• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koja dodatna oprema je važna za snimanje videa? Treba li imati tripod, osvjetljenje ili još što slično?

Radijski Voditelj

Dobro znana faca
Tu od
12 Srp 2021
Dragi forumaši Youtuberi, kao što sam već rekao, krećem sa snimanjem videa na Youtubeu, pa se mislim… :unsure:

U što bi bilo najbolje još investirati? Što je neophodno za kupiti još, kakvu dodatnu opremu? Možda još koju kameru? Ili tripod, dodatno osvjetljenje, možda stolicu gdje piše “Director”? Ovo zadnje je opcionalno. he he :)

Kapetan Bačvica

Legenda
Osoblje foruma
Tu od
13 Pro 2009
krećem sa snimanjem videa na Youtubeu
Već sam ti jednom čestitao, to jeste prava ideja. Danas ti čestitam na pravom pitanju u topicu.
Što je neophodno za kupiti još, kakvu dodatnu opremu?
Moje je mišljenje da je dodatna oprema kod video snimanja važnija i od same kamere. (y) 📽️

Druga kamera ti sigurno ne treba još dosta vremena, a kad se malo ispraksiraš naučit’ ćeš, ako želiš, praviti videe da izgledaju da je s više kamera snimano. ;)
Što je potrebno od dodatne opreme, ovisi gdje ćeš snimati. Osvjetljenje je mađu najvažnijim faktorima kod snimanja, dakle ako snimaš doma ili u zatvorenom, to ti je potrebno, bez daljnjeg’ međutim, zašto ne bi izbjegao sve te dileme vrlo jednostavno – snimanjem vani, na Suncu? Nema boljeg osvjetljenja. ☀️

Dakle, zasad nismo ništa potrošili dodatno, tako da imamo novaca za pravu investiciju, a to je tripod (nosač kamere), ono što čini razliku od amaterskih snimaka i onih za nijansu profesionalnijih. 🎞️ A kad smo već kod nosača kamere, također je jako dobra stvar – gimbal. On radi super posao, no za razliku od tripoda, slika nije statična nego se pomiče kako ti pomičeš gimbal, samo to su smooth pomaci. (y)

Najbolje je imati oba dodatka, i koristiti ih po potrebi, ovisno o modelu i dinamici snimanja. :)

Epilog je da je dobro imati ove dodatke, ali da je ipak najvažnije – snimati. 🎥

mico

Moćan
Tu od
4 Sij 2012
Tacno tako,najvaznije je snimati,ali ne bilo sta i na brzinu.
Treba dobro osmisliti sadrzaj koji ce biti svima interesantan i kojeg nema mnogo na YT.
Potrebno je,ako nemate dovoljno novca,koristiti telefon sa kamerom od minimum 13 Mpx i imati stabilnu ruku,sto naravno mozete uz pomoc tripoda lako resiti.
Gimbal je odlican,ali sve zavisi sta snimate.
Mislim da vam vise nista nije potrebno.
Dobro i snazno osvetljenje se podrazumeva.
Da se ne ponavljam,vec sam to negde pisao,samo snimati i trpati svaki drugi,treci dan na YT i rezultati ce doci,malo kasnije.

Kapetan Bačvica

Legenda
Osoblje foruma
Tu od
13 Pro 2009
i imati stabilnu ruku...
Naravno Mico, nekada dok smo snimali u manjim rezolucijama svima su nam ruke bile stabilnije, :D danas ako snimamo u Full HD rezoluciji, ili i većoj, to je nemoguće, tako da je takav dodatak nešto što se mora imati. ;)

Radijski Voditelj

Dobro znana faca
Tu od
12 Srp 2021
Hvala hvala momci.
Nema sumnje, možda mi je trenutno bliži tripod jer je pristupačniji po cijeni, ali i gimbal je dobra ideja.
Izgleda da je ljeto gotovo tako da je ovo prava investicija, jer kao što kaže Kapetan:
da je ipak najvažnije – snimati. 🎥
P.S. Za ove dodatke sam čak i ja znao, no mislio sam da mi netko napiše ako postoji još nešto, možda za malo jače Youtubere? :)

Radijski Voditelj

Dobro znana faca
Tu od
12 Srp 2021
Nema sumnje, možda mi je trenutno bliži tripod jer je pristupačniji po cijeni, ali i gimbal je dobra ideja.
U međuvremenu sam kupio tripod ali nisam još počeo s Youtube kanalom.
Nemam ideju a ni prave suradnike izgleda. Suradnike nemam nikakve. Kontaktirao sam Kapetana, obojicu muče slični problemi. :(

