• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

On Page SEO Optimizacija web stranica - Tutorijal

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Postova
3,697
Uvod

Iskoristavate li potencijal Interneta i vase web stranice? Iako smo do sada uglavnom na ovom forumu pricali o gradnji linkova, moram napomenut da je potencijal On-Page SEO strategije strasno mocan, vjerojatno 10 puta mocniji nego sto svatko od vas misli. Ovaj forum je primjer kako On-Page SEO moze jako puno posjete dovesti. Forum s strane dolaznih linkova i anchor textova i nije tako jak ali zato njegova snaga je u velikoj kolicini tekstualnog sadrzaja i pravilno optimiziranim stranicama. Vi ni sami ne znate ali kad god pisete neki post na forumu zapravo stavljate "keyworde" (kljucne rijeci) na ovaj forum. Ne razumijem zasto toliko ljudi onda ima problem shvatit koncept i primjeniti na vlastitim projektima? SEO se sastoji od:

a) Off-Page SEO-a tj. gradnje linkova
b) Content-a tj. sadrzaja na stranicama i
c) On-Page SEO-a tj. prilagodjavanja tog sadrzaja da ga trazilice poput Googla lako nadju.
e) Proucavanja Keyword Fraza za koje je najbolje rangirat

Svaki od ovih elemenata je jako vazan. Jako je vazno isto odabrati za koje fraze rangirati. Naprimjer, ja sad bas pripremam opseznu SEO strategiju za jedan web shop i vrlo je vazno pronac prave kljucne rjeci (keyword phrases) koje su relevantne i najbolje opisuju vasu stranicu i gdje cu ih pozicionirat dali na stranice proizvoda, kategorije, podkategorije ili pocetnu. Ovisno kakve su vam kljucne rjeci tj. keyword phrases o tome ce ovisit i strategija. Npr. web shop za koji pripremam strategiju nema stranice s proizvodima koje bi dobro opisivale taj proizvod pa zato moram ciljat da rangiram sa stranicama od kategorija i podkategorija jer one mogu ciljat kljucne rjeci koje su vezane uz temu koju webstranica pokriva. Sto bolje znate On-Page SEO to vam je lakse pripremit dobru strategiju za vasu web stranicu.

On-page optimizacija podrazumijeva svako uređivanje i unaprjeđivanje sadržaja i aktivnih pozadinskih elemenata web-stranice u svrhu poboljšanja pozicija na rezultatima pretraga u internetskim tražilicama za ciljane ključne riječi. U nastavku teksta često će biti korišteni neki engleski pojmovi kao što su npr. on-page, website, webpage, title, heading itd. To nije zato što ja volim zvučati cool i fancy, već radi nespretnosti, nesporazuma i mogućih zabuna koje mogu nastati pri korištenju analognih pojmova na hrvatskom/srpskom/bosanskom jeziku te ionake česte uporabe engleskih pojmova kada se raspravlja o SEO-u na domaćem govornom području.

Dakle, dobro optimizirani webpage (pojedini dokument website-a, npr www.vašastranica.com/dokument.html ) smanjuje potrebu za agresivnom gradnjom povratnih linkova tzv. backlink building-om, pri čemu relevantnost dotičnog webpage-a sama po sebi može imati dovoljan utjecaj na rangiranje za pojedine ključne pojmove, tzv. keywords koje korisnici internetskih tražilica (search engine-a) ukucavaju pri pretrazi.

U većini slučajeva bolje pozicije ostvaruju oni webpage-vi koji imaju pouzdan i visokokvalitetan sadržaj i informacije, ponekad i u tolikoj mjeri da to može u potpunosti ukloniti potrebu za link building-om. Ovaj vodič je baziran na rezultatima mnogih istraživanja i detaljnih testiranja, ali i na teoretskim zaključcima te čak ponekad i na samoj intuiciji baziranoj na iskustvima. SEO je jako često jedno jako „maglovito“ područje sa mnogo proturječnih informacija, a to proizlazi iz činjenice što je svaka SEO kampanja u osnovi manipuliranje rezultatima pretraga u marketinške svrhe, što kao posljedicu izaziva tajnovitost internetskih tražilica kada su u pitanju točni i precizni parametri i pokazatelji po kojima jedna stranica rangira bolje od druge. Zbog toga se preporučuje da ovaj vodič bude samo jedna detaljnija baza osnova svima onima koji tek počinju sa SEO-om, a iskusnima dobar podsjetnik.Kako bi u osnovi trebao izgledati „savršeno“ optimizirani webpage?

Slikovito kazano, to bi izgledalo ovako

[attachment=252]​

Poznavanje osnova, razumijevanje i sposobnost uređivanja HTML-a je nužnost u ovome procesu, prema tome pobrinite se da ste „pokriveni“ najprije na tome području prije nego nastavite dalje. Isto tako, suvišno je napominjati da je barem rudimentarno poznavanje engleskog jezika i sposobnost korištenja istog sušta potreba, budući da bez toga ionako nemate što previše tražiti u bilo kojem vidu Internet marketinga i poslovanja.HTML <head> tagovi

Dakle, ovdje je riječ o oznakama poznatijima kao tagovi unutar <head></head> elemenata svakog pojedinog HTML dokumenta. Ovdje će biti spomenuti i opisani samo oni koji imaju utjecaja na rezultate pretrage i količinu posjete na tražilicama, dok ove ostale ostavljamo za neke druge, naprednije rasprave o web-dizajnu i strukturiranju i funkcionalnosti webstranica.


Title Tag

<title> tag – primjer <title>Naslov website-a/webpage-a</title>
Općepoznato je da title tag igra važnu ulogu, no i dalje mnogi vlasnici webstranica iznova rade iste greške kada je u pitanju upravo taj element. Važno je imati na umu da je title tag klikabilan te je kao takav prva stvar koju posjetioc traži i gleda na rezultatima pretrage. Isto tako, ključne riječi korištene pri pretrazi bivaju podebljane u naslovu, što pridonosi uočljivosti.

Kao uostalom što smo naučili od teta u vrtiću, naslov govori o čemu se radi u dotičnoj knjizi, letku ili dokumentu. Sukladno tome, svaki webpage bi trebao imati zaseban title tag relevantan sadržaju dotičnog webpage-a. Neke od jako čestih grešaka kod title taga uključuju identične title tagove na svim webpage-vima pojedine web stranice, Untitled ili totalno prazan naslov koji je svojevrstan „relikt“ vezan uz staromodne načine dizajniranja webstranica i koji je jako česta pojava i dandanas, upotreba prevelikog ili pak premalog broja riječi, puko nabrajanje ključnih riječi u naslovu, „nabijanje“ kompletnih rečenica u naslov i slično. Veoma je važno izbjegavati upotrebu identičnih title tagova za različite webpage-ve unutar vaše stranice. Kod većih stranica javlja se problem praćenja pri čemu mogu pomoći određeni alati, kao npr:

SEOmoz PRO Campaign Manager – premium alat koji sadrži mnoštvo korisnih funkcija i opcija. Za naprednije SEO kampanje preporučljivo je uložiti upravo u ovaj alat budući da pruža mnogo korisnih informacija koje bi inače bilo preteško ili vremenski neizvodivo ručno prikupiti. Podaci o duplicate webpage title tagovima moguće je izvući iz Campaign Dashboard i 'Crawl Diagnostics' tabova.

