• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Job Succes - Upwork.com

Milojko

Član
Tu od
21 Srp 2015
Zdravo svima, radim na upworku i od februara do aprila sam imao na svim poslovima 5.0 feedback i 99% job succes, u aprilu posle 2 odradjena posla sa feedbackom 3.15 i 4.05 moj jobsucces pada na 89%, pa sam imao cak 5 posla posle toga sa ocenom 5 ali je job succes nastavio da pada na 83%, sada sam na 78% i ne znam sta da radim, da li neko zna kako se podize taj job succes, jer konstantno pada na svakim updateom ???

Milojko kaže:
Zdravo svima, radim na upworku i od februara do aprila sam imao na svim poslovima 5.0 feedback i 99% job succes, u aprilu posle 2 odradjena posla sa feedbackom 3.15 i 4.05 moj jobsucces pada na 89%, pa sam imao cak 5 posla posle toga sa ocenom 5 ali je job succes nastavio da pada na 83%, sada sam na 78% i ne znam sta da radim, da li neko zna kako se podize taj job succes, jer konstantno pada na svakim updateom ???

Reci ce ti sta sve utice na JS, i kao potrudi se bla bla, neces dobiti konkretan odgovor zasto ti pada procenat. Uglavnom, dosta pomazu poslovi koji su na duze vreme,ugovori preko 3 meseca, minimum, da su otvoreni i da imas nekog posla u to vreme.

Nikako se ne podize jer je to neka njihova proizvoljna brojka. Nadalje, svako malo stranica je offline, trebali bi se zvat downwork a ne upwork. I kao secer na kraju, odnedavno su uveli da dok sa jednim poslodavcem ne ostvaris zaradu od minimalno 500 dolara, upwork sebi uzima 20 %. Predvidjam im vrlo skoru propast. Eeeee, gdje su ona vremena dok je bio odesk, ono je bilo super, sad je zivo sranje.

Odeks je bio i ostao ispod Elance.

Elance je imao elitne klijente. Mogla se napraviti dugorocna saradnja. Sad ostaje da vidimo kako ce uticati ovaj novi sistem provizija.

Zdravo ljudi hvala svima na odgovorima, ali fora je sto ja i imam neke klijente na duze vreme sto radimo cak imam job in progres po 3 meseca i stalno radim na tim poslovima al procenat i dalje pada, kad dobijem novi posao odradim ga odmah i dobijem 5 ocenu, i opet pada, stvarno ne znam sta da radim, al videcemo mozda ako nastavim sa dobrim poslovima vremenom krene da raste...

Milojko kaže:
Zdravo ljudi hvala svima na odgovorima, ali fora je sto ja i imam neke klijente na duze vreme sto radimo cak imam job in progres po 3 meseca i stalno radim na tim poslovima al procenat i dalje pada, kad dobijem novi posao odradim ga odmah i dobijem 5 ocenu, i opet pada, stvarno ne znam sta da radim, al videcemo mozda ako nastavim sa dobrim poslovima vremenom krene da raste...

Ja mislim da je problem u tome što su ti možda ti "jobs in progress" duže vrijeme neaktivni. Imaš li dokaz da stalno radiš na njima? Naprimjer ako ne radiš svakodnevno ili nemaš zadane milestones. Zamoli klijenta da ti postavi rokove unutar projekta. Čitala sam nešto o tome na njihovom community forumu.

Daria77 kaže:
Milojko kaže:

Ja mislim da je problem u tome što su ti možda ti "jobs in progress" duže vrijeme neaktivni. Imaš li dokaz da stalno radiš na njima? Naprimjer ako ne radiš svakodnevno ili nemaš zadane milestones. Zamoli klijenta da ti postavi rokove unutar projekta. Čitala sam nešto o tome na njihovom community forumu.

Vazi, nemam milestone, samo tipa pustim time tracker da radi u nekim projektima pa tipa posle nedelju dana opet tako, videcu da probam sa tim milestone, pa javljam :D

Milojko kaže:
Vazi, nemam milestone, samo tipa pustim time tracker da radi u nekim projektima pa tipa posle nedelju dana opet tako, videcu da probam sa tim milestone, pa javljam :D

Nisam sigurna da je to uzrok, ali probaj, nemaš što izgubiti. Njihovi algoritmi za taj success kompliciraniji su od Googleovog pozicioniranja. :D

Daria77 kaže:
Milojko kaže:

Nisam sigurna da je to uzrok, ali probaj, nemaš što izgubiti. Njihovi algoritmi za taj success kompliciraniji su od Googleovog pozicioniranja. :D

Navodno , a mozda i nije, odnosno ni ne znamo kako radi, tajno sve obracunavaju.

