dbomestar kaže:
Zanimljiv tekst do sada. Nadam se da ces i ostatak biti takav
Nemas razloga za brigu,jer ono cega se pribojavas mene uopste ne zanima.:sigh
Drago mi je ako je nekom ovo zanimljivo,pogotovo sto i meni samom prilicno pojasnjava percepciju citave situacije.
Ok,idemo dalje. . .
Pocektom 2008. godine negde sam iskopao forumotion koji daje besplatnu platformu za kojekavke forume,pa sam mislio da bi bilo zgodno da zapocnem na taj nacin.
Odmah da napomenem da sam u to vreme jedva bio u stanju da razlikujem
domen od
hostinga,mislim da je to sasvim dovoljno da za ilustraciju mojih tehnickih znanja,koja ni dan danas nisu nesto napredovala u tom smislu.
No,u blizoj i daljoj porodici imam dvojicu profesionalaca:jednog vise nego strucnog programera koji vec neke vreme pored svog uobicajenog posla vodi jedan mali uspesan profitabilni biznis + jednog namazanog lisca koji je na netu od samih njegovih pocetaka i koji je u stanju da svoje ogromno znanje nivelise na nivo moje neukosti i da mi svaku moju dilemu rastumaci kao petogodisnjem retardu.
Tu sam neko vreme petljao sa tim forumotion-om dok nisam saznao da ta ekipa doduse ljubazno pruza mnogo toga for free,ali ti MySQL i backup (Izvinjavam se na nepoznavanju terminologije,sasvim je moguce da lupetam!) zadrzavaju u svom vlasnistvu,sto sam shvatio da svi sadrzaji "mog" foruma zajedno sa detaljnim resarchima,arhivama kvota itd.itd. pripadaju nekom drugom i to mi se nikako,ali bas nikako nije dopalo.
Tu mi je postalo kristalno jasno da ako zelis ista blizu ozbiljnog raditi na netu,onda moras biti svoj na svom sa svojim imenom koji bi po mogucnosti trebalo da zavrsava sa .com
U nastavku malo spekulacija o izboru imena domena i o famoznom terminu
SEO,za kojeg nemam blage veze o cemu se tu zapravo radi. . .:busted
(Kratka digresija o famoznom
Search engine optimization terminu koji meni kao laiku ne znaci nista,a vidim da bome nosi odredjenu tezinu u savremenom internet marketingu.
Koliko sam ja onako seljacki na prvu loptu uspeo da shvatim sustinu ove magije,radi se o tome da se
inteligentnom upotrebom reci i ostalih sadrzaja koji cine neku stranicu izbori i nametne se pretrazivacima da prepoznaju i sto bolje rangiraju vasu stranicu.
Plus/minus,otprilike tako nekako.Verovatno ce usledeti neke korekcije na ovo moje pojednostavljenje,no moguce je i da sam nesto prevideo,ili naprosto ne razumem bit stvari.)
Ne bih da ispadnem bahat,ali meni to bas nije neki big deal. . .:busted
Ako se ne varam stao sam kod mometa kad je trebalo da se konacno etabliram na netu u vidu nekog imena i za tu priliku sam smislio ime koje tesko da bi moglo biti bukvalnije,jednostavnije i nesimpaticnije,a to je
betservis!
Za divno cudo domen je bio slobodan,i ja ga pokupih te postadoh ponosni vlasnik buduceg brenda koji ce drmati gejmblerskom scenom uzduz i popreko.
Sad bih malo da preskocim uobicajene pocetnicke potesckoce koje idu uz porodjajne muke jedne stranice,ali meni je brzinom munje postalo jasno da ovo ni iz bliza nece biti onako kako sam zamislio.
Zaboravio sam da dodam kako o ovom poslu imam partnera,i to iskljucivo u finansijskom smislu,pa da budem iskren i vise nego finansijski,jer da nema njegovog entuzijazma,ja bi se vec nakon mesec dana manuo corava posla.
