• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Google Adwords vodič (tutorial) - savjeti i upute za početnike

RE: Google AdWords vodič - GAW za početnike

freemind kaže:
Ziveo si i bez interneta, ako tako gledas mozes kod prvog problema sa kompjuterom da prekines i sa istim.

Adwords je definitivno jedna od glavnih alatki svakog IM, problem je sto ti jos nisi otkrio "cari" istog, pa ti deluje da mozes bez njega.

Naucio si nesto novo sa ovim problemom, moj savet ti je da dobro razmislis i podesis tako sajt da te prihvate, a za to vreme da polako izucavas GAW.
U svakom slucaju, ako smatras da je nesto dobro, ne treba odustajati od toga, vec jos vise raditi i posvetiti se resavanju problema.

Ne ti definitivno nisi razumeo u cemu je poenta. Poenta je da su oni bahati a to kod mene ne prolazi, zasto pitas se ? Pa zaradio sam tolike pare bez njih mislim bez ADWordsa pa cu zaradjivati i dalje ovo sam hteo da probam kao test nisam ja imao neku metodu za super zaradu nego za test sam hteo da probam kako ce da bude da znam sta mogu da ocekujem.

Sto se tice sajta sajt i da moze necu podesiti kako oni zele jer ja ne zavisim od njih prva stvar, a druga kako sam vec ranije rekao sajt je takvog tipa da korisnik kada dodje procita to teksta i odma ga vodi link za preuzimanje/placanje toga, ja tu nemam sta mnogo dodati to je klasican one page sajt.

,,vec jos vise raditi i posvetiti se resavanju problema.''

Morao sam ovo da citiram. Kako da se posvetis resavanju problema kada ti oni u startu u mail kada se zalis kazu da nema nista od toga od vracanja naloga, e a onda ja jer sam takva osoba kazem ko vas j i vratite mi moje pare i cao. U zivotu nisam nikome pezio takav sam pa necu ni njima, a greska nije moja ja sam problematicnu kampanju izbrisao i onda su mi suspendovali nalog ja da rodim sajt kakav oni zahtevaju prvo ne mogu drugo necu. :waving

Raymond, jako je dobra tema, lično sam je gotovo uvek nakako gurao pod tepih i ostavljao za kasnije. Mislim da je došlo vreme da se malo ozbiljnije pozabavim njome, i ovaj post je pored ostalog uticao na to :to_clue
Naravno da nisi mogao preterano da detaljišeš s obzirom na širinu teme, ali za neku opštu sliku veoma korisno, sviđa mi se stil pisanja sa puno primera.
Uz malu dopunu LeonMak-a, meni možda najkorisniji post na takmičenju :)

Raymond, sada sam tek procitao kompletan clanak i zaista je vrlo koristan, sve pohvale!

Reci mi samo 2 stvari kad ugrabis vremena:

1) da li je dozvoljeno imati AdSense na jednom accountu, a totalno drugi account otvoriti za pravljenje AdWords kampanja? Jel to ima neke veze, i jel sme da se loguje sa jednog istog racunara u oba accounta i to tako odvojeno koristi?

2) pomenuo si Google AdWords sertifikat, pa me zanima jel postoji tako nesto ovde kod nas i kako se dobija, ili si vise generalno mislio da se postane priznati strucnjak za GAW kampanje? :)

Sve najbolje :waving

DavidVictor kaže:
Raymond, sada sam tek procitao kompletan clanak i zaista je vrlo koristan, sve pohvale!

Reci mi samo 2 stvari kad ugrabis vremena:

1) da li je dozvoljeno imati AdSense na jednom accountu, a totalno drugi account otvoriti za pravljenje AdWords kampanja? Jel to ima neke veze, i jel sme da se loguje sa jednog istog racunara u oba accounta i to tako odvojeno koristi?

2) pomenuo si Google AdWords sertifikat, pa me zanima jel postoji tako nesto ovde kod nas i kako se dobija, ili si vise generalno mislio da se postane priznati strucnjak za GAW kampanje? :)

Sve najbolje :waving

Na prvo pitanje ne znam šta da ti kažem, nisam nikada razmišljao o tome...