Google Webmaster Tools – Besplatan alat bez kojeg se doslovno 'ne može'. Poznato je da Google nudi mnoštvo besplatnih, kvalitetnih alata za webmastering prema tome neozbiljno je ne koristiti iste. Duplicate title-ove moguće je pronači pod 'Diagnostics' -> 'HTML Suggestions'

Dobar, izbalansiran title tag bi trebao sadržavati 4-6 riječi i ne više od 70 znakova. Ključne riječi bi trebale biti što bliže početku, a radi smanjenja ukupnog broja riječi i znakova potrebno je izbjegavati kratke „rječice“ kao što su engleskom npr 'the', 'and' ili 'of'. Iako kratak, naslov bi također trebao biti privlačan i deskriptivan, tako da osoba koja traži mogla točno znati što očekivati ukoliko klikne upravo prema vašem website-u. Stalna upotreba imena tvrtke ili same stranice u naslovima pojedinih webpage-va počesto je samo bespotrebno trošenje ionako ograničenog prostora kojeg se može puno bolje i efikasnije upotrijebit sa pravilnim odabirom i poretkom riječi.

Vrlo čest je slučaj da se za title tag svakog pojedinog proizvoda, dakle webpage-a, na stranici koristi i naslov homepage-a. Uzmimo na primjer Dalmacijavino, hrvatsku tvrtku sa dugom tradicijom koja u zadnje vrijeme puni naslovnice domaćih medija zbog problema u poslovanju, prijenosa vlasništva itd. Sa SEO aspekta, title tagovi svakog webpage-a na dotičnoj stranici nisu optimalno podešeni. Tako npr, ako odemo na sljedeći URL

http://www.dalmacijavino.hr/Proizvo...iew/PropertyID/96/language/hr-HR/Default.aspx

jasno vidimo da je riječ o vinu Bogdanuša hvarska, no već pri osnovnoj analizi vidimo da se to u naslovu (Dalmacijavino > Proizvodi > Katalog) nigdje ne spominje. Štoviše, ukoliko pogledamo bilo koji drugi proizvod na istoj stranici, uočit ćemo da svi oni imaju identičan naslov, te da se ni u jednom naslovu ne spominje samo ime proizvoda. Ovakve i slične pogreške, iako ih je zapravo lako riješiti i izbjeći, su i dalje jako česta pojava ne samo na našem govornom području, nego i na stranom tržištu.

Pri odabiru naslova treba voditi računa i na konkurentske rezultate koji zauzimaju vodećih 10 pozicija za odabranu ključnu riječ. Obratite pozornost na broj riječi, znakova te upotrebu i pozicioniranje ključnih riječi u <title> za svaki pojedini rezultat. Često je to putokaz kojeg možete slijediti pri odabiru vlastitog title taga.

[attachment=253]​

Iz gornjeg grafa vidi se da je upotreba ključnih riječi na samom početku title taga itekako povezana sa pozicioniranjem, a što je ključna riječ udaljenija od početka naslova, to su pozicije lošije. Također je potrebno imati na umu i da su ključne riječi u naslovu podebljane, te kao takve zasigurno privlačepozornost.

Kod većih i kompleksnijih stranica nije zgorega postaviti neki solidan „komadić“ koda koji će sistematski popunjavati title tagove pritom pazeći da poštuje sva gore navedena pravila.


Meta Description

Meta description – primjer <meta content=“Ovo je primjer teksta ispod <title> taga“ name=“description“>

Prije svega, važno je naglasiti da je upravo ovo element koji daje do znanja tražilicama što da stave ispod title taga na svakom pojedinom rezultatu pretrage kako bi posjetioc saznao nešto više informacija o tome što se nalazi iza tog magičnog linka. Iako ima minimalan, čak i nikakav utjecaj na pozicioniranje, zbog svoje funkcije, meta description važna je karika on-page optimizacije.

Ključne riječi su također podebljane (boldane), a činjenica da velik broj ljudi pored title taga čita i meta description nužno znači da i dobar, interesantan i privlačan meta description tag može privući i veći broj posjeta za svaku pojedinu poziciju na rezultatima pretraga što i je cilj jer optimiziramo za posjetu a ne radi samog rangiranja.


Meta Keywords

Meta keywords – primjer <meta content=“keyword1, keyword2, keyword3“ name=“keywords“>

Ovaj element je prije igrao relativno značajnu ulogu kod rangiranja, no danas to više nije slučaj. Nema nikakvog utjecaja na rangiranje, a i zbog napretka tehnologije i skeniranja sadržaja stranica od strane internetskih 'crawler'-a i 'spider'-a, upitna je i sama svrha. Također, potrebno je imati na umu da meta keywords daju lagani uvid u ključne riječi koje cilja vaša konkurencija, te su kao takvi dobar način za nalaženje novih ključnih riječi, no isto tako vrijedi i u obrnutom smjeru – vaša konkurenija može veoma lako saznati koje ključne riječi vi ciljate sa vašom stranicom.


Meta Robots

Meta robots – tag sam po sebi nije nužan, no ako ga već koristite iz bilo kojeg razloga, pobrinite se da ne sadržava nikakve upute i smjernice koje bi potencijalno mogle onemogućiti pristup vašim stranicama od strane internetskih tražilica.


Canonical Tag

Rel=“Canonical“ – primjer
<link rel="canonical" href="http://vašsajt.com/imeproizvoda.html" />

Razmjerno sa veličinom i kompleksnosti webstranice, raste i potreba za korištenjem canonical URL tag-a. Potreba za ovim javlja se kada god sama struktura i funkcionalnost webstranice stvara dupli sadržaj, što izaziva probleme vezane uz dupli sadržaj i raspodjelu tzv linkjuice-a,.

Najčešći slučajevi:

• Duplikati izazvani URL dodacima (session ID-evi, filtri, tracking parametri, vrste pretrage, pagination itd.)

• Alternativni URL-ovi koji vode ka istome webpage-u
Npr., http://vašsajt.com/imeproizvoda.html?ssid=1 gdje ?ssid=1 URL dodatak, tzv session ID, u „očima“ tražilica stvara novi URL koji ima sadržaj identičan http://vašsajt.com/imeproizvoda.html , te zbog toga izgleda kao dupli sadržaj. Upotrebom canonical taga tražilicama se daje do znanja da postoji samo 1 webpage do kojeg vodi 2 ili više URL-ova, a ne više njih, čime se izbjegavaju navedeni problemi.URL – Universal Resource Locator, ili pojednostavljeno web-adresa

Ovdje će biti riječi o osnovnim pravilima vezanima uz pravilnu strukturu URL-ova u svrhu on-page optimizacije.