Kapetan Bačvica

Legenda
Osoblje foruma
Tu od
13 Pro 2009
Kontaktirao sam Kapetana, obojicu muče slični problemi. :(
Netko može pomisliti; pa kad si već kontaktirao Kapetana, zašto niste napravili tu suradnju?
To nije nemoguće u budućnosti, i kad i ako okolnosti budu drugačije, naime, trenutno smo obojica u poziciji producenta, s ove strane kamere, Voditelj tek zamišlja tako nešto, što će i kako. :)
Istina je, ja sam mu dao neke sugestije tijekom našeg meetinga na splitskoj Zapadnoj obali nedavno ovog ljeta. :cool:
na-piche-na-rivi.JPG
Nemam ideju a ni prave suradnike izgleda.
Ovo je samo još jedan pokazatelj da je dobro imati sve ove dodatke i accessories iz naslova topica, tu dvojbe nema, no ipak je ideja i zamisao najvažnija. 👨‍🎓

cessar

Novi član
Tu od
24 Pro 2013
Možda treba razmisliti o investiciji u softbox i to bar 2 komada. Mnogo kvalitetnije izgleda snimak a investicija je oko 100€.
Ja sam dodao i ringlight ( ali malo ozbiljniji cena oko 150€) ali igrom slučaja sam ga imao. Efekat je odličan.
To je za YouTube ali ako ćeš bacati ponekad snimak i na tiktok (a mislim da treba bar u početku) tu prolaze snimci koji su prirodniji (čitajte snimani samo mobilnim).

Radijski Voditelj

Dobro znana faca
Tu od
12 Srp 2021
softbox i to bar 2 komada. Mnogo kvalitetnije izgleda snimak
Jeli ti koristiš softbox Cezare? Kako to izgleda? Daj nam slikaj to mobitelom pa stavi sliku ovdje da se napalimo. To je pravi studio onda :)

cessar

Novi član
Tu od
24 Pro 2013
Jeli ti koristiš softbox Cezare? Kako to izgleda? Daj nam slikaj to mobitelom pa stavi sliku ovdje da se napalimo. To je pravi studio onda :)
Koristim dva softbox-a i kao što rekoh ringlight. Mada ringlight mislim da je dobar ako se snima na podlozi koja je tamnija jer svetlost je baš jaka.
Studio? Haha 😂
Pa to je sistem koji postavljam gde mi je potrebno. U jednom od slučajeva je kuhinja 😉.
Inače softbox sam kupio na kupujem prodajem (u Srbiji) za 115€.

Kapetan Bačvica

Legenda
Osoblje foruma
Tu od
13 Pro 2009
Koristim dva softbox-a i kao što rekoh ringlight.
Ma da, ali neće to trebati ni Voditelju ni meni ako snimamo na rivi po danu i po Suncu. ☀️
A taj ringlight imam i ja, to mi je za snimanje u tinelu. ;)

P.S. Dobrodošao na Forum. :ppozdrav:

cessar

Novi član
Tu od
24 Pro 2013
Uh nemoj po suncu. Bolji su snimci kada je oblačno jer oblaci deluju kao difuzor. Naravno ne oni tamni oblaci.

Slažem se Kapetane da je najbolje snimati napolju. Samim tim Vam ne treba puno opreme.

Hvala na dobrodošlici.

Radijski Voditelj

Dobro znana faca
Tu od
12 Srp 2021
Bolji su snimci kada je oblačno jer oblaci deluju kao difuzor.
To možda ako imaš lošu kameru meni se čini. Inače, kad dođe sunce biće vidljivo da se je sve potamnilo. :) To mi je Kapetan objašnjavao da je sunce najbolje osvjetljenje uopće. A kad dođe oblak - zatamni se kadar.

cessar

Novi član
Tu od
24 Pro 2013
To možda ako imaš lošu kameru meni se čini. Inače, kad dođe sunce biće vidljivo da se je sve potamnilo. :) To mi je Kapetan objašnjavao da je sunce najbolje osvjetljenje uopće. A kad dođe oblak - zatamni se kadar.
Kako god okreneš, ako snimaš napolju ne moraš ulagati u rasvetu 😉

mico

Moćan
Tu od
4 Sij 2012
Ko voli jako i dobro osvetljenje to zaista treba.
Medjutim ja nisam kupio osvetljenje i necu ni kupovati.
Jedna obicna led sijalica od 13w je moje osvetljenje oduvek.
Nije lose imati odlican snimak,ali misllim da nije ni presudno,jer ljudi prosecni ne pate za savrsenim videima.

Na vrh