Nikako se ne podize jer je to neka njihova proizvoljna brojka.

Iako imam sve petice, meni je JS bio 50%, i sa poslovima na duzi rok, podigao sam ga na oko 90%.

Iako imam sve petice, meni je JS bio 50%, i sa poslovima na duzi rok, podigao sam ga na oko 90%.

Da li mozes da mi obajsnis to poslovi na duzi rok, da li je to ovo sa milestone pa ispunjavas kao posao po posao ili preko trackera radis npr svaku nedelju ili kako ?

Milojko kaže:

Da li mozes da mi obajsnis to poslovi na duzi rok, da li je to ovo sa milestone pa ispunjavas kao posao po posao ili preko trackera radis npr svaku nedelju ili kako ?

Svejedno, klijent ne zatvara ugovor, vec periodicno radis za njega, bilo po satu ili fiksno .

Njihov najveci strah je da uzmes klijenta preko njih i posle da ih zaobidjes, tako da obozavaju kada sa jednim klijentom radis dugo vremena, onda te kao nagrade sa dobrim JS.

Aha, a meni se desava npr klijent zatvori posao pa otvori novi i tako vec radimo skoro mesec i nesto dana, cak radim sad sa jednim klijentom sa Elance.com i da li mislis da ce poceti da mi raste tako job succes ??

JS je teska mutljavina, posto ti ne znas zaista zbog cega ti raste ili se spusta procenat. Naveo sam moj primer, gde je procenat nicim izvazvan otisao na 50%, da bi se posle podigao na oko 90%. Jedina promena su mi bili poslovi na duzi rok, odnosno nisam zatvarao ugovor sa istim poslodavcima nekoliko meseci. Pitao sam otvoreno podrsku, koji je to minimalni rok, kada oni smatraju da je "posao na duzi rok", rekli su mi da je to 3 meseca.

Ti ako imas sve petice, po svim normalnim pravilima, trebao bi da imas 100%, a sve ostalo su spekulacije, i nagadjanja.

Ako oni muljaju moras i ti da "muljas", nista protivzakonito, ali igras kako i oni igraju.

freemind kaže:
JS je teska mutljavina, posto ti ne znas zaista zbog cega ti raste ili se spusta procenat. Naveo sam moj primer, gde je procenat nicim izvazvan otisao na 50%, da bi se posle podigao na oko 90%. Jedina promena su mi bili poslovi na duzi rok, odnosno nisam zatvarao ugovor sa istim poslodavcima nekoliko meseci. Pitao sam otvoreno podrsku, koji je to minimalni rok, kada oni smatraju da je "posao na duzi rok", rekli su mi da je to 3 meseca.

Ti ako imas sve petice, po svim normalnim pravilima, trebao bi da imas 100%, a sve ostalo su spekulacije, i nagadjanja.

Ako oni muljaju moras i ti da "muljas", nista protivzakonito, ali igras kako i oni igraju.

Opet ista prica, danas mi se update job succes, a odradio sam par poslova sa starijim klijentima sa kojim saradjujem jos od prosle godine i par novih u ove 2 nedelje i dobio 5zvezdice na sve poslove i job succes je pao za 1% hahah

freemind kaže:

Opet ista prica, danas mi se update job succes, a odradio sam par poslova sa starijim klijentima sa kojim saradjujem jos od prosle godine i par novih u ove 2 nedelje i dobio 5zvezdice na sve poslove i job succes je pao za 1% hahah

freemind kaže:

Ja isto mislim da je stvar u dugorocnim poslovima. Ja imam par dugorocnih klijenata koji mi placaju svaki mjesec, jedan je cak jos sa Elancea direktno presao na upwork pa se nastavio isti projekt koji je zapocet na Elanceu. I pretpostavljam da zato imam 100% Job Succes score.