Duljina URL-a

Duljina – Kraći URL-ovi prema svim pokazateljima bolje prolaze u rezultatima pretraga te kao takvi imaju bolje šanse da budu copy/paste-ani i distribuirani od strane korisnika drugih webstranica ukoliko dotični smatraju vaš sadržaj dovoljno dobar i interesantan.


Lokacija ključnih riječi u URL-u

Lokacija ključnih riječi – Slično title tagu, što je bliže ciljana ključna riječ tj keyword glavnoj domeni webstranice, to bolje. Dakle, vašsajt.com/keyword će zasigurno imati većeg utjecaja na rangiranje nego vašsajt.com/kategorija/datoteka/podkategorija/keyword


Podfolderi i poddomene u URL-u

Poddomene vs podfolderi – ili na engleski subdomains vs subfolders, u praksi keyword.vašsajt.com (subdomain) i vašsajt.com/keyword (subfolder). Tražilice daju laganu „prednost“ subfolder-ima u odnosu na subdomains. Ovo pitanje ima više veze sa tim kakav je sadržaj kojeg planirate postaviti na novi URL. Često se poddomene koriste kao totalno novi i odvojen proizvod u okviru poznatog brand-a, pa tako imamo maps.google.com, blogs.google.com i slično, dok podfolderi barem sa strane korisnika daju bolji uvid u sadržaj i strukturu kako dotičnog webpage-a tako i cijeloga websajta.


Razmaci u URL-u

Razmaci – URL-ovi ne trpe sve vrste znakova koji se mogu proizvesti sa tipkovnicom, a to se posebice odnosi na space razmak. Uobičajena i preporučena metoda razdvajanja riječi u URL-ovima je crtica, npr vašsajt.com/ključna-riječ – internet tražilice također preferiraju upravo ovakvu strukturu URL-ova

Vratimo se samo nakratko na primjer Dalmacijavina, i na već spomenuti URL:
http://www.dalmacijavino.hr/Proizvo...iew/PropertyID/96/language/hr-HR/Default.aspx

Ukoliko bismo ga evaluirali sa gore zadanim smjernicama, jasno je vidljivo da je dotični URL predugačak, prekompleskno struktuiran, ne daje niti tražilicama niti posjetiteljima jasne indicije o sadržaju koji se nalazi na toj web-lokaciji, ne sadrži uopće nikakve ključne riječi, a kamoli da govorimo o lokaciji unutar URL-a. Ovakvih primjera ima na tone i s vremenom ćete, kako i ukoliko se budete bavili SEO-om, početi uočavati ovakve greške kako na svojim tako i na tuđim stranicama. U takvim slučajevima okrenite te spoznaje sebi u korist.HTML <body> tagovi

Slično kao i kod <head> tagova, postoje određene smjernice kojih se treba pridržavati pri optimizaciji svega što se nalazi između <body></body> u HTML dokumentu. Informacije iznesene u ovom dijelu baziraju se na određenim istraživanjima i testiranjima na zadanim „uzorcima“ te kao takvi ne predstavljaju apsolutnu istinu, no zasigurno nisu ni veoma daleko.


Koliko puta koristit kljucne rjeci na jednoj stranici

Broj ponavljanja ključnih riječi – nemoguće je odrediti točan broj ponavljanja ključnih riječi na svakom webpage-u, no iskustva pokazuju da su 2-3 ponavljanja na kraćim i 4-6 na duljim webpage-vima (pod duljinom se misli na tekstualni sadržaj) sasvim dovoljni. Treba imati i na umu da će te tekstove čitati živi ljudi, prema tome pretjerano ponavljanje može pokvariti tečnost, razumljivost i zanimljivost vašeg tekstualnog sadržaja, što može iznervirati posjetitelja toliko da dotični napusti vašu stranicu, i onda se gubi cjelokupni smisao.


Variranje Kljucnih Rijeci (Keyworda)

Varijacije ključnih riječi – iako nikada do kraja testirana teorija, pretpostavka da manje varijacije ključnih riječi su faktor sam za sebe i nije problematična za provesti u praksi. 2-3 varijacije glavne ključne riječi/fraze te zadvajanje ključnih fraza na više dijelova u tekstu zasigurno olakšava i sam postupak pisanja teksta, a kao što je već rečeno može pripomoći u određenoj mjeri.


H1,H2,H3 Headings Tagovi

H1,2,3,4 tagovi - <h1>Podnaslov</h1>
Iako se još uvijek smatra da igraju važnu ulogu, heading ili kraće H tagovi prema svim pokazateljima imaju vrlo malen ili čak nikakav utjecaj na rangiranje za zadane ključne riječi. Ipak, nije zgorega potruditi se da H1 tag bude uređen po sličnom modelu kao i title tag, dakle upotreba ključnih riječi što bliže početku taga, dok se H2,3,4 mogu koristiti samo po potrebi.


Alt Atribut

Prvo napomena da je ALT atribut unutar nekog tag-a a nije i sam HTML tag kako se cesto govori.

Alt atribut – <img src=“http://vašsajt.com/slike/slika1.jpg“ alt=“keyword“ />
Suprotno uvriježenom mišljenju, mnogi testovi su pokazali da upotreba ključnih riječi i fraza kao alt (alternative) atribut može igrati značajnu ulogu u rangiranju za ciljane ključne riječi. Prema tome, preporuča se ubaciti pokoju sliku na svaki webpage i unutar <img> taga ubaciti alt atribut sa ciljanom ključnom riječi, ili ukoliko ciljate više njih, na svaku sliku po jednu.


Imenovanje Slika

Ime slike – Image traffic, tj. posjeta koja dolazi putem internet tražilica koje izbacuju samo slike kao rezultate (npr. http://www.google.com/imghp ), može biti priličan izvor posjete u određenim slučajevima (primjer wallpaper sajtovi), prema tome preporučljivo je da naziv slike bude u skladu sa ciljanom ključnom riječi, npr. ključnariječ.jpg ili ključnariječ.png


Boldani "Podebljani" Tagovi

Podebljanje (bold) – <strong>
Podebljane ključne riječi, slično kao i H tagovi, imaju malen utjecaj na pozicioniranje, a i iz perspektive posjetitelja, ne izgleda lijepo kada se svako malo u tekstu nešto ističe. No, jednom ili dvaput u tekstu zasigurno neće škoditi.


