lokalni domen sa crticama ili ne

tamoneko

Novi član
Tu od
23 Velj 2012
Poruka
1
Pozdrav,
Danas sam se registrovao mada već duže prelistavam ovaj forum. Imam jedno pitanje koje me muči pošto sam nov u SEO vodama, tako da se nadam da će mi neko iskusniji pomoći.
Istraživao sam strano tržište, i došao do exact fraze koja ima 20.000 pretraga mesečno u specifičnoj državi. Cilj mi je bio njihov lokalni google (a ne google.com).
Problem je što je taj lokalni domen zauzet, ali je zato slobodna varijanta sa 2 crtice (ime-tog-domena.ld). Na sreću sajt s tim domenom je potpuno prazan i ne pretstavlja konkurenciju.
Prvo što sam pogledao je konkurencija - prvi je .net koji u domenu ne sadrži ni jednu reč iz fraze, a drugi je isti kao moja fraza, sa 2 crtice, ali sa .com domenom. Oboje su PR 3, a ostali sajtovi na prvoj stranici su svi .com sa PR 2.
E sad, moj je cilj samo i isključivo ta određena država.
Moje pitanje je da li se isplati uzeti taj lokalni domen sa crticama, i da li će me google favorizovati pošto imam lokalni domen, u odnosu na konkurenciju sa .com domenima? Sajt bi bio kompletno na zvaničnom jeziku te države.
Hvala u napred!
 

freemind

Legenda
Tu od
16 Stu 2009
Poruka
955
Ja bih pre uradio ovako: umesto crtica, kljucnarec8.com i kljucnarec8.ld ( lokalni domen) .
Znaci uzeo bi oba, i com i nacionalni i razvijao oba sajta. Znaci bez crtica, spojeno, i neki broj na kraju.
Ako bas ne mozes da razvijas oba, onda na com stavis jedno 20 html strana( da bude html sajt)i polako gradis backlinkove, a razvijas lokalni domen jace . Idealno je da uzmes da razlicita hostinga( dve razlicite IP adrese za svaki , za html sajt mozes i neki bas jeftin hosting). Kada se pravi html sajtovi, pre svega za nabijanje sto boljeg PR, postoji opcija razmene, znaci da se nadje partner koji ce drzati Vas sajt na njegovom hostingu, a Vi njegov, da bi se dobile razlicite IP adrese. Ovo se moze naravno vise puta ponavljati, bitno je da Vam je partner pouzdan ( ako vec nemate sredstava za vise hostinga) .
 

JelenaM

Moćan
Tu od
11 Velj 2012
Poruka
429
Ako baš ideš na exact match (što mislim da nije presudan faktor te si ne bi trebao toliko razbijati glavu oko toga), ništa nisi napisao za .org, a po nekima .org je jači od .net. Mada, stvarno mislim da se ne trebaš toliko brinuti oko toga. Možeš i da dodaš etvojdomendomen.ld, to ti je 95% exact.
Jesi li proverio isplativost te reči, ako nije na engleskom? Ako nemaš konkretan proizvod koji misliš da promovišeš, ima li adsense oglasa na tom jeziku za tu reč (da li ti izlaze na vrhu i desno kad je ukucaš u Google.ld) ili šta se nudi na Google pod Shopping (levo od pretrage), to ti daje neku okvirnu sliku.
Još jedna stvar, što se konkurencije tiče: PR nije obavezno presudan faktor, pogledaj pre koliko su ti sajtovi relevantni za tvoju ključnu reč, da li su te stranice što se rangiraju neke leve stranice ili root domeni, i koliko imaju backlinkova
 
Na vrh