• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Osnovna načela diskusije na forumima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

zaja

Administrator
Osoblje foruma
Tu od
28 Sij 2013
Postova
119
Osnovna načela diskusije - temeljne ideje koia bi se svaki trebao voditi u pisanju svojih postova:

1. Tolerancija i uvažavanje
Vrlo je važno prilikom čitanja i odgovaranja na postove imati na umu da osoba kojoj se obraćate nije nekakav fiktivni lik prema kojem se možete ponašati kako hoćete, nego pojedinac s vlastitim stavom i razmišljanjima. Ako to prihvatite, postat će vam jasno da morate tolerirati eventualne različitosti u vašim stavovima i uvažiti drugoga ma koliko on, iz vaše perspektive, bio nesuvisao.

2. Pristojnost i kultura
Vrlo je važno u svakom trenutku biti odmjeren u svojim postovima, ostavljajući prostor za diskusiju i omogućavajući drugima da se osjećaju nesputano u komunikaciji s vama. Upravo zato, ne preporučuje se napadati sugovornike, vrijeđati sugovornike, pa čak niti uzvraćati na njihovo vrijeđanje vas. Isključivo se vas tiče kako ćete od reagirati, nema olakotnih okolnosti. Zato pokušajte biti odmjereni i kada vas netko loše tretira, uzmite si za zadatak da održavanjem više razine kulture u komunikaciji pokažete da se nemate namjeru spuštati toliko nisko.

3. Susretljivost
Vrlo je važno dati sve od sebe da boravak drugih na forumu olakšate koliko vam je to u moći. Ne ustručavajte se pomoći drugima, objasniti im stvari koje im nisu jasne, i imati strpljena s manje upućenima koji žele nešto saznati. Na forumu smo da diskutiramo i pritom nešto naučimo. Ne budite cinični, sarkastični i egoistični, takav stav nigdje ne vodi.

Izričito zabranjene stvari na koje valja pripaziti:

1. Vrijeđanje i omalovažavanje
Izričito je zabranjeno direktno vrijeđati i/ili omalovažavati sugovornike iz bilo kojeg razloga. Ovo se posebno odnosi na ona osnovne ljudske specifičnosti poput religije, rase, nacionalnosti (čega ima) i ukusa. Svi imate pravo na stav, ma kakav on bio, ali neprimjereno iznositi na forumu one stavove koji na neki način vrijeđaju i/ili omalovažavaju vaše sugovornike ili čak potencijalne sugovornike (ako nema nijednog pripadnika romske manjine na forumu to i dalje ne znači da se njih može vrijeđati).

2. Agitacija i maltretiranje
Izričito je zabranjeno ljude maltretirati privatnim porukama i općenito odgovorima na njihove postove koji ne vode diskusiju naprijed. Primjera za ovo ima mnogo: molba za linkove na ilegalni sadržaj, slanje lančanih privatnih poruka ljudima s molbama da vas podupru u diskusiji s nekim članom, maltretiranje putem privatnih poruka samo zato što vam neki forumaš(ica) nije drag(a), itd.

Osnove ispravne i valjane argumentacije:

1. Konzistentnost
Tijekom vaše argumentacije u nekoj diskusiji važno je ostati konzistentan u svojim stavovima. To znači da biste trebali ostati "hladne glave" i truditi se argumentirati svoju poziciju tako da ono što ste prethodno tvrdili bude u skladu s onime što tvrdite sada. U idealnom slučaju, sve novo što tvrdite trebalo bi direktno slijediti (biti posljedica) iz onoga što ste tvrdili prethodno. U slučaju promjene mišljenja, trebali biste jasno naglasiti u kojoj ste mjeri i na koji točno način promijenili mišljenje sada u odnosu na vaše prethodne postove. To radite da biste vašim sugovornicima omogućili da nesmetano prate i sudjeluju u raspravi s vama, a ne da pogađaju što želite reći.

2. Jasnoća i razgovjetnost argumenta
Također je preporučljivo da se veliki trud uloži u slaganje jasnog, čistog i preglednog argumenta u postu. Nekima to ide lakše a nekima teže, no poanta je da izvučete svoj maksimum. U idealnom slučaju vaš bi argument trebao sadržavati jednu ili više početnih teza (pretpostavke ili premise) te zaključak koji iz njih slijedi. Ponekad je nejasno kako neki zaključak iz njih slijedi, upravo zato je preporučljivo i da navedete jasno kakvu metodu koristite u slaganju svog argumenta (netko to radi po asocijacijama ili osjećaju, netko po dostupnim podatcima, netko prema mišljenju kako bi trebalo biti, netko se strogo drži logičkih svojstava svojih premisa, itd.), jer često o tome ovisi kvaliteta vašeg argumenta.

3. Intelektualno poštenje
Jedna od najvažnijih stavci ovog dijela svakako je poštenje u argumentaciji. Često se dogodi da tijekom istraživanja o nekoj temi saznate više no što ste inicijalno znali kada ste ušli u raspravu. U slučaju da neki od podataka koji bacaju negativno svjetlo na vaše argumente zatajite, ponašate se nepošteno u intelektualnom smislu. Forum nije natjecanje, i temeljni bi poriv svakog dobrog forumaša trebao biti usmjeren na skupljanje veće količine znanja i razumijevanja, a ne na "pobjedu" u raspravi. Intelektualno se nepoštenje također manifestira u slučaju da namjerno zastupate neku tezu samo da biste nekoga isprovocirali ili izbacili iz takta, kao i kada shvatite da ste u nekoj točci vašeg argumenta pobijeni no svejedno ustrajete u njoj ili je zanemarujete kao da ne postoji (izbjegavanje odgovora na pitanje, mijenjanje iskaza, inzistiranje da vas se "krivo shvatilo" pa potpuno drukčija interpretacija svojih prethodnih stavova samo da vam se ne dokaže da ste u krivu, itd.). Sve su to primjeri intelektualnog nepoštenja.