Kosi "Italic" Text

Kosa slova (italic) - <em> (emphasized)
Slično kao i podebljane, ključne riječi ispisane kosim slovima nemaju velikog značaja na rangiranje, prema tome koristiti samo u umjerenim količinama


Interni Anchor Text

Internal link anchor – Iako tekstualni sadržaj eksternih backlinkova igra značajan utjecaj na rangiranje, nema jakih pokazatelja da tekstualni sadržaj unutarnjih linkova (linkanje na drugi sadržaj unutar iste webstranice) utječe na pozicije za ključne riječi. No, budući da ne može štetiti, preporuča se korištenje ciljanih tekstualnih linkova gdje god je to moguće. Tu je i sveprisutni 'user experience' gdje jasni i nedvosmisleni text linkovi poboljšavaju protočnost prometa prema vašim dubljim webpage-vima i samim time generiraju više page impresija i potencijala za efektivnu zaradu i viralno širenje.Interni/unutarnji linkovi i lokacije unutar arhitekture webstranice

Ovaj dio se direktno nadovezuje na dio o URL-ovima no radi svoje specifičnosti treba ga posebno izdvojiti.


Dubina Klika

Click-depth – Što ključna riječ/fraza za koju želite rangirati pojedini webpage dokument unutar vašeg website-a ima težu konkurenciju i samim time je teže rangirati za nju. Razmjerno tome, s porastom količine i jačine konkurencije, potrebno je minimizirati putanju ili pojednostavljeno rečeno broj klikova od glavne/naslovne stranice do željenog URL-a.


Što bi ovo značilo u praksi?

Dakle, neminovno je da npr. ukoliko posjedujete stranicu sa većim brojem proizvoda da će se neki od njih isticati brojem posjeta koje generiraju, brojem prodaja, komentara ili generalno po nečemu će se isticati među svim ostalim proizvodima. U takvim slučajevima pametan je potez „povući“ takve webpage-ve, sadržaj i proizvode što bliže naslovnoj stranici, po mogućnosti direktno linkati na njih sa nekakvim 'Bestsellers' ili 'Top 10 most popular products' popisom na homepage-u website-a. Na taj način dajete dodatnu težinu postojećem sadržaju i maksimizirate performanse vaše stranice unutar tražilica.


Broj Internih Linkova

Broj/postotak unutarnjih linkova – Iako anchor text unutarnjih linkova ne igra značajnu ulogu, broj unutarnjih linkova itekako ima utjecaja. Drugim riječima, ako želite pogurati neke webpage-ve za ciljani pojam, pokušajte linkati na taj webpage sa što većege broja drugih webpage-va unutar vašeg website-a.


Linkovi Unutar Texta u Usporedbi sa Linkovima u Navigaciji

Linkovi unutar sadržaja vs navigacijski linkovi – Trendovi pokazuju da tražilice, pogotovo Google kao vodeći u industriji, sve više pažnje posvećuju lokaciji linkova unutar dokumenta. Dugoročna strategija koja bi mogla donijeti koristi je da linkate više iz samog sadržaja (body content) nego iz navigacijskih traka. Pri tome treba imati na umu da Google računa samo prvi link koji detektira unutar pojedinog HTML dokumenta/webpage-a.


Sidebar (sa strane) i Footer (u podnozju) Linkovi

Sidebar i footer linkovi – vjerojatno zbog pretjerane zloupotrebe, najnovija istraživanja pokazuju da Google sve manje važnosti daje footer (na dnu webpage-a) i sidebar (pomoćni sadržaj sa strane) linkovima. Prema tome, glavne linkove bi trebalo stavljati u top navigaciju (iznad glavnog sadržaja)Struktura sadržaja


Lokacija Kljucnih Rijeci (keyworda)

Lokacija ključnih riječi - kao i kod title, H i image alt elemenata, preporuča se pozicioniranje ključnih riječi što bliže početku tekstualnog sadržaja unutar webpage-a, po mogućosti unutar prvih 50-100 riječi ovisno o duljini samoga teksta. Postoje jake indicije da tražilice preferiraju sadržaj u kojem se ključne riječi javljaju pri početku.


Formatiranje Sadrzaja

Iako postoje oni koji tvrde da upotreba specifičnog načina strukturiranja sadržaja (uvod, razrada, primjeri, zaključak ili pak pripovijedanje, podaci, zaključak, pouka), realna efikasnost ovakvoga pristupa u smislu utjecaja na bolje pozicije unutar rezultata pretraživanja ja upitna. No, budući da je vaš tekst prvenstveno namijenjen živim ljudima koji će to na kraju krajeva i čitati, preporučljivo je da stil i način pisanja prilagodite ciljanoj publici. Isto tako, od Google Panda nadogradnji korisnici su stavljeni u prvi plan i mozda vam sama stranica nece losije rangirati radi losijeg formatiranja, ali losiji korisnicki podaci poput kraceg zadrzavanja na stranici, losiji Click Through Rate na Google-u i slicno, vam moze spustiti cijeli website u rankinzima jer ce biti oznacen kao website koji nije orijentiran korisnicima.Kada dolazi do odmaka od pravila?

U tijeku pripreme i stvaranja zanimljivog i kvalitetnog sadržaja često dolazi do čistog zaborava, a isto tako je potrebno raditi kompromise jer je nemoguće zadovoljiti i jednu i drugu stranu. Na kraju krajeva, on-page optimizacija jeradi internetskih pretraživača, no sadržaj sajta je namijenjen ljudima, i tu onda i dolazi do slučajnih ili ponekad i namjernih propusta.

[attachment=254]​

Pravilna on-page optimizacija se definitivno isplati u pogledu vremena, energije i novca, no isto slijedi i poznato 80/20 pravilo, koje kaže da ako učinite samo 20% najvažnijih stvari kako treba proizvest ćete 80% maksimalne vrijednosti. Drugim riječima, ako pravilno optimizirate title tagove, pozicioniranje ključnih riječi, strukturu linkova i interno linkanje, ostvarit ćete oko 80% potencijala on-page optimizacije. Isto tako, ako zaboravite podebljati ključnu riječ, ubaciti relevantan H2 tag ili ubaciti jednu ili dvije varijacije na glavnu ključnu riječ, vjerojatno i nećete izgubiti puno na optimizaciji.Najbolji načini za postizanje pozicije #1

Iako se možda na prvi pogled čini, iskusni SEO stručnjaci odavno znaju da je dobra on-page optimizacija samo pola pobjede, a vrlo često niti toliko, do prve pozicije. Zapravo, proces dostizanja prve pozicije bi prije izgledao ovako:

1. Pristupačnost – poznatije kao 'crawlability', pristupačnost informacija na vašoj stranici tzv 'crawler'-ima i 'spider'-ima popularnih Internet pretraživača svrstava se u sam vrh ljestvice – bez toga, sve drugo je uzalud

2. Sadržaj (content) – ne kaže se bez razloga 'content is king'! Viralnost (potencijal lančanog širenja putem interneta) kvalitetnog i zanimljivog sadržaja je itekako značajan faktor između SEO kampanja slabog, srednjeg i velikog dometa. Tipičan primjer, iako ne toliko sa SEO aspekta, je sajt na kojeg ste prije ili poslije nabasali, a to je failblog.org, kolekcija smiješnih video materijala koji prikazuju raznorazne nezgode u koje zapadnu ljudi različitih demografskih skupina.

