• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izrada Android aplikacija - AdMob zarada

m1l4n

Dobro znana faca
Tu od
5 Lip 2012
Postova
227
H71sLp7.png


Uvod

Pametni telefoni su postali naša svakodnevnica, sve više se "vežemo" za njih. Tržište Android aplikacija je nezasićeno i još uvijek je u razvoju pogotovo kod nas (zemlje Balkana). Zbog toga ću se potruditi da vas uvedem u osnovne pojmove, te ću vam dati savjete kako da se probijete, i osvojite domaće android tržište. Pokazaću vam primjere mojih aplikacija. Znači ićemo laganim koracima sve objašnjeno u detalje u izradu i objavu naše prve Android aplikacije.


Šta je Android?

Android ja najpopularnija platforna za mobilne uređaje, tablete te mnoge druge gadgete. Jednostavno i lako snalažljivo okruženje, sa mnoštvom aplikacija i jako velikim mogućnostima. Glavni market za android aplikacije je Google Play, što je ujedno najbrže rastući market aplikacija među konkurencijom.

Po mojoj statistici i istraživanju domaće tržište je slabo zasićeno aplikacijama, zato treba zgrabiti priliku i iskoristiti situaciju. Android aplikacije se najčešće izrađuju u Javi, preko Android Studi-a ili Eclipse-a. U ovom tutorijalu ću vam pokazati način kako da pišete aplikacije u HTML/CSS-u koristeći Phonegap framework.


Šta je AdMob?

AdMob je oglašavačka mreža namjenjena isključivo za mobilne uređaje. Povezana je sa Google Adsense, s' tim što je Google Adsense namjenjen Web Developerima, a AdMob Mobile Developerima. Ukupna zarada se očitava na Google Adsense, isplata i sve ostalo ide takođe preko Adsense. Servis AdMob je najsigurniji i najpametniji izbor ako ćete raditi aplikacije za domaće tržište, jer sve ostale mreže imaju manji CPC za razliku od AdMob-a. Okruženje je lako savladivo, statistika detaljna, isplate redovne, šta drugo očekivati od Google-a.


Šta je potrebno da bi se pratio tekst?

Da bi ste pratili ovaj tekst preporučlljivo je ovladavanje sljedećim oblastima:
  • HTML i CSS
  • jQuery
  • poželjno je poznavanje bar osnova engleskog jezika

Pored znanja potrebno je $$ kako bi ste otvorili Google Play Developer račun. Naime otvaranje Play Developer računa se naplaćuje 25$ jednokratno, i možete dodati koliko god želite aplikacija.


Kreiranje Google Play Developer računa.

Za kreiranje Google Play Deveoper računa potrebno je da imate Gmail ili Google račun. Za početak odete na Google Play Developer Registracija. Ako imate Google račun tražiće Vam da se prijavite, što ćete naravno i učiniti.

ds8TTbq.png


Kada ste se prijavili na Google račun idete na sljedeći korak, gdje vas google upoznaje sa detaljima kreiranja računa. Kao npr. upozorava Vas da ćete morati platiti 25$ kako bi ste otvorili Google Play Developer račun, takođe Vas navodi da pročitate TOS itd.

AOqBGOR.png


Prihvatite uslove korištenja i iskočiće Vam prozor za uplatu 25$ za nastavak registracije. Popunite sva polja, možete koristiti gotove sve kartice. Ja sam bez problema uplatio preko Visa Electronic debitne karitice.

NL02qIe.png


Nakon što uplatite traženih 25$ sljedeći korak je pristup Google Play Developer rečunu. U nastavku ću vas upoznati sa Google Play Developer okruženjem.


Upoznavanje sa Google Play Developer okruženjem.

Jako jednostavno i kvalitetno dizajnirano okruženje pružiće Vam na dohvat ruke sve što Vam je potrebno. Sve detaljno objašnjeno i prilagođeno totalnim početnicima. Kada prvi put pristupite novo kreiranom nalogu dočekaće vas ekran sa 4 moguća izbora (ovo su samo smjernice) klikom na "Publish an Android app.." uradili smo prvi korak za objavu naše aplikacije.

s6yK8Fg.png


U daljem tekstu ću se više pozabaviti Google Play Developer okruženjem, kada budem objašnjavao korake pri objavljuvanju aplikacije.


Kreiranje AdMob računa.

