji nisu aktivni cemo im maknut ovlasti ne kao "kazna" nego jer nema smisla da ih okupiramo i ocekujemo od njih stvari za koje realno nemaju mogucnosti se baviti.

Kada slozimo pravila i definiramo pozeljno ponasanje koje kao zajednica zelimo na ovom forumu, onda cu poticat sve clanove foruma da pomazu u moderiranju foruma time da na nacin koji smo definirali u pravilima usmjere nove clanove i ostale clanove koji se ne pridrzavaju pravila ali i da isto tako koriste report opciju na forumu te ako treba i PM-om jave nekome od osoblja. Forum je zajednica a bez zajednice nema foruma tako da ukljucivanje zajednice u rjesavanje zajednickih problema je svakako pozeljno.

Upute za pocetnike

Treba prilagodit i osvjezit upute za pocetnike. Objasnit im kako i zasto da motiviraju iskusne clanove da im daju odgovore. Prvenstveno konkretnijim i detaljnijim pitanjima, zabranom one-line otvaranja threadova i slicne stvari.

Umjesto polemiziranja kada se tako nesto dogodi biti ce usmjeren od moderatora i clanova na upute i pravila.

Upute za iskusne

Treba prilagodit upute i pravila za opcenito raspravljenje na forumu, sta je pozeljno a sta nije. Ovdje ce mozda biti i onih kojima nece odgovarat ali vjerujem da cak i kad nam se nesto nezeljeno "nametne" da se svi mi prilagodimo kada je to opce prihvacena stvar. Npr. kada sam zabranio upload raspravu koja je bila 80% foruma pola foruma je prijetilo da ce otici, mnogi su govorili da sam budala i da sam unistio forum. Mnogo onih koji su tada kritizirali danas mi se zahvaljuju zbog toga.

Fokus treba biti na pozitivnu praksu i poticanje (mrkva) ali u nekim stvarima treba imat i definirane sankcije (batina). 99% ljudi na neke stvari gleda kroz osobno iskustvo i misljenje a ne na rjesenja na razini sustava. Ja kad donosim neka pravila i neke stvari na forumu gledam usmjeriti "sustav". Cim sam radi nedostatka slobodnog vremena usporio sa usmjeravanjem, osjeti se pad kvalitete foruma. Tako da nekima se neka nova pravila mozda nece svidjet, ali radi kvalitete foruma svi cemo se morat malo prilagodit.

Uglavnom, vise ce trebat usmjeravat i opominjat na pozeljno i nepozeljno ponasanje na forumu ali ne na nacin da se otvara rasprava oko toga, govori ljudima da su ljudi i sl. nego definirat upute i onda usmjerit ljude na to, pozeljno ce biti preko PM-ova da ne kontaminiramo forum.

--

Svatko tko zeli neka se ukljuci u raspravu sa kratkim i jasnim prijedlozima sta smatra pozeljnim i nepozeljnim ponasanjem na forumu. Zamislite da vi definirate pravila i dajte svoje prijedloge kako bi ih definirali.

