• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Google analytics ???

Black Dragon

Legenda
Tu od
7 Tra 2009
Posto dosta vas ima web sajt i verovatno dosta vas koristi google analytics pa jel bi neko mozda mogao da mi kaze na koje vreme se google analytics osvezava tj koliko prodje vremena od kada posetilac dodje na stranu do vremena kad se meni pojavi podatak da je dosao ???

Nadam se da sam bio jasan

Black Dragon kaže:
Posto dosta vas ima web sajt i verovatno dosta vas koristi google analytics pa jel bi neko mozda mogao da mi kaze na koje vreme se google analytics osvezava tj koliko prodje vremena od kada posetilac dodje na stranu do vremena kad se meni pojavi podatak da je dosao ???

Nadam se da sam bio jasan
evo baš prije nekih pola sata dobio sam updejt, i bude još jedan updejt tokom dana, točan sat ne znam

a evo već je 1:20 iza pola noći...

Analytics ima delay od barem 3-4 sata a skoro pa sigurno i vise zna bit. Znam neki put u 3-4 sata ponoci pogledati brojeve i onda sutra dan kad se probudim za isti taj prethodni dan mi budu dosta vece brojke. A provjeravam dosta puta tokom dana tako da sigurno updejtaju vise od jednom-dvaput.

To je malo shit ali dobro sta je tu je.

Evo sad trazim po analytics-u i nigde nemogu da nadjem podatak o tome kako su posetioci napustili sajt a cinimi se da ta opcija postoji ali nisam siguran ... jel postoji ??? :D

Ne, koliko znam analytics nema sluzbeno tu opciju. Ono sto sam negdje bio procitao da valjda postoji nacin da "hacknes" tj. da prckas neke stvari po analytics kodu kako bi mogao pratit te stvari.

Dobar program koji to ima a da sam isprobao je http://getclicky.com Clicky. No kako to inace ide u zivotu kolko para tolko muzike. Clicky se placa a i paketi placanja mi nisu omiljeni jer ovise o kolicini ljudi koliko imas. Do 30 000 pageviewa je 10 dolara mjesecno do 100 000 pageviewa je 20 dolara mjesecno. Ali s druge strane odlican je softver i mozes pratit u detalja po korisniku, statistika je ziva znaci vidis ko ti je u tom trenutku na stranici itd. Ko ima para i treba mu detaljnija statistika isplati se.

E da napomenem ima 21 dana probno mozete isprobati ove jace planove a ima i besplatan plan ali tu pola opcija nije ukljuceno pa neznam koliko bi vam bilo od koristi ali ko zna mozda se nekome svidi. Ja cu vjerojatno uskoro kad bude krenula neka ozbiljnija posjeta koristit clicky za detaljnije podatke.

dbomestar kaže:
Ne, koliko znam analytics nema sluzbeno tu opciju. Ono sto sam negdje bio procitao da valjda postoji nacin da "hacknes" tj. da prckas neke stvari po analytics kodu kako bi mogao pratit te stvari.

Dobar program koji to ima a da sam isprobao je http://getclicky.com Clicky. No kako to inace ide u zivotu kolko para tolko muzike. Clicky se placa a i paketi placanja mi nisu omiljeni jer ovise o kolicini ljudi koliko imas. Do 30 000 pageviewa je 10 dolara mjesecno do 100 000 pageviewa je 20 dolara mjesecno. Ali s druge strane odlican je softver i mozes pratit u detalja po korisniku, statistika je ziva znaci vidis ko ti je u tom trenutku na stranici itd. Ko ima para i treba mu detaljnija statistika isplati se.

E da napomenem ima 21 dana probno mozete isprobati ove jace planove a ima i besplatan plan ali tu pola opcija nije ukljuceno pa neznam koliko bi vam bilo od koristi ali ko zna mozda se nekome svidi. Ja cu vjerojatno uskoro kad bude krenula neka ozbiljnija posjeta koristit clicky za detaljnije podatke.

Mogu reci da bez tog clicky-a ne bi skuzio da ili Cpanel sta se tice statistike je totalno nepouzdan ili je Cpanel nastiman jer je site hostovan (jos mjesec dana besplatno) kod tipa od kojeg sam kupio site a taj se tip i bavi prodajom siteova.
Naime pred jedno mjesec i pol kupio site i na flipa je imao oko 300 jedistvenih posjeta mjesecno sa tendecijom rasta svakog mjeseca (statistike Cpanel). Ali sve to meni bilo cudno, skoro nikakvih klikova na afiliate i jako malo impresija na google adsense (vecinom su bile moje jer sa preradivao stranicu). Kad sam ugradio taj Cliky vidim da u 11 dana imam 50 jednistvenih posjeta dok CPanel pokazuje za to razdoble brojku od 130 jednistvenih posjeta. Sada forsiram posjetu na site (trenutno sa text direktorijima) ali poceo sam i druge metode.
Svrha ovog posta je upozorenje svima koji kupuju site da ne nasjedaju na te statisticke brojke Cpanela i da prilikom kupnje zahtjevaju vise podataka.
Doduse u mom slucaju ja sam htio poceti sa takvom ili slicnom nichom ali mogao sam uloziti nesto truda i sam napraviti web stranicu i imati 200 $ u dzepu ali kako i za sve, svaka skola se placa.

