• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koliko je dobro optimizovan sajt?

asix

Aktivni član
Tu od
2 Lis 2011
Radi se o sajtu:
firmesrbije(dot)com
Jako brzo se probio i dobro se kotira za neke reci tipa "apartmani na kopaoniku" ili "apartmani kopaonik" i sl.
Kako im je to uspelo, kako se postize takva optimizacija?

Kad sam vec ovde, da pitam. Moj sajt: http://oglasi.sajt-trgovina.com je pre ovog google masakra bio na prvoj strani za reci "firme" (5 ili 6 pozicija), za "firme srbije" je bio na 3. poziciji, a sad ga nigde nema.
Ako moze neko da baci brzi pogled i da mi kaze sta nije toliko ok na sajtu sto bi trebalo da eliminisem, da bih se bar vratio negde na drugu stranu?

Nemoj da se uvrijediš, ali se ne zna ko je od vas radio gori link building. Uz veoma malo truda, taj sajt bi se mogao prestići bez ikakvih problema kad su te riječi u pitanju.

Što se tiče tvog sajta, iako toga vjerovatno nisi svjestan, ti imaš 6,317 backlink-ova, i to sa svega 60 domena. Problem je u tome što se tvoj sajt reklamira u footer-u sajtova koji imaju veliki broj strana i samim tim veliki broj različitih url adresa. Pa tako imaš 2,763 backlinkova sa shopmania.biz, 698 sa toolbarhome.com, 628 sa banje-srbije.com, itd. Moj ti je savjet da ukloniš svoj sajt iz footer-a svih sajtova na kojima si i da odradiš kvalitetniji link building, uključujući i mnogo veće miksanje anchor teksta.

E da, zaboravih da napišem, nikako, ali nikako nemoj imati linkove ka sajtovima koji već imaju link ka tvom sajtu. Recimo, 2 way links između banje-srbije.com i oglasi.sajt-trgovina.com. Iako su oba sajta tvoja, nemoj to da radiš. Zaboravi na razmjenu linkova i slobodno ukloni kompletnu ovu stranicu, ako mene pitaš - http://www.banje-srbije.com/linkovi.php

ogenox kaže:
Nemoj da se uvrijediš, ali se ne zna ko je od vas radio gori link building. Uz veoma malo truda, taj sajt bi se mogao prestići bez ikakvih problema kad su te riječi u pitanju.

Što se tiče tvog sajta, iako toga vjerovatno nisi svjestan, ti imaš 6,317 backlink-ova, i to sa svega 60 domena. Problem je u tome što se tvoj sajt reklamira u footer-u sajtova koji imaju veliki broj strana i samim tim veliki broj različitih url adresa. Pa tako imaš 2,763 backlinkova sa shopmania.biz, 698 sa toolbarhome.com, 628 sa banje-srbije.com, itd. Moj ti je savjet da ukloniš svoj sajt iz footer-a svih sajtova na kojima si i da odradiš kvalitetniji link building, uključujući i mnogo veće miksanje anchor teksta.

E da, zaboravih da napišem, nikako, ali nikako nemoj imati linkove ka sajtovima koji već imaju link ka tvom sajtu. Recimo, 2 way links između banje-srbije.com i oglasi.sajt-trgovina.com. Iako su oba sajta tvoja, nemoj to da radiš. Zaboravi na razmjenu linkova i slobodno ukloni kompletnu ovu stranicu, ako mene pitaš - http://www.banje-srbije.com/linkovi.php

Prvo, hvala ti puno sto si se javio i odgovorio, ali stvarno!

Druze, ne vredjam se, sto bih :).

Ja nisam radio nikakav link building, na tome skoro da nisam ni radio. Razmenim ponekad sa nekim linkove, ali retko.
Znam da za sajt oglasi.sajt-trgovina nisam menjao linkove sa nekim puno, nego sam sam dodavao ponegde, gde sam imao pristup ftp. Za shopmania.biz nisam imao pojma da se tamo nalazi moj link. Jell mi mozes pokazati gde se vidi link?
Ovo verovatno nije ok sto imam 6,317 back linkova a sa malog broja domena?
Linkovi koji su u footeru su vec postavljeni i ne mogu da ih uklonim. Sklonio sam da sa banje-srbije ne vodi nijedan link ka onom drugom. I poslusao sam te, eliminisao sam stranu linkovi.php

Domen je http://ortodynamic.shopmania.biz/ Tu imaš u footer-u link sa anchor tekstom "Ogalsi i firme srbije" (baš je tako napisano).