3. Glavni on-page elementi –već spomenuto 80/20 pravilo, dakle ako „pogodite“ glavne on-page elemente kako treba, bit će vrlo malo ili nikako potreba da se brinete radi ostalih, manje važnih elemenata

4. Korisničko iskustvo – kako se vaši posjetitelji „osjećaju“ kada posjete vaš sajt. Jeli dovoljno zanimljiv? Jesu li informacije lako pristupačne? Hoće li posjetioci htjeti podijeliti vašu stranicu sa svojim prijateljima i kolegama? Sve su to pitanja o kojima treba dobro razmisliti.

5. Marketing – content IS the king, ali dobar marketing predstavlja vojnu silu – kralj bez vojske je samo figura na šahovnici. Pojednostavljeno rečeno, ovo se tiče svega što bi spadalo pod tzv off-page optimization, a off-page optimizacija se uglavnom bazira na backlink buildingu. Znači, sve one aktivnosti koje proizvode direktno ili posljedično povratne veze prema vašem website-u

6. Napredna on-page optimizacija – iako je rečeno da ponekad samo on-page optimizacija može donijeti prevagu u rezultatima, realnost je da danas to rijetko gdje prolazi (osim u tzv long-tail keyword frazama). Danas osnovna on-page optimizacija predstavlja samo srž jedne SEO kampanje – kao temelj kojeg se postavlja u zemlju, pa se na njemu tek gradi kuća.On-page optimizacija – Dodatne i Napredne Tehnike

U narednoj listi ispod pronaći ćete kratke crtice koje sadržavaju podsjetnik na već obrađene teme vezane uz osnove on-page optimizacije, ali i par novih pojmova i tehnika koje bi trebalo istražiti i usvojiti ukoliko želite koristiti SEO na profesionalnoj razini. Analiza i raščlamba istih je presložena i predugačka da se obradi u jednoj jedinoj temi, prema tome, na vama je da krenete i akciju i naučite nove stvari:

• Optimiziranje title i meta tagova, gdje treba pažljivo smjestiti ključne riječi i složiti naslov i kratak opis da se maksimizira postotak klikova na rezultatima pretrage za zadanu ključnu riječ

• Optimizacija H tagova

• Jednostavna i pristupačna navigacija u hijerarhijskom redoslijedu – najvažnije prvi vrhu, manje važno prema dnu

• Lokacija/pozicioniranje ključnih riječi u title i meta tagovima, u prvih 50-100 riječi sadržaja, u imenima te u alt atributima slikovnih fajlova

• Broj ponavljanja ključnih riječi, 2-6 na webpage-u ovisno o duljini samoga teksta

• Interno linkanje po mogućnosti sa upotrebom anchor texta gdje je moguće

• Što kraći i jednostavniji URL-ovi sa crticama (-) gdje su razmaci među riječima

• Canonical linkovi

• Brzina učitavanja i veličina HTML dokumenta

• Optimizacija <img alt> atributa i upotreba ključnih riječi u imenima slikovnih fajlova

• Upotreba XML sitemapa

• Upotreba Robots.txt fajla za blokiranje sadržaja kojeg ne želite indeksiranog i za direkciju prema XML sitemapi

• Upotreba 'nofollow' atributa za sve izlazne oglasne i affiliate linkove

• Minimizacija izlaznih linkova radi što boljeg sačuvanja postojećeg linkjuice-a

• Upotreba ciljane ključne riječi u domeni i/ili u URL-u, pritom pazeći da URL ne bude predugačak

• Čitljivost sadržaja – akademski i znanstveni stil pisanja ostavimo institutima i obrazovnim agencijama, u biznisu se najčešće posluje sa „običnim“ ljudima

• Odnos između nofollow i dofollow linkova na stranici (i unutarnjih i izlaznih)

• Konstantna provjera „mrtvih“ linkova – paziti da ni u jednom trenutnu na stranici ne bude previše linkova koje vode prema nepostojećim web-lokacijama

• Optimizacija '404 Not Found' predloška da vodi prema naslovnoj stranici ukoliko nastupi greška u pristupu bilo kojem dijelu sadržaja na istoj

• Minimizacija XHTML/HTML grešaka putem W3C Markup Validation provjere

Da se malo naprednije tehnike on-page optimizacije ne bi pretvorile u samo puko nabrajanje, evo par manje poznatih trikova i „hack“-ova koji kada se iskombiniraju mogu imati značajan sveukupni pozitivni učinak, pogotovo kod većih, masivnijih i kompleksnijih website-ova.


Upotreba Dublin Core Meta tagova

Dublin Core je u osnovi set meta podataka (metadata – „podaci o podacima“) po svim obilježjima jako sličnih „običnim“ meta tagovima. Dublin Core metada se također nalazi u headeru HTML dokumenta, između <head></head> u kodu. Ovaj set meta tagova značajno olakšava web crawlerima detekciju i prikupljanje svih potrebnih informacija o svakom pojedinom dokumentu/webpage-u na vašem website-u.

Drugim riječima, korištenje Dublin Core metadata tagova će omogućiti da vaša stranica ima 2 različita oblika meta tagova, što može utjecati na ranking budući da website u cijelosti dobiva više pažnje od crawlera i search engine botova. Također, ovaj set meta tagova se konstantno unaprjeđuje kako bi bio u skladu sa najnovijim zahtjevima za kvalitetnijim pretraživačkim opcijama te sa tzv Semantic web-om, budućnošću internetskog pretraživanja.

Ispod možete pronaći predložak Dublin Core meta tagova koje možete koristiti na vlastitim stranicama:

Kod:
<head>
<link rel=”schema.DC” href=”http://purl.org/dc/elements/1.1/” />
<link rel=”schema.DCTERMS” href=”http://purl.org/dc/terms/” />
<meta lang=”US English” content=”Naslov/title” />
<meta content=”ime autora” />
<meta lang=”US English” content=”keyword1, keyword2, keyword3, keywordX” />
<meta lang=”US English” content=”Kratak opis o čemu se radi na dotičnom webpage-u“ />
<meta content=”Title” />
<meta scheme=”DCTERMS.W3CDTF” content=”godina objave″ />
<meta scheme=”DCTERMS.URI” content=”US English” />
</head>

Naravno, nužno je unijeti relevantne promjene gdje je potrebno s obzirom na sadržaj vaše stranice i/ili webpage-a. Isto tako, za više informacija o Dublin Core metadata setovima, posjetite njihovu službenu stranicu DublinCore.org


Apsolutna relevantnost

Postoje dobri razlozi zbog kojih Wikipedia, online rječnici, pojmovnici i stranice sa riječima pjesama (lyrics&ringtone websites) rangiraju bolje čak i od onih rezultata koji ih nadmašuju u pogledu backlinkova. Osim činjenice da takvi website-ovi predstavljaju autoritet u tražilicama, njihovi webpage-vi su apsolutno relevantni za zadani ključni pojam.
Pojednostavljeno rečeno, moguće je kopirati model predstavljanja informacija i sadržaja kojeg koristi Wikipedia na svojim page-evima kako bi pružila koristnu i kvalitetnu informaciju. Definirajući ili opisujući ključnu riječ, pojam ili frazu unutar vašeg sadržaja ili ostavljajući prostor unutar sadržaja gdje možete ubaciti definiciju zasigurno može pomoći u ostvarivanju boljih pozicija na rezultatima pretraživanja.

