• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako ubrzati sajt po Google Page Speed kriterijumima

fanste

Član
Tu od
16 Stu 2009
Postova
64
Brzina učitavanja sajta je od samog nastanka interneta bila faktor koji poboljšava sveopšti utisak kada posetioci dođu na sajt. Ona osigurava da posetilac sajta svoje vreme troši na pregledavanju samog sadržaja sajta, a ne na čekanje dok se učitavaju ogromne slike i skripte. Sasvim je jasno da ukoliko je sajt spor, on sigurno gubi posetioca.

U poslednje vreme, cela priča oko brzine sajta je dobila na još većoj važnosti, jer je procurila informacija da Google prilikom rangiranja sajtova u pretraživaču, gleda na faktor brzine sajta kao jako bitan. Tako se došlo do zaključka, da u pogledu SEO (Search engine optimisation), Google koristi bodovanje iz programa Page Speed za svoj algoritam rangiranja. Pošto je SEO postao veoma popularan, i svi rade na optimizaciji svog sajta u tom pogledu, onda svakako nikako ne smemo zanemariti Page Speed, jer možda baš on može da prevagne na vašu stranu, ako je konkurencija za rangiranje prevelika.

Dva najbitnija alata koja vrše analizu i bodovanje brzine sajta jesu Google-ov Page Speed i Yahoo-ov Yslow!. Oba programa zahtevaju Firefox ili Chrome sa adekvatnim plugin-ovima da bi se pokrenula. Kritirijumi koje ovi alati koriste i ocenjuju se u nekim tačkama razlikuju, pa ćete zbog toga najverovatnije imati različite rezultate. Ja ću se u ovom članku držati Page Speed-a, pre svega zato što je Google najveći internet pretraživač, ali i zato što sam sa njim uspeo da dostignem skoro maksimalan rezultat za optimizaciju brzine sajta. Naime za sve svoje sajtove, na kojima sam implementirao dole napisana rešenja, uspeo sam da od rezultata 60-70 bodova (crvena i žuta zona - sporo rangirani sajtovi) dođem i do odličnih 95-98 bodova (zelena zona tj. izuzetno brzi sajtovi).

Napomena: Uputstvo koje se nalazi ispod je za nešto naprednije webmastere, jer da biste mogli da implementirate rešenja koja ću napisati u ovom članku potrebno je da imate osnovno znanje sa manipulacijom fajlova na serveru. Takođe pretpostavljam da ste upoznati sa osnovama HTML, CSS i Javascript jezika.

Instalacija i pokretanje Page Speed-a

 • Ukoliko ne želite da trošite mnogo vremena za optimizaciju brzine sajta, onda koristite novi online alat koji je Google pustio u rad na adresi Page Speed Online. Potrebno je samo da u predviđeno polje unesete kompletnu URL putanju do svog sajta i dobićete trenutnu ocenu brzine vašeg sajta.
 • Ukoliko se ozbiljnije bavite optimizacijom sajta i razvojem web sajtova i online aplikacija uopšte, ili biste hteli time da se bavite, onda su tu nešto kompleksnija rešenja u vidu pluginova, i to: Page Speed za Chrome browser, i FireBug za Firefox (Uputstvo za instalaciju i pokretanje).
 • Nakon što se pokrenuli Page Speed alat, dobićete konačan rezultat na skali od 0-100 koji ocenjuje brzinu vašeg sajta. Pored rezultata biće izlistani svi kriterijumi po kojima vas je alat ocenio, i na koji način, sa savetima kako da svoj rezultat poboljšate.

Uputstvo za unapređenje brzine sajta

Bodovanje i analiza brzine sajta se vrši tako što alati analiziraju sajt po jasno definisanim kriterijumima. Tih kriterijuma ima preko 40 i uglavnom su svi vezani za optimizaciju slika, CSS i Javascript skripti i učitavanje koda po različitim pravilima. U ovom članku neću objašnjavati svaki od kriterijuma, jer je to nepotrebno iz razloga što velika većina sajtova već ima ispunjena očekivanja po nekim osnovnim kriterijumima. Ja ću dati konkretna rešenja za nekoliko kriterijuma koji nisu osnovni, ali su laki za implementaciju, i koji će znatno poboljšati brzinu vašeg sajta, kao i rezultat na Page Speed-u.