Na drugo, mislio sam na Google Adwords certificirani partner , to bi se valjda tako prevelo... uglavnom moraš potrošiti 1000 dolara u tri mjeseca oglašavanja s Adwordsom pa onda ideš na ispit koji košta 50 dolara i ako ga položiš imaš taj certifikat. U stvari mislim da ima posebno za tvrtke a posebno za pojedince. Kada sam to malo gledao prije par mjeseci, nije bilo puno ljudi u HR s tim certifikatom, a u Srbiji još i manje.

Hvala puno Raymond, zanima me jos samo ovo kad budes imao vremena da mi odgovoris:

Posto imam jednog klijenta koji zeli da mu vodim adwords kampanju, zanima me da li je moguce da ja dok budem kod njih u kancelariji samo setujem i podesim nesto najosnovnije, da oni izvrse tom priliku uplatu za ceo mesec i da ja posle kad dodjem kuci, lepo polako izdodajem i podesim sve ostalo u sklopu kampanje? Tj da li je moguce kada kampanja krene u hodu menjati grupe kljucnih reci, i sva ostala podesavanja?

Hvala unapred :waving

DavidVictor kaže:
Hvala puno Raymond, zanima me jos samo ovo kad budes imao vremena da mi odgovoris:

Posto imam jednog klijenta koji zeli da mu vodim adwords kampanju, zanima me da li je moguce da ja dok budem kod njih u kancelariji samo setujem i podesim nesto najosnovnije, da oni izvrse tom priliku uplatu za ceo mesec i da ja posle kad dodjem kuci, lepo polako izdodajem i podesim sve ostalo u sklopu kampanje? Tj da li je moguce kada kampanja krene u hodu menjati grupe kljucnih reci, i sva ostala podesavanja?

Hvala unapred :waving

Pa možeš ti svakog dana mjenjati, nije problem. Mjenjati buđet, dodavati ključne riječi, mjenjati oglase itd i više puta dnevno ako želiš. Ali ono, nije baš preporučljivo stalno nešto mjenjati, pogotovo na dnevnoj bazi jer nećeš moći kvalitetno pratiti što radiš dobro, a što ne. Uglavnom, tehnički je moguće, znači tamo podesiš osnove a kasnije dorađuješ, pratiš, optimiziraš itd

Kako napraviti oglas direktno sa affiliate linkom, a da ga adwords prihvati? Probao sam, ali ga nisu odobrili. Vidio sam nekoliko proizvoda sličnih onom koji prodajem preko affiliate bloga u adwords reklami, ali imaju affiliate link na taj proizvod, nema nikakve webstranice, samo aff link. Siguran sam da ga ne reklamira firma koja ga je napravila jer kad se ode na na taj proizvod preko reklame, gore piše affiliate ID korisnika.

djetlic kaže:
Kako napraviti oglas direktno sa affiliate linkom, a da ga adwords prihvati? Probao sam, ali ga nisu odobrili. Vidio sam nekoliko proizvoda sličnih onom koji prodajem preko affiliate bloga u adwords reklami, ali imaju affiliate link na taj proizvod, nema nikakve webstranice, samo aff link. Siguran sam da ga ne reklamira firma koja ga je napravila jer kad se ode na na taj proizvod preko reklame, gore piše affiliate ID korisnika.

Koliko ja znam to je zapravo nemoguce. Pa Google je odavno srezao affiliate linkove na Adwordsu. E sad, poslje toga nisam u toku pa nisam siguran kako je to ekipa rjesavala, mislim da se mozda moze sa nekim redirektovima ali ni za to nisam siguran da vise funkcionira. Cak je i smanjivao QS onima koji su imali aff. link na stranici.

Cudi me da je nekome drugome to proslo kako kazes, ali jos se sjecam kada je Google prije par godina "ubio" affiliate linkove na Adwordsu i da je tada bila opca panika oko toga.