Jedino kad mi je jedan los klijent ostavio losu ocjenu, ali prije placanja, jer sam otkazao projekt prije nego mi je platio tako da ne moze ostavit vidljiv review na profilu, tad mi je pao score na 95%. Ali eto u medjuvremenu sam dobio jos jedan jedan review sa 5 zvijezdica. U pocetku to nije utjecalo nije se mjenjao rezultat, ali kako sam nastavio dalje dugorocno poslovat vratio mi se na 100%.

Mislim da je definitivno u dugorocnosti projekata. Isto tako, po novome Upwork provizija je 20% za manje poslove, 10% za ove iznad $500 ja mislim i 5% na dugorocne projekte, mislim iznad $10 000 projekti. To pokazuje veliku naklonost dugorocnim projektima.

freemind kaže:

Ja sam inace pobornik white-hata i rada po pravilima ali ovdje moram ne samo da podrzim nego i da poticem sve da budu jako takticki i "strateski" pristupaju svojem scoreu. Njihov score nije posten a cak i ako sve radite kako treba nazalost sustav sa ocjenjivanjem od strane klijenata jest cesto jako neposten. Mozes ti radit najbolje na svijetu, ali ako naletis na loseg klijenta ti si prakticki "ucijenjen" da trpis sranja od njega.

Ja sam u pocetku trpio jako jako dugo, po godinu i vise dana nisam sklapao novog klijenta vec se posvetio postojecem kvalitetnom klijentu. Poslje kad sam dobio neke nove, jako sam pazljivo pristupao tim projektima, i cekao sam idealan trenutak kad su zadovoljni da ih pitam za ocjenu. Ja sam inace po prirodi takav da nisam nametljiv, ali morao sam ici protiv sebe i pitat direktno klijente 5 star review, da nam to jako puno znaci i sl. Ako ste birali dobar trenutak, pazljivo pristupili svemu ovome onda su velike sanse da ce sve proci ok.

Ja filtriram sve vise i vise "lose" klijente. Prije nego krenemo radit nemam ugovor (za sad) ali moraju "usmeno" pristat na nas TOS gdje tocno specificiram sta radimo sta ne radimo itd. Na taj nacin filtriram one koji bi mogli radit probleme.

Nemojte skakat na svaki posao. Budite izbirljivi. Ako je los "vibe" preskocite klijenta. Ja sklopim mozda jednog na 30-50 onih koji mi se jave na nasu aplikaciju. Jednostavno imamo nas proces kome odgovara super kome ne, to je isto ok. Trudim se prezentirat ga prije nego sto krenemo.

Taj period dogovaranja posla sto je veci iznos to duze traje. Ali to je isto dobra stvar jer stignete vidjet dali si pasete sa klijentom. Za vas je najgore da krenete suradjivat, pogotovo ako se radi o dugorocnim projektima kao u mom slucaju, i da onda shvatite da si ne pasete. Vi cete dobit los review a jednostavno samo niste dobar "match".

Probajte vidjet kako klijent diše. Ukoliko procjenite da je moguce, probajte se sa klijentom (NE preko Upwork poruka nego premo maila-skypea) dogovorit da vam placa nekom drugom metodom, spomenite kako vam Upwork oduzima najvise provizije pa bi radje htijeli putem paypala. Tako se mozete osigurat da ne dobijete review. Zacudili bi se koliko klijenata pristane na takve uvijete. Ja sam tako bio u mogucnosti otkazat suradnju sa par teskih klijenata bez nekih posljedica. S druge strane, na Upworku imam neke starije i zadovoljne klijente i to mi pomaze da imam dobar profil.

Inace, za one koji zadovoljavaju uvijete da imaju "Top Rated" znacku/badge, ja npr. imam jer sam iznad 90% job success score i jer zadovoljavam jos neke druge uvjete (popunjen profil, dugorocno visok score itd.). nedavno su isfurali da mozete maknut 1 negativni review, tj. zatrazit da se makne sa vaseg profila i da se nece uzimat u obzir. To je potrebno unutar 2 tjedna od promjene vaseg job success scorea. To je moguce iskoristit samo jednom "u zivotu". Ja jos nisam, ali imam jednog posebno teskog klijenta preko upworka pa lako moguce da ce mi zatrebat.

