• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grafički dizajn GIMP - program za grafičku obradu

novii

Legenda
Tu od
24 Tra 2009
Čini mi se da sam pokrenuo jednu sličnu temu ali evo još jedne. U pitanju je program GIMP, koji je predviđen za obradu rasterskih slika ( jpg, gif i slično ). Program je besplatan za preuzimanje i korišćenje, na žalots trenutno nije popularan kod nas pošto većina voli da koristi piratske verzije PS.

Izgled korisničkog interfejsa

0.jpg

Na adresi gimptutoriali.blogspot.com ima dosta uputstava na našem jeziku, kao na primer Speed effects - efekat brzine, Termalni efekat, Uklanjanje bora, Kako instalirati fotosop filtere u gimp. Ovde sam nabrojao samo nekoliko naslova sa te adrese, broj tutoriala i njihova raznovrsnost je stvarno velika.

GIMP uputstvo ( seminarski rad ) na našem

Nadam se da će u početku ovi linkovi koje sam postavi biti dovoljni da se upoznate sa ovim programom.

RE: GIMP

Ah to ti je naš problem, svi nekako teže piratskom sadržaju a imaju sasvim solidne i besplatne alternative.
Umesto da obrazovne ustanove izdvoje novac za solidne računare u školi oni ubacuju neke krševe ali se zato masovno kupuju legalni windowsi i office paketi. Ja sam na poslu jedva ubedio mog poslodavca da na 6 računara ubacimo linux i open office dok (morao čovek da ima legalni softver) na 4 mora windows zbog AutoCad programa.

Ah... ja sam u zadnje vrijeme nesto malo poceo raditi u gimpu umjesto u PS i ono... nikako se naviknuti, zivcira me :) Al ono, besplatan je pa bi trebalo :)

Kad smo vec kod PS, u HR gledam da kosta oko 1300 eura dok je na amazonu 500-600 dolara, jel se to moze normalno kupiti na amazonu i regularno i zakonski koristiti kod nas?

GIMP je zakon, oduvijek ga koristim jer nemam potrebe za nekim ultra naprednim opcijama, i savršen je.

Meni je GIMP čisto sr**je od programa, toliko se zapletem oko layera da mi ni Bog ne može pomoći. Zašto da se mučim tamo kad to sve isto mogu uradit u fotošopu brže i jednostavnije..

gimp i inkscape su kod mene must have na mom usb-u, jer za sve potrebe oko weba, reklama i sveg ostalog vezano za svg odradim prilično jednostavno sa ovim alatima.

Nekako zadnjih godina težim tome da koristim sve "free" dostupna riješenja, pa mi se tako i gimp uvukao pod kožu... :)

Radili su neku test-anketu, korisnike koji nemaju nikakvoog iskustva sa GIMP i PS podijelili u dvije grupe i dali im da uce i rade u jednom programu a nakon par mjeseci dali su im ovaj drugi. Obje grupe su rekle kako je "ovaj drugi" nenomalno tezak i nelogican za rad. Stvar navike. Isto kao sto je stvar navike (i kojecega jos) da ljudi u svoj krizi traze kod sumnjivih, onomad zakonom zaobilazenih firmi, Photoshop CD, za 2,5 €. Dok je piraterije, tako ce biti.

upravo tako, ukoliko je izbor slobodan, sve je stvar navike, no osobno ne želim ni platiti PS ni Corel, a ne želim ni piratski, te su ove alternative i više nego dovoljno. Jedino plaćeno su windowsi, koji su bili u cijeni laptopa, a da nije toga, već bi se vrtio Ubuntu ;)
Ukoliko netko već dobro zarađuje s alatima poput PhotoShop-a, svakako je da će i u njega uložiti.

Opet stvar kompromisa. Zaradjujem (ne bas dobro ali zaradjujem) sa PS i koristim ga svakodnevno ali kupovina istog je jos daleko. Istovremeno, nemam vremena (niti volje, iskreno) da sad pocinjem sa GIMP-om, mada sam citao da moze sve da odradi kao i PS.

Ja bih mozda i iskesio nekad gomilu para za nesto sto, prakticno, vec imam, ali 90% ljudi ne bi. Stvar drzave i zakona, koji nam isto omogucuju.

Radujem se eventualnim GIMP tutorijalima ovde.

GIMP u verziji 2.8, najzad ima ugrađenu opciju da se sve njegove komponente prikažu jednom prozoru. Tako je najzad stvar došla na to da liči na ostale programe za obradu slike i to značajno olakšava početnicima da se snađu u njemu. U osnovi kad instalirate program, ta stavka neradi i mora se naknadno uključiti ( padajući meni Windows, pa poslednja stavka na spisku )

Dobar je GIMP.
Ali kao što gore netko reče stvar je navike.

Osim toga ne možeš s njim napraviti
konkretan dizajn (logotipa, stranice itd.)

Ne znam koje eksportne mogučnosti nudi
ali sigurno ne PSD, PDF... a bez toga ne možeš ništa.

Još jedan dobar grafički program je RealDraw Pro5.
http://www.mediachance.com/realdraw/
Po mogučnostima sličan Fireworksu (rasterska + vektorska grafika).
Košta svega cca 50$ a ima i piratskih verzija.

Mislim da je ipak Adobe skupina programa najbolja za grafiku a i najraširenija je,

GIMP je dobar ali daleko od monstruma ADOBE.

Možda, ali je GIMP besplatan!

I ja ga koristim. Potpuno je OK. Nisam profi ali skoro sve što je meni bio potrebano u Photoshopu našao sam i ovamo a program je besplatan...

Toplo preporučujem

Gimp je ok, tu i tamo nesto u njemu napravim i meni je dovoljan... Ali tesko ce se netko tko radi makar osnovno u photoshopu prebacit...

Gimp je dobar za osnovne stvari i projekte.
E sad, za one kompleksnije radnje naravno da je tu Adobe paleta programa, oni su ipak prvi.
Ali za amatere je gimp dovoljan..

Back
Na vrh