Dali netko ima iskustva sa affiliate proizvodima i Adwordsom? Dali vam to prolazi ili imate prilagodjen website da zaobidjete to?

dbomestar kaže:
Dali netko ima iskustva sa affiliate proizvodima i Adwordsom? Dali vam to prolazi ili imate prilagodjen website da zaobidjete to?

Nisam se previse zanimao za ovu temu, no ima ekipa kojoj prolaze razni cloakeri i redirecti. Sumnjam da im account dugo traje, no ocigledno im se isplati.

Dali vam to prolazi ili imate prilagodjen website da zaobidjete to?

Ovo bi trebao neko od modova da sankcionise, zabranjeno je pricati o blackhat metodama na forumu.

freemind kaže:
Dali vam to prolazi ili imate prilagodjen website da zaobidjete to?

Ovo bi trebao neko od modova da sankcionise, zabranjeno je pricati o blackhat metodama na forumu.

Krivo.

Prvi dio pitanja je dali prolazi, tj. dali Adwords to dozvoljava sada, s obzirom da vec neko vrijeme se ne bavim affiliate-adwords stvarima lijepo sam postavio pitanje

Druga stvar nikako ne spada pod blackhat jer pod "zaobilazenje" moze spadati mnogo "whitehat" stvari. Naprimjer, gradnje e-mail liste putem Adwordsa i onda affiliate prodaja e-mail pretplatnicima. Zapravo, kad je Adwords bio umanjio QS svim oglasima koji su imali affiliate linkove, tada je glavna whitehat tj. legalna i dozvoljena metoda bila upravo ta.

Nisam toliko u toku sa affiliate stvarima pa ne znam kako danas stvari stoje, ali jedno je sigurno, a to je da postoji mnogo dozvoljenih nacina da se zaobidje taj problem. Postotak prodaje tj. konverzije opada naravno ali iskusni marketeri znaju se nositi i sa time.

Salim se.
Ovako, kako ja radim. Ne radim affiliate, radim svoje sajtove, ali to je isto, da zamislimo da reklamiram kao affiliate svoje sajtove.
Ako zelim da reklamiram sajt 1 . ali iz nekog razloga ne mogu direktno, vec napravim normalan sajt 2. i pustim ga na adwords.
Posle 5 dana, postavim veliki baner na pocetku, 600x 500, da bude i kao header i kao reklama za sajt 1. Procenat klikova mi je oko 90% , a nisam do sada popio ban nijednom.
U tih 5 dana ne reklamiram se jako, i posle 5 dana ne dizem naglo kljucne reci i kampanje, vec postepeno.

freemind kaže:
Salim se.
Ovako, kako ja radim. Ne radim affiliate, radim svoje sajtove, ali to je isto, da zamislimo da reklamiram kao affiliate svoje sajtove.
Ako zelim da reklamiram sajt 1 . ali iz nekog razloga ne mogu direktno, vec napravim normalan sajt 2. i pustim ga na adwords.
Posle 5 dana, postavim veliki baner na pocetku, 600x 500, da bude i kao header i kao reklama za sajt 1. Procenat klikova mi je oko 90% , a nisam do sada popio ban nijednom.
U tih 5 dana ne reklamiram se jako, i posle 5 dana ne dizem naglo kljucne reci i kampanje, vec postepeno.

Nesto slicno sam ja tako reklamirao Amazon proizvode prije nego je Adwords ukinuo affiliate linkove samo bez drugog sajta u "lancu". Ono sto smo mi radili smo slali posjetu na nas website, tamo bi stavili ogroman narancasti font sa jasnim Call To Actionom, stavili kratak text, npr. 2 paragrafa i onda jedan CTA ispod texta, samo mrvicu izmjenjen. Taj Call To Action je bio affiliate link.

Kljucna stvar u prici sto je to bio toliko smjesan, brutalno preagresivan i nametljiv call to action da sam uvijek bio sokiran kako to da ovo moze funkcionirat, sta nisu ljudi pametniji?

