• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koliko je tesko prestici Facebook, Pinterest, YouTube?

Tu od
20 Pro 2013
Zdravo,

Interesuje me sta vi mislite kolki je tesko prestici fan strane Fejsbuk-a, Pinterest-a, YouTube videa, Tumblar-a ili "Images for *", ukoliko oni izadzu kao top 10 rezultata za keyword-a za koi mi bi zeleli da konkuriramo? Jeli je to lakse od obicnih strana ili teze?

Slusao sam razne price o ovome pa interesuje me sta vi mislite, iz iskustva ili slicno, pozdrav!

To je kao da pitas sta mislite koliko je tesko prestici sajt koji je prvi na Google.

Ako je slaba kljucna rec dosta je lako, dok ako je neka jaka nije ni malo lako. To sto je Google stavi facebook stranicu kao prvu ne znaci da je rec slaba, moze da bude da ta stranica u ocima Google vredi vise nego sajt ispod.

Deni kaže:
To je kao da pitas sta mislite koliko je tesko prestici sajt koji je prvi na Google.

Ako je slaba kljucna rec dosta je lako, dok ako je neka jaka nije ni malo lako. To sto je Google stavi facebook stranicu kao prvu ne znaci da je rec slaba, moze da bude da ta stranica u ocima Google vredi vise nego sajt ispod.

Hvala na odgovoru, zanima me samo na sta mislis kad kazes "slaba, jaka kljucna rec"?

Radi se o nekim kljcunim recima sta su pretrazivani 50 000+ puta mesecno (pronasao sam 7-8 takvih) i imaju dobar CPC (neki i 2.79$, traffic travis pokazuje Relativity Easy) i za koima na prvu stranu google-a ne izadze ni jedna specificna strana za to, nego fejsbuk grupe i pinterest, youtube.... i slicno. Zanima me jeli fakt da za tu kljucnu rec nema ni jednu specificnu stranici moze znaciti da je lakse prestici fejsbuk grupe i sl. strane. Pa interesuje me kako vi razmisljate o ovome..... Pozdrav!

najverovatnije je mislio da slaba rijec je ona gde je slaba konkurencija odnosno postoji vrlo malo stranica na tu temu i vrlo je lako doci na prvo mjesto
a jaka gde je jaka konkurencija i gde ima mnogo jakih sajtova i tu je tesko izbiti na vrh pretrage

To su veoma jaki websiteovi i dosta ih je tesko prestici kad rangiraju. Nije nemoguce ali obicno osoba koja ima znanja i kompetancije da ih prestigne ce znati odredit koliko je tesko tj. koliki trud treba ulozit. U danasnje doba kada Google ima dosta raznih vertikala i za svaku razlicite faktore, skoro je nemoguce dati precizan odgovor na ovo pitanje.

Dodatni razlog zasto je tesko odgovorit zato jer je cijela mainstream industrija otisla u drugom smjeru i vise ne tezi se "borit" za jednu frazu nego se grabi longtail posjeta i projekt se prilagodjava tome. Znaci ja sto sam s vremenom iskusniji u SEO-u to me manje briga za rangiranje kod pojedinih fraza. Jedino sto mi je bitno jest povecati kolicinu kvalitetne posjete mojim klijentima. Ukupna kolicina relevantne kvalitetne posjete je puno veca u longtail varijacijama nego za jednu pojedinu jaku frazu. Takvim pristupom smo i manje ovisni o dnevnim promjenama u rangiranju.

Sve u svemu, pitanje je previse opcenito za precizan odgovor, nije nemoguce ih prestici ali svakako nije ni lako. Sve ovisi o frazama, o tvojem websiteu itd. Kao i uvijek, puno je faktora koji utjecu na rangiranje tako da bi ovo bilo vise nagadjanje.

U grubo, nacin na koji mozes bolje odredit koliko je tesko rangirati za nesto jest ovakav.
Bilo bi dobro da naucis (ako slucajno ne znas) najbitnije faktore za rangiranje. To je autoritet domene, autoritet stranice koja rangira koji se odreduje i brojem linkova tj. websiteova koji linkaju prema njima. Nakon toga pogledas koliko je relevantna sama stranica za te fraze (title tag, on-page textovi i sl.). Kada naucis to gledas razlicite fraze u razlicitim nichama da steknes dojam sta je jace sta je slabije, koji su omjeri autoriteta domene, stranice, relevantnosti za frazu itd. Sto vise tih provjera napravis bolji dojam ces imat sta je potrebno.