Kreiranje AdMob računa je kranje jednostavno. Dosta ga je lakše kreirati nego Play Developer račun. I za kreiranje AdMob računa potrebno je daimate Google račun. Potrebno je da odete na sljedeću adresu AdMob i pratite upustva koja su date od strane Googl-a.


Upoznavanje sa AdMob okruženjem.

AdMob okruženje je jako slično Google Adsense okruženju. AdMob raspolaže sa dosta alata sličnih Adsense-u kao i mnoštvom naprednih alata koji će Vam pomoći u analiziranju oglasne jedinice za Vašu aplikaciju.

a5BvC9E.png


Početni ekran je sadržan od osnovnih statističkih podataka. Dnevna zarada, jučerašnja zarada, zarada za ovaj mjesec itd. Klikom na "Monetize a new app" pripremate oglasnu jedinicu za Vašu aplikaciju. Aplikaciju možete dodati direktno sa marketa (AdMob na taj način automatski linkuje aplikaciju na Vaš akaunt i veže je sa kreiranom oglasnom jedinicom), a možete je dodati manuelno pa kasnije linkaiti aplikaciju sa marketa.

Napomena: slike sam prilagodio temi, te sam zaradu izbacio jer bih želio da to ostane privatno.

Home tab nas kao i kod većine stranica vraća na početnu stranu.
Monetize tab nas vodi do detaljne statistike oglasnih jedinica. Broj impresija, CPC, RPM i ostale statistike koje možete gledati neograničeno u prošlost te upoređivati rezultate napretka.
Promote tab je više za oglašavaće nego za developere, tako da se na ovome neću puno zadžavati.
Analyze ovaj tab ni ja tačno ne znam za šta služi. Kako Google kaže preko ovog taba povezujemo aplikaciju sa Google Analystic računom, kako bi smo detaljno pratili statistiku aplikacije. Više o ovome Vam ne mogu reći jer nisam probao.

Snimio sam video klip u kojem sam malo "prošetao" mojim Google Play Developer računom.

Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=Aw8KndcYDeQ


Kako kreirati Android aplikaciju?

Kreirati Android aplikaciju nije ni malo lako. Da bi ste kreirali kvalitetnu aplikaciju potrebno Vam je znanje, u ovom slučaju bilo bi poželjno da poznajete Javu. Većina kompleksnih Android aplikacija je zasnovana na javi.

Međutim vremenom su se pojavila riješenja za izradu aplikacija u drugim programskim jezicima, te olakšano kreiranje aplikacija za programere koji nisu savladali javu. Takav jedan alat je izašao iz Adobe firme. Možda su neki i čuli za alat pod imenom PhoneGap. PhoneGap je ustvari skup datoteka koje dodajemo u Eclipse ili neki drugi Android editor i prilikom kmpajliranja dobijamo .apk fajl koji je prilagođen gotovo svim uređajima. Glavna caka kod PhoneGap-a je što nam daje mogućnost da aplikacije pišemo u HTML/CSS, js i ostalim client side jezicima kojima se najčešće služe web dizajneri.


- PhoneGap aplikacija

Moja preporuka je da koristite 2.9.0 verziju PhoneGap-a koju možete preuzeti na ovom linku. Kada preuzmete PhoneGap, raspakujete ga i prebacite u novi folder. Uz PhoneGap ide i detaljno upustvo kako podesiti PhoneGap za rad u Eclipse studiju. Prateći ta upustva je vrlo jednostavno podesiti PhoneGap da radi bez greške.

Što se tiče izrade same aplikacije, preporučio bih da koristite jQuery mobile framework. Izdvojio bih jQuery mobile framework od ostalih kojih ima pregršt iz razloga što smo svi čuli za jQuery, zato što mu je dokumentacija odlična, i zato što za sve što vam zapne ima riješenje na većim svijetskim forumima. Pored jQuery-ja ima i mnoštvo drugih framework-a od kojih bi izdvojio sljedeće:


Takođe pored ovih framework-a specijalizovanih za mobilne uređaje možete koristiti i neka druga riješenja. Npr. ja sam u izradi jedne aplikacije koristio Bootstrap freamwork koji je responsive i uradio je svoj posao. Potrebna vam je samo mašta i dobra ideja, framework je manje bitan. Najbolje bi bilo da probate neki od gore navednih framework-a i odabereta onaj koji Vam najviše ogovara.


