• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Freelancing (oDesk.com) objašnjenje od samog početka do prvog novca

Objasniću moju situaciju - prvo sam napravila upWork i sa istim mail-om posle skrill nalog. Sada sam tamo sve završila - uplodovala 10e i pretpostavljam samo čekam karticu, a to ujedno znači da mi je sve već povezano što se tiče upWorka?

stefans kaže:
@Natasha

Ako vec imas otvoren skrill nalog dovoljno je da vec sad uneses taj email (mislim da email sa kojim si registrovana na skrillu mora biti isti onaj sa kojim si registrovana i na Upworku) i samo cim ga uneses potrebno je da prodje 2 ili 3 dana nisam siguran da oni to kao verifikuju i nakon toga mozes da isplacujes lovu na skrill nalog. Svaki put kad zatrazis isplatu novac ti leze istog trenutka na skrill, znaci nema nikakvog cekanja na pare sem taj prvi put a i tada ne cekas da ti legnu pare vec samo da ti se verifikuje email.

@KeuMedia

Kod hourly poslova ces biti sigurno isplacen, sem ako se desi da klijent nije zadovoljan tvojim radom pa te prijavi Upwork supportu i onda ako oni procene da nisi nesto uradio kako treba ostajes bez love mada se meni to nije nikad desilo a imam preko 70-80 odradjenih poslova. Znaci u prinicipu to se jako, jako retko desava. Tamo kad udjes na Reports "work in progress" ti oznacava koliko si radio u tekucoj nedelji. Svakog novog ponedeljka taj zaradjen novac iz "work in progress" prelazi u "In review" i dok je novac u "In review" tada klijent moze da se zali na tvoj rad i za to ima 5 dana. Kada prodje tih 5 dana, znaci sa petka na subotu, novac ti prelazi u "Pending" i nakon jos 5 dana postaje "Available" sto znaci da mozes da ga isplatis. Znaci u principu ako si odradio ceo posao u ovaj ponedeljak cekaces pola meseca da ti novac bude spreman za isplatu, ali ako si recimo ceo posao uradio u nedelju onda ces moci da ga isplatis nakon 10 dana. Nisam siguran ali mislim da su sada klijenti obavezni da uplacuju i prvi milestone za ove fixed poslove, sto znaci da je i tu isplata zagarantovana ako si uradio sve kako treba.

I jo[ jedno, interesuje me u stvari kako d aynam da mi je to sve poveyano - kada odem na biling methods - meni tamo stoji "No billing methods set up yet" i to me buni.

Da li upWork prepoznaje/nudi skrill sa prvom naplatom i od tada je postavlja kao naplatu koju koristi ili kako?

stefans kaže:
@Natasha

Ako vec imas otvoren skrill nalog dovoljno je da vec sad uneses taj email (mislim da email sa kojim si registrovana na skrillu mora biti isti onaj sa kojim si registrovana i na Upworku) i samo cim ga uneses potrebno je da prodje 2 ili 3 dana nisam siguran da oni to kao verifikuju i nakon toga mozes da isplacujes lovu na skrill nalog. Svaki put kad zatrazis isplatu novac ti leze istog trenutka na skrill, znaci nema nikakvog cekanja na pare sem taj prvi put a i tada ne cekas da ti legnu pare vec samo da ti se verifikuje email.

@KeuMedia

Kod hourly poslova ces biti sigurno isplacen, sem ako se desi da klijent nije zadovoljan tvojim radom pa te prijavi Upwork supportu i onda ako oni procene da nisi nesto uradio kako treba ostajes bez love mada se meni to nije nikad desilo a imam preko 70-80 odradjenih poslova. Znaci u prinicipu to se jako, jako retko desava. Tamo kad udjes na Reports "work in progress" ti oznacava koliko si radio u tekucoj nedelji. Svakog novog ponedeljka taj zaradjen novac iz "work in progress" prelazi u "In review" i dok je novac u "In review" tada klijent moze da se zali na tvoj rad i za to ima 5 dana. Kada prodje tih 5 dana, znaci sa petka na subotu, novac ti prelazi u "Pending" i nakon jos 5 dana postaje "Available" sto znaci da mozes da ga isplatis. Znaci u principu ako si odradio ceo posao u ovaj ponedeljak cekaces pola meseca da ti novac bude spreman za isplatu, ali ako si recimo ceo posao uradio u nedelju onda ces moci da ga isplatis nakon 10 dana. Nisam siguran ali mislim da su sada klijenti obavezni da uplacuju i prvi milestone za ove fixed poslove, sto znaci da je i tu isplata zagarantovana ako si uradio sve kako treba.