Ja sam se ocigledno zajebo kad sam jednom klijentu sto saradjujemo jos od januara trazio da mi zatvori posao Hourly i da 5 zvezdice zato sto sam mislio da ce se tako popraviti Job Succes koji je bio pao u medjuvremenu dok smo ja i on saradjivali, ali izgleda da je pametnije bilo da sam nastavio preko tog istog posla sa njim, mi smo inace posle tog posla otvarali jos 3 puta nove poslove..... sad cu pokusati da sto duze budu otvoreni hahah, hvala :D

Milojko, a i ostali. Nemojte imat straha pitat klijente za pomoc oko ovoga. Objasnite im da je vama jako bitan profil i probajte se dogovorit da vam izadju u susret. Ako je dobar klijent super, ako ne zeli, opet nista se ne mjenja. Znam da je neugodno trazit, ali nista te ne kosta da pitas.

Nemoj pitat preko upworka nego skype-email. Probaj mu objasnit da ti je to jako bitno, da razvijas posao itd. Budi personalan, objasni mu svoju pricu.

Ja se sjecam kada sam na textbrokeru jos davno bio jednom piscu bio dao ocijenu onako 4 ili 4 i pol. Bile su dobre ocjene ali sam onako odokativno bio dao, nisam toliko bio ni razmisljao o tome. Mene je pisac odmah bio "napao" tj. nije me bas napao nego je odmah reagirao dosta zustro, pitao kako to da mu nisam dao 5 zvijezdica, ako ima neki problem s textom da mu javim i da ce on to popravit itd. Znaci covjek je branio i stitio svoj profil.

Tvoj profil i tvoj feedback je tvoja "beba". Treba ga stitit ko da je tvoja beba. Da ti netko opali cveger tvojoj bebi, naravno da bis reagirao obrambeno. E tako se treba postavit kod svog profila i feedbacka. Znaci jedini "marketing" koji moras radit jest da stitis svoj profil. Postupaj strateski, izvlaci lose klijente sa Upworka, dogovaraj se sa klijentima ako treba da zaustavite posao pa da ti da feedback, ako treba dugorocniji projekt onda da ga duze radite i sl.

Na kraju price, i to su samo ljudi. Upwork je samo platforma ali iza nje oni koji ju koriste su isto ljudi. S ljudima se da puno toga dogovorit. Ne sa svima ali sa nekima da. Ako ne pitate i ne trazite onda necete nikad znat dali bi klijent to mozda dobrovoljno odradio. Postavite se, hustlajte kako kaze Gary Vaynerchuck, objasnite klijentima da nebi nikad radili po tako malim cijenama, da imate i klijente izvan upworka ali da radite po ovoj cijeni samo zato jer zelite izgradit profil. Pokazite im da vam je to jedini interes radit po ovoj cijeni. Neka znaju da dobijaju premium uslugu po povoljnoj cijeni, ali da su zato i oni "obavezni" ici vama u susret. Vi birate za koga cete radit, vi diktirate uvijete po kojim uvijetima zelite ili ne zelite radit, ako vam netko ili nesto ne odgovara nemojte radit sa njima. Nitko vas ne moze natjerat da radite nesto sto ne zelite, ali zato morate biti upfront i dobro iskomunicirat unaprijed.

Treba "work the system". Pa mislim Upwork mulja sa tim svojim sistemom, indijci muljaju, pa necete vi biti jedine ovce tamo. Treba imat strategiju i pristupat pametno. Balansirat uvijek, ne ici previse ali ne biti ni naivna ovca koja nista ne podzima da zastiti svoj profil. Onak gledao sam neke Indijce imaju savrseni profil a polupismeni su. Ja ne znam kako ijedan indijac dobije posao na Upworku, a kad pogledas klijente 90% ekipe koju su zaposlili su indijci. Znaci dobro se prodaju, workaju sistem, vise su motivirani od vas i zato bolje iskoristavaju sistem.

Ja imam par vecih starijih projekata na Upworku ostavim im po $700 provizije mjesecno. To im je dovoljno, lijepu proviziju oni vide od mojih projekata. Sad ce mi se smanjit provizija kad uvedu nove cijene za nekih tjedan dana, pa mi sa 5% provizije za te neke vece projekte provizija postaje konkurentna i paypal proviziji koju placam. No jedan stariji Upwork klijent je prosirio suradnju pa ce Upwork opet zaradit dosta na meni.

Back
Na vrh