- Inzistiranje na on-topic raspravama - ja, moderatori, clanovi foruma svi bi trebali vise inzistirat na On-Topic raspravama kako se nebi samo polemiziralo i filozofiralo nego davalo konkretne savjete. Ako se vec zeli dati neki off-topic komentar onda mora biti samo manji dio on-topic rasprave ili u zasebnom threadu otvorenom u odgovarajucoj sekciji.
- Poticanje pocetnika pozitivnim primjerima i uputama a ne kritikama - kada netko postavlja pitanje koje je vec postavljeno, pomozite im pronaci link prema tom threadu i dajte savjet A NE KRITIKU kako da ubuduce lakse pronacu kad im nesto treba.
- Zabranit sarkasticne, ironice, sprdacke komentare. Ovdje moram dati veliku kritiku iskusnim clanovima. Cesto vidim da najiskusniji clanovi se sprdaju i omalovazavaju pocetnike sto je nedopustivo ma koliko god pocetnici bili "u krivu". Ovo uglavnom dolazi od najiskusnijih clanova. Sprdnjom se izaziva negativna reakcija sto opet nikome nis ne pomaze. Ovaj forum je mjesto pomaganja a ne za izbacivanje vlastitih frustracija. Svi smo mi ljudi s manama i vrlinama, i sam sam par puta pokleknuo, ali ovakvih stvari je previse. Jedno je kada nam pobjegne a drugo je kada je to ucestala praksa.
Do sad nisam reagirao jer nema mi smisla izdvojit 1-2 clana a ostalih 100 pustit a nemam vremena sve opomenut, planirao sam to rjesit na razini sustava a ocito je vrijeme sazrilo da to vec jednom i ucinim.
Ne zelim otjerat iskusne clanove jer oni su ti koji imaju znanja i ako oni odu nece biti nikoga da pomaze manje iskusnim clanovima, mnogi od iskusnijih clanova su mi i osobni ili internet poznanici i prijatelji te ljudi koje iznimno cijenim i postujem, ali moram reci da cu ovdje biti principijelan i kad jednom definiramo ova pravila da cu ih dosljedno provoditi. Gledat cu upozorit ljude na pristojan nacin s objasnjenjem zas je nesto bitno pa se nadam da ce i iskusniji clanovi prihvatit takve stvari.
- Vezano za sprdnju ali i mnoge druge stvar. Ono sto sam nekad inzistirao a pocet cu opet snazno jest nacin razmisljanja i pristupanje komentiraju na forumu da ako odgovor nije koristan i od pomoci nekome ili svima da ga se onda niti ne ostavlja. Kao sto se iskusnijima neda citat stalno ista pitanja i plitke postove tako se isto svima ostalima neda citat kratke komentare iskusnijih koji nikome ne pomazu.
- Tezit cemo usmjeravat ljude putem PM-ova da ne kontaminiramo previse forum al ponekad je potrebno i javno ostavit upozorenje od strane moderatora kako bi i ostali znali sta je pozeljno a sta ne.

Smatram da ove neke promjene mozemo uvest samo ako se paralelno uvede vise promjena. Ne mozemo promjenit jednu stvar a ne na drugom kraju rjesit problem. Npr. uzalud nam zabrane ako ne uvedemo alternative. Uzalud nam inzistiranje postivanja pravila i pozeljnog ponasanja na forumu ako ga nismo definirali. Uzalud je samo poticat pocetnike kada treba poticat i one iskusnije clanove.

p.s. bio sam citao na drugim mjestima kako je ekipa komentirala ovaj nas forum. Cesto se kritzira "spoonfeeding" tj. ovi nasi tutorijali i slicne stvari. Dobar dio tih clanova su i oni koji su radi nepostivanja pravila zajednice bili izbaceni pa su i ogorceni na forum. Sve je to ok, nije ovaj pa nijedan forum na svijetu bas za svakoga.

Ali ono sto zelim reci kod ovoga jest da kad osoba vidi cijelovit odgovor, na vlastitom jeziku kojeg ipak najbolje razumije, kada mu to daju sunarodnjaci s kojima je ipak nekako blizi, gdje moze ostavit komentar i dobit odgovor od osobe koja je otvorila temu, kada jednostavno popuni one rupe u znanju koje ima, da je tada osoba i puno motiviranija za ucenje i citanje. Mnogi stariji clanovi su cak dobijali i opomene i banove od mene a s vremenom su postali postovani clanovi foruma. Kada cesto puta nesto ponovite, kada date neki savjet pa makar se ponovljao, kada 2-3 puta na razlicite nacine odgovorite na isto pitanje, onda cete puno vecem broju ljudi pomoci jer svatko ima razlicita predznanja odredjenu informaciju drugacije smjesta u svoji mindset.

