• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kanban

novii

Legenda
Tu od
24 Tra 2009
Postova
966
Kanban je sistem koji se u startu koristio u trgovinama i proizvodnji radi optimalizacije procesa. Međutim uz određene izmene je prilagođen poslovanju na interentu. Uz njegovu primenu se izbegavaju dve problematične situacije koje predstavljau veliki problem.

Metod zasnovan na potrebama u proizvodnim procesima i u trgovinijeste opisan na dosta mesta, iz tog razloga se dosta upustava za ovu metodu može naći za te oblasti. Varijanta koja je nama zanimljiva jeste za IT sektor i o tom treba voditi računa prilikom dodatnog informisanja.

Problemi koje može da reši kanban

Prvi problem jeste kada se započne sa realizacijom nekog posla i nakon nekog vremena se to stopira da bi se počelo raditi na drugom "važnijem" poslu. Ovo kao izolovana pojava ne predstavlja problem, međutim dolazi se u situaciji kada se značajno više projekata za počinje, nego što se završava.

Drugi problem jeste kada se veliki posao podeli na manje delove, pa se počne sa radom na njemu i za početak se biraju manji, lakši delovi koji se ralativno brzo završavaju. To za sobom povlači skoncentisanost na samo te poslove, jer ih se dosta odradi za kratko vreme i dobija se utisak da posao dobro napreduje. Ukoliko se uzme neki zadatak koji je više zahtevan, često se na pola prekida i uzima neki lakši deo, jer se misli da je to sve deo jedne velike celine koja se mora završiti na kraju.

U oba slučaja je problem taj što se nakon više meseci rada vidi da su rezultati nedovoljni i bledi, da se ima samo gomila manje bitnih rezultata. Ima još problema pri organizaciji koji mogu imati taj rezultat, ja sam naveo dva koja su najčešća.

Kanban metoda organizacije rada je jedan od načina da se to reši, ali ne i jedini.

Međutim kanban ima jednu manu, a to je da će vam posao biti uglavnom dosadan. Međutim kada se nakon nekoliko meseci podvuče crta i vide rezultati postaje jasno da se isplatilo potruditi.

Na koji način kanban metoda uspeva da reši probleme

Stvar je da se u prvi plan postavi značaj fokusa pri radu. Do fokusa se dolazi jasnim postavljanjem toka rada za neki posao i sa ograničenjem broja zadataka koji mogu da se pokrenu u nekom trenutku.

Kako da stvar bude jasno vidljiva

Svaki posao se odvija sa nekim tokom rada, prvo dođe ideja, nakon ideje ide priprema za izvršanje posla, zatim dolazi konkretan rad, nakon toga ide testiranje i na kraju puštanje proizvoda na tržište.

Svaki posao se uglavnom rešava istim pravcem i redosledom, a da se optimalizuje vreme potrebno za izvršenje zadatka, najlakše je da se napravi tebela koja bi imala pet kolona. Svaka kolona treba imati jedan od naziva - ideja - priprema - rad - testiranje - gotovo.

Ovo može da bude i sa manje kolona, ali i sa više, sve u zavisnosti kako kome šta odgovara. To sve u praksi svako treba sebi da prilagodi.

Treba napomenuti da se svaki posao ili deo posla upisuje na kartice koje se potom postavljaju u odgovarajuće kolone.Na slici gore je prikazan najednostavniji mogući princip kako se to radi, ali je i on dovoljan u nekim situacijama. Međutim u praksi će se sigurno pokazati kao najbolji sistem sa pet kolona.

Dosta je uvoda i da sad predstavim kako to funkcioniše

Kolona broj 1 - Ideja - ovde se može postavljati veći broj kartica na koji se upisuju ideje koje imamo ili se upisuju manji delovi nekog većeg projekta. U ovu kolonu ide neograničeni broj kartica.

Kolona broj 2 - Priprema - u drugu kolonu idu četri kartice iz kolone ideje, i ni u kom slučaju u toj koloni ne može biti više od četri kartice.

Kolona broj 3 - Rad - je kolona u koji se smeštaju do 3 katice, a one se premeštaju iz kolone Priprema. Ni u kom slučaju u toj koloni ne može biti više od 3 kartice.