Ovo pogotovo vrijedi ukoliko se ne natječete protiv Wikipedia-e već protiv drugih stranica koje nisu implementirale takav ili sličan model izlaganja informacija i sadržaja. Ovako na relativno jednostavan način možete povećati „vrijednost“ svakog vašeg webpage-a kod internetskih pretraživača jer crawler-i prepoznaju vaš sadržaj kao relevantan i samim time ostvarujete prednost pri ukupnom zbroju parametara koji se računaju kod pozicioniranja na rezultatima pretraga.


Varijacije anchor text-a za interne linkove

Unutarnja polinkanost vaše stranice je, kako smo rekli, važan faktor ne samo za „protočnost“ pristupa crawlerima nego i posjetiteljima. No, važno je i ovome apsektu posvetiti pažnju kako bi se maksimizirao učinak. Možemo koristiti različite pojmove pri linkanju na isti sadržaj sa različitih web-lokacija unutar site-a.

Zanimljiv trik pri upotrebi ovakve strategije je pozicioniranje linka unutar prvih 50-100 riječi tekstualnog sadržaja, dakle u prvom paragrafu, pri čemu kada druge stranice prikupe i objave ili naprosto kopiraju sadržaj vaše stranice vi automatski dobijate i backlink sa te druge stranice, a i crawleri će brže prikupiti link ukoliko je on bliže vrhu dokumenta. Na ovaj način lagano i bezbolno se može iskoristiti viralna moć dobroh sadržaja kako bi se dobio link ka dubljim webpage-vima sa drugih stranica, a ne samo prema homepage-u.


Upotreba sinonima i relevantnih pojmova za ključne riječi

Algoritmi internetskih pretraživača, pogotovo Google-ov, konstantno napreduju i poboljšavaju metode detekcije manipulacije sa sadržajem. Stare metode tzv. 'keyword stuffing'-a i 'blendanja' ključnih riječi gdje je boja slova bila ista kao i pozadina su odavno izašle iz 'mode' jer su im tražilice stale na kraj, no i dan-danas javljaju se nove metode za 'brzo' rangiranje uz manje truda. Treba imati na umu da će prije ili kasnije svi ti gray-hat i black-hat pristupi dugoročno biti neisplativi, a stranice koje rastu puževim korakom će ultimativno doći do cilja i pobrati sav šlag na torti. Isto tako, treba stalno biti svjestan činjenice da internetski pretraživači postoje radi ljudi koji ih koriste, tako da i vi trebate pronaći onu pravu ravnotežu između napora da se 'svidite' search engine-ima i privlačnosti i zanimljivosti vašeg sadržaja živim ljudima – nitko neće čitati tekst u kojem je svaka treća riječ ključna riječ već će stisnuti onaj sudbonosni crveni X u gornjem desnom kutu i brzo zaboraviti neugodno iskustvo.


Linkanje na autoritativne pouzdane stranice/domene

Povremeno ubacivanje izlaznih linkova ka drugim stranicama koje imaju određen autoritet i pouzdanost u „očima“ tražilica također povećava autoritet i kredibilitet vaše stranice. Crawleri uzimaju i ove podatke kao bitne u ukupnoj procjeni pouzdanosti, kvalitete i kredibiliteta vaših stranica, prema tome budite od samog početka u pobjedničkom timu i nećete pogriješiti.


Privacy Policy, Disclosure, Disclaimer i TOS

Ako vi niste spremni otvoreno izjasniti se o utjecaju vaše stranice na privatnost, sigurnost i zaštitu posjetitelja, normalno je za očekivati da će i tražilice biti „skeptične“ prema vašoj stranici te biste zbog toga mogli čak biti i oštećeni za par mjesta na rezultatima pretrage. Mnogo virusa, loših informacija i sadržaja kruži Internetom i logično je da tražilice žele izbaciti sve nepoželjne elemente iz svojih baza podataka. Mora se dati do znanja da se ništa ne skriva ili taji od posjetioca kako bi oni bili sigurni da će pronaći pravu informaciju te da neće ni na koji način biti oštećeni ili ugroženi.


Optimiziranje jednog webpage-a za više keyword-a

Solidan način za maksimalno „cijeđenje“ posjeta sa tražilica je optimiziranje jednog webpage-a za 2-3 slične ključne riječi ili fraze. Kada dodamo multiplicirajući efekt ovakvog načina optimizacije, tada sa svega nekoliko desetaka webpage-va možete ciljati i na više od 100 različitih ključnih pojmova. Ovo se prvenstveno bazira na tzv. longtail frazama koje uglavnom imaju malen volumen pretraživanja, ali broj kombinacija je ogroman. Tako npr u članku o Hyundai automobilima možemo ciljati na specifičan model određene boje (npr 'red hyundai sonata lx') te na taj način „ubiti 2 muhe jednim udarcem“. Tako možemo ubacitit longtail frazu u H tagove, alt atribute, nazive slika, meta keywords i description, URL path i slično. Sve to kumulativno pomaže u boljem rangiranju za takve pojmove. Interesantno je da IZ forum mjesečno skupi preko između 10-15 tisuća posjeta putem ovih longtail fraza gdje svaka generira možda 1 ili 2 posjeta, no kumulativno sve one skupa generiraju solidan broj unikatnih posjeta.


Usmjeravanje sadržaja u pozitivnom smjeru, izbjegavanje Googlebombing-a

U modernom SEO-u nije rijetkost da konkurencija koristi tzv. Google bombing kako bi asocirala vašu stranicu sa negativnim ključnim riječima ('spam site', 'pure evil', 'complete failure'...). To se najčešće postiže agresivnim link building kampanjama sa ciljanim anchro textovima. Pri tome prisutnost riječi sa mogućom negativnim konotacijama dodatno pomaže konkurenciji da osujeti vaše planove. To ide do te mjere da može i naštetiti pozicioniranju za željene pojmove, što je i razlog da konkurencija ponekad koristi te neetične modele. Čak i neutralni pojmovi kao website, company, brand mogu biti negativno asocirani ('porn website', ' fake company', 'evil brand' itd.). Jedan od poznatijih takvih slučajeva je Microsoftov-a službena stranica koja je jedno vrijeme rangirala na prvoj poziciji Google-ove tražilice za pojam 'evil greater than Satan himself' i slične, a online biografija George-a Bush-a na službenoj stranici White House-a je dugo krasila prve pozicije rezultata za pojam 'miserable failure'. (i dalje je na prvoj poziciji na Yahoo!-ovoj i Bing-ovoj tražilici)

Kako bi se minimalizirala šansa da se ovo dogodi, potrebno je izbjegavati riječi sa mogućom negativnom konotacijom, te izbjegavati agresivan ili prost stil pisanja gdje god je moguće ukoliko ste u niche-u gdje se to donekle tolerira.