Što se tiče ostalih backlink-ova koje si dobio razmjenom linkova, moj ti je savjet da sve to ukloniš. Ili većinu njih, pogotovo sa sajtova koji su potpuno beznačajni kao sredstvo koje ti može obezbijediti veću posjetu. Eventualno bih ostavio linkove na sajtovima koji imaju veliki traffic, ali jedino ukoliko ti sa tog sajta dolazi neka značajnija posjeta. Ako taj link služi jedino kao backlink, ja bih ga svakako uklonio, koliko god da je PR tog sajta koji ima link ka tebi.

ogenox odgovor je za desetku brate. I hef kad naleti mislim da će dati dobru analizu (ako mu se bude dalo) ovih sajtova. :)

ogenox kaže:
Domen je http://ortodynamic.shopmania.biz/ Tu imaš u footer-u link sa anchor tekstom "Ogalsi i firme srbije" (baš je tako napisano).

Što se tiče ostalih backlink-ova koje si dobio razmjenom linkova, moj ti je savjet da sve to ukloniš. Ili većinu njih, pogotovo sa sajtova koji su potpuno beznačajni kao sredstvo koje ti može obezbijediti veću posjetu. Eventualno bih ostavio linkove na sajtovima koji imaju veliki traffic, ali jedino ukoliko ti sa tog sajta dolazi neka značajnija posjeta. Ako taj link služi jedino kao backlink, ja bih ga svakako uklonio, koliko god da je PR tog sajta koji ima link ka tebi.

Link na ovom sajtu nisam ja ubacivao, niti sam vrsio razmenu s njim, nemam pojma odakle tamo :).
Ajde neke mogu da poskidam, dosta sam ih stavio i skrivene, po nekim sajtovima :D
Pa dajte neke linkove, sajtove na koje mogu da postavljam, od kojih ce moji sajtovi imati koristi!
Ee, ako me zahebete i poskidam ove linkove, pobicu vas :poke

ogenox kaže:

Što se tiče tvog sajta, iako toga vjerovatno nisi svjestan, ti imaš 6,317 backlink-ova, i to sa svega 60 domena. Problem je u tome što se tvoj sajt reklamira u footer-u sajtova koji imaju veliki broj strana i samim tim veliki broj različitih url adresa. Pa tako imaš 2,763 backlinkova sa shopmania.biz, 698 sa toolbarhome.com, 628 sa banje-srbije.com, itd. ...

Šta onda kažeš za sajt - www.pvcinzinjering.co.rs - 3'445 linkova po ahrefs.com od čega je 2’695 sa srbijaspace.com, 672 sa nekretninebre.com, 16 sa vbi.rs i 13 sa teshadesign.com

Međutim ovaj sajt je za pojam "pvc stolarija" zakucan na prvo mesto pa mu ni Penguin ni Panda ni ostale zveri ne mogu pera odbiti :waving

Total domains = 28 međutim :google bio je i ostao prvi i pre i posle svih ovih promena. Zanima me da li ima neko objašnjenje ?

Konkretno, ako me pitaš za razliku u rangiranju između tvog sajta i ovog pvcinzinjering.co.rs, kratka analiza je sledeća:

- Ti si bolje rangiran na google.com (ti #5, a on #6)
- On je bolje rangiran na google.rs, zato što ima co.rs domen, a za local geo-targeted search, lokalni domen ima određenu prednost.
- On ima backlink-ove sa desetak .rs domena, dok ti nemaš ni sa jednog. I to u kombinaciji sa ovim prethodnim potvrđuje zašto je bolje rangiran na google.rs.
- On ima barem PVC u nazivu domena.
- On ima bolji site title:"PVC STOLARIJA PROZORI i vrata, prodaja, ugradnja, prozora", a tvoj je "ALU|PVC stolarija - računarski program"