1. Minifikacija CSS i Javascript koda (Minify CSS and Javascript)

Objašnjenje: Minifikacija CSS i Javascript koda predstavlja uklanjanje nepotrebnih bitova u kodu, kao što su razmaci, novi redovi i druga razdvajanja koja mogu da se jave. Ovim se znatno smanjuje veličina fajlova, čime se štedi na brzini učitavanja i korišćenju resursa servera.

Rešenje: Potrebno je minifikovati kod u CSS i Javascript fajlovima tako da npr. sledeći kod:

Kod:
.klasajedan
{
color:black;
font-family;Arial;
}
.klasadva
{
color:white;
}

u CSS fajlu bude napisan ovako:

Kod:
.klasajedan{color:black;font-family:Arial}.klasadva{color:white;}

Jasno vam je o čemu se radi. Ovo možete i sami praktikovati prilikom pisanja CSS fajlova, ali problem nastupa kada već imate gotove CSS i Javascript fajlove koji su napisani u nekoliko stotina redova. U tom slučaju, takve fajlove možete "propustite" kroz online alate koji će automatski izvršiti minifikaciju koda. Jedan takav se nalazi na ovoj adresi. Ukoliko imate sajt na Wordpress platformi, onda vam savetujem da skinete plugin WP Minify, koji će posao minifikacije koda uraditi sam umesto vas.

Napomena: Nemojte raditi minifikaciju koda na svim fajlovima, već samo na onim koje veoma retko menjate. Takođe, pre nego što uradite minifikaciju, sačuvajte backup verziju fajla koji minifikujete, jer jednom minifikovan fajl je kasnije veoma nepregledan i biće vam teško da uradite neke veće izmene na njemu.

2. CSS i Javascript, mali, a korisni saveti

Objašnjenje: Priča oko optimizacija CSS i Javascript fajlova može da ide u nedogled. Zato ću vam napisati par malih saveta na koje uvek treba da obratite pažnju ukoliko želite da vam sajt bude brži:

 • Svedite broj CSS i Javascript fajlova na minimum. Što više ovih fajlova imate, to će više zahteva vaš posetilac "okinuti" ka serveru da bi sve te fajlove skinuo i otvorio. Rešenje je da ih grupišite u zasebne fajlove, jedan za CSS kod, a drugi za Javascript.
 • Sve CSS stilove stavljajte pri vrhu koda, tj. u HEAD sekciju sajta.
 • Sve Javascript kodove stavljajte u dnu koda, odmah pre zatvarajućeg BODY taga. Ovo se savetuje iz jednostavnog razloga zato što se Javascript fajlovi učitavaju po redu sa ostalim sadržajem na vašem sajtu. Ako ih stavite pri vrhu, onda će oni morati prvo da se učitaju i izvrše, pa tek onda sadržaj koji posetilac zapravo treba da vidi.

3. Slike, "najteži" činioci web sadržaja

Objašnjenje: Slike, kao jedan od najbitnijih delova sadržaja sajta, su jako bitne za vizuelni identitet sajta, ali veoma često zadaju velike glavobolje zbog svojih veličina i vremena koje je potrebno da bi se one učitale. Evo nekoliko saveta kako brzinu svog sajta možete ubrzati jednostavnom optimizacijom slika:

 • Sve slike koje stavljate na sajt obavezno prvo optimizujte. Nemojte uzimati gotove slike i direktno stavljati na sajt. Potrošite nekoliko minuta u Photoshop-u ili čak nekom online alatu kako biste slike optimizovali za web. Mnogi dizajneri prave velike greške zato što direktno sa fotoaparata rade upload slika na svoje sajtove. Takve slike poseduju gomilu meta podataka u samoj slici koje su nepotrebne za web i znatno otežavaju samu sliku.
 • Biranje odgovorajaćeg formata prilikom optimizovanja slike takođe može doneti drastične razlike u veličini slike. PNG format slika je skoro uvek superiorniji u odnosu na GIF format. GIF format treba koristiti samo za izuzetno male slike, tj. ikonice ili neke kolor palete, i naravno animacije. JPG formati bi trebali da se koriste samo za slike koje su fotografije. Izbegavati korišćenje BMP i TIFF formata u širokom luku.
 • Uvek kada ubacujete sliku u HTML, napišite i njenu visinu i širinu. Definisanje dimenzije slika omogućava bržu reprodukciju stranice i eliminiše potrebu za dodatnim izračunavanjem i skaliranjem slika. Dimenzije možete definisati i u HTML, i u CSS kodu (width i height parametri).
 • Izbegavajte skaliranje odnosno smanjivanje slike definisanjem njenih novih dimenzija u HTML-u ili CSS-u. Ukoliko je slika veličine 100x100, a vama za neko mestu na sajtu odgovora 10x10, nemojte da radite definisanje novih dimenzija, nego potrošite 2 minuta vremena da tu sliku obradite i smanjite u Photoshopu.
 • Za naprednije webmastere i dizajnere savetuje se kombinovanje svih slika koje čine dizajn sajta u CSS sprajtove (CSS Sprites). Ova tehnika predstavlja grupisanje slika jednog sajta u samo jednu sliku. Uz pomoć CSS-a se zatim ta jedna slika lako koristi za istovetno prikazivanje sajta. Rezultat je jasan, umesto 50 slika koje imate u upotrebi za dizajn, imaće te jednu ili dve, i time ćete znatno smanjiti broj zahteva koji browser pošalje vašem serveru kako bi učitao sve slike. Za ovu tehniku preporučujem sledeći alat koji sam kreira CSS sprajtove i slike. Ili ovaj. A ovde možete pročitati šta su CSS sprajtovi.