Na Billing methods opciju moras sama da podesis na koji nacin da ti Upwork isplacuje novac. Da li Payoneer, Skrill, Paypal ili Wire transfer. Ako si se opredelila za Skrill moras sama da postavis Skrill. Pored toga imas i dodatna podesavanja tipa posle koje zaradjene sume Upwork da ti isplacuje novac ili tipa vremenski, a takodje imas i opciju da sama povuces novac na svoj Skrill racun nebitno od zaradjene sume i vremena

I moj savet ti je da uvek pre izaberes payoneer pre skrilla. Jos ti nije kasno da narucis payoneer karticu.

Aha, o.k. ali da bih to uradila mora da mi stigne njihova kartica jer treba da postavim sve detalje sa kartice?

greedylittlepig kaže:
Na Billing methods opciju moras sama da podesis na koji nacin da ti Upwork isplacuje novac. Da li Payoneer, Skrill, Paypal ili Wire transfer. Ako si se opredelila za Skrill moras sama da postavis Skrill. Pored toga imas i dodatna podesavanja tipa posle koje zaradjene sume Upwork da ti isplacuje novac ili tipa vremenski, a takodje imas i opciju da sama povuces novac na svoj Skrill racun nebitno od zaradjene sume i vremena

Super, snašla sam se - sve vreme sam to radila na drugom mestu tj. pokušavala.
Ipak d apitam još neke sitnie - 2. korak kada određujem kada da me isplaćuju (sedmično, u dve nedelje itd) pa ispod ima "Only when my balance is over" - ja sam ostavila 1000,00 što je difoltno.

I pored toga korak 3. Šta bi bilo "legal name of business" - ime pod kojim sam na upWork-u?

greedylittlepig kaže:
Nije ti potrebna kartica, samo upises svoju email adresu koju koristis kada se prijavljujes na Skrill nalog.

Oko ove trece stavke ti ne mogu pomoci, jer se ne secam uopste ove opcije. Sto se tice druge stavke to ti je stvarno nebitno posto imas opciju "Get paid now" i novac mozes povuci sa Upwork-a na Skrill bilo kad bez obzira na zaradjenu sumu. I tu opciju isplate mozes da menjas kad god zelis.

Po ovom. Na ugovor od 100$, 80$ ide meni, 20$ ide upwork, i klijent plati 2.75$ provizije...

hCfi57e.png

VWolf kaže:
Po ovom. Na ugovor od 100$, 80$ ide meni, 20$ ide upwork, i klijent plati 2.75$ provizije...

Da. :/ Ovo će pokopati prevoditelje i pisce najviše. Rijetki su oni dugoročni poslovi u kojima mi možemo zaraditi više od 500$ surađujući s jednim klijentom. Ne ide na ruku ni onima koji unose podatke, ili rade transkripte. To su sve poslovi sa dosta manjim budžetom. I što sad? Ako povećam cijenu kako bih neutralizirala tih novih 10% (bilo da je satnicna ili fiksno plaćen posao), neće me unajmiti jer će uvijek biti Indijaca, Filipinaca i inih koji će pisati za dolar, kao i onih koji će prevoditi za smiješnu cijenu. U kvalitetu neću ulaziti. A baš mi je u zadnja dva tjedna bilo lijepo krenulo, ranije nisam ni pokušavala dobiti posao tamo.

Samo nastaviti raditi... prebaciti se na fiverr.com pa tamo ufatiti šta posla. Na fiver ljudi ocekuju da radis za 5$ ali ja odbijam posao je ispod moje cijene.

Back
Na vrh