Ja se uvijek u ovakvim situacijama sjetim jedne knjige koju sam jos kad sam kretao na ovom forumu citao. Zove se Web Design Business Kit. To je stara sitepointova knjiga koju sam i davno bio preporucao. A vec sam ovu pricu isto govorio ovdje. Knjiga je pokrivala kako razvijat web dizajn firmu ali s puno vecim naglaskom na poslovanje opcenito pa se moze iz knjige puno naucit i kako poslovat u drugim djelatnostima. Knjiga je pokrivala podrucja od male firmice kako do prvog posla pa sve do kompleksnih stvari kako upravljat sa puno radnika, zadrzavanju klijenata tj. kako kad firma naraste. Ja se sjecam da sam svakih 6 mjeseci citao knjigu ili neke njezine djelova i svaki put kad sam citao ISTI tekst je ostavljao drugaciji dojam na mene i drugacija znanja sam tada uspio razumjeti. Kad sam kretao najbitnije mi je bilo kako do prvog posla i kako naplatit uslugu. Kako uopce pitat nekoga da mi plati. S vremenom kada sam opet citao su mi bile bitnije stvari poput toga kako zadrzat klijente, organizirat budjet, kasnije su mi bile bitnije stvari iz knjige kako upravljat firmom i radnicima itd. Kada sam bio one-man-band i trazio prvi poslic, ma prvu referencu uopce nisam dozivljavao kako vodit i organizirat firmu sa radnicima. Tada mi je to bila daleka buducnost i potpuno sam bio nezainteresiran.

Kljucna stvar za shvatit da smo svi u drugacijim fazama razvoja nase karijere i zato moji osobni stav jest da svaka korisna informacija je jednostavno KORISNA u kojem god obliku ona bila. Tako da upute za pocetnike, opsirno objasnjenje i nekih elementarnih stvari su po meni - korisne.

Ove godine sam se aktivirao i pratio neki forum iz potpuno drugacije sfere od ovog naseg foruma. Kada me je zanimala neka tema XY, ja sam procitao sto vise postova i tema na tu XY temu. Bez obzira sto je tema odgovorena, ali svaki put kada bi ju procitao objasnjenu na drugi nacin dobijao sam bolju ideju sta i kako ju primjeniti. U tom procesu me dosta nervirao stav iskusnijih clanova koji su cesto komentirali kako je to vec odgovoreno, a da nisu ostavili niti link na te stare teme. Od 10 tema koje sam odgovorio 9 su bile kako je vec odgovoreno a jedna je imala konkretne savjete. Za sebe smatram da imam dosta znanja i iskustva, opcenitog i zivotnog, da se jako puno posvecujem ucenju i edukaciji, naucio sam se ucit i znam kako pronac informaciju, al eto i takav ja koji je uvijek spreman na ucenje sam drage volje bio zainteresiran da netko iskusniji u toj nekoj XY temi napise vise odgovora na tu temu. Na tom forumu ima par iskusnijih clanova koji kad god sam citao njihove odgovore sam uzivao u njima, pa makar tema bila 100 puta prozvakana, ali vidjelo se da dolazi iz iskustva i uvijek bi bar jednu dodatnu "puzzlu" nadodao u "big picture".

Zbog toga komentari tipa "koristi search" i slicno vise nece biti pozeljni na forumu. Naravno, kao sto sam rekao, treba radit na obije strane, gledat cemo i smanjit broj takvih postova gdje bi se uopce dao takav komentar tako sto cemo usmjerit i pocetnike da se kvalitetnije ukljuce u raspravu na forumu.

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Meni je drago da ste komentirali i otvorili ovu raspravu. Na neke stvari mozemo utjecat na neke ne, samim time sto ste izrekli svoje misljenje mislim da ce neki clanovi promjenit i prilagodit ponasanje.

Natjecanje

Moderatori i pomoc clanova foruma

Upute za pocetnike

Upute za iskusne

Uglavnom, vise ce trebat usmjeravat i opominjat na pozeljno i nepozeljno ponasanje na forumu ali ne na nacin da se otvara rasprava oko toga, govori ljudima da su ludi, ljeni i sl. nego definirat upute i onda usmjerit ljude na to, pozeljno ce biti preko PM-ova da ne kontaminiramo forum.