Sad, to je kraća analiza. A kraći savjet oko toga šta bi mogao/trebao da uradiš kako bi bio konkurentniji, jeste sledeći:

1. Promijeni site title! Napravio si veliku grešku jer si u site title stavio specijalni znak "|", jer to google ignoriše i on to ne vidi kao "ALU|PVC stolarija", već kao "ALUPVC stolarija". Ukucaj u google "ALUPVC stolarija", pa ćeš vidjeti kako si dobro rangiran. :D Ako želiš da se bolje rangiraš za termin "pvc stolarija", ona neka ti site title bude ovako nešto - "PVC stolarija, ALU stolarija - računarski program za sečenje PVC i aluminijumske stolarije".
2. Svuda na sajtu "ALI|PVC" promijeni u "ALU i PVC", ili još bolje - u "PVC i ALU".
3. Pojačaj link building sa anchor tekstom "pvc stolarija". Nemoj svaki backlink da ti bude usmjeren na home page, već neke usmjeri i na tvoj blog, koji u url-u ima termin koji želiš bolje da rangiraš - http://www.mitrilgm.com/pvc-stolarija.html
4. Radi link building i na .rs sajtovima.

To je ukratko šta možeš bez neke velike muke da odradiš. Dobro si rangiran i ne treba ti još mnogo do #1.

A što se tiče google životinja, to ni Matt Cutts ne zna zašto se one tako ponašaju. :) Ima primjera gdje su spamerski sajtovi pokošeni, a ima primjera gdje su čak i napredovali. Ali to će se još mijenjati, proces evolucije je u toku. :)

@ogenox

zahvaljujem na brzom odgovoru i spreman sam napraviti eksperiment. Napravio sam ove promene sa site title-om i par minimalnih on-page izmena. Oko dodatnog link building ne bih za sada ništa menjao čisto da vidim koliki će uticaj imati promena naslova i fraze "ALU|PVC".

PS. U pravu si za specijalni znak | jer vidim da sam za ALUPVC stolarija zaista #2 na google.com

OK, i mene zanima koliko će ta promjena uticati na rangiranje sajta. :)

A za specijalni znak, bio bi ti na prvom mjestu da ovaj ispred tebe nema EMD (alupvcstolarija.com). :)

ogenox kaže:
OK, i mene zanima koliko će ta promjena uticati na rangiranje sajta. :)
...

Možda je rano za javljanje a možda i nije :dont_mention_it Elem, prošlo je nešto više od 4 dana i google je index-irao promene koje sam napravio u vezi naslova. Međutim prvi "utisci" big G-a nisu povoljni. Promene su donele nešto slabije rangiranje, manje na rs. a više na .com pretrazi. Ok, mislim da je normalno da bilo koja promena donese pad u početku. Pad je manji ako je linking bolji ili ako je konkurencija za keyword slabija tako da ću sačekati još dva-tri dana da bih doneo definitivni zaključak da li je promena naslova bila na bolje ili lošije.

Novi naslov je sadržinski dobar - relevantnost je 100%, usklađenost sa description takođe, ispravljena je greška korišćenja spec. znaka | međutim mislim da smo predvideli bitnu stvar a to je - dužina naslova (96 karaktera). Po onome što sam mogao naći na netu u pogledu naslova preporučuje se dužina manja od 65-70 (google ne prikazuje više od 70 znakova SERP title-a).

Možda je ovo puno priče oko jedne, što ćemo reči početne stvari u SEO-u ali mislim da je jako bitna i svi znalci ističu važnost title-a za SERP i to prva dilema sa kojom se svi (ili bi bar trebali) suočiti kada kreiramo neki sajt. Pošto je ovo forum na kome na prvom mestu govorimo o vidljivosi na netu verovatno više vodimo računa da title bude prilagođen tome. Znači keyword obavezno u naslov ako mislimo da se dobro pozicioniramo uz ostale faktore. Međutim tu je samo pola posla napravljeno jer čak i ako se uspemo plasirati na željeno mesto to nije cilj sam po sebi. Naslov treba da bude takav da nas izdvoji iz mase rezultata na toj strani i gde svi ciljamo istu priču (keyword). Dakle on treba da bude i takav da nas izdvoji od drugih i da bude onaj mali tas na vagi koji će prevagnuti i učiniti da neko klikne baš na naš sajt u prikazanim rezultatima. Na kraju krajeva to je i pravi cilj cele ove priče.