Destroyer odakle ti znas da su te statistike koje ti je on pokazao kad si kupovao sajt dobre? Njegov cilj je da proda sajt, tako da je lako mogao da ti pokaze fake screenshot. Ne mora uopste da znaci da statistika ne valja. Pretpostavljam da koristis AWStats. Meni je statistika vrlo slicna sa GA.

edit: jedino ako si nakon kupovine sajta pogledao istoriju u statistici.

edit2: pijan sam i nisam procitao post do kraja :)

Da, Cpanel ni nema tracking vec je ugradjen Awstats i ovaj drugi se ni ne sjecam :) Ali koliko znam google analytis i recimo Awstats koriste cisto razlicitu metodologiju. Awstats vuce iz server logova i broji sve zivo dok google analytics uzima podatke putem njihovog javascript koda koji umetnes na stranicu osim toga GA ima neke stroze kriterije. Isto vrijedi za clicky, druga metodologija prikupljanja podataka od awstatsa pa nije cudno da awstats uvijek izbacuje vece brojke od GA i Clicky-a ali to ne znaci da te netko prevario. Ali isto tako ne znaci ni da te nije :)

dbomestar kaže:
Analytics ima delay od barem 3-4 sata a skoro pa sigurno i vise zna bit. Znam neki put u 3-4 sata ponoci pogledati brojeve i onda sutra dan kad se probudim za isti taj prethodni dan mi budu dosta vece brojke. A provjeravam dosta puta tokom dana tako da sigurno updejtaju vise od jednom-dvaput.

Ima čini mi se jos jedna kvaka..Kad je kod nas ponoc,i pocinje novi dan,onome tko zivi u sad,i na zapadu nije...zapravo ako je klik napravljen na zapadnoj obali Sad-a tebi je vec 5-6 ujutro,kod njih je jos prosli dan .I taj klik ide tebi u jucerasnju statistiku..Zar ne?

dbomestar kaže:
Da, Cpanel ni nema tracking vec je ugradjen Awstats i ovaj drugi se ni ne sjecam :) Ali koliko znam google analytis i recimo Awstats koriste cisto razlicitu metodologiju. Awstats vuce iz server logova i broji sve zivo dok google analytics uzima podatke putem njihovog javascript koda koji umetnes na stranicu osim toga GA ima neke stroze kriterije. Isto vrijedi za clicky, druga metodologija prikupljanja podataka od awstatsa pa nije cudno da awstats uvijek izbacuje vece brojke od GA i Clicky-a ali to ne znaci da te netko prevario. Ali isto tako ne znaci ni da te nije :)

prvo 2 to jokara25, povijest je bila OK kako je on pokazao kad je prodavao website. Ali lik se je pokazao jako profesionalan i cak napravio instruction videa kako prebaciti adsense, afiliate linkove, kako koristiti cpanel AWstats i kako je lijepo napomenuo da su statistike AWstats veoma tocne.

to 2 dobmestar - eh da sam barem znao ili proguglao kako i koju su statistike najtocnije onda bi se vjerojatnije vise potrudio i imao nekoliko doloresa vise u djepu ali nema veze to je ipak samo novac, u zivotu ima i bitnijih stvari od novca. Za sada samo ulazem, a ako ne uspijem monetizirati site, nema veze idemo dalje, ne bi bilo prvi put da sam izgubio pare, evo da se pridruzim jokari i sam sam malo nacugan :drinking

Malo je offtopic ali ja sam bas bio pregledavao kao mozda bi kupio koji sajt ovo ono na flipi ali bio sam se razocarao jer vecina sajtova su mi izgledali fejk. Imas tih koji rokaju te sajtove ko na pokretnoj traci nabace par textova, ko fol naprave kw research i onda prodaju sajt a vecina ih bude i scam. Sto se tice ove tvoje kupnje, a cuj ne zelim kritizirat ali dao si $200 za sajt koji ima 10 posjeta dnevno (po awstatsu) ? Pa to sve mozes i sam slozit. Ma uglavnom to ti je lekcija, i ja sam naucio lekciju sa radnicima, writerima i kad te lupe po djepu najbolje ucis :) Stvar nemora uopce biti losa, iskoristi situaciju ispromoviraj sajt i pocet ce posjeta.
Nego ako je to sajt u potpisu ma i ako nije, nebi li ti bilo logicnije stavit neki anchor text na engleskom kako bis dobio boost za taj keyword, nego za "bole vas ledja"?