Pa,posto smo obojica neznalica koji su lutalu po Control panelu kao slepci,bio nam je potreban neko da nam malo uredi tu nasu igracku,jer nismo bili u stanju ni da kategorije poslozimo kako treba.
Zaboravio sam takodje da dodam da su troskovi vec stigli do nivoa koji je za moj ukus bio previsok,a hiljade clanova i evetualni profit su postali naucna fantastika.
Ajde recimo sad te troskove i da ostavim po strane,ali citava igra je uzimala toliko vremena i energije,a tako malo davala,tako da sam vec postao malo zivcaniji nego obicno.
Takodje bih notificirao da sam uz taj nazovi projekat radio i svoj regularni posao + kladjenje,i mogao bih zakljuciti da sam sebe doveo pod pritisak kakav mi se nije ni najmanje svidjao.
No,bilo kako bilo isli smo dalje.
Negde sam nasao tog decka,da me ubijes nemam pojma gde,u svakom slucaju preko neta smo se nekako spojili,ja mu kazem treba mi to i to,da li znas,on kaze znam i ja mu predam onako na lepe oci sav taj FTP ili kako li se vec zove,a ja ga nazivam srcem citave stvari.
Svojevremeno sam bio svedok teskih obracunavanja kad su se oko jednog foruma koji je nastao onako iz entuzijazma,a posle prerastao u ozbiljnu stranicu koja je donosila fin novac,pa su se onda osnivaci medjosobno dobro pokarabasili,podrpali loznke jedan drugom,hakirali se i napravili totalnu ludnicu,pa sam poucen tim iskustvom sve moguce passove prosledio onoj dvojici vec spomenutih mahera u koje imam 100% poverenje + sto sam ih dao ovom decku na poverenje,sto je moram priznati izrazito glup potez,s obzirom da decka nikad nisam video,a tek kad saznao da ima 15 (slovima

etnaest godina),samo sto me nije slog strefio.
No,ne treba imati predrasude,decko je pokazao da je sposoban da izvede sve sto je mene zanimalo,imao je zdrav entuzijazam,par sati dnevno preko msn-a smo korak po korak sklapali citavu stvar i sto je bilo najvaznije,novac uopste nije spominjao!!!
Klinac od 15 godina uradio mi je 20 puta vise posla od profesionalca koji mi je za par zahvata uzeo 100 evra i pri tom jos nije ni pitao za novac.
Bio sam u zbunu i to velikom,i nije mi bilo druge nego da objasnim decku da to ne ide tako,mislio sam da je bolje da mu to ja objasnim na finjaka nego da se jednog dana na malo grublji nacin upozna sa surovim pravilama zivota.
Da ne duljim,ispalo je odlicno,decko je u ulozi administratora i cega sve ne obavio sjajan posao,a bome ga i dalje obavlja.
To bi bilo to,u sledecoj epizodi recap sta smo sve pokusali da uradimo da od phpBB krs foruma napravimo nesto sto bi bilo nalik pristojnom forumu i na koji nacin smo pokusali da se afimirmisemo. . .
Nekoliko stvari koje su mi postale jasne nakon 6 meseci radi i par stotina potrosenih eura:
1.Vreme kladionicarskih foruma je proslo!
Baljezgarenja i lupetanja ce biti uvek,a ekipa koja belezi profit kroz kladjenje nema vise vremena da bleji po forumima i slusa isprazne price kako je Juventus u 95 minutu promasio cist zicer.
Danas i vrapci na grani skeniraju azijski market i trce u lokal da uplate po vecoj ceni nego sto je Azijati nude,to je alfa i omega savremenog kladjenja,mada ima itekakvih naznaka da i taj trend ide u fade-out.
2.Gde naci ljude za forum?Nekako mi nije u prirodi da cimam ljude za rukav,a narocito ne dragocene kontakte koje sam u medjuvremenu sakupio i s kojima odrzavam kontakte putam maila tako da nam je suvisno da se javno razvalacimo po nekom tamo forumu!