Kolona broj 4 - Testiranje - ovde se može nalaziti više kartica i u sklopu njih se mogu beležiti razultati vezani za testiranje nekih gotovih poslova.

Kolona broj 5 - Gotovo - ovde u poslednjoj koloni se nalaze kartice vezane za poslove koji su gotovi i testirani nakon toga.

Ključna stvar je što je u nekim kolonama ograničen broj kartica koje se mogu tu nalaziti u jednom trenutku, ali je takođe veoma bitno je da se kartice ne mogu kretati sa desne na levu stranu, nego isklučivo sa leve na desnu stranu.

https://www.youtube.com/watch?v=R8dYLbJiTUE

Kanban u praksi

Znači ako imate tri kartice u kolini gde se nalaze kartice na čemu se radi, a vama nešto iskrsne, jedina opcija je da nešto od toga što je zapisano završite i prebacite u kolonu testiranje.

Međutim i tu ima jedan zez jer samo iz kolone priprema možete karticu prebaciti u kolonu radi se, pa ako u koloni priprema imate 4 kartice trebate jednu prebaciti u kolnu radi se i završiti je.

Tek tada možete neku svoju novu ideju da ubacite u kolonu priprema i kad se završi priprema da je prebacite u treću kolonu i počnete da radite na njoj.

Da ponovim još jednom da se kartice premeštaju sa leve strane na desnu, nikako nije dozvoljeno vraćanje kartica sa desne strane na levu. Ili smeštanje većeg broja kartica od dozvoljenog u kolone. Na te načine se samo gubi na produktivnosti.

Slična stvar je i kada se nešto završi, pa se prebaci u deo testiranje. Na primer pravili ste crtež lika za neku video igru i sad je gotov i treba da ga odobri kupac. Ne držite ga u trećoj koloni, nego to prebacujete u kolonu za testiranje dok ne dobijete povratne informacije, a u treću kolonu ubacujute sledeću karticu i na njoj odmah počinjete rad.

Međutim ukoliko testiranje ne protekne dobro i potrebno je još raditi na tom crtežu lika za video igru, on se ne može samo vratiti korak unazad, nego mora da se vrati u kolonu ideje, pa u kolonu priprema kada se oslobodi mesta i na kraju u treću kolonu kada se na njemu može početi raditi.

Da bi se izbegla uska grla, mogu se staviti po jedna kartica manje u svaku kolonu, pa kad nešto iznenada uleti to da se može kroz ceo postupak provući na brzinu. Tako bar to deluje na prvi pogled, međutim u praksi je to malo teže izvesti.

Šta se dobija sa kanbanom

Gore opisana metodologija organizovanja moda deluje kao mučenje i samo dodatno birokratizovanje celog posla. Međutim posle nekog vremena se može jasno videti da se pojačao fokus. O svim poslovima se odmah dobro razmisli, dok su u fazi ideje i mnogo se više vrši selekcija onoga za šta će početi pripreme da se radi.

Dobija se i dosta dosade, jer se uvidi da je za neki kvalitetan posao potrebno odraditi gomilu smarajaćih zadataka. Međutim dobijaju se jako dobri rezultati, jer usled nemogućnosti da se kartica iz testiranja vrati u kolonu rad, nego mora ići naokolo, mnogo se više vremena posveti tome da se ne dođe u situaciju da gotov proizvod ne prođe testiranje.

Što više proizvoda prođe testiranje iz prve, više je zadovoljnih klijenata. Naravno, uvek se u kanban može ubaciti i nešto manje formalno, kao što je tstiranje nekih dodatnih stvari ili gledanje nekih dodatnih video tutoriala. Ali i to kada se ubaci, potrebno je ispoštovati i to odraditi do kraja.

Kako prikazati tok zadataka po principu kanban

Prikaz da se jasno vidi šta se planira i šta se radi je veoma bitan, može biti odrađen pomoću standarnih tabli (plutane table ili bela tabla) ili na kompjuteru što se ponekad naziva e-kanban.

Prikaz na tablama od plute ili belim tablama se koristi za manje zadatke jer je ograničena površina na karticama, dosta često se koristi kada su u pitanju manji timovi koji deluju svi sa jednog mesta.