Tražilice najnovijim tehnološkim rješenjima staju na kraj ovakvim slučajevima, no kreativni umovi se uvijek mogu dosjetiti kako zaobići zapreke, tako da opreza nikad dosta.
Korištenje dinamičnog sadržaja na statičnim webpage-vima Google i ostale tražilice dodatno cijene stranice koje se redovito osvježavaju sa novim sadržajem. Prema tome ukoliko radite sa statičnim stranicama bilo bi dobro ubaciti neku skriptu ili drugo rješenje koja vuče sadržaj koji objavljujete na društvenim mrežama. Isto tako, može se ubaciti i RSS feed sa drugih vaših stranica koje su po sadržaju relevantne prvotnoj. Ovo daje signale tražilicama da se stranica redovno osvježava i može značiti razliku od nekoliko mjesta gore ili dolje na rezultatima pretrage, što nije mala stvar.


Psihologija kod odredjivanja title i meta tagova

Već smo spomenuli kako je bitno dobro optimizirati title i meta tagove za ciljane ključne riječi kako bi tražilice smatrale vašu stranicu relevantnom. No, postoji i druga strana medalje, a to je da bez obzira na poziciju vi možete izvući značajnu posjetu sa samo par osnovnih modifikacija i tweakova koji se baziraju na ljudskoj psihologiji. Na tzv CTR (Click-Through-Rate > postotak klikova prema vašem site-u s obzirom na broj impresija u SERP-ovima) utječe čitav spektar elemenata koji mogu pozitivno ili negativno utjecati na korisnikovu odluku da klikne upravo na rezultat koji vodi prema vašoj stranici.

Tu se opet dotičemo kompromisa koji je ponekad potrebno raditi kako bi se pronašao onaj optimalan odnos, balans između optimizacije stranice za search engine i optimizacije za ljude koji ih koriste. Title tag, a pogotovo meta description tag su ovdje jako značajni budući da u tome, iako ograničenom prostoru, možete reći mnogo stvari koje će „natjerati“ korisnika, posjetioca da klikne uprave prema vašoj stranici. Upotreba akcijskih cijena, bonusa, popusta, besplatnih i trial ponuda, besplatnih tel. brojeva za podršku, upotreba velikih slova, onda efekt koji boldane ključne riječi mogu imati na različitim mjestima unutar description – sve su to elementi jako bitni koji u kombinaciji sa rankingom određuju hoće li od npr 2000 mjesečnih pretraživanja za neku ključnu riječ vaša stranica dobiti 400 ili 800 posjeta.Praktični savjeti za kraj

Tzv. linkjuice ili po naški „link autoritet“ je vrijednost koju vaša stranica skuplja putem eksternih backlinkova (linkovi sa drugih stranica prema vašoj) te putem unutarnje polinkanosti stranice, gdje različite web-lokacije unutar vaše stranice dijele linkjuice međusobom. Slikovito, linkjuice je u korelaciji sa tzv PR vrijednosti koja se konstatno mijenja radi hiperdinamičnosti interneta. Postoji i drugi, tzv 'toolbar' PR koji je predstavljen vrijednostima od N/A do 10, pri čemu je 10 najbolji mogući skor koji pojedina stranica može ostvariti.

Sa porastom stranice raste i mogućnost manipuliranja sa PR juice-om pri čemu arhitektura i način polinkanosti vaše stranice igraju veliku ulogu. Pri tome se moraju odrediti nekakvi prioriteti – nemoguće je linkati na sve odasvud, jer realno gledano određeni sadržaji i webpage-vi na vašoj stranici vrijede više nego neki drugi. Ovo posebno vrijedi ukoliko svi webpage-vi na vašoj stranici linkaju na homepage, kao što je danas slučaj kod većine stranica, najčešće u navigacijskoj traci. U tom slučaju vaš homepage efektivno „nosi“ najveću količinu linkjuice-a na vašoj stranici. Iz te perspektive, homepage je najvrjednija imovina vaše stranice i trebate pažljivo postupati. Sve nepotrebne linkove, ili nevažne te nekvalitetne linkove, kako izlazne tako i interne, potrebno je ukloniti da se sačuva linkjuice tamo gdje je najviše potreban.

Isto tako, sve affiliate i oglasne linkove koji idu sa vaših sidebar bannera i oglasnog prostora je pametno staviti pod nofollow tag kako se ne bi nepotrebno gubio linkjuice. Ukoliko ne znate, nofollow tag je vrijednost koja se dodeljuje linku kao atribut koji nalaže search engine crawlerima da ne uzmu u obzir taj link pri kalkulaciji pozicija za ključni pojam u linku (ukoliko on posjeduje anchor text) – pojednostavljeno, nofollow se stavlja kada ne prenositi linkjuice sa stranice i dati linkanoj stranici backlink. Neki noviji testovi pokazuju da tražilice, posebice Google, ipak računa i nofollow linkove, no samo u određenim slučajevima koji ovise od autoriteta stranica, načina gradnje, vrste stranica itd.Nastavak Edukacije

Da bi nadogradili vaše On-Page SEO znanje snazno preporucam da procitate i proucite slijedece teme:

Google Panda kroz Slike (Infografika)
https://internetzarada.org/google-panda-kroz-slike-infografika-t-5623.html

On Page SEO kroz Slike (Infografika)
https://internetzarada.org/on-page-seo-kroz-slike-infografika-t-5624.html


A nakon sto dobro savladate On-Page SEO nastavite sa edukacijom Off-Page SEO-a tj. link buildinga u ovom serialu Link Building threadova.

SEO Optimizacija
https://internetzarada.org/seo-optimizacija-t-3762.html

___________________________________________________

Izvori informacija:

http://www.seomoz.org (seomoz naravno najvise)
http://www.searchenginejournal.com
http://www.sitepoint.com
http://kaiserthesage.com
http://www.wordtracker.com
http://www.distilled.net
http://searchengineland.com
 

Prilozi

 • ON-PAGE-SEO-SLIKA.jpg
  ON-PAGE-SEO-SLIKA.jpg
  33.7 KB · Pregleda: 4,906
 • ON-PAGE-SEO-GRAF1.jpg
  ON-PAGE-SEO-GRAF1.jpg
  9 KB · Pregleda: 4,560
 • ON-PAGE-SEO-GRAF2.jpg
  ON-PAGE-SEO-GRAF2.jpg
  30.3 KB · Pregleda: 4,540

rappin

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Postova
152
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

Moze li neko preporuciti neki dobar tool koji proverava on page seo na sajtu?

Evo jednog koji ja koristim:

http://weeboost.com/check-website/

Ali bi bilo dobro naci jos par pa uporedjivati rezultate
 

Hellas

Legenda
Tu od
28 Srp 2009
Postova
1,452
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

rappin kaže:
Moze li neko preporuciti neki dobar tool koji proverava on page seo na sajtu?