----

Svatko tko zeli neka se ukljuci u raspravu sa kratkim i jasnim prijedlozima sta smatra pozeljnim i nepozeljnim ponasanjem na forumu.
Zamislite da vi definirate pravila i dajte svoje prijedloge kako bi ih definirali. Ja cu sad nabacat neke ideje koje meni trenutacno padaju na pamet. Ostali nek slobodno dalje daju svoje prijedloge. Kao sto trazimo od ostalih, gledajte i da vasi prijedlozi ovdje budu sto konkretniji i precizniji. Svaki prijedlog ne moze biti uvazen ali vec sada sam jako puno dobrih savjeta i ideja cuo u ovih par dana od clane forumasa tako da i ako neki prijedlog ne bude prihvacen ne znaci da nece utjecat na smjer u kojem ce ovaj nas forum ici.

- Vezano za sprdnju ali i mnoge druge stvar. Ono sto sam nekad inzistirao a pocet cu opet snazno jest nacin razmisljanja i pristupanje komentiraju na forumu da ako odgovor nije koristan i od pomoci nekome ili svima da ga se onda niti ne ostavlja. Kao sto se iskusnijima neda citat stalno ista pitanja i plitke postove tako se isto svima ostalima neda citat kratke komentare iskusnijih koji nikome ne pomazu.
- Tezit cemo usmjeravat ljude putem PM-ova da ne kontaminiramo previse forum al ponekad je potrebno i javno ostavit upozorenje od strane moderatora kako bi i ostali znali sta je pozeljno a sta ne.

p.s. bio sam citao na drugim mjestima kako je ekipa komentirala ovaj nas forum. Cesto se kritzira "spoonfeeding" tj. ovi nasi tutorijali i slicne stvari. Dobar dio tih clanova su i oni koji su radi nepostivanja pravila zajednice bili izbaceni pa su i ogorceni na forum. Sve je to ok, nije ovaj pa nijedan forum na svijetu bas za svakoga.

Ali ono sto zelim reci kod ovoga jest da kad osoba vidi cijelovit odgovor, na vlastitom jeziku kojeg ipak najbolje razumije, kada mu to daju sunarodnjaci s kojima je ipak nekako blizi, gdje moze ostavit komentar i dobit odgovor od osobe koja je otvorila temu, kada jednostavno popuni one rupe u znanju koje ima, da je tada osoba i puno motiviranija za ucenje i citanje. Mnogi stariji clanovi su cak dobijali i opomene i banove od mene a s vremenom su postali postovani clanovi foruma. Kada cesto puta nesto ponovite, kada date neki savjet pa makar se ponovljao, kada 2-3 puta na razlicite nacine odgovorite na isto pitanje, onda cete puno vecem broju ljudi pomoci jer svatko ima razlicita predznanja odredjenu informaciju drugacije smjesta u svoji mindset.

Ja se uvijek u ovakvim situacijama sjetim jedne knjige koju sam jos kad sam kretao na ovom forumu citao. Zove se Web Design Business Kit. To je stara sitepointova knjiga koju sam i davno bio preporucao. A vec sam ovu pricu isto govorio ovdje. Knjiga je pokrivala kako razvijat web dizajn firmu ali s puno vecim naglaskom na poslovanje opcenito pa se moze iz knjige puno naucit i kako poslovat u drugim djelatnostima. Knjiga je pokrivala podrucja od male firmice kako do prvog posla pa sve do kompleksnih stvari kako upravljat sa puno radnika, zadrzavanju klijenata tj. kako kad firma naraste. Ja se sjecam da sam svakih 6 mjeseci citao knjigu ili neke njezine djelova i svaki put kad sam citao ISTI tekst je ostavljao drugaciji dojam na mene i drugacija znanja sam tada uspio razumjeti. Kad sam kretao najbitnije mi je bilo kako do prvog posla i kako naplatit uslugu. Kako uopce pitat nekoga da mi plati. S vremenom kada sam opet citao su mi bile bitnije stvari poput toga kako zadrzat klijente, organizirat budjet, kasnije su mi bile bitnije stvari iz knjige kako upravljat firmom i radnicima itd. Kada sam bio one-man-band i trazio prvi poslic, ma prvu referencu uopce nisam dozivljavao kako vodit i organizirat firmu sa radnicima. Tada mi je to bila daleka buducnost i potpuno sam bio nezainteresiran. Ja sam bio u drugacijim fazama mog i firminog razvoja i svaki put kada sam ju citao je ista knjiga ostavljala drugaciji dojam na mene.