Za raliku od toga organizovanje rada pomoću kanban metode preko kompjutera nudi dosta prednosti. Svi alati su dostupni online, tako da tim koji radi na projektu ne mora biti prisutan na jednom mestu. Veoma je bitno da se na taj način kartice mogu neograničeno proširivati kako sadržajem tako i linkovima, slikama, video snimcima.

Kada se radi online, tada vođa projekta može da ubacuje ostalima za šta da rade pripremu a šta da preuzmu direkno za rad. Takođe može da im u sklopu kartica doda sve podatke koji se naknadno pojave.

Online alati za kanban organizovanje rada


https://www.youtube.com/watch?v=Z1UabQhvydU

Online alati su raznovrsni i ima ih jako mnogo ja ću samo predložiti nekoliko:

kanbanflow.com

kanbanize.com

trello.com

todo2.co.uk

Takođe se mogu naći i neke liste koje navode prednosti i mane nekih izbora.

Top 10 Best Online Kanban Tools for Business


7 Kanban Board Tools for Project Collaboration


Top Agile Tools – Best Kanban Tools

Ima još dosta toga na Internetu, pa vredi to potražiti sve i pregledati. Neki alati su obogaćeni dodatnim funkcijama, dok su drugi minimalistički. Neko pravo rešenje je verovatno u sredini.

Kako ja koristim kanban

Ja sam malo naopako krenuo, prvo sam počeo da koristim trello, pa sam nakon malo više od godinu dana primetio da postoji sistem kanban. Za to sam čuo na jenom predavanju koje je držao Ivan Bjelajac, gde je on to spomenuo sa prikazom na slajdu kako to može da se organizuje. Ta slika mi je dosta ličila na trello, pa sam nakon predavanje počeo da malo više čitam o tome.

Uglavnom neko moj metod rada sa organizacojom posla sam postepeno prilagodio radu sa metodom kanban i pri tome se nisam strogo držao svega što je napisano. Cela ta metoda se i ne može primeniti po principu "od ponedeljka počinjem sa ovim", jer zahteva dosta priprema i test faza da se vidi šta najviše odgovara.

Sada posle više meseci korišćenja, mogu reći da mi se fokus na poslove značajno popravio. Kada mi padne neka ideja za tekst, video, fotografisanje na pamet, ja je zapišem na karticu i ostavim. Povremeno dodam na nju ako imam još neke komentare. Međutim ako tako stoji par meseci, a ja je nisam prebacio u deo za pripremu rada, obrišem je jer sam shvatio da je gubljenje vremena.Gomilu za mene zanimljivih stvari stvari sam sklonio, ali i dalje se radi punom parom. Za sada je fokus na pisanju tekstova za sajtove, jer to mi trenutno najviše pomaže da povećam zaradu. Beskrajno dosani poslovi, ali veoma prija kada se na kraju vide pozitivni rezultati.

Bitna napomena na kraju

Ovaj metod organizovanja posla, kanban, nije jedini, postoji veoma mnogo sistema. Ako nekome ovo ne odgovara, neka proba neke druge možda će postići bolje rezultate. U danjašnje vreme je dosta lako naučiti stvari jer ima gomila kurseva gde je sve objašnjeno.

Međutim mnogo je veći problem primeniti to znanje koje se stekne i taj problem se iskazuje u punoj veličini kada se radi na nekom većem projektu/poslu. Zato se isplati potruditi oko organizovanja posla.
 

liska

Dobro znana faca
Tu od
27 Lip 2009
Postova
293
Koja slucajnost, ovako nesto sam trazio prije 2-3 dana i sad udjem na forum, otvorim temu da vidim sta je "kanban", kad bas stvar za mene :)
 

adikcija

Iskusan lik
Tu od
23 Lip 2013
Postova
305
Nema me pola godine i naletim na dva zanimljiva članka. Prvo, Dimi pokrenuo blog, i sada ovo.
Ja inaće koristim Jiru za svašta, pa tako i za ovo.
Inače, imaš nekoliko netočnosti. Recimo, nije točno da se kartice ne mogu vraćati natrag, jedino je važno da broj kartica ne pređe maksimum. Problem vraćanja kartica (zapravo u praksi zamjene, ono, uleti ti hitni task pa zamijeniš ono na čemu sada radiš s time) je duža priča, a ne vraćanje je samo jedan od pristupa da se to riješi (zapravo izbjegne). Ali kao uvodni članak je sjajan!
 
Na vrh