Evo jednog koji ja koristim:

http://weeboost.com/check-website/

Ali bi bilo dobro naci jos par pa uporedjivati rezultate

Preletis clanak pogledom, a onda kliknes desnim na njega pa na Source ili View page source zavisno od browsera.
 

rappin

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Postova
152
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

Hellas kaže:
Preletis clanak pogledom, a onda kliknes desnim na njega pa na Source ili View page source zavisno od browsera.

To uglavnom uvek i radim, ali mi je nekad u source-u all in one seo pack pozicioniran dosta nisko sa meta tagovima i Market Samurai mi kaze da mi title, desc i head nisu optimizovani pa mi taj deo malo nije jasan da li je zbog toga ili necega drugog, dok recimo alat koji je tryengraved dao mi pokazuje sve perfect podeseno...

EDIT:

Prelovcev plugin mi pokazuje savrsene rezultate 95 do 100%. Da li su rezultati "SEO Doctor" plugina pouzdani i dali se mogu voditi njima prilikom optimizacije sajta sto se tice H1 i meta tagova?
 

Dzoks1

Član
Tu od
2 Lis 2010
Postova
62
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

Bilo mi je potrebno 2 sata da procitam ali isplati se :D
 

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Postova
3,697
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

Nine Best Practices For Optimized < title > Tags
http://searchengineland.com/nine-best-practices-for-optimized-title-tags-111979
S obzirom da je title tag jedan od najvaznijih SEO elementa na samoj stranici evo 9 savjeta za title tag-ove. Neke stvari su vecini poznata ali ima i nekih dodatnih zanimljivih savjeta. Naprimjer savjetuju title tag i Headingsi npr. H1 (ako je naslov stranice u H1 headingu) da nemaju isti sadrzaj nego da budu malo razliciti.

Kad procitate to i bas zelite jos malo saznat o title tagovima neke napredne metode mozete procitati na slijedecem linku. Ovo su manje provjerene stvari i mnogi savjeti ovise i o raznim situacijama ali koga zanima moze procitat.
http://www.seoptimise.com/blog/2010...actors-optimization-techniques-resources.html
 

Moderator

Član
Tu od
3 Svi 2012
Postova
81
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

mene zanima jedna stvar kod seo optimizacije,da li sadrzaj koji se nalazi na mojsajt.blogspot.com ima manju sansu "pravilne" optimizacije tj. maksimalnog iskoriscenja , od sadrzaja koji bi se nalazio na npr. mojsajt.com

Off-Page optimizacija mislim da je podjednaka za oba,ali sta je sa drugim nacinima... ?
 

casio11

Član
Tu od
14 Lip 2013
Postova
29
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

Jedno pitanje samo, da li je dobro staviti logo stranice pod <h1>
 

Kapetan Bačvica

Legenda
Osoblje foruma
Tu od
13 Pro 2009
Postova
862
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

rappin kaže:
Moze li neko preporuciti neki dobar tool koji proverava on page seo na sajtu?
Evo jednog koji ja koristim:
http://weeboost.com/check-website/
Ali bi bilo dobro naci jos par pa uporedjivati rezultate

Ja koristim SEOquake Diagnosis sa SEO Quake Toolbara za Fire Fox. :drinking
No, evo što je zanimljivo: za jedan Web tamo mi daje rezultate = sve 5, sve zeleno i dobro optimizirano. :)
A kad gledam u ovaj Weeboost, sve se crveni i ništa nije dobro. Po njemu ima samo 10 riječi na stranici, a ima ih više od 150 (nisam brojio :() kaže da nemam H1 tag, a imam H1, 2, 3, 4, 5 i 6. I sve tako. :(

http://www.studio2002.com/ je site.
Molim Vas da pogledate. Gdje je greška? Site je WP. :)

P.S. Znam da je stara tema, ali ovo me zanima. (i mori noćima :()
P.S.2. Kad sam već ovdje, evo i par odgovora: :)
@Moderator - Točno, ima manju šansu, bilo bi 'jače' sa svojom domenom. U početku će ti čak (samo možda) biti i lakše ovako, ali kasnije ćeš biti sigurno limitiran.
@casio11 - U H1 je bolje staviti - text.
 

casio11

Član
Tu od
14 Lip 2013
Postova
29
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

Ako hoce neko da predlozi dobar SEO tool za proveravanje unikatnost teksta, koji je najblizi googlu, hvala
 

Igor Tomić

Legenda
Tu od
24 Ožu 2011
Postova
1,868
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

casio11 kaže:
Ako hoce neko da predlozi dobar SEO tool za proveravanje unikatnost teksta, koji je najblizi googlu, hvala

Copyscape, Duplichecker, Plagium.
 

erised

Član
Tu od
2 Sij 2014
Postova
20
RE: On-Page SEO Vodič (Guide)

Utjece li google maps na cjelokupni ranking stranice? Vidio sam u nekim primjerima da su se odredjene stranice istaknule u googleovoj trazilici, odnosno da su pri vrhu, samo zato jer su oznacene na googleovoj karti. Sumnjam da je to tako jednostavno, ali bas me zanima koja je fora s tim ?
 

sdsolunac

Član
Tu od
12 Velj 2015
Postova
14
Procitao sam pazljivo tekst
Pitanje mi je sledece :
Dali je potrebno Keywords/Kljucne rece da se pojavljuju i u Imenu stranice i u Description i kako utice na bolji rang stranice
 

Furunash

Novi član
Tu od
7 Lis 2016
Postova
3
sdsolunac kaže:
Procitao sam pazljivo tekst
Pitanje mi je sledece :
Dali je potrebno Keywords/Kljucne rece da se pojavljuju i u Imenu stranice i u Description i kako utice na bolji rang stranice

Da treba. Najbolje ti je ako ti se ključna reč nalazi negde na početku naslovna stranice odnosno negde na početku samog opisa (description). Ipak, mora se obratiti pažnja da se ne pretera. Na primer, mnogo je bolje da se u naslovu koristi ključna reč a da se u deskripciji koristi sinonim nego da i u naslovu i u opisu bude ista ključna reč. Mada, ne mislim da je velika greška ako napravite ovu drugu varijantu.

Ali ponavljam bitnu stvar. Nikada ne preterati sa ključnim rečima jer to može biti kontraproduktivno da ne kažem štetno po sajt

Bitno je da naslov i opis budu smisleni i logični. Da ukazuju na konkretne informacije koje ta strana nudi. Uključujući ključnu reč u naslov i opis strane ti zapravo objašnjavaš guglu i drugim pretraživačima o čemu se na strani radi. Na taj način on zna u koju kategoriju i gde da te svrsta. To je logično zar ne?

Naravno, ovo je sve samo jedan od parametara. Raditi na ovom i ostalim parametrima je jedini način da sajt dospe do prve strane na pretraživačima.
 
Na vrh