• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Embedovanje ne krsi copyright prava

Dakle ako embedujem copyrighted video ne krsim zakon? A sta ako ga krsi taj ko ga je uploadovao? Evropski sud je rekao jedno a sta kazu US sudovi koji su mnogo vazniji kad se radi o internetu?
Za mene je ovo divna vest samo da se malo iskristalise.

DraganBr kaže:
Dakle ako embedujem copyrighted video ne krsim zakon? A sta ako ga krsi taj ko ga je uploadovao? Evropski sud je rekao jedno a sta kazu US sudovi koji su mnogo vazniji kad se radi o internetu?

Iskreno blage nemam.

DraganBr kaže:

For Internet users it means that they are protected from liability if they embed copyrighted videos or images from other websites, for example. In addition, it may also protect streaming sites who use third-party services to embed videos, even if the source is an infringing copy.
Evo tu ti stoji. Dakle cak da je onaj, od kojeg si ti uzeo kod i zalijepio ga na svoju stranicu, prekrsio autorsko dijelo tebe se to ne tice i zasticen si od toga. S obzirom da si ti pod legislativom EUa, tebe se zakon u USA ne dotice, odnosno koliko ja to sve pravno shvacam nemas nista s tim zakonom jer podpadas pod jurisdikciju EUa, a ne USA.

creatifcode, dobro da je tako kako kažeš.
A reci mi ako neko u EU prekrši američki zakon i ode na put u USA, može li tamo zaglaviti u zatvor?

Ovo nije prva presuda te vrste, pre koju godinu je sud u SAD isto presudio da embedovanje video sadrzaja nije krivicno delo posto ih vlasnik sajta nije uploadovao ili skidao s neta:

http://arstechnica.com/tech-policy/2012/08/mpaa-embedding-is-infringement-theory-rejected-by-court/

Isto tako niko nikada nije najebao zbog embedovanja ne samo u SAD vec i u EU on i sto su pukli s tim sajtovima za gledanje i sajtovima za download su oni koji su radili upload ili muvali s porezom (naravno vece cifre ne par stoina $ mesecno). Sve u svemu dobra vest. :)

Pa da krenemo da embemujemo k`o ludi. :D
Salu na stranu, ako to nije prekrsaj, onda nije ni serovanje linkova warez programa ako ih ti nisi aploadovao, hm...

rakicko kaže:
Salu na stranu, ako to nije prekrsaj, onda nije ni serovanje linkova nedozvoljeni sadrzaj programa ako ih ti nisi aploadovao, hm...

To jeste prekrsaj po sudu.

Hellas kaže:
rakicko kaže:
Salu na stranu, ako to nije prekrsaj, onda nije ni serovanje linkova nedozvoljeni sadrzaj programa ako ih ti nisi aploadovao, hm...

To jeste prekrsaj po sudu.

Tužilac te tuži,sudija ti sudi. To je po zakonu.

Ma ok je to, nego ovo mu dodje gotovo na isto, no nije na meni da trosim vreme na to. Nazdravimo. :drinking

Ne znam onda zasto youtube ima opciju za embed ako bi to bilo zabranjeno!?

user999 kaže:
sunbeach kaže:
Ne znam onda zasto youtube ima opciju za embed ako bi to bilo zabranjeno!?

upravo tako

I ne samo youtube nego vecina video sajtova ima tu opciju a i neki sajtovi imaju tu opciju da bi dobili backlinkove.

To bi bilo isto kao da snosis odgovornost za nesto sto si podelio na nekoj drustvenoj mrezi. Embedovanje je vise meni kao serovanje, tako da mi je ovo potpuno logicno.

Pozdrav svima,
Ovo je jako zanimljiva diskusija, ali sve što sam do sad video nije mi dalo jasne odgovore..

zna li možda neko da li embedovanje muzičkih videa na sajtu komercijalne prirode krši bilo čija prava? Samo embedovanje nije kršenje prava, bar po zvaničnom EU sudu, ali ko garantuje da to važi za Srbiju.. I mora li onda SOKOJu da se plaća?

IvanIvke kaže:
Pozdrav svima,
Ovo je jako zanimljiva diskusija, ali sve što sam do sad video nije mi dalo jasne odgovore..

zna li možda neko da li embedovanje muzičkih videa na sajtu komercijalne prirode krši bilo čija prava? Samo embedovanje nije kršenje prava, bar po zvaničnom EU sudu, ali ko garantuje da to važi za Srbiju.. I mora li onda SOKOJu da se plaća?

kada svi sajtovi koji imaju download na sajtu budu plaćali sokoju nadoknadu plaćaćeš i ti.

Svi se vode politikom 'u promotivne svrhe' i uspešno posluju neki i preko 10 godina, tako da mislim da ne treba da brineš zbog toga, pogotovo jer si samo preusmerio orignalni video na svoj sajt u svrhu promocije autora naravno.

olakašavajuca okolnost ti je ta da je autor omogućio ugradnju njegovog videa na druge websajtove.

Autoru tvoj sajt dođe kao besplatan marketing, gde ga promovišeš, dovlačiš mu preglede na yt,i jednostavno mogućnost da dobije još nekog obožavaoca više koji je sutra kupiti kartu i otići na koncert, i trebaš biti nagrađen za to, a jesi preko svog komercijalnog sajta.

E sad, verovano se može naći neki autor kome će du*e zinuti za par centi od adsensa, ali naravno da nećeš imati problema sa sudovima i policijom , nego će te taj autor zamoliti da ukloniš njegov video sa svog sajta, što ćeš i učiniti i nastaviti sa radom.

telekomsrbija kaže:
IvanIvke kaže:
Pozdrav svima,

kada svi sajtovi koji imaju download na sajtu budu plaćali sokoju nadoknadu plaćaćeš i ti.

Svi se vode politikom 'u promotivne svrhe' i uspešno posluju neki i preko 10 godina, tako da mislim da ne treba da brineš zbog toga, pogotovo jer si samo preusmerio orignalni video na svoj sajt u svrhu promocije autora naravno.

olakašavajuca okolnost ti je ta da je autor omogućio ugradnju njegovog videa na druge websajtove.

Autoru tvoj sajt dođe kao besplatan marketing, gde ga promovišeš, dovlačiš mu preglede na yt,i jednostavno mogućnost da dobije još nekog obožavaoca više koji je sutra kupiti kartu i otići na koncert, i trebaš biti nagrađen za to, a jesi preko svog komercijalnog sajta.

E sad, verovano se može naći neki autor kome će du*e zinuti za par centi od adsensa, ali naravno da nećeš imati problema sa sudovima i policijom , nego će te taj autor zamoliti da ukloniš njegov video sa svog sajta, što ćeš i učiniti i nastaviti sa radom.

Hvala puno, ovo je odgovor koji sam tražio. :))

Back
Na vrh