4. Omogućavanje GZIP kompresije (Enable gzip compression)

Objašnjenje: Svi novi web browser-i omogućavaju čitanje HTML, CSS i Javascript fajlova u kompresovanom obliku. Ovo znači da se sadržaji sajta mogu slati putem interneta u mnogo manjim veličinama nego što zapravo jesu, što na kraju znatno smanjuje vreme koje je potrebno da se ti sadržaji učitaju kod krajnjeg korisnika.

Rešenje: Da bi se omogućila GZIP kompresija potrebno je podesiti web server tako da on sve fajlove pre slanja kompresuje u GZIP formatu. Najjednostavnije rešenje jeste izmena .htaccess fajla koji se nalazi u root direktorijumu vašeg sajta.

Ukoliko nemate ovaj fajl, potrebno je da ga sami kreirate i unesete sledeći kod u njega:

Kod:
# compress text, html, javascript, css, xml:
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

Ovde možete testirati da li ovaj kod radi i kod vas tj. da li ste uspešno implementirali GZIP kompresiju.

Kao što se može i videti, ovaj deo koda radi kompresiju uz pomoć DEFLATE filtera. Postoje i drugi načini, kao što je klasično GZIP kompresovanje, ali ovaj je meni dao najbrže i najbolje rezultate, a i izgleda da su neki zaključili da je DEFLATE za 40% brži od klasičnog GZIPa.

Ukoliko moje rešenje za GZIP kompresiju ne radi na vašem serveru, progulajte frazu: How to enable GZIP compression.

5. Podešavanje browser keširanja (Leverage Browser Caching)

Objašnjenje: Bitno podešavanje koje određuje "rok trajanja" nekog fajla na serveru. Ukoliko se za fajlove ne podesi "rok trajanja", oni će se prilikom svakog učitavanja od strane posetioca učitavati direktno sa servera. U suprotnom, web browser-i će ukoliko su već neki fajl učitali na korisnikov računar, isti taj fajl učitati drugi put sa korisnikovog računara, a ne sa servera. Zaključak je jasan, ušteda u vremenu učitavanja i resursima je ogromna. Ovo podešavanje se preporučuje najčešće za statičke sadržaje na sajtu, koji se retko kada menjaju. To mogu biti slike, klipovi, Javascript, pa čak i CSS fajlovi.

Rešenje: Da bi se omogućilo podešavanje keširanja za fajlove na serveru, potrebno je ponovo izmeniti .htaccess fajl u root direktorijumu sajta, tj. dodati sledeći kod u njega:

Kod:
# 480 weeks
Header set Cache-Control "max-age=290304000, public"
# 2 DAYS
Header set Cache-Control "max-age=172800, public, must-revalidate"
# 2 HOURS
Header set Cache-Control "max-age=7200, must-revalidate"

Izvor.

Ovaj kod, kao što se može videti, podešava da sve slike, fleš fajlovi, klipovi, css fajlovi itd. imaju "rok trajanja" od 480 nedelja. XML i TXT fajlovi 2 dana, a HTML/html fajlovi 2 sata. I za ovaj kriterijum postoje i druga rešenja, pa ako vam ovaj nije doneo poboljšanje kod Page Speed-a, proguglajte frazu: How to Leverage Browser Cashing.

