• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lozinke

marg

Član
Tu od
13 Pro 2014
Koristite li neki software koji to radi umesto vas, pamtite, ili pišete na papirić?

Ja svoje uglavnom sama smišljam i pamtim, ali ne znam koliko ću još moći.
Muž me savetuje da koristim Dashlane, on je zadovoljan, i ništa vise ne pamti.
Ja sam malo control freak, mada mislim da ću ipak da popustum. Naravno, pod uslovom da sve te generisane šifre imam negde i odštampane.

Hm, ja koristim jednu sifru svugdje(dvi; gdje nisam promijenio), iako znam da to nije dobro ali šta je tu je.

Isprintat sifre. To sam ja napravio kad sam se selio i prelazio na novi kompjuter. Doslovno spasilo mi je zivot mnogo puta.

Postoje programi poput LastPass i Onepass. Imaju svoje prednosti i mane. Ovaj drugi je ja mislim placeni. LastPass sam koristio na windowsima.

Napraviš nekoliko razina računa

jedna i glavna lozinka samo za mail (postaviti potvrđivanje SMS-om i aleternativni email, sigurnosna pitanja)
zatim za neke malo važnije stvari tipa: FB, društvene mreže i sl.
I zatim lozinku koja će služiti kod svih ostalih registriranja na forume i sl. servise koje nećeš aktivno koristiti ili nemaju toliku važnost.

shulk kaže:
Hm, ja koristim jednu sifru svugdje(dvi; gdje nisam promijenio), iako znam da to nije dobro ali šta je tu je.

Tako sam i ja radio dok mi nisu procitali sifru na nekom bezveznom sajtu gde sam se registrovao, i upali na glavni mejl. Da su znali mogli su da odu na PayPal, Payoneer, Skrill.... i haos da naprave. Od tad imam 3 sifre koje su rasporedjene po prioritetima.

Edit: Evo kako sam ovo napisao bas sam isao da proverim hotmail i vidim da mi se u poslednjih 15 dana neko pokusava logovati i provaliti sifru. Logovi su iz razlicitih zemalja (Spanija, Rusija, Vijetnam...). Ne znam sta da radim? Sifra je relativno nova, ne znaci nista i ima brojeve u sebi...

marg kaže:
Koristite li neki software koji to radi umesto vas, pamtite, ili pišete na papirić?

Ja svoje uglavnom sama smišljam i pamtim, ali ne znam koliko ću još moći.
Muž me savetuje da koristim Dashlane, on je zadovoljan, i ništa vise ne pamti.
Ja sam malo control freak, mada mislim da ću ipak da popustum. Naravno, pod uslovom da sve te generisane šifre imam negde i odštampane.

Neznam zašto nešto komplikovati :sigh. Za čuvanje koristim Excel, gde imenujem sheet-ove u kojima je neka baza npr. mail-ovi, forumi i td. Što se tiče pass. min 8 karaktera sa malim i velik slovima+br.+spec. karakteri i to je to. Takva excel baza je prosta za editovanje a i zaštitu, a pristupačna gde god da vam zatreba.

Papir i olovka,jer sta ako crkne hard,odose sve sifre sa njim u zaborav ;)

I ja imam zapisane glavne passworde,
ali uglavnom dopuštam Windowsima da pamti online lozinke. :)
Tako su neke (važnije) Web stranice uvijek uključene i non stop otvorene (moje a i druge koje pratim). I ovaj Forum je uglavnom stalno barem jedan ili više od 25+ otvorenih tabova. :fever

مصيدةفئرانbẫychuột5מַלכּוֹדֶתעַכְבָּרִים

evo otprilike ovako izgleda je moj pass za bitnije stvari
isto tako sam i ja imao problema s provaljivanjem nakon sto sam napravio pass na ovu foru nikad vise problema.
pass mi je dobro sakriven u mailu tako da nema potrebe da ga zapisujem.