Kljucna stvar za shvatit da smo svi u drugacijim fazama razvoja nase karijere te drugacije upijaju i razmjevaju neke informacije od nas koji smo iskustniji i zato moji osobni stav jest da svaka korisna informacija je jednostavno KORISNA u kojem god obliku ona bila. Tako da upute za pocetnike, opsirno objasnjenje i nekih elementarnih stvari su po meni - korisne. Na natjecanjima neke teme su pokrivale npr. kako instalirati i podesiti osnovne postavke Wordpressa. Iako to mnogi drze u malom prstu danas, nekom pocetniku takva tema moze znacit vise nego sve ostale kompleksnije. Bitno je pomoci ljudima da predju svoje vlastite barijere u znanju a samo kritikama to necemo postic.

Ove godine sam se aktivirao i pratio neki forum iz potpuno drugacije sfere od ovog naseg foruma. Kada me je zanimala neka tema XY, ja sam procitao sto vise postova i tema na tu XY temu. Bez obzira sto je tema odgovorena, ali svaki put kada bi ju procitao objasnjenu na drugi nacin dobijao sam bolju ideju sta i kako ju primjeniti. U tom procesu me dosta nervirao stav iskusnijih clanova koji su cesto komentirali kako je to vec odgovoreno, a da nisu ostavili niti link na te stare teme. Od 10 tema koje sam otvorio, 9 su bile kako je vec odgovoreno a jedna je imala konkretne savjete. Nebi htio da takva praksa postane ili ostane dio ovog foruma. Za sebe smatram da imam dosta znanja i iskustva, opcenitog i zivotnog, da se jako puno posvecujem ucenju i edukaciji, naucio sam se ucit i znam kako pronac informaciju, al eto i takav ja koji je uvijek spreman na ucenje sam drage volje bio zainteresiran da netko iskusniji u toj nekoj XY temi napise vise odgovora na tu temu.
Na tom forumu ima par iskusnijih clanova koji kad god sam citao njihove odgovore sam uzivao u njima, pa makar tema bila 100 puta prozvakana, ali vidjelo se da dolazi iz iskustva i uvijek bi bar jednu dodatnu "puzzlu" nadodao u "big picture".

Zbog toga komentari tipa "koristi search" i slicno vise nece biti pozeljni na forumu. Naravno, kao sto sam rekao, treba radit na obije strane, gledat cemo i smanjit broj takvih postova gdje bi se uopce dao takav komentar tako sto cemo usmjerit i pocetnike da se kvalitetnije ukljuce u raspravu na forumu.

Slobodno dajte svoje prijedloge u vezi ove teme.

JelenaM

Moćan
Tu od
11 Velj 2012
@Damien - ne, naopako, nisam shvatila lično. Možda malo, u kontekstu "ja znam šta sam mislila ali ne znam kako je percipirano..." ali nisam zamerila, nikako. Bila mi je ta "situacija" malo mučna i bez naknadne rasprave, ne volim da pozivam ljude na odgovornost a ipak sam to uradila, ti si mi samo dao šlagvort da izbacim. Molim te, meni makar nemoj da se izvinjavaš :)

Što se tiče svrsishodnosti ovakvih tema... može da ode na razne strane, da. Dobro je da je dbomestar uskočio sa ovako detaljnim postom da je usmeri. Ne znam, moj osećaj je da nas ima dosta koji smo negde i romantično vezani za forum (znam da ja jesam - ovo je jedini forum na kojem sam aktivna), i slažem se sa Kimijem - ako svi budemo držali jezik za zubima forum gubi svrhu (ja povlačim moje obećanje iz prethodnog posta, ali ću se truditi da umerim svoju... na-sve-stranost).