6. Asinhrono izvršavanje delova koda (Prefer asynchronous resources, Defer loading of JavaScript, Defer parsing of Javascript)

Problem: Da bi web browser učitao celu stranicu on mora i da pokrene i izvrši ceo Javascript kod koji se nalazi u okviru nje. Ovo često pravi problem, pogotovo ako vam se Javascript kod nalazi pri vrhu stranice, jer to može i da potraje i znatno uspori učitavanje sajta. Zbog toga se od skoro preporučuje tehnika izvšavanja skripti, ali asinhrono, što znači da se određeni kod učitava i izvršava nakadno, posle završetka učitavanja glavnih delova stranice.

Rešenje: Da budem iskren, ja pravo rešenje za ovu tehniku nisam našao, jer je sve što sam video dosta komplikovano. Na kraju sam zaključio da je možda i nepotrebno, jer najčešće na svojim sajtovima imamo skripte za statistiku (Google Analytics) ili socijalne mreže (Facebook, Twitter itd..). Svi ti veliki igrači su već sami unapredili svoje skripte tako da se one asinhrono izvršavaju, pa vam je zbog toga moja jedina preporuka za sada da "osvežite" svoje kodove na sajtu, tj. da skinete najnovije verzije koje su izašle. Time ćete rešiti ovaj problem i sigurno znatno poboljšati brzinu svog sajta.

To bi bilo to za sada. Priča oko optimizacije brzine sajta je zaista ogromna. A ja sam vam u ovom članku napisao svoje preporuke, savete i primenljiva rešenja koja su meni donela rezultat. Za listu svih kriterijuma i preporuka koje Page Speed zahteva, savetujem vam da posetite ovaj sajt, odakle sam i ja krenuo.

Mogu odmah predložiti savet adminu foruma da u roku od par minuta značajno poboljša svoj rezultat koji je trenutno 77 od 100 poena za ovaj forum. Implementacijom rešenja koje sam opisao pod brojem 5. (Levarage Browser Caching), poboljšao bi znatno brzinu foruma, a i rezultat, garantujem preko 90 ;-). Pa ako je raspoložen, neka odradi to kako bi videli da li sam zaista u pravu.

A ovde možete videti primer jednog mog sajta na kom sam uspešno uspeo da povećam brzinu na zaista odličan rezultat. Čisto da vam se nadje kao podstrek ;-)
pagespeed.png
 
Hmm, izgleda da mi se izgubio bitan deo koda prilikom pisanja clanka koji se treba implementirati u cetrvrtom i petom kriterijumu koji objasnjavam:

4. Kod ovog resenja, umesto koda koji je napisan treba staviti ovu verziju koja je potpuna:
Kod:
# compress text, html, javascript, css, xml:
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

# Or, compress certain file types by extension:
<Files *.html>
SetOutputFilter DEFLATE
</Files>

a u 5. resenju
Kod:
# 480 weeks
<FilesMatch "\.(ico|pdf|flv|jpg|jpeg|png|gif|js|css|swf)$">
Header set Cache-Control "max-age=290304000, public"
</FilesMatch>
 
# 2 DAYS
<FilesMatch "\.(xml|txt)$">
Header set Cache-Control "max-age=172800, public, must-revalidate"
</FilesMatch>
 
# 2 HOURS
<FilesMatch "\.(html|htm)$">
Header set Cache-Control "max-age=7200, must-revalidate"
</FilesMatch>
 
ako ce nekome koristiti, jos je nekoliko vaznih i mogucih nacina ubrzavanja stranice:
1. kesiranje stranice na serveru u staticne stranice
2. kesiranje stranice na serveru u serverski ram
3. CDN distribucija sadrzaja s vise domena

po mom iskustvu, najvece ubrzanje dobiva se smanjivanjem broja upita na server (jedan css, jedan js, tri sprite fajla (jpg, gif i png), kesirana staticna verzija stranice (nema upita ili umanjen broj prema bazi))
i koristenjem cdn-a (makar i nekom jednostavnom verzijom da slike,js i css pozivate s parkirane domene) cime se sadrzaji skidaju "paralelno"...
 
Bravo za trud :) Brzina očitavanja web stranice je izuzetno bitan faktor za rangiranje. Preporučam i instaliranje WP Cache ili nekog sličnog plugina ako imate WP.
 
Sitnice koje puno znace. Uspio dogurat do 89/100. Probat cu do 95, pa se javim :)
 
cipek1981 kaže:
Sitnice koje puno znace. Uspio dogurat do 89/100. Probat cu do 95, pa se javim :)

Svaka cast. Drago mi je da se makar neko javio da je uspesno uspeo implementirati tehnike koje sam opisao.
 
mbajric kaže:
... i koristenjem cdn-a (makar i nekom jednostavnom verzijom da slike,js i css pozivate s parkirane domene) cime se sadrzaji skidaju "paralelno"...