Ali, isto tako 90% ljudi bi kliknulo jer je ponuda bila toliko dobra da ne provjere. Kada su vec kliknuli je bilo gotovo, moji affiliate cookie je bio upisan slijedecih 24h kod njih. A posto sam radio ciljane oglase i Landing Pageve onda su bile solidne sanse da oni kupe taj proizvod sta god ja napisao kao Call To Action.

Poanta jest da treba shvatit the big picture tj. kontekst situacije. Mnogi su pokusavali "prodati" proizvod na websiteu. Ja sam isao potpuno drugacijim smjerom. Meni nije trebalo da prodam proizvod, meni je trebalo samo da oni kliknu i da mi se affiliate cookie upise u njihov cache. Znaci jedino do cega mi je bilo stalo jest da kliknu. E kad su oni kliknuli, onda je amazon tj. njihove stranice, review-i itd. odradio prodaju. Jos sam kroz praxu bio shvatio da zapravo sto manje texta imam to mi je veci CTR bio na affiliate link tako da je na kraju vise texta bilo u samom linku nego sto je navodni text na LP imao :)

Uz to moram reci da s obzirom na budjet da smo tada totalno rasturali jer koncept koji smo tada isfurali su prekopirali manje vise svi affiliate marketeri u toj nichi (a i puno sire), format oglasa koje smo tada koristili ne samo da su prekopirali svi marketeri nego je i sam Amazon prekopirao naš format Adwords oglasa. A i redovito bi rangirali iznad Amazona na Adwordsu, oni su imali budjet ali ja sam imao vremensku razliku pa bi ih uhvatio na spavanju doslovno (dok su oni spavali ja sam malo vise bidao i dosao ispred njih) i tako smo se ja i Amazon igrali macke i misa.

Kasnije se sve promjenilo. Cijela nicha je prekopirala nas format pa nismo se nicime izdvajali, Adwords je uveo promjene za affiliate ali i mnogo drugih promjena, nicha u kojoj sam prodavao se kompletno promjenila itd.

Ali kljucna stvar, nemojte biti ovce i radit sta svi drugi rade i nemojte se bojat inovirat. Mi smo razmisljali i promisljali, imali smo vlastiti pristup i svojevremeno smo to uspjeli unovcit. Naravno kod PPC-a si ogranicen ulozenim novcem pa mozes postic samo onoliko koliko mozes ulozit, ali kljucna stvar jest da smo inovacijama postigli odredjenu prednost na neki period. Sasvim dovoljno da zaradimo nesto.

Raymond kaže:
Pa možeš ti svakog dana mjenjati, nije problem. Mjenjati buđet, dodavati ključne riječi, mjenjati oglase itd i više puta dnevno ako želiš. Ali ono, nije baš preporučljivo stalno nešto mjenjati, pogotovo na dnevnoj bazi jer nećeš moći kvalitetno pratiti što radiš dobro, a što ne. Uglavnom, tehnički je moguće, znači tamo podesiš osnove a kasnije dorađuješ, pratiš, optimiziraš itd

I da se ovo nadovezem.

Moze se mjenjat naravno, ali nije preporucljivo mjenjati sve i svasta, tj. treba znati sta se mjenja. Jednostavno, svaki element u Adwordsu ima svoj "history". Tj. oglas, oglasna grupa, cak i cijeli korisnicki racun ima svoju povjest performansi. Ako si ti jednu kampanju prije ove vodio sa losim performansama tj. malim CTR-om onda ces i na ovoj novoj kampanji imat losije cijene klikova.

Kada editiras oglas onda te i sam Adwords upozori da ti se "briše" tj. resetirat history tvog oglasa. Drugim rjecima, ako imas jedan oglas koji ima dobre performanse tj. dobar CTR (koji naravno utjece na cijenu klika tj. poziciju oglasa) onda kada ga ti budes mjenjao ces resetirati taj pocetni CTR i nek novi oglas nesto losije ima performanse mogao bi placati vecu cijenu klika.