- Kupovina gotovih aplikacija

Ako ste tek početnik ili ste slab programer možete kupovati aplikacije. Ovaj način je dosta lakši ali zahtjeva dodatna ulaganja. Fora je u tome da kupite gotovu aplikaciju, ubacite je u Eclipse, editujete, dodate vaš AdMob ID i objavite aplikaciju na Play store. Iako ovo na prvu izgleda kao pravo i jednostavno riješenje, vjerujte mi i nije baš. Naime ne mora Vam se svaka aplikaciju koju kupite isplatiti (u mom slučaju se isplatilo), ali trbate malo i rizikovati ali "pametno" rizikovati. Ja kada sam počeo sa Android aplikacijama bio sam spreman uložiti $$, do sada sam sve isplatio i još uvijek ulažem. Ali to ne mora značiti da samo odete u online trgovinu kupite aplikaciju postavite je na Google Play i da je Vaš posao gotov. Marketing i promocija aplikacije je sve. Način prezentacije aplikacije, screen-ovi, logo, sadržaj sve to igra ulogu kod krajnjih korisnika i sve te sitnice su presudne da li će neki korisnik preuzeti Vašu aplikaciju ili ne.

Kada već spominjem kupovinu Android aplikacija red bi bio da dam i neke linkove gdje se aplikacije mogu kupiti. Većina je vjerovatno čula za Envanto-v market CodeCanyon koji je odličan izbor za kupovinu aplikacija. Pored codecanyon-a sam naletio na još jedan market okrenut isključivo prodaji aplikacija za mobilne uređaje. (kada govorim aplikacija mislim na source kod aplikacije).

Marketi za kupovinu aplikacija:

Razlika između ova dva marketa je ponajviše u cijeni. Po meni su aplikacije u ChupaMobile precjenjene (mislim da se vlasnici/programeri ne slažu sa mnom), jer ako malo istražite primjetićete identične aplikacije na ChupaMobile i na CodeCanyon s' tim da su na CodeCanyon aplikacije čak do 10 puta jeftinije. Za početak preporučujem kupovinu aplikacija na CodeCanyon. Android Developera ima jako mnogo, u ponudi imate preko 300 aplikacija, i svakih par dana nova aplikacija se pojavi na marketu.

Napomena: kod kupvovine izrazito obratite pažnju da li je developer prilagodio aplikaciju novim standardima za implementaciju AdMob oglasa. Najpoželjnije je da pitate developera da li je implementirao AdMob oglase preko Google Play servisa ili je to učinio preko AdMob SDK 6 - 7 ili bilo koje verzije. U slučaju da je preko SDK-a onda tu aplikaciju nemojte kupiti ni pod razno jer google više ne dozvoljava objavu aplikacija na Google Play-u koje koriste AdMob SDK, od 31 avgusta google zahtjeva da sve aplikacije implementiraju AdMob oglase preko Google Play servisa (ovo se naravno ne odnosi ako sami znate implementirati AdMob oglase preko google play serivsa, ali ako ste početnik dakako se pridržavajte ovoga savjeta).


Implentacija AdMob oglasa u aplikaciju.

Kod aplikacija kupljenih na ChupaMobile i CodeCanyon je relativno lako implementirati AdMob oglase. Obično developer sredi sve i Vi samo treba da ubacite Vaše AdMob kodove za kreiranu oglasnu jedinicu.

bkvhTbh.png


Kreiranje oglasne jedinice na AdMob-u je kranje jednostavno. Sami određujete specifikacija banner-a, boju, ime itd. po završetku dobijete upustvo za implentaiju u aplikaciju. Kod koji dobijete nakon kreiranja oglasne jedinice izgleda ovako: ca-app-pub-1255451151515 (ca-app-pub i neki random brojevi).


Pripremanje aplikacije za Google Play Market.

Nakon kreiranja aplikaciju je veoma važno dobro pripremiti za objavu na Play store. Potrebno je da uradite Screen-ove aplikacije (ja najčešće instaliram aplikaciju na tel. pa uslikam nakon čega prebacim na rač.), pripremite dobar opis aplikacije, kreirate ikonice i tek nakon toga krećete sa uploadom aplikacije na Play store.


Objava aplikacije na marketu.

Da bi ste objavili aplikaciju na marketu trebate zadovoljiti sve gore napisano. Kako bi vam bilo jasnije, napravio sam kratak video kako se ubacuje aplikacija na Google Play.

Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=v--4tStOGJg


Drugi marketi koji su dobri pored Google Play-a.Korisni savjeti.