Zanima me ovaj boldani dio - da li to znači da je OK uzeti npr. neku free domenu (.cc) i staviti na isti server i s nje vući? Da li se to može izvesti s parkiranom domenom ili mora biti addon domena?
tnx
 
Puno korisnih saveta za ubrzanje sajta ima i na stranicama

//gtmetrix.com
//www.webpagetest.org
(dodati http:)

Ono što nikako ne uspevam da rešim su Expires headers za:
apis.google.com/js/plusone.js
httwww.google-analytics.com/ga.js
pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js
platform.twitter.com/widgets.js

Pokušao sam sve što sam našao na netu, tako da bi mi koristilo samo neko iskustvo potvrđeno u praksi. Sajt za koji mi je to potrebno koristi WordPress (instalacija W3 Total Cache nije pomogla čak šta više mislim da je pogoršavala stvari po izvršenim on-line merenjima).
 
MitrilGM kaže:
Puno korisnih saveta za ubrzanje sajta ima i na stranicama

//gtmetrix.com
//www.webpagetest.org
(dodati http:)

Ono što nikako ne uspevam da rešim su Expires headers za:
apis.google.com/js/plusone.js
httwww.google-analytics.com/ga.js
pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js
platform.twitter.com/widgets.js

Pokušao sam sve što sam našao na netu, tako da bi mi koristilo samo neko iskustvo potvrđeno u praksi. Sajt za koji mi je to potrebno koristi WordPress (instalacija W3 Total Cache nije pomogla čak šta više mislim da je pogoršavala stvari po izvršenim on-line merenjima).

Vjerojatno mod_exipers nije uključen na razini servera. Također postoji mogučnost da uopče nije podržan.

Sva narihtavanja .htacces file su zapravo kontrola raznih modula na Apache serveru. Samo na wampu (xamppu) ih ima oko 70. Na stvarnom serveru vjerojatno i više.
Mod_expires, mod_rewrite, mod_security su samo neki od njih.

Prije narihtavanja .htacces filea treba prvo provjriti verziju Apachea, a potom provjeriti da li je modul kojeg želiš modificirati uključen. Verziju Apachea vidiš na Cpanelu ali za module
moraš kontaktirati hostera (ili ja ne znam za drugi način).

Moja omiljena stranica za Apache tutoriale:
http://www.askapache.com/
 
diz33 kaže:
MitrilGM kaže:
Puno korisnih saveta za ubrzanje sajta ima i na stranicama

//gtmetrix.com
//www.webpagetest.org
(dodati http:)

Ono što nikako ne uspevam da rešim su Expires headers za:
apis.google.com/js/plusone.js
httwww.google-analytics.com/ga.js
pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js
platform.twitter.com/widgets.js

Pokušao sam sve što sam našao na netu, tako da bi mi koristilo samo neko iskustvo potvrđeno u praksi. Sajt za koji mi je to potrebno koristi WordPress (instalacija W3 Total Cache nije pomogla čak šta više mislim da je pogoršavala stvari po izvršenim on-line merenjima).

Vjerojatno mod_exipers nije uključen na razini servera. Također postoji mogučnost da uopče nije podržan.

Sva narihtavanja .htacces file su zapravo kontrola raznih modula na Apache serveru. Samo na wampu (xamppu) ih ima oko 70. Na stvarnom serveru vjerojatno i više.
Mod_expires, mod_rewrite, mod_security su samo neki od njih.

Prije narihtavanja .htacces filea treba prvo provjriti verziju Apachea, a potom provjeriti da li je modul kojeg želiš modificirati uključen. Verziju Apachea vidiš na Cpanelu ali za module
moraš kontaktirati hostera (ili ja ne znam za drugi način).

Moja omiljena stranica za Apache tutoriale:
http://www.askapache.com/

Ne moze on ukljuciti mod expires za datoteke koje nisu na njegovom serveru.

Ja sam to rijesio tako sto sam poiskljucivo sve reklame i sve social pluginove. Skor 99 i 100 na dve stranice. Medjutim iskreno da kazem nije uticalo na rangiranje i posjetu nakon drzanja istog od 15 dana. Tako da mislim da sve iznad 85 je svejedno. Drzacu jos 15 dana pa vracam oglase i share buttons.
 