Da ne bi ovo bila samo prepiska između mene i @ogenox-a, spomenuo bih jedan alat Google SERP Snippet Optimization Tool koga možete iskoristiti da bi videli kako će vaš title i description izgledati u pretragama. Postoji i nekoliko sitnica koje možete dodati (uključiti u prikaz) kao što su npr. rich snippet text, boldovane reči i sl.

Još jedna stvar koju bi trebali da uradite pre kreiranja/izmene titlel-a jeste da ga "provučete" kroz neki alat koji meri njihovu relevantnost tj. usklađenost. Ima mnoštvo takvih stvari na netu a navešću jedan koji mi se naročito dopao kao na adresi http://www.seoworkers.com/tools/report.html

Pored analize najbitnijih meta tagova dobićete i podatke o HTTP Headers check, Keywords Relevancy, nađenim URL-ovima na strani, upotrebi tzv. stopwords (npr. meni je prepoznao reč za kao takvu) i dr. Takođe tu je i video svedočenje Matt Cutts - a o najznačajnim tagovima, pa sad ako on laže ...

PS: i da ne zaboravim, kod provera nemoj da se zadovoljite za ocenom "good" jer "good" nije dovoljno dobro - težite ka "perfect" :taunt. Ja ću naredna dva dana da razmislim o novoj kombinaciji reči za title uvažavajući ovo što je napisano od strane @ogenox i mene pa da bude treća sreća. Eksperiment in vivo što bi rekli uz onu narodnu "dva puta meri - jednom seci" !

Procitala sam sve prethodno napisano, proguglala i molim za objasnjenje. Kako je i za frazu pvc prozori sajt pvcinzinjering.co.rs vodeci i na google.com i na google.rs? Zar nije logicno da neko sa domenom .com ili samo .rs bude ispred njega uzimajuci u obzir da je naziv domena sve bitniji.

Katarinadr kaže:
Procitala sam sve prethodno napisano, proguglala i molim za objasnjenje. Kako je i za frazu pvc prozori sajt pvcinzinjering.co.rs vodeci i na google.com i na google.rs? Zar nije logicno da neko sa domenom .com ili samo .rs bude ispred njega uzimajuci u obzir da je naziv domena sve bitniji.

Naziv domena, tj. ime domene koje je isto kao ključna reč (EMD ili exact match domain) je mnogo manje bitno nego što je nedavno bio slučaj.

Sajtovi su generalno bolje rangirani od drugih jer su bolje optimizovani za pretraživače (SEO) on page i off page (link building), tekstovi su kvalitetniji i stoga ih ljudi linkuju i na društvenim mrežama (share/like/tweet), kao i na drugim "klasičnim" sajtovima, itd.

Predlažem da pročitaš ovo za početak, nije dugačko, a sve će ti biti mnogo jasnije: http://www.seomoz.org/beginners-guide-to-seo

Veliko hvala. Procitala sam predlozeno i u principu ima puno slicnih tekstova, ali on-line iskustva cesto pokazuju drugacije. Mnogo puta do sada sam nasla sajt koji nema sadrzaj na prvoj ili drugoj strani, ali domen je isti kao kljucna rec. Primer nadjen za tri sekunde je selidbe.com. Sajt ne postoji, a na kljucnu rec selidbe je druga strana, druga pozicija na google.com. Nije bas da nije izrazena konkurencija.

Naravno da Google algoritam nije savršen. Izuzetaka ima mnogo.

No, ukoliko želimo nešto što će dugoročno biti uspešno, a zavisiće dobrom merom od posete sa Google, tada bi logično bilo svoj sajt praviti u skladu sa smernicama koje daje Google.

Da li mozete da mi kazete koliko je moj sajt dobro optimizovan, iako postoji tek 15 dana?

Ako si mislio na sajt vasstomatolog.net, ovo je procena sa PageSpeed Insights

Back
Na vrh