Obratite pozornost i na estetiku, paragrafirajte postove, trudite se pisati točno i razumljivo, po mogućnosti i gramatički ispravno. Ako radite semantičke devijacije (pripisujete neka privatna značenja uobičajenim pojmovima), to biste također trebali naglasiti.

Za kraj, korisno je navesti osnovne greške u argumentaciji koje se manje pažljivim forumašima znaju potkrasti:

1. Ad hominem
Ovu grešku u argumentaciji činite kada na temelju svojeg lošeg mišljenja o nekom diskutantu izvodite zaključak da njegovi argumenti nisu valjani. Klasični primjer ad hominem argumentacije je nešto u stilu "ti si glup/nemoralan/antipatičan/itd., prema tome, nisi u pravu". Ovakav način diskusije ne pridonosi apsolutno ničemu, i treba ga izbjegavati. Primijetite doduše da sljedeći slučaj nije primjer ad hominem argumentacije: "ti nisi u pravu, prema tome, glup si". U ovom ste slučaju izbjegli ovu argumentacijsku grešku, i možda vam je čak zaključak ispravan (ako se pokaže takvim u velikom broju slučajeva), ali nije tolerantan, kulturan niti susretljiv, pa bi bilo najpametnije da se suzdržite od njegova iznošenja.

2. Ad Ignorantiam
Ova se greška mnogima potkrada, i možda je najbolje objasniti je jednostavnim primjerom s našeg foruma: jedan diskutant tvrdi da svemirci postoji jer nitko ne može dokazati da ne postoji, drugi pak tvrdi da svemirci ne postoji jer nitko ne može dokazati da postoji. Oba su u krivu jer u svom argumentu rade grešku. Oba, naime, iz neznanja tvrde nešto što im je osobno bliže. Razmislite prije nego nešto napišete, ponekad stavovi mogu prevariti razum.

3. Non sequitur
Radi se o grešci do koje dolazimo kada iz neke premise zaključujemo na nešto što iz nje nužno ne slijedi. U raspravi o kvaliteti dvaju traktora forumaši često rade ovu grešku. Primjerice, iz činjenice da je jedan traktor prodan u mnogo više primjeraka od drugog traktora neki diskutant zaključi da je potonji lošiji traktor od prvog. Ovo ne slijedi, jer kategorije "prodaje" i "kvalitete" nisu nužno povezane.

4. Petitio principii
Argumentacijska greška koja nastaje kada diskutant u samom početku svog argumenta u sklopu početnih teza pretpostavi zaključak. Dobar primjer ovoga je sljedeći: forumaš tvrdi da sve žene imaju prava. No kaže i da žene ne mogu biti mehaničari jer mehaničari mogu biti samo muškarci. On zapravo samo govori da žene ne bi trebale biti mehaničari jer žene ne bi trebale biti mehaničari, u jednoj od svojih početnih tezi on pretpostavlja zaključak (da žene ne mogu biti mehaničari je premisa, a zaključak je da ne bi trebale).

5. Ad populum
Klasična greška u kojoj diskutant pretpostavi da je nešto ispravno samo zato što većina to smatra ispravnima. Primjerice, neki forumaši tvrde da je makrobiotika nezdrava zato što većina ljudi na svijetu nisu makrobiotičari. Radi se o ad populum argumentaciji, i utoliko je pogrešno.

6. Ad autoritam
Greška koja nastaje kada tvrdimo da je neki stav ispravan samo zato što ga ima neki autoritet u području o kojem se diskutira. Primjerice, Hawking tvrdi da je svemir mogao nastati iz ničega, mora da je onda tako. Ovo je argumentacijska greška jer iz činjenice da netko nešto tvrdi (ma koliko taj netko bio prepoznat kao autoritet) ne slijedi da to je to nužno istinito.

7. Ad adfectus
Često zvan "argument iz emocije", događa se kada netko nešto tvrdi pozivajući se na emotivni angažman sugovornika. Često nalazimo primjere ovoga na forumu, primjerice, neki forumaš zagovara tezu da nuklearna energija nije pozitivna pokazujući drugima slike deformirane djece koja su osakaćena nekom nuklearnom katastrofom. Ovo pruža samo tzv. shock value i ne pridonosi raspravi.

8. Lažna dilema
Greška koja je najčešće produkt intelektualnog nepoštenja, primjerice, kada neki forumaš postavi stvari tako da se naizgled čini da postoje samo dvije alternative, a zapravo postoji mnogo više. Netko može stvari postaviti ovako: ili doniraš novce za spas djece u Africi ili želiš da sva djeca u Africi umru. Ovo je lažna dilema, jer jedno ne implicira nužno drugo, stvar je mnogo šira od toga.

Ovo su naravno samo neke od uobičajenijih, postoji ih mnogo više. Ovdje možete naći više informacija o tome.

Ovime smo završili pregled osnovnih uputa za kvalitetno diskutiranje. Ne morate se sasvim strogo držati baš svega napisanoga (iako je i to pozitivno), ali barem imajte ove stvari na umu da unaprijedite svoje sposobnosti i učinite forum boljim mjestom.
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Back
Na vrh