3.Cime cemo uopste ispuniti taj jebeni forum,ako smo u stratu na noz i krv sa uobicajenim smecem od analiza,dojava.prelaza i svih slicnih sranja?
S kime upste mogu da podelim razmisljanja i teorije da li je Betfair zapravo botovska zavera i zasto se nesto ne moze igrati na @1,85 umesto na barem @1,90,jer se je u toj maloj,sicusnoj razlici krije sav tvoj buduci profit.
I tako sve u tom smislu.
Ok,i preko toga smo presli,skupila se ekipa od nas nekoliko koji jos uvek (mislimo da) znamo izabrati dobar pick i napraviti barem 5% profita na dugu stazu.
Cista akcija,nista teorija,i u tom smislu otvorimo na blogabetu stranicu betservis i krenemo sa igrom.
Kratka napomena:Blogabet je zajednica koja igracima pruza priliku da javno objavljuje svoje pickove i verifikuju ih kroz hotodds,te im za verifikovane pickove daje neku,kakvu takvu statistiku.Malo,ali nemali broj igraci se dokazao i etablirao kroz blogabet,pa ni za nas nije bio los.
Pri svemu tome,for free je,sto je narocito bitno jer sam doneo dekret kojim se zabranjuje bilo kakvo ulaganje u ovo nasu slepu ulicu.
Dalje:
Promovisali smo forum kao vezanu srecku sa nasom Blogabet stranicom na najvaznijim evropskim,americkim i azijskim forumima i stranicama koje dozvoljavaju promociju.
Plus,malo IMO potpuno beskirosnog spamanja koje mozda nekog drugog moze da prevari da ti je stranica posecenija nego sto zaista jeste,ali ti sam znas da je 50 dusa dnevno realnost tvoje stranice,od toga ih je barem 15 naislo slucajno,a ni od ovih ostalih nema ama bas nikakve koristi.
Zatim:
Pokupili smo affiliate od nekoliko kladionica koje cenimo,s tim sto smo s ponosom na forumu reklamirali jednu jedinu koja je referentna tacka za sve
ostale + Moneybookers koji je prirodna veza izmedju individualnog igraca i online kladionice.
No da duljim vise i ne smaram,stvar se zavrsila na sledecem:imamo poluprivatni- poluzatvoreni forum koji broji 80 clanova.
Cista mizerija,reklo bi se,pa zar ne moze bar 100???
Ja kazem:I ovih 80 je mnogo.Za dobru kvalitetnu zajednicu u ovoj oblasti dovoljno je i deset dusa.
Tako da imamo forum sa 80 clanova od kojih za njih barem 50 ne znam od kud su se pojavili,i zasto uopste dolaze,a od jezgra foruma imam sledece:
1.Nekoliko profi igraca sa ex-yu prostora cija su imena,to jest nickovi izuzetno respektabilni na globalnoj online sceni.
2.Vlasnik jedne od vecih kladionica u Srbiji koji je ujedno bez pogovora i najveci autoritet za kladjenje na ovim prostorima i sire.
3.Igrac ciji je mesecni obrt oko 800K eura sa profitom od 12% (tako je barem bilo prosle sezone,ove verujem da je i veci)
4.I jos par njih. . .
-----------------------------------------------
Zakljucak:Ovaj forum ili ajde da kazem projekat je jedan od najvecih promasaja u novijoj istoriji internet poslovanja u ex-yu regionu.
No kako neko ovde simpaticno rece,Edison je nekih 100 puta shvatio kako zarulju NE TREBA praviti,pa u skladu s tim i ja zakljucujem kako ne treba raditi.
Izvinjavam se na evetualnoj konfuziji u ovom malom eseju,pisao sam ga vise radi sebe nego radi ostalih,kako to uvek i radim,ali cenim da ce nekome mozda i biti od neke pomoci.
U sledecim postovima bih evetualno razradio neke strategije kako TREBA radili,ili kako bi mozda trebalo,hvala na paznji i laku noc. . .:vampire
edit octavia77: nemoj pisati 5 postova za redom kad sve možeš napisati u jednom