Može i excel, nego generalno imam problem da sve prepustim mašini. Ali dobro je da nisam jedina.
Dobar deo stranica je i kod mene uvek otvoren, ima foruma gde ne znam kad sam se poslednji put izlogovala.

Ipak je najbolje sve na papiru napisati. Papir jos drzim na stolu (na sigurnom) tako da vec mjesecima nemam bas nikakvih problema.

Sto se tice jacine lozinki, meni je najlakse odraditi npr. internet978755zarada, pa na nekom drugom sajtu press978755online... Ako hoces jacu sifru napises nesto tipa InTerNet978755zaradaa*! (par velikih slova i znakova, ali da tebi ima smisla).

Ja imam bilježnicu u koju pišem sve šifre jer ih uopće ne mogu niti želim pamtit.

Kod kuce koristim DashLane, a na poslu 1password, oba su odlicna i omogucuju medjusobnu sinhronizaciju. Nikakvi papiri, bakaraci. Sve to jos imam i sinhronizirano na Dropbox i to je to.

Rokovnik, podeljen po segmentima.

Bez uvrede svim programima za sifre, ali ovo kad bi crklo ili bilo ukradeno, ja bih imao mnogo vise problema od Gruzije. Tako da elektronsko cuvanje ne dolazi u obzir. Nisam jednom ostao bez harda ili pravio novi nalog na necemu jer im je pukla baza. Cak sam i na gMailu izgubio bruku emailova jer im je riknulo nesto pre par godina. Njihovo izvinjenje mi uopste nije pomoglo da vratim bilo sta. A da ne pricam koliko sam puta menjao kartice jer im je neko dete ukralo bazu.
Ziveti u digitalnom dobu je stvarno napasno.

LastPass ekstenzija za Chrome resava sve probleme. Samo da se zna jedna master sifra koju napravite sto jacu i cuvate lozinke od sajtova na jednom mestu. Jedino tu ne cuvam Gmail, Paypal, Skrill, ebanking. Toliko mogu da zapamtim, ali ako napravite sablon kao sto je neko gore rekao onda mozete da zapamtite sifru za bilo koji sajt. Tako ja znam sifru za sve sajtove a LastPass koristim cisto da ne moram da ih kucam uvek za neke ne toliko bitne sajtove.

Ja pamtim i sve su razlicite. Kad se ulogujes 20-30 puta ureze ti se :).

Evo dokaz da su papir i olovka bez premca sto se tice cuvanja lozinki.Kada sam mu predlagao rekao mi je "Ma daj stari ko to jos radi"

Ima i ona varijanta, možete svuda koristiti "istu" šifru ali pomerati prste jedne ruke za po jedan taster. Tako bukvalno pamtite jedan "obrazac" otkucaja, a šifre su drugačije

Tipa, ako je osnovna šifra "lozinka" kada pomerite desnu ruku po jedan taster ulevo, to bude "kizubja".

Sto se sifri tice moja praksa je [fb,mail,Steam,..] nesto sto posecujem i smatram da ima neku vrednost tu imam par jedinstvenih sifri... A za forume i manje bitnije stvari kao sto su fake meilovi i slicno koristim jednu te istu sifru....

no savetovao bi ljude da ne sejvuju sifre u svoje pretrazivace cak i ako samo oni za komp sedaju...

Krsto kaže:
Ima i ona varijanta, možete svuda koristiti "istu" šifru ali pomerati prste jedne ruke za po jedan taster. Tako bukvalno pamtite jedan "obrazac" otkucaja, a šifre su drugačije

Tipa, ako je osnovna šifra "lozinka" kada pomerite desnu ruku po jedan taster ulevo, to bude "kizubja".

To je super stvar. Ali ako ovakve šifre koristiš na puno sajtova i netko ti otkrije šemu, zna sve tvoje šifre, i dalje najbolji način je slučajno izgenerirana slova (+brojke i znakovi) i mjenjanje šifre svakih pola godine na svim servisima.

Back
Na vrh