Koncept Adwordsa tj. PPC managmenta upravo jest u "testiranju" i isprobavanju raznih opcija, ali treba znati kako to raditi. Puno bolje je napravit vise varijanti nekog oglasa i onda testirat performanse a ne mjenjat vec postojece. Npr. imate 1 oglas koji ima solidne performanse, onda dodate jedan novi koji pustite npr. 10% vremena da se pojavljuje. 10% cak i ako ima lose performanse nece toliko nastetit ukupnoj kampanji. Ako uocite da taj novi oglas ima bolje peformanse onda pauzirate ovaj stari i pustite ovaj novi da bude cijelo vrijeme aktivan.

Osobno nisam neko vrijeme aktivan u PPC-u jer je za taj segment zaduzen moji poslovni partner, ali koliko razumijem svaki kvalitetni PPC strucnjak ce stalno raditi neka testiranja na manjem uzorku kao npr. tih 10% vremena kako bi konstantno unapredjivao PPC kampanju. Mi smo za neke nase US klijente postigli neke vrlo kvalitetne rezultate sto se tice poboljsanja PPC kampanje. Npr. kada su presli kod nas nakon prosle PPC firme uspjeli smo im dici efikasnost 3 puta sto znaci za iste pare dobili smo 3 puta vise posjete ili drugim rijecima, dobili smo vise posjete a nismo platili dodatnih $10-12 000 mjesecno. I sto je najbolje, cak i nakon godinu dana kampanje jos uvijek se lagano poboljsavaju performanse, i to sve zbog konstantnog testiranja novih boljih oglasa.

Je li moguće otvarati više AdWords računa i koristiti kupone. Jel glupo pitanje

Zanima me dali je itko ikad radio analizu posjete za prvo mjesto na googlu i plačeni adwords za taj isti KW koji se uvijek pokazuje iznad tog prvog mjesta. Koji link ima više posjete?

djetlic kaže:
Zanima me dali je itko ikad radio analizu posjete za prvo mjesto na googlu i plačeni adwords za taj isti KW koji se uvijek pokazuje iznad tog prvog mjesta. Koji link ima više posjete?

Kolko se ja sećam prije par godina je bilo prihvaćeno da oko 80% klikova odnose organski rezultati, a 20% plaćeni.

No ova studija napravlena pre godinu dana zaključuje da je prednost organskih rezultata još veća:
http://searchenginewatch.com/article/2200730/Organic-vs.-Paid-Search-Results-Organic-Wins-94-of-Time

Znaci, bez obzira sto je placeni oglas iznad mog linka, tj. iznad mog searcha, ja bi trebao dobiti daleko vise posjete? Za jedan KW sam na googlu pretekao original affiliate stranicu za koju radim, pa sam skuzio da od neki dan za taj KW koriste adwords. Sad namjeravam malo poraditi na optimizaciji, ako treba i uloziti neku lovu da tako i ostane, ako stvarno dobivam vise posjete od njih. Nemogu sam procjeniti dali dobivam vise posjete jer otprilike u isto vrijeme sam ih pretekao, pa su oni poceli koristiti adwords, a i meni je sajt 2 dana offline zbog hosta (valjda ce to sutra srediti).

Da li je nerealno stavljati za reklamnu kampanju za stomatologa 0.02 $ po kliku i 1 $ dnevno?

zlatko78 kaže:
Da li je nerealno stavljati za reklamnu kampanju za stomatologa 0.02 $ po kliku i 1 $ dnevno?

Najjednostavniji odgovor je probaj pa ces vidjeti. Ako ti je konkurencija jaka, tj. i osrednja, to je premali iznos po kliku. Uglavnom, nemoj zuriti. Uzmi si nesto vremena, napravi kampanju i gledaj par dana što se događa. Vidjeti ćeš koliko ti oglas za koju kljucnu rijec ima prikazivanja, na kojem je prosjecnom mjestu i koliko ima klikova. Onda ako nisi zadovoljan prosjecnom pozicijom i brojem klikova, lagano podizes cijenu pa opet pratis jedno vrijeme i tak.

Uglavnom, malo se posveti tome pa ces kroz samu praksu skuziti sta i kako je najbolje.

Back
Na vrh