A i na prvom textu slika ti je odmah do adsense oglasa a to nije dozvoljeno po pravilima Adsensa tako da bi bolje bilo da premjestis malo nize sliku a do oglasa nek bude bar malo texta.

dbomestar kaže:
....Nego ako je to sajt u potpisu ma i ako nije, nebi li ti bilo logicnije stavit neki anchor text na engleskom kako bis dobio boost za taj keyword, nego za "bole vas ledja"?

A i na prvom textu slika ti je odmah do adsense oglasa a to nije dozvoljeno po pravilima Adsensa tako da bi bolje bilo da premjestis malo nize sliku a do oglasa nek bude bar malo texta.

Ma slobodno kritiziraj, iskustvo je kolekcija vlastitih gresaka, evo opet ti moram zahvaliti. Bas danas sam pogledao video u vezi back linkova i keyworda i ti mi otvorio oci, ma odmah mijenjam ovaj potpis. A ovo za adsense nisam imao pojma, sta mislis kad kliknes odmah na prvi text ili na sidebar?
Sta kod bilo mijenjam odmah samo trebam skuzit kako (Word Press platforma).

dbomestar kaže:

GG Analytics jos nisam naucio da koristim ali ovaj GetClicky je bomba,ja sam prijatelja koji zivi u nekoj spanskoj selendri locirao i poslao mu mail u kojem sam ga pitao da li je u to i to vreme bio na tom sajtu i gledao taj i taj sadrzaj i jos mu naveo njegov IP i providera i covek je naravno ostao PAF,samo mi nesto dugo traje ovaj trial :stars

Google Analytics mi ne daje nikakve informacije već 6 dana, jeli to samo kod mene ili ? :busted

...meni radi normalno, sve 6.

Da nisi dirao onaj kod što si ga morao ubaciti u stranicu? :sigh

A daaaaa.... joj koji sam ja lik... promijenio template :smack i nije novi kod unešen :taunt

Hvala!

Ja imam problem sa Google Analytics-om, posto mi izbace error na stranici, kada ubacim njihov code. Probao sam iza </head> taga i iza </body> taga ali opet isto, ne otvara mi stranicu kada to ubacim.

E sad ne znam da li je neko imao slican problem? Kada ste dobili code i kopirali ga na sajt, jel ste ga nesto menjali i jel vam normalno otvaralo stranicu sajta kada to sacuvate?

Ja cu kasnije kada se vratim sa faxa da malo citam neke probleme i resenja sa njihovog sajta, pa da probam da skapiram sta je u pitanju...

DavidVictor, ne znam što ti je bojanposao poslao na PM ali ne mijenjaš ništa u code ako si logiran preko gmaila u analyticsu ali ako nisi logiran moraš u code ubaciti svoj UA-xxxxxx broj ali vjerujem da to već znaš. Možda si jednostavno zaboravio save u editoru+uploadirati izmijenjenu index stranicu preko FTP clienta (znam očigledno ali meni se to jednom desilo...), možda nisi izbrisao kopirani code iza heada kad si stavio novi iza bodya pa uploadirao index. Da li ti je starnica 1 page ili više, ako ima više zalijepi code na svaku stranicu...eto ne mogu se više sjetiti ali to su stvari koje su se meni dešavale...sretno

waldorf kaže:
DavidVictor, ne znam što ti je bojanposao poslao na PM ali ne mijenjaš ništa u code ako si logiran preko gmaila u analyticsu ali ako nisi logiran moraš u code ubaciti svoj UA-xxxxxx broj ali vjerujem da to već znaš. Možda si jednostavno zaboravio save u editoru+uploadirati izmijenjenu index stranicu preko FTP clienta (znam očigledno ali meni se to jednom desilo...), možda nisi izbrisao kopirani code iza heada kad si stavio novi iza bodya pa uploadirao index. Da li ti je starnica 1 page ili više, ako ima više zalijepi code na svaku stranicu...eto ne mogu se više sjetiti ali to su stvari koje su se meni dešavale...sretno

Hvala ti za ovo, pomogao mi je bojan pošto je bilo do CMS-a ;)
ali svakako korisno što si napisao za nekog ubuduće ko bude imao problem oko analytics ;)

Back
Na vrh