• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grafički dizajn Kako nastaje logotip..

Kimi

Dobro znana faca
Tu od
5 Lip 2013
Pozdrav svima,

Kako je ovaj dio foruma jako slabo aktivan,dosao sam na ideju da sa vama podijelim jedan projekat i pokusam da malo pokrenem diskusiju. Znam da ovo nije nista novo,ovakvih primjera vjerovatno ima puno na internetu ali neka se nadje i na ovom forumu,mozda nekome bude od koristi. Ideja je bila da vam prikazem proces izrade logotipa u slikama i bez mnogo price. Naravno,svi ostali ste dobrodosli da se ukljucite u diskusiju,iznesete svoja iskustva ili dodate nesto sto sam ja zaboravio..

Skica prije svega.
Ne morate da znate dobro da crtate da bi mogli da napravite skicu onoga sto vam se mota kroz glavu. Papir trpi sve pa i samo svaranje po njemu ima svoje prednosti. :) Tek kada ste zadovoljni sa onim sto ste napravili prelazi se na vektorizaciju. Ovo je resenje za koje mislim da je bilo bolje od ostalih.

r7LsXuh.jpg

Sledeci korak je provlacenje skice kroz ilustrator/corel,nebitno koji program za vektorsku grafiku koristite,dodavanje detalja,sjekni i sve sto mislite da treba. To kod mene izgleda ovako.

YRI7VYi.jpg

Tipografija je nauka za sebe pa je i njen izbor veoma vazna stvar. Ja sam vec imao u glavi kako ovo treba da izgleda pa se nisam puno igrao. Inace,predlazem da se sto je vise moguce posvetite izboru tipografije.

AotRNXO.jpg

1OwIv1m.jpg

Prezentacija se radi poslednja. Ovaj logo ce da dozivi jos promjena pa se nisam bavio prezentovanjem ali sam postavio na majicama cisto da zaokruzim ovu pricicu.

8fE9yr2.png

Nadam se da ovo nece biti poslednji post na ovu temu..:)

:drinking

Uh pokidao si, nego crtež skeniraš pa onda u illustratori ili gde god praviš ili kako? Ja se interesujem za grafički dizajn i volim, ali trenutno nemam kompjuter za tako nešto pa me to sputava.

Ko bi rekao da će od onakvog zajebanta postati ovako dobar dizajner. :D :drinking

aleksej kaže:
Ko bi rekao da će od onakvog zajebanta postati ovako dobar dizajner. :D :drinking

Eeee moj brate,daleko sam ja od dobrog,nego cuda se desavaju,mozda nekad i bude nesto od mene..:D

Spawner,upravo tako. Skicu slikas/skeniras i prebacis. Ako ti nesto znaci,na mom starom racunaru,ilustrator cs 3 se ucitavao citavu vjecnost a onda posle pola sata rada zakuca i sve ponovo.. A to nije bilo tako davno.. :) Nemoj da te to sputava,prosjecan procesor i dosta ram memorije ce da ti zavrsi posao,makar bi ti stariji programi trebali da rade normalno. :)

Toplo preporučam svima koji prave logotipe, i općenito se bave grafičkim dizajnom da si nabave Draw Pad, odnosno Drawing tablet. Na eBayu imate odličnih po jako pristupačnim cijenama. Ja sam si nabavio ovaj. Nevjerojatno jednostavan za koristiti, a sa njim čuda se rade.

Kimi,

odlican rad. Da li planiras da se specijalizujes samo za logotipe ili je ovo samo deo tvojih planova vezano za dizajn ?

Ja se interesujem za grafički dizajn i volim, ali trenutno nemam kompjuter za tako nešto pa me to sputava.

Secam se, posao sam pokrenuo na pentijumu 1, sa monitorom koji je imao 2 boje i koji je stalno nesto stucao, uzeo sam sve najstarije programe da bi mogao da radim .
Ako nesto zaista volis, i interesuje te, izgovori su mocna stvar da nahranis onaj deo sebe koji nema samopouzdanja ili motivacije da krene napred.

Freemind,hvala puno. Da,trenutno su moji planovi vezani samo za logotipe. Tu je jos i "stationery design" i mislim da se dalje necu siriti. :)

Gogo7 kaže:
Toplo preporučam svima koji prave logotipe, i općenito se bave grafičkim dizajnom da si nabave Draw Pad, odnosno Drawing tablet. Na eBayu imate odličnih po jako pristupačnim cijenama. Ja sam si nabavio ovaj. Nevjerojatno jednostavan za koristiti, a sa njim čuda se rade.

Ovo je nešto što ja kanim nabaviti. :)
Na njemu crtaš i brišeš, praviš sliku tamo pa je spremaš u kompjuter, to znam.
Nego, reci Gogo; koliko ti je zgodno crtati onom "olovkom" tamo? Jasno da to nije kao olovka na papiru, ali jeli ti štima, navikneš se?
I, ovakav drawing tablet vjerojatno ima u sebi program u kojem' ćeš crtati, odnosno OS? :)

Nezgodno je što za ovaj tablet kaže "Does not ship to Croatia, Republic of", a u mom gradu Splitu su cijene tableta 100E pa + prema gore... :fever

Kapetan Bačvica kaže:
Ovo je nešto što ja kanim nabaviti. :)
Na njemu crtaš i brišeš, praviš sliku tamo pa je spremaš u kompjuter, to znam.
Nego, reci Gogo; koliko ti je zgodno crtati onom "olovkom" tamo? Jasno da to nije kao olovka na papiru, ali jeli ti štima, navikneš se?
I, ovakav drawing tablet vjerojatno ima u sebi program u kojem' ćeš crtati, odnosno OS? :)

Nezgodno je što za ovaj tablet kaže "Does not ship to Croatia, Republic of", a u mom gradu Splitu su cijene tableta 100E pa + prema gore... :fever

Malo jest čudno, al ne crtaš na njemu, gledaš u svoj monitor, a po padu vodiš olovku i zato je nezgodno. Ali brzo se navikneš. I crtaš izravno u Photoshopu, Illustratoru, Corelu... Kompatibilan je sa svime.

Kapetan Bačvica kaže:

Samo da se nadovezem,sto se cijene tice to zavisi od marke i velicine table. Genius bi recimo trebale da su jeftinije i mogu se naci za oko 50e. Wacom su skuplje ali vrijede svaku paru i toplo ih preporucujem. Ako si se navikao na papir,mozes da stavis list papira preko table..:) Ove table sto Gogo preporucuje nisam probao pa ne znam kakve su ali ce vjerovatno zavrsiti posao bolje nego mis :)

Ako planiras kupovinu graficke table pogledaj i po oglasima mozda naletis na neku polovnu a jeftinu..

Wacom su dobre ali drajveri uvek zezaju. Ja moram da downloadujem svaki mesec i reinstaliram

Radio sam ja nesto malo na frendovom Wacomu prije par godina, ali kada sam sebi kupovao- presudila je ipak cijena.
A obzirom da crtam cijeli skoro cijeli zivot, navikao sam se za koji sat.
No, kazem- mene moj XP-Pen drawing pad jako dobro sluzi, za moje hobi potrebe.

Back
Na vrh