  • probajte kreirati aplikacije za strano tržište
  • nemojte odustajati, probajte praviti kvalitetne aplikacije, radite na kvaliteti ne na kvantitetu
  • pročitajte AdMob TOS i pridržavajte ga se
  • nemojte kreirati aplikacije o poznatim ličnostima da ne bi ste izgubili Google Play račun
  • učite od konkurencije
  • redovno apdejtujte aplikacije


Druge mreže za oglašavanje.

Ako želite da se okušate u drugim mrežama za oglašavanje, preporučio bih vam neku od slijedećih:Resursi i linkovi

jQuery mobile teme:

Android programiranje

Eclipse + Android SDK

PhoneGap

Ikonice


I na kraju ako želite da vidite neke od mojih app-ova:

Ako mislite započeti sa izradom Android aplikacija imam samo dva savjeta za vas a to su:
1. Da istrajete i izgurate do kraja,
2. Da samo obnavljate i proširujete znanje.
 

costanza

Član
Tu od
8 Ruj 2009
Postova
76
thumbs up za tutorial!

par pitanja...
imas neke savjete kako generirati ideje za aplikacije?

imas li iskustva sa brisanjem aplikacije od strane gugla?

jucer mi je stigla obavijest za jednu aplikaciju:
"This is a notification that your application, xxx, with package ID xx, has been removed from the Google Play Store.
REASON FOR REMOVAL: Violation of the spam provisions of the Content Policy. Please refer to the keyword spam policy help article for more information."

opis je bio vrlo kratak i nisam nabacivao nikakve nerelevantne rijeci. s druge strane naziv aplikacije sadrzi naziv jednog tv show-a? moze li biti da su je zbog toga maknuli? malo sam zbunjen sa ovime...

kolko sam vidio svi kazu da nema nikakvog smisla kontaktirati ih, traziti objasnjenje ili zaliti se na njihovu odluku...
 

m1l4n

Dobro znana faca
Tu od
5 Lip 2012
Postova
227
costanza kaže:
thumbs up za tutorial!

par pitanja...
imas neke savjete kako generirati ideje za aplikacije?

imas li iskustva sa brisanjem aplikacije od strane gugla?

jucer mi je stigla obavijest za jednu aplikaciju:
"This is a notification that your application, xxx, with package ID xx, has been removed from the Google Play Store.
REASON FOR REMOVAL: Violation of the spam provisions of the Content Policy. Please refer to the keyword spam policy help article for more information."

opis je bio vrlo kratak i nisam nabacivao nikakve nerelevantne rijeci. s druge strane naziv aplikacije sadrzi naziv jednog tv show-a? moze li biti da su je zbog toga maknuli? malo sam zbunjen sa ovime...

kolko sam vidio svi kazu da nema nikakvog smisla kontaktirati ih, traziti objasnjenje ili zaliti se na njihovu odluku...

Mene je takođe google kontaktirao zbog imena aplikacije jer je aplikacija imala u nazivu rijec Android ali u pogresnom smislu.

http://developer.android.com/distribute/tools/promote/brand.html

Tako da pretpostavljam da su ti maknuli aplikaciju zbog imena. Samo me cudi da ti nisu prije toga poslali upozorenje da pormjenis ime, nego je odmah uklonili sa Play Store-a.

Što se tiče ideja za aplikacije nemam pojma. Najbolja ti je orginalna ideja, nesto sto jos uvijek nema, ili npr. neka aplikacija sto je vec na play store ali ne zadovoljava sve potrebe, pa da napravis bolji itd.
 

IMEmperor

Aktivni član
Tu od
4 Lip 2014
Postova
194
Preleteo sam preko threada i ono što mi se jako dopada je lepa struktura i tematika o kojoj ne znam puno i nisam još uvek radio ništa na tom polju, pa će biti jako korisno da pročitam detaljno u toku dana čim ugrabim vremena pa ću postaviti konkretna pitanja za još neke savete ako zatreba.

Odličan tutorijal i odlična tema pre svega, svaka čast!
 

aleksej

Legenda
Tu od
17 Ožu 2010
Postova
1,205
Bravo Milane! Dosta detaljno objašnjeno, neke sitnice bi možda dodao ali ništa što bi značajno promenilo izgled celog teksta. Sve mi se sviđa! Mislio sam da napišem neki tekst o ovome ali drago mi je da si me pretekao.