Hellas kaže:
diz33 kaže:
Vjerojatno mod_exipers nije uključen na razini servera. Također postoji mogučnost da uopče nije podržan.

Sva narihtavanja .htacces file su zapravo kontrola raznih modula na Apache serveru. Samo na wampu (xamppu) ih ima oko 70. Na stvarnom serveru vjerojatno i više.
Mod_expires, mod_rewrite, mod_security su samo neki od njih.

Prije narihtavanja .htacces filea treba prvo provjriti verziju Apachea, a potom provjeriti da li je modul kojeg želiš modificirati uključen. Verziju Apachea vidiš na Cpanelu ali za module
moraš kontaktirati hostera (ili ja ne znam za drugi način).

Moja omiljena stranica za Apache tutoriale:
http://www.askapache.com/

Ne moze on ukljuciti mod expires za datoteke koje nisu na njegovom serveru.

Ja sam to rijesio tako sto sam poiskljucivo sve reklame i sve social pluginove. Skor 99 i 100 na dve stranice. Medjutim iskreno da kazem nije uticalo na rangiranje i posjetu nakon drzanja istog od 15 dana. Tako da mislim da sve iznad 85 je svejedno. Drzacu jos 15 dana pa vracam oglase i share buttons.

U pravu si.
Nisam obratio pažnju ove gore skripte.

Meni se isto čini da je za rangiranje svejedno da li se stranica vrti na 80 ili 100%.
80/+ je zeleno a ispod crveno.
 
Meni se isto čini da je za rangiranje svejedno da li se stranica vrti na 80 ili 100%.
80/+ je zeleno a ispod crveno.

Zahvaljujem na odgovorima i slažem se da ne treba "terati mak na konac". Google Page Speed pokazuje rezultat 91-94 tako da ću ostavit kako jeste za sada.
 
Meni pokazuje 83/100

Šta vi iskusniji kažete na taj parametar? da li da se trudim di ide na brže? Hvala
 
Mislim da je bitnija brzina neko taj skor. Imam sajt koji se otvara za 1,83 sekunde a skor mu je 83/85. Skoro isti skor mi je bio na drugoj stranici koja se otvarala za malo više od 5 s. Tu sam se malo poigrao (30-40% sam smanjio težinu fotografija) i malo ga uspio ubrzati, ali ne značajno.
Tako da ako ti se stranica sporo otvara, onda poradi na tim parametrima i ubrzaj ga, ali ako je dovoljno brz, ispod 3-4 sekunde, ne isplati se previše gubiti vrijeme na to osim ako baš nemaš pametnijeg posla.
 
Naišao sam na jedan jako koristan besplatan plugin za WP: "P3 Plugin Performance Profiler"

Kod:
http://wordpress.org/extend/plugins/p3-profiler/

Nakon što ga intalirate i pokrene test, plugin mjeri utjecaj ostalih pluginova na brzinu učitavanja stranice. Na vama je poslije samo da odlučite da li vam neki plugin zaista treba, hoćete ga deinstalirati ili možda zamijeniti s nekom "lakšom" varijantom.
Testirao sam ga na tri sajta, deinstalacijom nepotrebnih plugina ubrzao sam ih prosječno za 25-30%.
 
Treba samo uzeti u obzir da mjerenje duzine otvaranja najcesce pise duze nego sto se cini golom ljudskom oku, jer se mozda 95% stvari ucita u onih prvih sekundu dve, a onda se u pozadini jos neki javascript vrti (najcesce social site widgeti) pa na kraju ti pise da ti se site loada 5+ sekundi a ti ga vidis cijelog za 2 sekunde
 
Sad sam gledao brzinu svojih stranica. Za jednu stranicu koja mi je na GoDaddy hostu ocjena mi je 91,
a za druge dvije koje su na jednom domaćem hostu ocjene su 84.

Na svima je WordPress i samo osnovni pluginovi.
 
Pronašao sam WP plugin za komprimiranje stranice "WP HTTP Compression"

Evo rezultata: ;)
WP%2BHTTP%2BCompression.JPG
 
Po mom iskustvu, 95-98% je granica ako koristiš išta "vanjskog". Recimo Google Analytics ti skine na 99.

Uglavnom, satovi koje radi Adikcija su redovno iznad 95%. Ali to je pola priče, jer je ovo relativna ocjena (dakle, 100% od onog koliko bi taj isti sajt bio brz), ali ne i relativna brzina.
 
Back
Na vrh