Korisna stvar je pronaci 2-3 stranice koje su najslicnije tebi pa se usporedjivat s njima. Npr. amazon, facebook i sl. ce rangirati dobro jer jednostavno imaju prejake domene. Tesko se usporedit s njima jer to realno nije moguce postici osim ako ne stvarimo novi "facebook". Ali zato ako nadjes neki drugi website koji rangira za istu frazu u top 10 kao i takvi websiteovi, onda njegove faktore analiziras poput autoriteta, kolicine dolaznih linkova i relevantnosti za tu frazu te onda tako steknes dojam sta je potrebno da bi rangirao kao i on. Naravno, to je opet vrlo gruba procjena zato govorim da se stekne dojam. U dosta slucajeva po tim nekim faktorima ces biti jaci od onih koji rangiraju a opet neces rangirat, tako da to nije crno-bijela procjena nego jednostavno odokativno odredjivanje. Sto vise imas znanja o tome kako SEO funkcionira, koji su dobri a koji losi linkovi, sto Google preferira i penalizira to ce tvoj dojam biti precizniji. Npr. ako napravis 100 linkova jer ovaj koji rangira ima isto 100 linkova, ali svi tvoji su nekvalitetni i spammy onda neces rangirat kao i on nego ces pak dobit kaznu od Googlea.

Ja kad tako odredujem onda odredujem doslovno samo da steknem dojam u toj nichi. Ako smatram da mogu postici slicne rezultate i broje kao i websiteovi koji rangiraju u top 20 mjesta za dosta fraza, onda znam da ciljanjem na malo jace brojke od njihovih mogu postici slicne rezultate. No kazem, opet mi je bitnija posjeta a ne samo rangiranja, jer ako pratim rankinge za 100 fraza i za svih 100 sam na drugoj stranici ali opet dobijam dosta posjete na website onda bi to uzeo svaki put u odnosu na situaciju kada rangiram na prvoj stranici za 10 fraza.

Nebih se slozio da je autoritet sajta presudan.Bas danas sam naletio sasvim slucajno na jedan spamerski sajt,koji visoko kotira za veoma profitabilne kljucne rijeci,Sajt iz iz marta 2013,Page Rank 0 ali uvjek za taj dosta tezak nice izbija na sami vrh pretrage.Nema nekih povratnih linkova.

Sta je lik uradio.Postavio je gomilu vezanog i nevezanog teksta sve sa slikama kojeg posjetioci ne vide ali vidi google.uglavnom kad se otvori kod vidi se taj tekst .Znaci tekst i slike uglavnom nemaju veze sa vezom niti vecina teksta ima veze sa sajtom.

Posjetioci vide samo tabelu sa affiliate linkovima u vrhu.a na sajtu je gomila tavih linkova sa kljucnim rjecima,i provjeravao sam za skoro sve dobro kotira

Zakljucak je da google obozava tekst ,i da gomilu teksta sa ponekom slikom G smatra kvalitetnim sadrzajem...i da ce takav sajt koga smatra kvalitetnim uvjek biti na vrhu.....znaci dobar i opsiran sadrzaj je presudan

jaja kaže:
Nebih se slozio da je autoritet sajta presudan.Bas danas sam naletio sasvim slucajno na jedan spamerski sajt,koji visoko kotira za veoma profitabilne kljucne rijeci,Sajt iz iz marta 2013,Page Rank 0 ali uvjek za taj dosta tezak nice izbija na sami vrh pretrage.Nema nekih povratnih linkova.

Sta je lik uradio.Postavio je gomilu vezanog i nevezanog teksta sve sa slikama kojeg posjetioci ne vide ali vidi google.uglavnom kad se otvori kod vidi se taj tekst .Znaci tekst i slike uglavnom nemaju veze sa vezom niti vecina teksta ima veze sa sajtom.

Posjetioci vide samo tabelu sa affiliate linkovima u vrhu.a na sajtu je gomila tavih linkova sa kljucnim rjecima,i provjeravao sam za skoro sve dobro kotira

Zakljucak je da google obozava tekst ,i da gomilu teksta sa ponekom slikom G smatra kvalitetnim sadrzajem...i da ce takav sajt koga smatra kvalitetnim uvjek biti na vrhu.....znaci dobar i opsiran sadrzaj je presudan

Pa što se čeka, napraviti par stranica s skrivenim tekstom i ugrabiti novce....;)
Nekada daaavno je to čak bilo moguće, al vrlo kratko...

Kao sto sam cesto puta rekao, postoje kratkorocne "blackhat" metode zarade koje traze rupe u sustavu ali ja osobno se ne bavim time niti poticem ljude da se bave time jer uglavnom kratko traju i takva zarada moze biti veoma varljiva. Jednog trena imas drugog nemas. Puno vise vjerujem u ucenje osobnih i profesionalnih vjestina kod osoba koje ce i za 2-5-10 godina biti aktualne.

Sve to ovisi. Recimo ja u Firefoxu imam odlican seoquake plugin, sa kojm mogu zacas odrediti da li cu za neku kljucnu rijec (ili siru skupinu kljucih rijeci) doci na prvu stranu, i biti prvi, drugi ili treci, koliko otprilike vremena ce mi trebati za to i da li cu tamo i ostati. Kasnije jos to potvrdim sa Traffic Travis, i jos nijednom nisam omanuo. Medjutim, u procesu ucenja, sta , kako, kuda i gdje bilo je domena koje sam jednostavno morao ugasiti jer sam uzeo preveliki zalogaj, i nema sanse da bi bio ni medju prvih pedeset, a kamoli prvi. Ali, na greskama se uci

Back
Na vrh