Da, sad sam se setio. Ako vam neko prijavi app i ako posle provere utvrde da sa njim nešto nije u redu app će biti obrisan i nemate skoro nikakve šanse da ga vratite. U tom slučaju vaš nalog dobija kazneni poen, da tako kažem. Posle 5 brisanja, znači 5 appova vaš nalog dobija ban i tu pazite sa nalogom će vam verovatno otići i Admob i Adsense nalog (a možda ne, zavisi od slučaja do slučaja). Znači budite oprezni. Pošto sam se u samom startu igrao sa copyright materijalom prvi nalog mi je banovan, ali mi je preživeo Admob. Doduše nisam imao tamo za isplatu, jer sam tek počeo bio da se igram sa tim. Dugo vremena sam koristio Leadbolt za adse, to mi je tad odgovaralo, tako da sam Admob počeo dosta kasnije da koristim. Znači pamet u glavu.
 

IMEmperor

Aktivni član
Tu od
4 Lip 2014
Postova
194
Nestale su slike iz ovog članka. Probajte srediti to da bi izgledao ovaj topic lepše i korisnije.
 

SpawneR

Moćan
Tu od
31 Lis 2013
Postova
490
Da, igreklik je pao i svi koji su uploadovali slike kod njih su izgubili sve, zato kao nauk pocnite da koristite imgur koji je zaista pouzdan.
 

m1l4n

Dobro znana faca
Tu od
5 Lip 2012
Postova
227
IMEmperor kaže:
Nestale su slike iz ovog članka. Probajte srediti to da bi izgledao ovaj topic lepše i korisnije.

Hvala na upozorenju sredo sam, sada samo čekam da moderator edituje post.

SpawneR kaže:
Da, igreklik je pao i svi koji su uploadovali slike kod njih su izgubili sve, zato kao nauk pocnite da koristite imgur koji je zaista pouzdan.

Prihvatio sam tvoj savjet i ubacio slike na imgur, dugogodišnja praksa mi je da koristim zaslike.com ali izgleda da moram tražiti novi servis, imgur se čini kao solidno rješenje.
 

cfire

Dobro znana faca
Tu od
9 Srp 2011
Postova
210
Sve pohvale na odlicnom tutorialu, i ulozenom trudu. Pogodio si temu, aktuelna je, trenutno se mnogo toga vrti oko android uredjaja i aplikacija.

Zanima me samo, na koje nacine ti promovises svoje aplikacije? I koji nacini najbolje prolaze na osnovu tvog iskustva?
 

m1l4n

Dobro znana faca
Tu od
5 Lip 2012
Postova
227
cfire kaže:
Sve pohvale na odlicnom tutorialu, i ulozenom trudu. Pogodio si temu, aktuelna je, trenutno se mnogo toga vrti oko android uredjaja i aplikacija.

Zanima me samo, na koje nacine ti promovises svoje aplikacije? I koji nacini najbolje prolaze na osnovu tvog iskustva?

Ne promovisem aplikacije nikako, samo ih stavim na play. Nekada znam aplikaciju objaviti na facebook stranici.
 

IMEmperor

Aktivni član
Tu od
4 Lip 2014
Postova
194
m1l4n kaže:
Ne promovisem aplikacije nikako, samo ih stavim na play. Nekada znam aplikaciju objaviti na facebook stranici.

I kakva su ti iskustva sa aplikacijama na taj način? Koliko se skidaju itd? To je super ako nije potrebna neka dodatna promocija jer je to baš autopilot onda.
 

m1l4n

Dobro znana faca
Tu od
5 Lip 2012
Postova
227
Znaš kako, ja pretežno radim sa domaćim tržištem koje je jako nezasićeno pa šta god da postaviš na neki način se probije. Probavao sam nešto i za strano tržište i bez promocije nema šanse da se aplikacija probije.

Što se tiče promocije, za neke apilkacije sam radio klipove i stavljao na youtube, i imam jendu jaču facebook stranicu pa tu reklamiram. Sada sam naručio jednu aplikaciju pa planiram nju promovisati na malo bolji način, pa još razvijam načine, uglavnom na umu su mi forumi, blogovi o android aplikacijama, facebook pa možda čak i plaćeno oglašavanje.
 

IMEmperor

Aktivni član
Tu od
4 Lip 2014
Postova
194
Evo sada sam prešao thread još jednom. Zanima me kakva su tvoja iskustva sa zaradom? Gde se smeštaju te oglasne jedinice, jel imaju neke odredjene pozicije gde se one prikazuju u sklopu aplikacije? Kakav ti je prosečan CPC, kakav prosečan CTR?
 
Na vrh