Davore, baš dobar post. Moram da ga pročitam još jednom sutra za konkretnije predloge, ali zasad, ako procenite da mogu da pomognem u pisanju/prezentovanju/whatever, prijavljujem se, u drugoj nedelji januara sam načisto slobodna. Možda ne bi bilo loše da "nova" pravila idu na "javnu raspravu" pre nego što budu utemeljena, da bi se sagledala iz što više uglova.

E da, možeš li samo da objasniš taj "spoonfeeding" koji si pomenuo? Razumela sam da se misli na to da su takmičarske teme na neki način jednokratne - ili nešto drugo?

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Ma javno prozivanje nije bas lijepo ali je ponekad nuzno. Nema nacina da se skrene pozornost nekome na nesto ako se to ponekad ne ucini ali naravno to treba izbjegavat i samo u rijetkim situacijama kada je netko bas ocito pretjerao.

Jelena ti si svakako argumentirala te neke stvari i dala si truda da napises post oko toga a ne samo kritizirala nekog bezciljno. Ono sto ja mislim da je problem iako nitko pojedinacno nije kriv, kada se na jednoj hrpi nadje 10 kritika usmjerenog prema nekome to onda vise nije skretanje pozornosti to onda ispada kao napad na osobu. Koliko god da su blage i konkretne opet dojam je znatno ostriji kada vise clanova kritizira. No to je tako u zajednicama. Definirat cemo pozeljno ponasanje bolje za jedne druge i trece pa se takve situacije vise nece dogadjat.

Ugl. nema smisla drzat jezik za zubima ali treba uvijek tezit da se daju konkretni smisleni komentari. Ja i na ove kritike ovdje izrecene ne gledam kao kritike nego kao feedback od clanova foruma.

Da pa biti ce neka rasprava oko pravila isto cu gledat uvazit sto vise stvari ali na kraju ipak morat cu donijet procjenu sta drzi vodu a sta ne i da se ne moze svima sve svidit jer netko vise voli ljevo netko desno a ja cu morat donijet odluku sta je u sredini (naravno ovo govorim totalno apoliticki).

Spoonfeeding bi prakticki znacilo kada das ljudima sve na tanjuru. Znaci kada je netko ljen da se aktivira, nauci i sam sazna nesto vec ocekuje da mu drugi sve prakticki objasne. E posto smo mi sa ovim takmicarskim temama gledali sve opsirno objasnit od A do Z neki smatraju to losim tj. spoonfeedanjem jer taj sadrzaj vec imas ne engleskom i tko je sposoban ce eto sam vec saznat kako naucit te stvari. Al kao sto sam rekao, svatko drugacije uci, ne moraju svi biti experti, moze se pojavit jedan zlatko ili neki zidar, keramicar, automehanicar koji se vec bavi svojim poslom i samo treba par savjeta kako da poboljsa svoju prezentaciju na netu a ne da bude strucnjak u tim stvarima.

0tr0v

Član
Tu od
28 Sij 2013
Sav sadržaj teme koju sam otvorio i stvari koje sam napisao možeš staviti u jednu rečenicu koju je Davor napisao gore: Ako nemaš volje i ako istinski ne želiš da pomogneš, nemoj ni učestvovati u toj određenoj temi.

Što se tiče ostalih problema, konkretno sad ne može niko od nas predložiti ništa "pametno" dok ne vidimo kako će se dalje odvijati situacija :)

Na vrh